![]() |
|
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793) |
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - thundercat - 18.3.2015 Imam dve ponudbi za TČ zrak/voda Estio 8kw, zunanja+notranja enota + 300L bojler, skupaj z montažo 6200 EuR Ecodan 8kw zunanja + notranja enota z vgrajenim 200L bojlerjem za 6800 EUR z montažo. Kaj menite? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 18.3.2015 prvo Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 18.3.2015 thundercat Napisal:Imam dve ponudbi za TČ zrak/vodaKako je s površino toplotnega izmenjevalca bojlrja v eni in drugi varianti? Zelo pommebna zadeva. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Cveto11 - 18.3.2015 Pozdravljeni! Situacija pri meni je taka. Izvajam komplet prenovo starejše hiše: Stene so iz polne opeke plus fasada (trenutno brez izolacije). Cca 30 cm debelina. Okna so trislojna. Usmerjena so proti jugu in imajo kar precejšno površino. V pritličju je 12 cm eps 100. V mansardi bo 7 cm eps 100. Streha je trenutno neizolirana. Lokacija je bližina Brezovice. Način ogrevanja: povsod talno gretje, toplozračni kamin 10kW Površina: 200 m2 V uporabi bo najprej le pritličje (100m2). Ko bo v uporabi še mansarda (še 100m2), bo tudi nova streha, ki bo orenk izolirana in po tem, ko bo streha narejena bom tudi fasado na novo naredil (v planu imam 15 cm stiropora). Hiša bo torej dobro izolirana, ko bo v uporabi njena celotna površina. Do takrat je izolacija le v tlakih, okna pa so tudi nova. O TČ sem se zanimal že lansko leto. Takrat sem se že odločil za fujitsu waterstage 11kW, vendar mi je nato ponudnik, ki montira fujitsu in mitsubishi priporočil mitsubishi power inverter 11kW s hydroboxom. Naj bi bil boljši, pa tudi večjo subvencijo dobim zanj in me zato stane manj. Moje dileme: Je 11kW preveč za tako hišo? Če prav razumem se močnejšeTČ pogosteje vklapljajo/izklapljajo, kar je slabo tako za porabo, kot za "zdravje" črpalke. Res da zdaj hiša ni izolirana, vendar ko bo v uporabi vsa površina bo zelo dobro izolirana. Do takrat pa bo morala greti le 100m2. Je sploh "zdravo" za TČ, da tako močna črpalka greje takšno malo površino? Ker sem ponudbe zbiral lansko leto sklepam, da je prišlo do veliko sprememb. Ali bi dobil za podoben denar več muzike od kakega drugega proizvajalca TČ. PS: Prej sem postal v napačno temi. Xavi mi je že odgovoril, da je mitsubishi drag in da se rad kvari. Ima kdo od lastnikov te črpalke tudi take izkušnje? Lp Cveto Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 19.3.2015 Več ali manj vklopov "škodi" on off-om ne pa inverterjem, kar se trdi vsepovprek. Zadeva je popolnoma drugačna. Ali pa morda proizvajalci zavajajo, ko trdijo, da je inverter razvit tudi zaradi tega, da se zaradi zelo počasnega zagona in postopnega dviga obratov kompresorja skrbi za manjšo obrabo in pa neškodljivost zagonov. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Cveto11 - 19.3.2015 Kakšno pa je tvoje mnenje glede dimenzioniranja TČ? Je 11kW vredu? Bi mi lahko kdo, ki ima dobro generalno znanje o invertejih povedal, kakšne so prednosti/slabosti oz kako se obnese mitsubishi powere inverter napram drugim inverterskim črpalkam istega cenovnega razreda (oz jurja gor ali dol). Lp Cveto Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Krištofer - 20.3.2015 Potreboval bi malo pomoči pri izbiri toplotne črpalke zrak/voda v kolikor na parceli ne bo vode za voda/voda. Odločam se med parimi znamkami. Prav bi mi prišla kakšna pomoč kaj izbrati glede na kakovost in zanesljivost oziroma, če so še kakšni drugi argumenti za. Trenutno imam v ožjem izboru: - Kronoterm visokotemperaturna - Vaillant geoTherm - Thermia Atec Dimplex? Nisem še pregledal njihove ponudbe. Mogoče še kakšno priporočilo kaj pogledati? Gre se za ogrevanje na radiatorje. Lp, Krištof Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 20.3.2015 Če bo zrak voda v tvojem izboru definitivno zmaga Thermia :wink: Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 20.3.2015 Thermia atec je že OK, samo zakaj pa ne KRONOTERM visokotemperaturna? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 20.3.2015 Zakaj... ker je Atec boljši, če pa krištofer išče ugodnejšo varianto je pa kronoterm seveda dobra izbira Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 20.3.2015 s katero pa bo manj kWh elektrike porabil? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Merlin1 - 20.3.2015 telmos Napisal:Več ali manj vklopov "škodi" on off-om ne pa inverterjem, kar se trdi vsepovprek. Zadeva je popolnoma drugačna. Ali pa morda proizvajalci zavajajo, ko trdijo, da je inverter razvit tudi zaradi tega, da se zaradi zelo počasnega zagona in postopnega dviga obratov kompresorja skrbi za manjšo obrabo in pa neškodljivost zagonov. To je zraslo na tvojem zeljniku vendar ne drži. Sam start sploh ni problem. Problem je mazanje in z nule in brez pretoka hladiva ga ni. In iz tega razloga zaribajo kompresorji na invererjih. Jasno, tudi drugi kompresorji. Saj zato ima vsaka poštena TČ Low Pressure Switch. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - yan1234 - 20.3.2015 Ne moreš verjeti kaj dela bitka za vsakdanji kruhek. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - timi11 - 21.3.2015 Saj zato ima vsaka poštena TČ Low Pressure Switch.[/quote] Pa jih naštej prosim.
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Merlin1 - 21.3.2015 Klasične vse. Spliti pa malo kateri. Razlog je ker so namenjeni hlajenju in ker to funkcijo pri hlajenju opravlja senzor tlaka v notranji enoti. Ker pa je pri hlajenju krog obrnjen..... |