![]() |
|
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755) |
Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 11.12.2013 Tone Napisal:Tole je pa zanimivo, samo ima majhen pretok in za celo bajto zapirati ni ravno optimum. Po moje bi bil boljši Esbe polnilni ventil, samo ne vem če se dobi za temperature pod 50°C. No dobi se več njihovih mešalnih za razne namene, ki se jih da regulirati na poljubno temperaturo, tako da lahko ob hudi zimi malo dvigneš temperaturo. Je pa res, da danfosova radiatorska varianta samodejno idealno uravnoteži sistem.en tak ventilček ni mišljen za celo hišo. je mišljen za posamični element, radijator, morda vejo ogrevanja z manjšim številom radijatorjev, ali bojler. s takimi elementi, vgrajenimi v povratni vod, lahko točno določiš koliko bo imela voda, ki teče nazaj v hranilnik. če bi rad imel 30°C, evo, lahko imaš toliko. ti ventili se dosti uporabljajo pri nizkotemperaturnem radijatorskem ogrevanju in pri temperirnih sistemih (nadometno stensko ogrevanje). je pa cirka 50% dražje kot klasični termostatski ventili, pa še lani ni bilo tako drago. ne razumem pa tudi stavka da se ne dobi več esbe mešalnih ventilov za razne namene? ali misliš termostatske? te se dobi. navadne mešalne? kolikor jih hočeš. kar vem niso ukinili v zadnjih dveh letih nič od programa? Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 Problem je mešanje vode v hranilniku zaradi hladnega povratka in delovajna črpalk direktnih krogov. Kaj pa je razslojevanje? Rešitev ; ne uporabljat direktne ogrevalne kroge ampak samo take kjer je med porabnikom in hranilnikom reguliran mešalni ventil in črpalka.Kako se pa to lahko v praksi naredi je pa sedaj vprašanje za 1000€. Nekaj se jih že strinja da je največji "mešalnik" v hranilniku direktni ogervalni krog za ogrevanje bojlerja. Povezava peč hranilnik z reguliranim povratkom (ladomat, ND2 ali kaj podobnega) ni problematična. Z Matejem sva to rešila vsak na svoj dokaj eneostaven in poceni način, so pa še drugi dražji načini. Bolj me muči kako iz ogrevalnih krogov na povratku(ih)v hranilnik zagotoviti temperaturo ki je približno enaka temperaturi v spodnjem delu hranilnika.Ta se zna gibati od 30 pa vse do 75°C če delaš z 90°C v hranilniku in je nafilan do konca. Seveda to ne sme vplivati na samo osnovno regulacijo ogrevalnega kroga? Tisto da jo spuščaš na različne nivoje v hranilnik je zahtena regulacija. Se bom pozabaval z manjšanjem moči črpalke ki mora pa ob štartu vseeno imeti poln navor kasneje pa lahko znižaš moč. "Garažna elektronika" dela čuda ![]() LP Tomaž Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 11.12.2013 Citat:Bolj me muči kako iz ogrevalnih krogov na povratku(ih)v hranilnik zagotoviti temperaturo ki je približno enaka temperaturi v spodnjem delu hranilnika. Ta se zna gibati od 30 pa vse do 75°C če delaš z 90°C v hranilniku in je nafilan do konca.Naj ponovim: Ne moreš prilagajati temperature povratka spodnji temperaturi zalogovnika. Spodnja temperatura zalogovnika je rezultat temperature povratka in zmešanosti v zalogovniku. -Če imaš razmeroma poln zalogovnik, bo povratna voda hladnejša od spodnje vode zalogovnika - bo povratna voda (če ni viharja) ostajala spodaj, spodnja voda se bo dvigala. Spodaj bo povratna voda = enaka temperatura. - Če je zalogovnik sorazmerno izpraznjen, ni nobenega razloga, da bi se spodnja voda ohlajala = ima tako temperaturo, kot je pritekla iz povratka. Če se v takem primeru iz nekega razloga temperatura povratka dvigne, bo res spodnja voda hladnejša od povratka. Povratna toplejša voda se bo dvigala skozi hladnejšo, se bo z njo mešala in prej ali slej bo spodnja voda zopet tako topla kot povratek. Citat:ne uporabljat direktne ogrevalne kroge ampak samo take kjer je med porabnikom in hranilnikom reguliran mešalni ventil in črpalka.Kako se pa to lahko v praksi naredi je pa sedaj vprašanje za 1000€.Kam lahko pridem po jurja? - Tvoja ideja o reguliranem mešalnem ventilu in črpalki je uporabna. S tem dobiš manjšo količino povratne vode , kot je gre skozi bojler. Je pa ta povratna voda praktično tako topla, kot je željena temperatura sanitarne vode. S tem dobiš manj mešanja zaradi viharja, ostane ti mešanje zaradi tega povratka višje temperature od spodnje vode če je povratek iz radiatorjev hladnejši. - Možnost: narediš direktni ogrevalni krog, v povratek takoj za bojlerjem pa vstaviš temperaturno regulirani pretočni ventil. Dovoljuje pretok le, če je povratna voda dovolj hladna = bojler še ni dovolj ogret. S tem si po izbiri nastaviš temperaturo povratka. Majhna slabost: v spodnjem delu bojlerja bo vedno nekaj sanitarne vode tako nizke temperature. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 11.12.2013 Žerjavar:- Možnost: narediš direktni ogrevalni krog, v povratek takoj za bojlerjem pa vstaviš temperaturno regulirani pretočni ventil. Dovoljuje pretok le, če je povratna voda dovolj hladna = bojler še ni dovolj ogret. S tem si po izbiri nastaviš temperaturo povratka. pa točno to dela danfoss fjvr, trobim že tri dni ... Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 11.12.2013 Citat:pa točno to dela danfoss fjvr, trobim že tri dni ...Točno! Že tri dni trobiš = reklamiraš blagovno znamko. Ne poveš pa, kaj ta naprava avtomatsko počne. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 Pri danfosu črpalka "koči uz brdo" in kuri elektriko na polno? Jalovo delo! Temperatura se v celotnem področji hranilnika (tudi spodaj) z njegovim praznjnjem (odvzemom toplote) znižuje, temu bi morala slediti tudi povratna voda iz porabniških krogov ogrevanja, če je to rešeno z fiksno nastavljenimi danfosi in njemu podobnimi mehanskimi regulatorji povratek ne sledi temu padcu temperature v hranilniku. Z umiritvijo mešanja (omejitev intenzivnega pretoka pa ne z pripiranjem ventilov in delovanjem črpalk na polno) se v hranilniku doseže da se voda oslioji po zakonih termodinamike sama od sebe! Ali je to tako težko razumeti? :evil: Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 11.12.2013 Žerjavar Napisal:napisal sem da gre za termostatski ventil povratnega voda (kar si očitno preskočil) hkrati pa sem podal link na spletno stran proizvajalca, ki ga lahko klikneš in si prebereš, saj si pismen.Citat:pa točno to dela danfoss fjvr, trobim že tri dni ...Točno! Že tri dni trobiš = reklamiraš blagovno znamko. Ne poveš pa, kaj ta naprava avtomatsko počne. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - mucek4 - 11.12.2013 Še jaz dodam piskrček o razslojevanju in bojlerju. Bojler pumpa pri meni je na stopnji 1. Tanke črte so temperature po zalogovniku, razmaknjene cca 20cm narazen. Debela modra črta je preračunan odstorek polnosti zalogovnika. Ob 6h zjutraj se lepo vidi mešanje bojlerja. Ogrevalni krogi delujejo non-stop, s tem da ob 5h zjutraj preklopijo na dnevni režim (padec krivulje je viden). Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 11.12.2013 zamot1 Napisal:Pri danfosu črpalka "koči uz brdo" in kuri elektriko na polno?ah dej nehaj že, pa si preberi najprej malo o termostatskih ventilih in centrifugalnih črpalkah. predvsem del o odvisnosti med volumskim pretokom in vloženim delom pri enaki delovni višini ... pa mi boš potem povedal kdaj centrigulka več porabi, pri polnem ali delnem pretoku. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 Po krivuljah bi rekel da je odstotek napolnjenosti predvsem odvisen od spodnjih temperatur v zalogovniku? Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - mucek4 - 11.12.2013 Odstotek polnosti upošteva energijo v zalogovniku nad temperaturo X. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 11.12.2013 Glede bojlerja: jaz ga imam na direktni veji, termosifonsko, ali preko pumpe. Moti me to da ob segretem zalogovniku pregrevam tudi bojler kar pa ni smiselno. Zato zadevo "zapiram" kadar imam pregret zalogovnik. razmišljam da bi bojler prevezal kot "radiator" in bi šel preko mešalnega ventila, Povratek iz bojlerja pa itak lahko na dva nivoja spravim. Imam ga na dno, ker dno redkokdaj spravim na bistveno manj kot 40 (radiatorji), večino potreb ogrejem termosifonsko, kjer se v zalgovnik vrača hladna voda. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Hanzi - 11.12.2013 glede termodinamike. nekaj prakse sem dobil iz hladilnika šnopckuhe in verjamem da v zalogovniku ne more biti veliko drugače. Sorazmerno hitro se voda plasti nazaj po zakonih narave. če imam zalogovnik skoraj mrzel, mi v pol ure do ene ure po ustavitvi črpalke ogrevanja v zgornjem delu tempereratura naraste za nekaj stopinj. Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 11.12.2013 No pa se počasi izdajate da imate probleme mešanja vode v hranilniku zaradi direktnih krogov. Samo še konkretno rešitev je treba naštudirat ki bo pokrila večino "domačih" centralnih ogrevajn. Za tanove vesoljske zadeve je pa vprašanje kako rešujejo ta problem, sumim da jih večina sploh ne razmišlja o tem v prepričanju da imajo narejeno v nulo, še nobena ni bila narejena u nulo. Počas se žaba kolje :lol: Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Sebek - 11.12.2013 Tu se kregate kako vam ogrevalni krog za bojler premeša vodo v zalogovniku. Jaz se pa sprašujem, zakaj se mora bojler ogrevati iz zalogovnika po zimi ko se kuri peč na drva. Jaz bi, oziroma bom črpalko za bojler tako zvezal, da bo delala samo takrat kadar gori v peči. Takrat pa je čisto vseeno če se v zalogovnik premeša saj se bojler prej segreje kot pa pogori v peči. Zato se potem tudi voda v zalogovniku lepo splasti. Imam 120 l bojler gorenje tiki in imam dovolj tople vode za celi dan. popoldne se zakuri v centralno in tudi dogreje voda v bojlerju. Je pa pri nas največja poraba tople vode zvečer.
|