PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Migaj - 20.6.2012

Hmh, pri meni pa je znotraj kar cca 25 do 26,5 stopinj, RV cca 60%, zunaj pa tudi prek 32 že vsaj 4 dan. Ob 20h še vedno 29,5.
Celinsko podnebje pač, pa okna in rolete se tudi ne zapirajo tako, kot bi bilo treba, o nisem doma. Bom pa sedaj Micko vključil, pa stari Aljaska (on/of) klimi v mansardi.
Hiša je seveda klasična in še zdaleč ni varčna.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - taubi - 20.6.2012

Če je vlaga v prostorih do 45%, je prostorska temperatura okrog 24°C v teh vročih dneh 'cool', če pa kuhaš (in še kaj) ter gre vlažnost proti 70% pa je lahko že savna.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - rentgenx - 20.6.2012

67%RV in 25C.Ni panike dse zdrži. Je pa po satarašu takle....Smile

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - slepec - 20.6.2012

naša kilma pa sedaj dela 24 ur na dan,in imamo 22st, prej brez klime 32st,kaj naj rečem, hvala tistemu ki jo je ustvaril

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - ufm - 20.6.2012

25,5 °C, 42 RV, klima delovala celo popoldne, sedaj izklopljena.

Hiša klasična gradnja, srednja izolacija (5cm), raje ne povem... tudi na podstrešju SAMO 5 cm tervola.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - gt001 - 20.6.2012

kakor komu pase, sam s klimo tempirat na 22 stopinj je pa mal extrem.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - piknik - 20.6.2012

Pri meni je bilo dones rekordnih 27 °C v bajti... nenormalno.. pa 14 cm full dobre izolacije

Je pa res da so bila dvoja balkonska vrata cel dan odprta zaradi delavcev..pa še nekaj oken.. pa vhodna vrata... žaluzij nimam

Vroče vam pravim

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - slepec - 20.6.2012

gt001 Napisal:kakor komu pase, sam s klimo tempirat na 22 stopinj je pa mal extrem.
smo probali na 26 pa se ni obneslo prevroče
nato na 24
sedaj imamo pozimi in poleti 22 in je super

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - rentgenx - 20.6.2012

slepec:kakšno hišo imate,izolacijo,klasična ali montažna?

Meni osebno je 23C poleti idealno ker če je 22C ali celo manj je hudo ko greš ven in se še prej prehladiš. Nekje je bilo rečeno da je max razlika zunaj notri 8C.In tega da bi se morali držat. Je pa pri nas 25C bilo merjeno v dnevni,tam kjer je tudi 50inč plazma PANY ki da levji delež k segrevanju.
Ko se pa spustim k lubici v klet pa bi se ar k njej malo stisnil pa objel njene okrogle cevke in zaspal na lepih 19C ali kolko že,,...Občutna razlika res! Big Grin

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - slepec - 21.6.2012

hiša stara 100 let,za tiste cajte grajena kot vila,delal doktor
stene 50 cm, brez vse izolacije
70m2 bivalne površine-mansarda +celotna hiša 210m2 radiatorji na zvezdici,da ne zmrzne voda
stropi visoki 320cm
poraba olja čez zimo 1200l
odkar imamo klimo 900l
elektrika dražja za 5 eu
klimo imamo 2 leti,in deluje v 80 %
temperaturo imamo nastavljeno na 22st,in za nas je to optimum
razlika med zun-not., temperaturo 5-8 st pa velja predvsem pri avtih

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - majko - 21.6.2012

no, pa se bom prestavil, ker me je kremenčkov na prejšnjem zaprl. mene zanima enako, ampak za pasivo.
kako kaj pasivci v teh dneh? bolje ali celo slabše, kot visoko varčne hiše?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 22.6.2012

Vsi spregledujete vlago, ki je daleč bolj pomembna kot temperatura. Ko se enkrat voziš v đipu po Keniji pri 32 v avtu in ti ni čisto nič vroče, ti počasi v glavi preskoči, da je gledanje (samo) termometra neumno.
Ker pa klima ne more samo zniževati temperaturo ali vlago, je od objekta do objekta in razmer v njem odvisno, na kaki vlagi in temperaturi bo optimum. Pri nas v 57 let starem objektu je s klimo kriza, brez pa tudi. Če ne laufa je 25 in 70 vlage, če laufa pa 23 in 40 vlage, čeprav je inverterca. Če bi imela klima regulacijo obratovanja na vlago, bi bilo optimalno, nastavil bi ene 55% in to je to.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 22.6.2012

Zakaj pa si ne omisliš razvlaževalnika?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Smorny - 22.6.2012

Tone Napisal:Vsi spregledujete vlago, ki je daleč bolj pomembna kot temperatura. Ko se enkrat voziš v đipu po Keniji pri 32 v avtu in ti ni čisto nič vroče, ti počasi v glavi preskoči, da je gledanje (samo) termometra neumno.
Ker pa klima ne more samo zniževati temperaturo ali vlago, je od objekta do objekta in razmer v njem odvisno, na kaki vlagi in temperaturi bo optimum. Pri nas v 57 let starem objektu je s klimo kriza, brez pa tudi. Če ne laufa je 25 in 70 vlage, če laufa pa 23 in 40 vlage, čeprav je inverterca. Če bi imela klima regulacijo obratovanja na vlago, bi bilo optimalno, nastavil bi ene 55% in to je to.

Da sem uspel tole raztolmačiti na praktičnem primeru moji dragi, štejem za svoj življenski dosežek.
Eksperiment je bil takšen. Pozimi jo je zeblo pri 23°C in 35% vlage. Nato sem segrel velik lonec vode in dvignil vlažnost na 55% in je naenkrat bilo vroče.
Zdaj pa imava klimo nastavljeno na 27°C in program razvlaževanje in je prav prijetno Smile

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 22.6.2012

Pri nas idealno pri 26 stopinjah in 48% vlagi.