PodSvojoStreho.net
Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo (/showthread.php?tid=60659)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 25.1.2018

picas55 Napisal:In še avtorju vprašanja. Vlek je zmeril že monter - serviser oljnega gorilca,če ga je hotel pravilno nastavit. Zahteve kotla po vleku in dimenzijah tvojega dimnika, resda ne govori tebi v prid, se pa najbrž, da pomagat z kakšnim dodatnim ventilatorjem - strošek dodatne energije- ene obtočne črpalke 5ur na dan. TDP ne bi smela biti problem. Stric Google ti ponuja polno rešitev.....Kako pa sovaščani rešujejo problem oz verjetno niso vsi na TČ.?

Glede sovaščanov se moram še pozanimat Smile. Sicer pa razmišljam, da bi bila mogoče opcija tudi razširitev dimnika na 180mm z vrtanjem in potem ustavit inox cev in mogoče še za kakšen meter cev podaljšati nad zidan dimnik.

Ali naj raje opustim misel o 34kW kotlu in se raje zadovoljim z 25kW, za katero mojster pravi, da sigurno ne rabim posegat v obstoječi dimnik?

Stric google je res poln rešitev, ampak moj nivo dojemanja tehničnih zadev je zaenkrat še na nivoju "prvošolček" Smile Se pa učimo

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - picas55 - 25.1.2018

Ne bi me motil niti 25 KW kotel , če bi imel kurišče oz nalagalni prostor kot npr BMW med kotli 145 l. (Nekdo je omenil, da mu ne paše ta kotel (Bio tec 25) zaradi ozkega kurišča meni pa je prav to všeč manjša verjetnost oz težave pri posedanju drv in zračni žepi ) Če bi bil objekt izoliran pa sploh ne. Glede dimnika pa ti ne morem svetovati, bi pa bila verjetno osebno zadnja opcija povrtavanje in zamenjava z nerjavnim...

Pa kaj, če bi vprašanje zastavil kar proizvajalcu, opisal dejansko stanje - zgubit itak nimaš kaj.....

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Hanzi - 26.1.2018

Ocitno ti je problem 2x dnevno iti naloziti v pec. Pa se to samonprintemperaturah pod niclo. Pri sedanjih temperaturah okoli 10C, bos itak kuril lahko samo z eno naklado tudi pri 25 najbrz.
Zato isci kotel z velikim nakladalnim bunkerjem. Kar pa niti za 34 ne moremo reci, da ga ima. Res da je razlika med 25 in 34 103:148, moras pa tudi vedet, da rabis vecji zalogovnik pri 34. Ampak ocitno prostor in denar za vecje zalogovnike ni problem.
Mogoce bi razmislil o kaksnem "mercedes“ kotlu ki ima 25 kw pa nekje med 150 in 200l bunker. Tam rabis potem manjsi zalogovnik ker kotel bolj pocasi gori.
A biotec lamvda ze ima vremensko regulacijo? Ali si jo imel ze sedaj pri elko?

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Lanztrias - 26.1.2018

picas55 Napisal:Luxar,
dobil si tri podobne situacije a osebno mi je najbolj argumentiran odgovor od gape .
Jože ogreva sicer izoliran objekt pa mu nagaja majhen nalagalni prostor. Lanztrias trenutno tudi še tepe mala velikost nalagalnega prostora, bo pa po izolaciji fasade in zaradi nizko temperaturnega režima imel sistem daljšo avtonomijo. Me pa pri obeh čudi tako hitro pogorevanje naklade. Sam imam v 22 dneh letos 113 delovnih oz 145 obratovalnih urah in predpostavki, da je bil mogoče trikrat poln 125 l nalagalni prostor, ne po DIN kalanih, mešanih, (resda ne smrekovih) drv izpred dveh let - kurjenih enkrat dnevno.

Ja uplinjak ima samo 90L nalagalnega prostora. Je pa tudi res, da sedaj kurim mešane drve manjših dimenzij (smrekove veje, švarknle, najde se tudi kakšno večje poleno od bukve). Sem pa enkrat ob polnitvi z mešanimi bukovimi in smrekovimi poleni dolžine 0,5m imel 6,5h pogorevanje naklade.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Surbek - 26.1.2018

18kw in 186l bunker, več kot preveč....

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 26.1.2018

Mi ni problem dat nekaj malega več za večji zalogovnik ali drugo peč. Ne morem si pa privoščiti več tisoč evrov več za "mercedes" kotlov.

Nek drug mojster mi je ponudil Valherja UPX3, vendar po pregledu foruma nad njim nikakor nisem navdušen. Ima kdo še kakšen drug predlog za kotel 18-25kW, z večjim nalagalnim prostorom, pa da dobro funkcionira? Cena je lahko tudi malo višja od CM Bio tec l 34kW.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - tahcin - 26.1.2018

18kw in 186l bunker, več kot preveč....

Katera peč ima to?

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Surbek - 26.1.2018

Kwb Cf 2

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - valhalla - 26.1.2018

@Luxar: Orlan 25kW ima 120l, stane okoli 2 jurja. Slabost, nima lambde, deluje nadtlačno, ne podtlačno, malo starejša logika, vendar so dobri, preverjeni kotli (veja CTC, Viesmann).

Katalog: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ika.si/images/stories/virtuemart/product/katalog-orlan.pdf">http://www.ika.si/images/stories/virtue ... -orlan.pdf</a><!-- m -->

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - tahcin - 26.1.2018

Hanzi Napisal:A biotec lamvda ze ima vremensko regulacijo? Ali si jo imel ze sedaj pri elko?

Kaj konkretno "dela" vremenska regulacija pri kotlu na drva? Krmili mešalni ventil za ogrevalno vodo?

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - misko07 - 26.1.2018

valhalla Napisal:@Luxar: Orlan 25kW ima 120l, stane okoli 2 jurja. Slabost, nima lambde, deluje nadtlačno, ne podtlačno, malo starejša logika, vendar so dobri, preverjeni kotli (veja CTC, Viesmann).

Katalog: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ika.si/images/stories/virtuemart/product/katalog-orlan.pdf">http://www.ika.si/images/stories/virtue ... -orlan.pdf</a><!-- m -->
Teh kotlov nihce v Sloveniji ne zna nastavit pri mojem sodelavcu...Ima velike probleme pri zagonu mrzle peci, najmanj 2x na teden... Ene 8 let ze govori, da jo bo s traktorjem potegnil iz kurilnice...

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - gape - 26.1.2018

Luxar Napisal:Mi ni problem dat nekaj malega več za večji zalogovnik ali drugo peč. Ne morem si pa privoščiti več tisoč evrov več za "mercedes" kotlov.

Nek drug mojster mi je ponudil Valherja UPX3, vendar po pregledu foruma nad njim nikakor nisem navdušen. Ima kdo še kakšen drug predlog za kotel 18-25kW, z večjim nalagalnim prostorom, pa da dobro funkcionira? Cena je lahko tudi malo višja od CM Bio tec l 34kW.

V tem rangu bi se jaz osredotočil še na ABC delto, ali pa WV term (GT in LT). Vsi ti kotli imajo relativno masivne izgorevalne komore.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - valhalla - 26.1.2018

@misko07: Žal mi je za sodelavca. Sem videl več kotlovnic z montiranim Orlanom ali derivati in stvar deluje. Dobro.

Videl sem par kotlovnic tudi z ABC Delto. Pozabil na ta kotel. Ima tudi 120l. In zadovoljne lastnike.

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Hanzi - 26.1.2018

Predvidevam da luxar nima nobenih izkušenj z drvmi. Zato se bojim da bo malo "jezen" na drva pa čeprav bo moral samo enkrat dnevno v kurilnico.
Komur je dvakrat dnevno težko vržti polena v peč, naj ostane na elko, TČ ... ali pa naj da 10 jurjev za mercedes kotlovnico na drva. Trenutno kurim drva (ostrešje, stropniki...) , ki so bila posekana pred približno 150 leti

Re: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 26.1.2018

Hanzi Napisal:Predvidevam da luxar nima nobenih izkušenj z drvmi. Zato se bojim da bo malo "jezen" na drva pa čeprav bo moral samo enkrat dnevno v kurilnico.
Komur je dvakrat dnevno težko vržti polena v peč, naj ostane na elko, TČ ... ali pa naj da 10 jurjev za mercedes kotlovnico na drva. Trenutno kurim drva (ostrešje, stropniki...) , ki so bila posekana pred približno 150 leti

Hanzi glede mojih izkušenj si kar zadel. Čeprav pripravljamo drva za brata vsako poletje, izkušenj s kurjenjem na drva res nimam.
Bi si pa rad naredil učinkovito kotlovnico, ki bi bila dober kompromis med ceno/prihrankom in udobjem.