PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje (/showthread.php?tid=64374)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - mondi - 12.3.2018

hvala za vaš odgovor, imam sledeče laično vprašanje:
Ali ste v vaši oceni upoštevali izgube na sistemu?
...ne vem kakšne izgube se pojavijo v praksi...

Dodatni podatki:
steklene površine: cca 27 m2
strešna okna: cca 2 m2
vhodna vrata: cca 2,5 m2

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Energetik81 - 12.3.2018

Kakšne izgube na sistemu?

Sicer pa tole ni "veliko steklenih površin", je povsem običajna cifra. 8kW transmisijskih izgub je skoraj zagotovo pretirano, razno če s tem misiš, da so ti naračunali 8kW napravo.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - csamo001 - 12.3.2018

Ni nujno, da je 8kW veliko, če gre za obnovljen objekt. 180 kvadratov je ogrevalne površine, koliko je skupne površine? Toplotni mostovi v obliki balkonov? Če je klet - vkopana ali izpostavljena? Cokel izoliran?

Naša je računsko tudi tu nekje, identična ogrevalna površina, zelo dobra izolacija.

Tako je. Projektant je dejal, da je moč TČ 8 kW zadosti za ogrevanje, se opravičujem , če sem vnesel zmedo v podatke, sem še bolj laik na tem področju.

Objekt je drugačen grajen kot P + M. Skupna kvadratura je 400 m2. Pritličje zajema 200 m2 in se ogreva z pečjo na drva in bo zaenkrat tako tudi ostalo. Izvedle se bodo dve ločene stanovanjske enote. Objekt nima kleti. Cokl je izoliran v isti debelini kot ostala fasada. Objekt ima pokrito teraso (cca 3x3 m in balkon dolžine 3 m), potrebno je še izvesti toplotno izolacijo plošče balkona in terase.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Energetik81 - 12.3.2018

Si res naredil zmedo, kajti TČ z nazivnimi 8kW je povsem nekaj drugega kot izgube bajte pri projektni temperaturi brez SV.
Klet/balkoni izolirani/neizolirani je/ni?

EDIT: torej bo šlo samo za ogrevanje 190m2 dobro izolirane mansarde? Glede na to, da ne bo banje, bi morala biti 8kW TČ povsem OK. Jasno inverter brez zalogovnika, saj imaš talno. Vzemi pa vsaj 300L bojler za SV, glede na to, da bo lahko tudi 5 oseb.

Pomisli pa na pritličje - zakaj zaenkrat na drva? Kako bo potem, bo za spodaj vedno ločeno ogrevanje?

Pozdravljeni
Še enkrat se opravičujem za vso nastalo zmedo, ki sem jo povzročil.

Sistema za ogrevanje bosta sedaj v fazi izvedbe ločena in bo tako za "zmeraj", ker bo tudi notranja enota toplotne črpalke postavljena v mansardi.
Da povzamem vse inštalacije smo si zamislili ločeno.

Spodaj se bo še naprej ogrevalo na drva z radiatorji. Trenutno poraba je znašala cca 20 m3 drv na leto, peč VIADRUS 24, 25 (ne vem točno) kW, bojler za SV 300l brez zalogovnika. Na plošči mansarde je bilo do zdaj samo 10 cm tervola, predvidevam, da se bo poraba spodaj zmanjšala po izvedbi mansarde?

Kot info me pa zanima, kakšno toplotno črpalko bi potrebovali za ogrevanje celotnega objekta:
ogrevanje spodaj 200 m2 radiatorji (točnega števila radiatorje, trenutno ne vem)
ogrevanje zgoraj 200 m2 talno gretje
SV voda za max 7 oseb

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Sine64 - 27.5.2019

Pozdravljeni!

Imam novogradnjo velikosti 240m2, ki ima bivalne površine cca 160m2 (pritličje in mansarda), ogrevano bo s talnim gretjem, v kleti je garaža za dva avtomobila in ne bo ogrevana (strop bom izoliral z cca 5cm stiroporom proti pritličju), klet je delno vkopana.

Nekako se moram odločiti katero Mitsubishi trifazno toplotno črpalko bom vzel....sigurno bo to Ecodan....ne vem pa ali bi bila 8kw (SW75YAA) dovolj, ali bi raje vzel močnejšo 11kw (SW100YAA). Sistem za sanitarno vodo (300L) bo ločen, je baje tako tudi ceneje kot z integriranim bojlerjem.

Hiša ima stene votlak debeline 39cm, trenutno pa se dela fasada Demit Original 16cm na sončni strani, okoli pa 12,5cm grafitni Demit Original.

Strop bo izoliran s 30cm Knauf Unifit. Okna so PVC troslojna (AJM 8000 model).

Ima kdo podobno velikost in približno tako izolirano hišo, da vem ali si mi splača doplačati za močnejšo TČ ali bi bila 8kw SW75YAA že dovolj?

Cenovno je kar dosti razlike (cca 800€).

Gradbeno dovoljenje imam iz leta 2009, tako da toplotnih izgub objekta nimam izračunanih, so samo približne ocene....

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - sassapo - 27.5.2019

Zelo zelo pomembno je kje se ta novogradnja nahaja. Enako je zelo pomembna mikrolokacija! Včasih je že 1km razdalje in 100m višinske razlike ključnega pomena.
Ps. Drugače so pa te dve naprave enake :wink:

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Popson31 - 27.5.2019

Imam TC sw75yaa in z njo ogrevamo 205m2 od 240m2, vse talno. Skupaj tri etaze, vsaka cca 80m2. Hisa je podobno izolirana kot tvoja, isospan z 9cm grafintega eps in dodatno se 5cm kamene volne, mansarda 30-40cm volne, troslojna okna. Prav tako imamo locen 300L bojler za SV. Jaz mislim da bo 7.5kw dovolj, imas pa za backup grelce, ki ti lahko pomagajo ce bo res huda zima. Letos je bilo pri nas najvec -12, takrat je bil odjem po stevcu 3.3kW, torej je imela TC se nekaj rezerve.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Sine64 - 27.5.2019

@sassapo..... hiša se nahaja v Posavju (Sevnica) na robu centra mesta, torej so hiše kr strnjene med seboj, hiša je v bistvu dvojček, tako da se bo ena stena delno grela od soseda (ali on od mene Smile ), tako da ...

@popson31, full hvala za info! Nekako se mi zdi bolje da prišparam 800€ da kaj bolj pametnega, čeprav se tu ni ravno za igrat....moram bit kar prepričan da bo moč TČ dovolj....

aja pa žal nimam rekuperacije :/ malce preveč za moj žep trenutno, tako da bomo prezračevali na klasiko (odpiranje oken...)

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - sassapo - 27.5.2019

Bo čisto ok. papirno šibkejša :wink:

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Popson31 - 27.5.2019

Se pravi imas samo 3 zunanje stene? Glede na podatke o izolaciji in glede na to, da bos ogreval 160m2 in dodatno se izoliral strop kleti proti pritlicju, bo 7.5kW definitivno dovolj. To je cca 45m2 manj ogrevalne povrsine kot pri nas. S tem da pri nas je v kletnem delu hise, kar nekaj izgub skozi zid proti neogrevani garazi. Je pa dosti odvisno tudi od tega, koliko SV vode porabite. Mnenja bos sigurno dobil razlicna, meni so ponujali vse od 6kW pa do 11kW. Odlocis se na koncu sam. Eni se bojijo grelcev kot hudic kriza, zato raje vzamejo mocnejso TC. Spet drugi raje svohnejso z grelci, ki bodo pomagali tistih par dni na sezono, ko so zunanje T res nizke.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - xavi - 28.5.2019

Mene si pozabil.
Jabka ogreva 240m z 5 kw-ti.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Popson31 - 28.5.2019

@xavi pozabil? Koga ali kaj?