PodSvojoStreho.net
Zubadan - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zubadan (/showthread.php?tid=16842)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Re: Zubadan - sassapo - 6.9.2017

Ne vem zakaj mora pri ugasnjenem ojačevalniku sploh teči tok preko tranzistorjev?
Sedaj pač preko stikala na podaljšku izklapljam vso zabavno elektroniko, da bi zaradi tega kaj trpela kvaliteta zvoka pa nisem opazil.

Re: Zubadan - Fantocci - 6.9.2017

Če bi izklapljal tako, da bi izpulil vtikač, bi imel hkrati še najboljšo zaščito proti prenapetosti (strele...). Sedaj prekinjaš samo fazo ali nulo, odvisno kako je vtikač obrnjen v steni (predvidevam, da stikalo v poceni podaljških ni večpolno).

Podaljšek je takšen ornik z mislim da kar 15 letno garancijo proti prenapetosti. Ni bil ravno poceni :wink:

Re: Zubadan - Poldee - 6.9.2017

Sassapo: sicee ugibam ampak a je mozno, da ce so brez toka elementi hitreje propadajo? Ne vem, kaksna korozija ali podobno... Sem imel receiver od Yamahe, ni bil poceni, je bil pa vecinoma ugasnjen. V 6-em letu se samo ni vec prizgal, mrtav ladan bi se reklo. Se vedno je pri mehaniku (bo kar ostal tam), v sobi pa Marantz, kateri je nonstop na stromu. Zaenkrat tretje leto brez tezav.

Verjetno bi to znal obrazložit kakšen audiofil kateri se spozna na tega hudiča. Po moje ima to kakšno vezo s kvaliteto zvoka, ali?
V delavnici imam Technics stolp še iz davnih časov pa stb. troši 3w
Da bi kaj propadalo na sobni temperaturi ker ni pod štromom Confusedhock:

Re: Zubadan - Poldee - 6.9.2017

Ne vem, sem samo pomislil. Lahko da je samo danasnja elektronika res tak šit, ne vem. Ceorav po drugi mi pa DLP projektor dela ze 10+ let, pa so bili hudi pomisleki glede zarnice. Ocitno je kot pri Renojih, vse odvisno od srece :-)

Re: Zubadan - bvs - 6.9.2017

sassapo Napisal:Verjetno bi to znal obrazložit kakšen audiofil kateri se spozna na tega hudiča. Po moje ima to kakšno vezo s kvaliteto zvoka, ali?
V delavnici imam Technics stolp še iz davnih časov pa stb. troši 3w
Da bi kaj propadalo na sobni temperaturi ker ni pod štromom Confusedhock:

Saj smo ti povedal sam se ne daš Smile. Ojačevalc, ki kuri malo nima tako kvaliteten zvok in pika. Kolk ti slišiš in kolk ne to je drugo vprašanje Smile. Verjetno imaš klaso A ojačevalec - največja kvaliteta, kjer gre cca. 80% moči v toploto. Če pa v STB kuri 30W, pol pa skor verjetno nekaj ni vredu oz. je zadeva jajc od jajca.

P.S. Moj home made ojačevalec kuri tudi min. 3W. Model s TDA 7250 in Darlington tranzistorji TIP 142 in 147. Ta je pa AB klasa.

Re: Zubadan - sassapo - 7.9.2017

Jasno takrat ko je prižgan, takrat jasno teče mirovni tok preko tranzistorjev tudi če ne igra! zakaj mora v stb. načinu teči tok preko tranzistorjev? Da greje zvočniška navitja ali kaj za vraga? Ja ojačevalec je višje A klase in ziher ni jajc! Izbral sem ga na podlagi testov in mnenj audiofilov.

Re: Zubadan - damdam78 - 7.9.2017

Kaj ima to vse skupaj z zubadanom. Spet polno smetenja.

Re: Zubadan - sassapo - 7.9.2017

Očitno je tema o zubadanu obdelana do konca, ni več kaj?

Re: Zubadan - bozgom - 7.9.2017

Poldee Napisal:Sassapo: sicee ugibam ampak a je mozno, da ce so brez toka elementi hitreje propadajo? Ne vem, kaksna korozija ali podobno... Sem imel receiver od Yamahe, ni bil poceni, je bil pa vecinoma ugasnjen. V 6-em letu se samo ni vec prizgal, mrtav ladan bi se reklo. Se vedno je pri mehaniku (bo kar ostal tam), v sobi pa Marantz, kateri je nonstop na stromu. Zaenkrat tretje leto brez tezav.
Če so naprave izključene se v njih lahko kondenzira vlaga. Ker zrak ni ogret miruje zato se lahko v njih poseda prah. Ko potem vključiš napravo lahko vlažen prah povzroči kakšno nenačrtovano električno povezavo, kar povzroči kakšno trajnejšo okvaro. Je pa to seveda različno od naprave do naprave, kot tudi od okolja do okolja kjer je sicer identična naprava nameščena. Glede same fizike bi izklopljene naprave morale trajati dlje, kot stalno vklopljene. Ker lahko odpove tako stalno vključena kot izključena naprava in tega kdaj bo nikakor ne moreš ugotoviti, je (po mojem prepričanju) bolje naprave povsem izklapljati, ko jih ne potrebujemo. Če ne kaj drugega, privarčujemo na energiji.

Električni tok vedno ubere pot po kateri potuje od vira, preko porabnika nazaj v vir. Vir strele je Zemlja, zato mora strela priti do nje. Če prekineš enega od vodnikov in če nimaš zaščitnega vodnika tudi tok strele ne more teči skozi napravo. Če pa zaščitni vodnik na napravi obstaja potem pa moraš prekiniti tako fazni kot nevtralni vodnik.

Re: Zubadan - Fantocci - 7.9.2017

sassapo Napisal:...Ja ojačevalec je višje A klase in ziher ni jajc! Izbral sem ga na podlagi testov in mnenj audiofilov.

Kakšna je oznaka naprave?

Re: Zubadan - Merlin1 - 7.9.2017

Tudi, kakšni zunaji enoti TČ je zaradi daljšega izklopa odpovedala elektronika, zaradi kondenza.....

Re: Zubadan - Poldee - 7.9.2017

Bozgo: slisi se enostavno, predvsem pa cisto mozno. Zdaj kot pravim, nova zadeva je ON in tudi vec v uporabi, pa zaenkrat vse ok :-)

Re: Zubadan - sassapo - 8.9.2017

Ja bi rekel, da je možno, če bi naprava stala v kakšni neogrevani garaži, ampak v dnevni sobi na bivalni temperaturi kondenz? Ne se no hecat!
Fantocci...RZ 900