![]() |
|
Toplotna črpalka ali peč na drva - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka ali peč na drva (/showthread.php?tid=68011) |
Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - DELPHI - 21.1.2017 ssecnik Napisal:Tale tvoja oseba ne ločuje med obremenjenostjo omrežja (ti in delphi tudi ne)in samo zmožnostjo prenosa.Veliko je priključkov,ki so na sami meji prenosa,tako SN vodi kot na NN vodi.Dvižni vod in hišna napeljava je še dodatno vprašanje.Amortzacija in obnova omrežja je dolgotrajen postopek,vsi naenkrat ne morejo uleteti z E-avti. Še eden, ki mi vidi v glavo? Kje natančno sem trdil, da bodo vsi naenkrat vštekali polnilni kabel? Koliko let rabi vozni park, da se obnovi, ti je upam znano. Pa še 10-15 let prištej zraven. V tem času bo elektrogospodarstvo izplačalo kakšno božičnico in odškodnino paru Korošec/Türk manj, Rotnik bo prispeval gotovino iz sefa, brigadir Krkovič na HSE ne bo več hodil na sestanke/kavice, pa se bo nabralo za kakšen kos pametnega omrežja. Ker električni avti znajo že danes sami omejevati moč polnjenja. Pametno omrežje bi jih lahko krmililo po potrebi in z njimi celo stabiliziralo omrežje. Večji problem so namenske polnilnice, kjer gre pač na polno. Tu bo regulacija morala biti (in je že - glej Petrolov cenik) denarna. Ni pa nujno, da bo tako. Nenazadnje je zadnji nemški cesar Viljem II nekoč izjavil: "Verjamem v konja, avtomobil je le začasen pojav." Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - ssecnik - 21.1.2017 In kje si trdil ,da ga ne bodo.To,da bodo avti sami polnili glede na razpoložljivo moč,je utopija.Vedno in povsod so priviligiranci in izjeme,ki ne jebejo nikogar in ničesar in ti zajebejo vse dobre namene,živ primer je naša država. Namenske polnilnice imajo na novo položen namenski kabel in zagotovljeno priključno moč,ostalo omrežje je, kakor kje.V večini bi še šlo,je pa veliko območij,kjer ne bo šlo,recimo,če pogledaš lanski december in pa sedaj januar,TČ so pripeljale marsikje sistem do konca ,sploh zaradi zrak-voda in el. grelcev. Bi ti pristal na pametno omrežje,katero ti onemogoča polnjenje avta dva meseca ? Bo treba malo na teren,pa pogledat stvari. Lahko ti povem za našo ulico.Leta 74 je bilo napeljano trifazno omrežje (do tedaj enofazno )in to iz TP 2,5 km daleč.Živ obup.Nato je bil leta 87 napeljan SN daljnovod in imamo svojo TP.Od tedaj se je povečalo število hiš za 100%,kar je tudi še šlo,prav tako pa se je v zadnjih letih montiralo nekaj TČ.Vse lepo,do letos,ko je ker naprej metalo ven pancerko,grelci naredijo svoje.So povečali glavno varovalko,ampak,ta je sedaj na meji. Govorim o cca 15 hišah,od tega jih ima TČ 5 hiš.Pri hiši sta v povprečju 2,5 avta,zdaj pa to napolni !! Ma,brez veze. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Energetik81 - 21.1.2017 csamo001 Napisal:Zdaj, ko dela večinoma samo 6-ka bi, jasno če ne bi bilo druge možnosti. Ne vem, če je kakšna huda razlika glede na naše vasi in naselja, zavita v dim kurjačev. Tukaj velikokrat ne morem po več ur odpreti okna, ker zunaj smrdi ko pri norcih. 1km stran pa je stanj še hujše, naselje dobesedno ovito v dim.Energetik81 Napisal:Ne spet s tem. Smo obdelali v neki drugi temi. Le 1/3 štroma pride iz TE, ki imajo v nulo optimirano izgorevanje + filtre. In dejstvo o 1/3 TE v celotni proizvedeni energiji ter o SCOP=2-3 vztrajno ignoriraš. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - janipapillon - 21.1.2017 Energetik kaj praviš na to. Ne, bom najprej povedal da sem zelo kritičen do kurjačev, ki se ne potrudijo pravilno (za)kurit, kurijo v starih slabo vzdrževanih kuriščih .... ne dovolj suha drva. In tega je ogromno. Zdaj pa številke: 40% izkoristek (pa dvomim v njega glede na vsebnost vode v premogu) + izgube do mene uporabnika s TČ cop3. Žgemo fosilna goriva in ga izpod zemlje spravljamo v našo atmosfero, ki jo dihamo. S kurjenjem drv pa v atmosfero šopamo kar je biomasa nedavno vzela iz atmosfere. Sem prej navedel številke @TE-TOL, ki močno prekašajo količino NOx v dobrem štedilniku. Na prostorninsko enoto po deklaraciji ter meritvah za štirikrat. Ugibam da potem na MJ cca trikrat. Evo našel tudi [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")te-sostanjunichr("46")si/blok6/]za TEŠ[/url]: v bloku 6 so zmanjšali NOx iz 500 na 150 mg/Nm3. Prva številka je slabše, kot v TE-TOL. Druga številka (zmanjšani izpusti novega bloka) še vedno za 70% višja, kot štedilniku s katerim grejem sanitarno vodo ter 250% vsebnost napram štedilniku s katerim kuhamo ter grejemo hiško. Bi pa prav rad videl, in če kdo ve naj me usliši, rezultate meritev ki jih še delajo.[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")te-sostanjunichr("46")si/si/odgovornost-do-okolja/naravno-okolje/205](Občasno se v dimnih plinih merijo tudi koncentracije SO3, HCl in HF, PCDD/F (dioksini, urani), TOC, CH4, N2O, PAO, Cr, Ni, As, Cd, Pb, Cu, SD, Hg, V, TR, Mn.)[/url] Če kej narobe interpretiram me prosim popravite. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Energetik81 - 21.1.2017 Pa si ti tudi meril NOx na tvojem štedilniku ali samo gledaš deklaracijo? Zda pa ti glej, koliko ljudi zna kuriti kot ti in kuri dobra drva. In koliko od tega prenese na vodo in koliko spusti skozi dimnik. Ja, že sam SCOP prinese nazaj praktično vso toploto premoga iz TE. Potem pa vzami kot dejstvo, da 2/3 elektrike, ki poganja TČ, pride iz HE in NEK. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - csamo001 - 21.1.2017 Si TI meril COP tvoje TČ ali gledaš le deklaracijo (oziroma kalkulatorček, ki je vgrajen vanjo)? Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - bvs - 21.1.2017 Kurjenje na drva ter dim je zelo elegantno rešiti. Država naj zapove vgradnjo zalogovnika in subvencionira naj 1/2 investicije za vgradnjo zalogovnika in celo subvencijo za ogrožene, pa ne bo več problema. Dim bo izginil, samo zakaj se to ne da nerediti pa ne vem. Vem samo, da vsako leto tulijo kako je onesnažen zrak, da pa bi kaj naredili, da bi se to uredilo pa ne. Denimo v "žermany" imajo kurilca skoraj pol ceneje kot pri nas. Tudi to je del rešitve. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Berghaus - 22.1.2017 Oh wow, fucked up tema. Clap clap fantje, lepo vlečete vrv vsak na svojo stran. Google je živa jeba, z njim smo vsi postali strokovnjaki za vse. Kao. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - janipapillon - 22.1.2017 bvs Napisal:Kurjenje na drva ter dim je zelo elegantno rešiti. Država naj zapove vgradnjo zalogovnika in subvencionira naj 1/2 investicije za vgradnjo zalogovnika in celo subvencijo za ogrožene, pa ne bo več problema. Dim bo izginil, samo zakaj se to ne da nerediti pa ne vem. Vem samo, da vsako leto tulijo kako je onesnažen zrak, da pa bi kaj naredili, da bi se to uredilo pa ne.Jest takoj podpišem, da mi v dimnikih nadzirajo izpust. Včeraj sem enega soseda pobaral, češ, kako se mu kadi iz dimnika, ker se je pohvalil kako ima dimnik dvakrat izoliran. Ja, drva mu je zmočilo, pa .... Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - janipapillon - 22.1.2017 Energetik81 Napisal:Pa si ti tudi meril NOx na tvojem štedilniku ali samo gledaš deklaracijo?Kot pišem, gledam deklaracijo. Itak, da je problem v nas ljudeh. Da bi "že sam SCOP prinese nazaj", vsaj teoretično, držalo, bi po gornjih številkah povprečno greno število moralo bit bližje 13 kot pa 3. in pa ni :? naj me kdo, ki obvlada kemojo popravi) problem v ispustih kurišč na drva: SO3, HCl in HF, PCDD/F (dioksini, urani), TOC, CH4, N2O, PAO, Cr, Ni, As, Cd, Pb, Cu, SD, Hg, V, TR, Mn.) :?: :?:
Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - ulrich_ - 22.1.2017 Mojstri PM 10 delci se merijo samo še v Indiji in Kitajski(države v razvoju), razvite države merijo-zahodne PM 2,5 delce, ki predstavljajo resno grožnjo za naše zdravje. PM 10 delci so veliki(npr. saje in jih prestrežemo v ustih in nosu). PM 2,5 delci pa grejo direkt v naša pljuča in krvni obtok. Preverite prosim, kako nas država zavaja in vi ste ji podlegli. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Hanzi - 22.1.2017 Janipapilon Midva bi bila lahko dimniskaa inšpektorja. Meni so ze dali ta vzdevek. Jaz bi zahteval da prodajalec zagotovi-dokaze deklarirane meritve. Do tedaj mu uporabnik ni dolžan v celoti plačati naprave. To pa zato, ker opazujem dimnike nekaterih "sodobnih ekoloskih "uplinjevalnih kotlov, pa nekateri kadijo kot Titanik. Bistveno bolj kot pet klasičnih peči. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - sassapo - 22.1.2017 ulrich_... zanimivo to sem tudi jaz slišal iz relativno preverjenega vira, ker pa o tem nič kaj ne vem, ne morem komentirat. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - DELPHI - 22.1.2017 ulrich_ Napisal:Mojstri PM 10 delci se merijo samo še v Indiji in Kitajski(države v razvoju), razvite države merijo-zahodne PM 2,5 delce, ki predstavljajo resno grožnjo za naše zdravje. Tudi pri nas ARSO meri PM 2.5. Če zraven meri tudi PM 10 to najbrž ni zavajanje. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - aoven - 22.1.2017 ulrich_ Napisal:Preverite prosim, kako nas država zavaja in vi ste ji podlegli.Saj mi je nerodno, ampak res moram vprašat: kako si lahko tole razlagam? a. Kot argument, da TE še bistveno bolj onesnažujejo ozračje kot izmerjeno, ker se meri napačno velikost delcev (tisto, ki v resnici ni tako zelo škodljiva za zdravje kot ena manjša)? b. Kot argument, da so individualna kurišča "stare šole" (torej stare peči, mokra drva, slabi kurjači, itd.) manj škodljiva zdravju, ker vidna dimna plast v kotlinah vsebuje večje delce, ki jih naši nosovi uspešneje sfiltrirajo kot manjše delce iz boljših/modernejših kurišč? c. Kaj tretjega? Ne provociram - res me zanima, kje konkretno tiči omenjeno zavajanje? Ljudje smo večinoma taki, da nas nevidne stvari manj skrbijo kot vidne, pa čeprav je škodljivost pogosto ravno v recipročnem razmerju. Refleks je pa vedno: če ne smrdi oz. ni videti grdo, potem najbrž ni strupeno... |