![]() |
|
Karte na mizo: Kateri je boljši? KWB ali Fröling? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Karte na mizo: Kateri je boljši? KWB ali Fröling? (/showthread.php?tid=9000) Strani:
1
2
|
- fosil - 19.9.2007 Sirki Napisal:Jaz imam Frolinga 15 kW, 1000 l zalogovnik, dela k ura. Moč ventilatorja 180 W pri max moči, dela pa nekaj ur, dokler ne pogori vse v peči. Imam polno avtomatico Lambdatronic, ki krmili vse kar je v povezavi z ogrevanjem in toplo sanitarno vodo. Kateri model peči pa imaš? Kolikor je meni znano ima najmanši FHG Turbo 3000 20 kW moči. - Sirki - 20.9.2007 Turbo ECO 15 kW.... - Dedalus - 20.9.2007 Turbo ECO je neke vrste mali bratec FHG-ja... Če se ne motim, pašejo not polena dolžine 33 cm. Posledično več žaganja...Sirki, s kakimi drvmi pa kuriš? Mene je ta debata malo pritegnila. Kako je recimo z smrekovim lesom. Tak les ima bistveno več smol in močneje gori. Kaj to škodi kaj tem pečem? - mastan - 21.9.2007 Pozdravljeni Tudi mi imamo Frolinga in sicer FHG Turbo 3000 30 kW. Letos bo to že četrta sezona in moram reči da deluje odlično, kurimo pa vse vrste lesa od bukve do smreke in tudi vseh vrst ostankov lesa kot so palete itd. - Sirki - 21.9.2007 Zdejle že celo poletje kurim ostanke od gradbenih odrov, sama smreka. Smola se ne nabira nikjer, ker vse zgori, tako da zaradi smreke in smole nimam problemov. Čez zimo so pa bukova drva. Kar se žaganja tiče mi je čisto vseeno, ali metersko klaftro prežagam 1 ali 2-krat. Pa še nežne ženske rokice jo lažje dvignejo in naložijo v peč :twisted: .
- Dedalus - 21.9.2007 Sirki Napisal:Zdejle že celo poletje kurim ostanke od gradbenih odrov, sama smreka. Smola se ne nabira nikjer, ker vse zgori, tako da zaradi smreke in smole nimam problemov. Čez zimo so pa bukova drva. HAHA, pameten si ti... Kupiš raje peč, v katero gredo manjša polena, tako da žena nima izgovora, da kao ne more naložit taaakooo velikih polen v peč. ![]() Drugače zna v navadni peči priti do manjših problemov, ko veliko kuriš smrekovino. Ta les namreč zelo hitro gori in z veliko temperaturo. Posledica tega je, da les, ki ne gori zelo močno hlapi. Ti hlapi pa nato zelo zasajajo peč. Če je temu tako, da Frölingu ta les čisto nič ne škodi, potem je to zelo zanimiva stvarca.
- Sirki - 21.9.2007 Ta malo peč sem kupil zato, ker mi je 20 kW Turbo 3000 enostavno prevelika glede na toplotne izgube hiše. Še tako mi včasih akumulator segreje na 85 stopinj...Glede saj in pepela pri smrekovini.... Od maja, ko sem nehal ogrevat prostore pa do danes sem spucal peč 2x, pepela je za tretjino 25 l vedra, saje se mi pa nikjer ne nabirajo. V hitrosti gorenja se pa res pozna. Polna peč smrekovine pogori kakšno uro prej kot če kurim bukov les. V prejšnji hiši sem imel eno klasično Viadrus peč. V tisti peči ni bilo šans da bi kuril samo smreko, ker se je tolk katrana nabralo v njej, da si jo drgnil kot osel, če si jo hotel vsaj malo spucat. Froling, KWB, Hertz, Buderus, Viessman.... Kaj je boljše kaj je slabše težko rečem, ko sem lani kupoval peč sem dobil boljšo ponudbo od Frolinga kot od ostalih, pa ni bila najcenejša. Viessman Vitolig je bil cenejši, samo tam mi celoten sklop krmiljenja ni bil všeč, ker je vse neki na pol narejeno. - emkey - 26.9.2007 Kako je pa pri teh pečeh (Froling, konkretno) če zmanjka elektrike (nevihta, npr.)? - Sirki - 26.9.2007 Če ni elektrike, se črpalke in ventilator ustavijo. Če temperatura v peči zraste do 90 stopinj, se peč samodejno prične hladiti s sanitarno vodo. - Dedalus - 26.9.2007 Sirki Napisal:Če ni elektrike, se črpalke in ventilator ustavijo. Če temperatura v peči zraste do 90 stopinj, se peč samodejno prične hladiti s sanitarno vodo. Ja, v sebi ima vgrajen en tak izmenjevalec toplote. Zadeva izgleda kot grelec vode pri pralnem stroju. Ko se pač temperatura peči povzpne previsoko, se ventil odpre in skozi ta izmenjevalec začne teči mrzla voda iz vodovoda v kanalizacijo. Takrat praktično vročo vodo zlivaš vstran. - stučko - 26.9.2007 Doma imam vgrajen KWB-jev Classicfire 20 kW na polena že dve sezone. Zadeva deluje odlično. Zakaj KWB? Definitivno sem se odločil za KWB zaradi njihovega odnosa, ki ga imajo v samem podjetju do stranke. Preden sem se odločil dokončno, kajti odločitev ni bila lahka, sem pogledal malo k uporabnikom, ki so imeli vgrajene podobne kotle (Fröling, Atmos, ...). Res je da je Fröling-ovih kotlov v Sloveniji vgrajenih že kar lepo število, vendar zame to ni bilo prioritetno. Nekaj sem se pozanimal tudi pri naših sosedih Avstrijcih (žlahta!). Jst lahk rerčem, da mi ni žal in če bi se moral še enkrat odločiti bi izbral KWB. |