![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 30.9.2015 Roby Napisal:Nočna T pokaže kako slabo izolirano stavbo imate,Ni nujno!. Tak padec je tudi v solidno izolirani vendar zelo slabo akumulativni hiši (na notranji strani povsod gips, pz in izolacija). Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 30.9.2015 Surbek Dokler bo vec kot - 10 bos lepo enkrat dnevno kuril. Ko pa bo nad nulo pa vsaka dva dni. Pri minus 20 bos moral pa mogice se pec kaj doliziti. Ce bo spkoh kdaj minus dvasjet pri tebi (cel dan, ne samo zjjtraj, cez dan pa okoli 0) Re: Pec na drva in zalogovnik - Lanztrias - 1.10.2015 Surbek Napisal:To tud mene zanima! Letos bo prva zima z novim kotlom KWB cf2 18kw 185 L nakladalnega prostora, 2400L zalogovnik. Cirka 180m2 ogrevanih prostorov, radijatorsko ogrevanje, hiša pa letnik 1980, dodana demit fasada 5cm. Okna lesena, solidno tesnenje, termopan 1.1k Željena dnevna T 22° znižana pa 19° Zdravo. Koliko pa te je prišel sistem. Predvsem me zanima koliko so koštale strojne in elektro inštalacije. Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 1.10.2015 30kw stara feroterm bo segrela 800L zalogovnik z parimi nalozenji? Se da bojler v peci uporabit se vedno za SV, ce bi zalogovnik imel brez spiral? Re: Pec na drva in zalogovnik - Surbek - 1.10.2015 Lanztrias Napisal:Surbek Napisal:To tud mene zanima! Letos bo prva zima z novim kotlom KWB cf2 18kw 185 L nakladalnega prostora, 2400L zalogovnik. Cirka 180m2 ogrevanih prostorov, radijatorsko ogrevanje, hiša pa letnik 1980, dodana demit fasada 5cm. Okna lesena, solidno tesnenje, termopan 1.1k Željena dnevna T 22° znižana pa 19° Glej zs! Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 1.10.2015 Žerjavar Napisal:Roby Napisal:Nočna T pokaže kako slabo izolirano stavbo imate,Ni nujno!. Tak padec je tudi v solidno izolirani vendar zelo slabo akumulativni hiši (na notranji strani povsod gips, pz in izolacija). Se popolnoma strinjam.(z Žerjavarjem namreč, da ne bo pomote) Ko je bilo včasih še kurjenje klasično je po izklopu O.Č . ob 10 uri postalo v dnevnem prostoru prekleto vroče :twisted: zaradi sevanja akumulirane toplote. Ta je sevala odvisno od zunanje temperature. Pri kurjenju z k.o. so bili cikli manjši (niti dimnik ni seval, kar ni nezamerljivo) zaradi nastavljene potrebne temperature. Pri kurjenju z drvmi brez HT je zadeva malo drugačna, ker zahteva v bolj hladnih razmerah pod 0° C stalno prisostnost ognja v kotlu. Tu pa nastopi prednost zalogovnika in pri uplinjakih enkratno kurjenje - nalaganje drv, da o komoditeti konstantne nastavljene temperature ne govorim. Fazni zamik kurjenja pa je odvisen od zunanje temperature in predvsem od izolacije objekta in tu se pokaže nižji izdatek za ogrevanje. :wink: Re: Pec na drva in zalogovnik - Svedr - 2.10.2015 Drv pokurim cca 25 metrov. Zvečer so ponavadi ob 23h mrzli radiatorji, do jutra pade temperatura cca 4C Krmiljenje je z mešalnim ventilom. Zalogovnika ŠE nimam... razmišljam v tej smeri. Peč 30kW ( premočna peč za našo porabo ) , 9 radiatorjev Če segrejem zvečer 1500 l vode na 80C , in bi dopoldan po sistemu pošiljal 40C vročo vodo, bi zdržal zalogovnik do 15h ko pridem iz službe ? Koliko se pa sam zalogovnik shladi v 24h, če voda ne kroži - prostor 20C ? Ne rabim jest točnih izračunov iz prakse me zanima.... Sedaj pozimi zakurimo čez teden ob 13h pa tam ob 20h nazadnj naložim .... Krmiljim z mešalnim ventilom - na 1 ponavadi ( voda kroži po sistemu neprestano cca 40-50C ) LP Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 2.10.2015 Svedr Napisal:Drv pokurim cca 25 metrov.Ne rabiš brati - moj odgovor je približen teoretični račun, ki te ne zanima. Za trenutno stanje hiše bi rabil močnejšo peč, če hočeš kuriti le popoldne in zvečer. Za nek povprečen zimski dan moraš kuriti z vso močjo peči 7 ur. Da bi stabiliziral notranjo temperaturo za padec max 2 stopinji bi rabil zalogovnik vsaj 2000 l in ga segrevati na 95 C. Za bolj hladne dni bo čas kurjenja daljši in padec notranje temperature večji. Možnost, da kuriš 2 x na dan, bo temperatura bolj stabilna. Ko boš vgradil zalogovnik, bo notranja temperatura bolj stabilna kot sedaj, njeno povprečje bo višje = boš porabil nekaj več drv. Potrudi se in naredi vsaj fasadno izolacijo in izolacijo tal podstrešja. Če delaš sam, bo pol cene. Začni s podstrešjem, je ceneje in enostavneje in hitreje. V pohodnem podstrešju lahko delaš tudi pozimi. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 2.10.2015 Svedr 1500 ti bo zdrzal, segreti pa bi ga tudi moral ob suhih drveh, spucanem dimniku in peci. Pridelas 200+kw toplote (od 13-22), nekaj bi moral segreti s tem... Re: Pec na drva in zalogovnik - Surbek - 3.10.2015 Svedr Napisal:Drv pokurim cca 25 metrov. Zalogovnik 82/81/81 Po 24h brez kroženja 78/77/70 3x 800l vezano zaporedno. Re: Pec na drva in zalogovnik - Svedr - 7.10.2015 Hvala Poslano z mojega SM-P600 z uporabo Tapatalk Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 8.10.2015 misko07 Napisal:30kw stara feroterm bo segrela 800L zalogovnik z parimi nalozenji? Se da bojler v peci uporabit se vedno za SV, ce bi zalogovnik imel brez spiral?Hej, nobedn nc? Sem imel 2 centralista v bajti, en bi mi kar celo kurilnico menjal, vplinjevalna pec, doma narejen zalogovnik-okoli 1500+litrov s kaco za SV in kaco za kolektorje, elektroniko, delo... za okol 6500€... Drugi bi dal zalogovnik po narocilu, brez spiral, litre ni povedal, bojler v peci za SV bi ostal v funkciji, vezava, nic krmiljenja na elektroniko... 2500€... Mi pa nobena varijanta ni pretirano vsec... Baje pa, da mi bo zal, ce bi vgradil 800 l zalogovnik, ker se ne splaca... Mnenja? Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 8.10.2015 Zakaj se ne splaca zalogovnik pri drveh. Tudi 800 litrov je bolje kot nic. Re: Pec na drva in zalogovnik - misko07 - 8.10.2015 Ne bom dosegel namena... Kurjenje 1x na dan.. Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 8.10.2015 Z 800l zalogovnikom ne boš samo enkrat na dan zakuril in skuril eno naklado peči. Boš mogel večkrat na dan naložiti v peč. Pravzaprav z dograjenim zalogovnikom boš kuril v peči enako dolgo časa kot kuriš sedaj brez zalogovnika. Edino v hiši boš imel še zjutraj toplo ko se boš vstal in boš lahko malo kasneje zakuril. Ko boš pa zakuril bo pa v peči na polno gorelo. Sem sam tudi dogradil k stari ferrotermovi peči zalogovnik z 1130l ker je pač tak šel v kurilnico. Po dograditvi zalogovnika sem kuril enako časa le drv sem pa skuril več kot prej. Je pa bilo zato v hiši tudi zjutraj še prijetno toplo. Dogradi k njej največji zalogovnik kot ga spraviš v kurilnico. Pa jaz bi dogradil še zunanji pretočni bojler za sanitarno vodo. tega v peči bi pa izpraznil in pustil praznega. |