![]() |
|
TEORIJA toplotne črpalke - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TEORIJA toplotne črpalke (/showthread.php?tid=9399) Strani:
1
2
|
- tinatom - 5.10.2007 vincent Napisal:tinatom....saj v tem je bistvo da jemlje toploto iz okolice! Saj to sem hotel povedati , da to ni perpetum mobile, ker jemlje toploto iz okolice.Je pa to, da jo jemlje po eni strani tudi ekološka prednost, s tem se (sicer zanemarljivo) manjša tudi globalno segrevanje.
- ttomi73 - 5.10.2007 In smo spet pri ekologiji. Pa mi povejte če je res to pridobivanje energije za dom tako ekološko in se vsi strinjamo s tem in bi vsi radi pripomogli k ekologiji zakaj so TČ tako precenjene? Prestiž, hvala o ekološki osveščenosti, imiđ,...? Ali smo spet pri financah ponudba-povpraševanje in ekologija je samo še postranska zadeva na katero se samo finančniki sklicujejo? V bistvu je skoraj enaka filozofija pri izvornih celicah, ki naj bi bile rešitev človeka ampak iz tega se dela biznis in prav nič ni naravnano človekoljubnim namenom v prvi vrsti. - Jani - 5.10.2007 V zadnji številki Vipa je (Nemški) test različnih toplotnih črpalk - takih večjih za ogrevanje. Cene so vse od 10t + evrov... Za prav vse so pohvalili kvalitetno izdelavo, se pravi da niso narejene samo za leto ali dve... Cene se meni ne zdijo prehude. Za dobro peč na olje (plus par cevi in črpakl in ...? pač kar sodi v kurilnico) sem plačal 5t +, se mi zdi razumljivo, da je dobra toplotna črpalka vredna vsaj dvakrat toliko. Zadnji Vip priporočam v branje, čeprav tam za prave forumovce ne bo veliko novega. - vincent - 5.10.2007 ttomi....rešitev je na dlani: klima! Daš 3.ooo EUR dobiš za ta denar 8 kw moči ter 4 notranje enote...pa si zmagal. načelom pa ...v vsak štuk po eno (torej 2.000 EUR) pa naj delajo 24 ur dnevno...kar je treba pa začiniš s centralno kurjavo. - ttomi73 - 5.10.2007 No ja samo malo modrujem o cenovni politiki in financah ker pač nisem rojen za zbiranje denarja vse ostalo mi je pa jasno ali skoraj jasno. - vitas - 9.10.2007 Pozdravljeni Vidim, da se kar spoznate na TČ in bi kar tukaj vprašal. Pri nas imamo TČ s katero hladimo klet in grejemo sanitarno vodo. Na začetku je delovalo vse vredu, sedaj pa se že nekaj časa na enoti v kleti (predvidevam da je to izparilnik) samo na zgornji cevi začne nabirati led. Led se nabere takoj ko TČ zalaufa. Prej se to nikoli ni zgodilo. Opazil sem da se je tudi čas da segreje vodo zelo podaljšal. V čem bi lahko bila ta sprememba in kaj je potrebno narediti, da bi TČ delovala tako kot prej (brez ledu). - zuti - 9.10.2007 Najverjetneje ti nekje po malem izhaja plin. Potrebno bi bilo najti to mesto in dopolniti plin. - telmos - 9.10.2007 Premalo plina. - vitas - 11.10.2007 Hvala za odgovor. Potem bo pa potrebno poklicati, kar serviserja. Ali je to potem normalna praksa, da je potrebno vsake toliko časa dopolniti plin? - zuti - 11.10.2007 Načeloma ne, se pa lahko tu in tam zgodi zaradi kakšnega ne 100% tesnenja. - Sammmy - 12.10.2007 Zanima me koliko je lahko dolg vod, ki povezuje TČ in zemeljski kolektor in kakšen argument za/proti čim krajši povezavi med njima... Hvala! - enviro - 13.10.2007 Vitas! Najprej poglej, če ti ni prah in umazanija zamašila izparilnika, kar ovira normalen pretok zraka. Če daš na sprednji strani neko svetilko in zadaj pri ventilatorju pogleša proti luči boš videl kako je zamašen. Uporabi kakšno omelce in sesalec, najboljše je sicer spihat z zrakom ampak boš zakadil celo hišo. - vitas - 15.10.2007 Tudi jaz sem mislil, da je mogoče izparilnik zamašen pa je pretok zraka čisto normalen. Led pa se ne nabira na izparilniku ampak samo na tisti cevi ki pride v izparilnik. Kot sta telmos in zuti rekla je ralog pomankanje plina. Bo serviser pogledal in dopolnil plin. |