PodSvojoStreho.net
»Prava elektrika« - gradbena elektrika - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: »Prava elektrika« - gradbena elektrika (/showthread.php?tid=9494)

Strani: 1 2

- Aleksander - 8.2.2008

som16 Napisal:stupko,
Lepo , branek, je imeti tako prijaznega in ustrežljivega človeka . Se mi zdi ja je to izjema Big Grin Confusedhock: .
V našem koncu: -Dokončana hiša z minimalno finomontažo vtičnic in stikal;
- izvedene meritve, dokazilo z dokumentom;

Menim , da brez meritev ne bo priklopa, vsaj uradnega ne.

lep pozdrav

Se strinjam! :wink:

- dušan - 12.2.2008

Meni so ravno v petek na elektro rekli, da moram imeti načrt tistega, ki mi je napeljeval elektriko po hiši in štampiljko. Kje pa naj to dobim ? elektriko mi je napeljeval električar, ampak nima privat in ne vem kako naj sedaj dobim štempelj ? Ali ni dovolj, da naredijo meritve ' saj s tem pregledajo, če je vse v redu ?

- patriot - 13.2.2008

Samojed Napisal:Uradno se meritve obvezne. Če kdo to "spregleda" tudi prav. Je pa to spet ena cvetka naše države - kaj koga brigajo vtičnice, če je stvar elektra samo do števca. Če kaj ni v redu, bo itak meni skurilo. Če koga rukne, bom itak jaz kriv. Se vidi, da je premalo konkurence na tem področju. Če želim štrom in ga plačam, ga dobim, ne pa da mi nekdo iz elektra po hiši šteje vtičnice. Uradno sploh ne sme noter, če ga ne spustim. Samo potem mi odkloni priklop. Evo, pa je spet tema za glodat, pa še varuha človekovih pravic lahko povabimo zraven. Big Grin

Pred sabo imam pogodbo o priključitvi na distribucijsko omrežje in not v dveh točkah piše da bom omogočil elektru dostop tako do zunanje omarice kot do notranje in do vseh delov inštlacij in naprav.

Toliko o tem.

Zanima me naslednje; če na pogodbi piše :
-skupina končnih odjemalcev:Gospodinjski odjem
-namen porabe električne energije:gospodinjstvo

A to pomeni da mi bodo priklopili gradbeno ali "normalno" elektriko?

V pogodbi tudi ne piše, da moram imeti kake meritve narejene....

Je pa malo specifičen primer, ker je bilo soglasje dano pred 15 leti, na bajti je omarica in dovodni kabel, priklopljeno pa ni bilo nikoli.

A moram števec potem še posebej plačat?, ker na položnici poleg pogodbe piše samo povprečni stroški priključitve...

- Samojed - 13.2.2008

Povsem verjamem kaj so ti zahtevali, vendar na pamet se mi zdi, da ni popolnoma nikjer navedeno, da to sploh smejo. Vendar če jim rečeš ne, bodo oni tebi rekli ne.
Drugače pa kot sem napisal - nihče ne sme zahtevati oz,. ne verjeti meritvam, ki jih je opravil nekdo drug. Imam pooblastilo za meritve in če ti naredim meritve, poštempljam itd in je vse v redu, v to ne smejo dvomiti. Sam nosim vso odgovornost za pravilnost podatkov.
Lahko zahtevajo drugo mnenje, a če se izkaže da je vse bp, morajo stroške nositi sami.
Pač monopol je monopol.

Gradbeni štrom je samo začasni, namen priključka in izvedba sta v bistvu enaka. Kasneje samo prekvalificiraš v gospodinjski odjem. Seveda gradbenega dobiš le, če to zahtevaš in spet izpolniš določene pogoje, ampak načeloma zadeva potem ostane ista. Gospodinjskega ne moreš dobiti dokler - kakor kje - nimaš urejene vsaj ene omarice in enega prostora ali pa komplet vse izdelano, premerjeno itd.

Pozanimaj se, ker tako staro soglasje ne velja več. Ves material (kabel, omarica, podnožje varovalk, števec, varovalke, prenapetostni odvodniki) je tvoj strošek, zato ni ekstra navedeno. Lahko zadevo sam kupiš in zmontiraš, lahko pa najameš njih.

Re: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - 03pomlad - 15.5.2015

Nujno bi prosil za info:
Urejamo za priklop elektrike. Za čas gradnje smo napeljali od soseda, ker nismo veliko rabili. Pred zimo je treba priklopit ogrevanje in rabimo fiksno elektriko.

Odločamo se za gradbeno ali pa za običajno.

Vselili se bomo drugo leto in otrok bo drugo leto tudi zadnje leto v vrtcu- skrbi me pa da bo v primeru vpisa stavbe v kataster cena vrtca skokovito narasla.
1. Ima kdo izkušnje kako je s plačilom vrtca če se iz najemnika spremeniš v lastnika nepremičnine?

Za gospodinjsko elektriko rabimo hišno številko, kar za sabo potegne vpis stavbe v kataster - zanima me ali to pomeni zvišanje plačila vrtca in zmanjšanje otroškega dodatka?

Če vzamemo gradbeno elektriko ne potrebujemo hišne številke in stavba ne bo vpisana v kataster:
2. koliko stane preklop od gradbene na gospodinjsko elektriko.

HVALA za odgovore.

Re: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - gt001 - 15.5.2015

cisto prevec se obremenjujes z vplivom lastne hise na socialne pejemke!

- ce si lastnik nepremicnine, v kateri stalno prebivas (in ne gre za luksuzni dvorec v vrednosti M€), potem to ne vpliva na ceno vrtca/otroski dodatek
- za gospodinjsko elektriko ne rabis nujno hisne stevilke. preveri pri svojem elektro dilerju.
- preklop iz gradbenega na gospodinjski tok je naceloma brezplacen. preveri pri svojem elektro dilerju.

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - gregorjanc - 30.12.2019

Da malo obudim temo. Imam podpisano pogodbo o priključitvi na distribucijski sistem in plačano omrežnino ter neposredne stroške priključevanje. V glavni omarici je potrebno samo še priklopiti kabel za notranjo omaro in vstaviti "pancerke".
V hiši imam napeljano ( grobo dokončano) elektroinštalacijo v pritličju. Ali se v tem primeru lahko že priklopimo na gospodinjski odjem?

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - fizikalec15 - 30.12.2019

Formalno NE.
Imeti moraš dokončano električno instalacijo.
In pa hišno številko.

Je pa Slovenija raznolika, tako da ...

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - gregorjanc - 30.12.2019

V bistvu mi ni jasno kakšno pogodbo moram skleniti pri dobavitelju električne energije?

V soglasju za priključitev kot tudi v pogodbi o priključitvi mi piše pri skupini končnih odjemalcev GOSPODINJSKI ODJEM priključne moči 1x14 kW.

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - mirator - 30.12.2019

(30.12.2019 ob 13:06)gregorjanc Napisal: Da malo obudim temo. Imam podpisano pogodbo o priključitvi na distribucijski sistem in plačano omrežnino ter neposredne stroške priključevanje. V glavni omarici je potrebno samo še priklopiti kabel za notranjo omaro in vstaviti "pancerke".
V hiši imam napeljano ( grobo dokončano) elektroinštalacijo v pritličju. Ali se v tem primeru lahko že priklopimo na gospodinjski odjem?

Lahko. Predložiti moraš poleg prijave za prikop, samo enopolno shemo razdelilnika ter meritve izgotovljene elektroinštalacije.

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - montažna150 - 31.12.2019

Jaz sem poklical prevzemnika na Elektro (tisti, ki mi je takrat za gradbeno elektriko vklop naredil) - povedal mi je katere papirje moram ponovno poslat ter meritve končane el.inštalacije. Potem pa je čez 1 teden prišel en drug gospod iz Elektra, poslikal gl.omarico in odčital števec pa spet sem dobil eno pogodbo za podpisat. To je bilo to. Je pa papirjev toliko da prideš do elektrike, da se ti zmeša...
Hišne še nimamo (vem da je veliko napisanega o tem da jo rabiš za kar je danes treba prej imeti uporabno dovoljenje - cel problem z UE uglaunem). Sva pa z ženo morala podpisati eno izjavo že takrat pri gradbeni elektriki, da bomo sporočili HŠ takoj ko jo dobimo..

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - nekislavc - 7.1.2020

montažna150 - a pa so ti to priklapljali šepreden je v veljavo stopil nov GD in z njim obveza za UD ali kasneje? Kam pa potem položnico pošiljajo, če nimaš hišne?

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - montažna150 - 7.1.2020

gradbeno pol  leta nazaj, gospodinjsko pa pred prazniki. Torej verejtno po tem ni bilo sprememb..

Na obstoječi naslov kjer živim (ne na novo hišo).

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - gregorjanc - 8.1.2020

Se pravi, da glede na trenutno situacijo lahko priklopimo direktno gospodinjski odjem.
Moram še dobit enega merilca... ima mogoče kdo predlog katerega merilca pokličem? okolica občine Sevnica..
Situacija spodaj...

RE: »Prava elektrika« - gradbena elektrika - gregorjanc - 21.1.2020

Jeeejjj imamo elektriko....