![]() |
|
Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate (/showthread.php?tid=80320) |
RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - kadotr - 17.5.2021 Fantocci2, ko boš star ali vsaj orenk bolan, se ne boš jezil na nas črpalkarje z malo slabšo izolacijo fasade. Popolnoma se strinjam z Energetikom81 in Sassapotom. Kot sem že nekaj dni prej napisal: OGLED STROKOVNJAKA, šele potem debata. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - Fantocci2 - 18.5.2021 Sami izgovori. Vsak lahko prenese 10 dni praskanja po fasadi. Kdor ne more, je sitnež in išče dlako v jajcu. In kdor bi enkrat izkusil udobje bivanja v izolirani hiši, se ne bi nikoli pokesal in si želel iti nazaj na staro stanje. Sicer pa, glede na informacije, ki sem jih dobil od vodilnih EKO sklada, bo te škodljive miselnosti ("fasada se ne izplača, ker je elektrika prepoceni, raje dajmo močno TČ") kmalu konec. Najprej se bo zahtevala toplotna izolacija (za katero dobiš subvencijo), šele nato boš dobil subvencijo tudi za črpalko. Tako bi moralo biti že od samega začetka. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - sassapo - 19.5.2021 Ne moreš vseh hiš metati v isti koš. Če ne verjameš kolikšne so lahko energijske razlike med posameznimi hišami, pridi enkrat do mene, bova obiskala tri hiše v moji bližini. Ena je iz 80ih let, velikosti dobrih 200m2, brez g. izolacije, ima pa ti. sendvič zid. Ogreva se z NIBE invertersko TČ zemlja voda. Celoletno porabo z sanitarno vodo vret ima cca 400€ Druga hiša je na iz leta okoli 1700, je iz debelih kamnitih zidov, prav tako ne vsebuje nobene izolacije, za ogrevanje služi TČ voda voda moje izdelave. Letna poraba s sanitarno vodo ne preseže 500€. Tretja hiša je praktično novogradnja stara manj kot 10 let izolirana 16cm fasada, kup tervola na podstrehi, velikosti okoli 270m2 Ogrevanje Mitshubishi Zubadan 11kw, spodaj talno, zgoraj radiatorji. Letna poraba okoli 900€. Upam, da boš po tem spremenil svojo splošno prepričanost o nujnosti fasade. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - xavi - 19.5.2021 Nekdo ki je star 70 ali več let bolj razmišlja o tem, kako kuriti, da bo čim bolj kamot, kot pa to, koliko bo privarčeval z novo fasado naslednjih 30 let, če ga bo čez 10 let stisnilo. To so dejstva. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - Fantocci2 - 19.5.2021 Sassapo, sem sodeloval pri postavitvi fasad na treh hišah v sorodstvu in dobro vem, kakšne so razlike v porabi pred in po sanaciji. Ne samo teoretične, ampak v praksi. V paketu pa pride še večje udobje bivanja in lepši izgled hiše, to pa verjetno tudi vsakomur godi. Da ne omenjam tega, da očitno nekateri nepoučeni mislijo, da so viri naše elektrike neomejeni. Zadnje bistre poteze politikov so celo razmišljanje o zapiranju komaj zagnane in drago preplačane TE Šoštanj. Nadomestili pa jo bodo s čim? Uvozom? To pa bo poceni. Zato razmislite še enkrat, preden dajete take škodljive nasvete - škodljive za vse nas ostale. Škodljivo tudi za tiste, ki jim tako svetujete - ko se bodo cene elektrike dvignile, vam ne bodo nič kaj hvaležni. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - kadotr - 19.5.2021 Fantocci2, iste fore o pomanjkanju štroma poslušam že trideset let. In sedaj naj jaz s 4,29 kW porabe ali manj s TČ rešujem elektrosistem? Namesto na nas, ki fizično težko manipuliramo z drvmi ali peleti ali sploh ne zmoremo, se spravi raje na lastnike električnih vozil. Če bo štrom dražji, bom pač manj ogreval, a ne bo mi treba biti v mrazu. Pri 70+ letih naj bi po tvoje šel popat na fasado s 6 cm stiropora še 12 cm? In to s 700 € penzije? In že s sedaj majhno porabo energentov? Tvoji nasveti niso realni. Mlad, zdrav, s polno denarnico in polno ritjo je lahko tišasto talat nasvete. Še nekaj: razmerja med cenami energentov (štroma, peletov) se zelo malo spreminjajo, cene energije iz peletov (zaradi izdelave, vezane na štrom) so v enakem razmerju do štroma (torej dražje). Za ceno drv si oglej Merkurjevo spletno stran, kar je drugod ceneje, je zgolj rezultat lastnega dela (če ga zmoreš!). RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - kadotr - 19.5.2021 Floskule? Č:igave? RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - Fantocci2 - 19.5.2021 zeeeh... kot ponavadi, same floskule in nič konkretnega. Jaz pa sem že vse povedal in nimam kaj dodat. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - kadotr - 19.5.2021 Namesto zeeeh, raje konkretno povej, kje se ne strinjaš, kje sem pogrešil. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - Fantocci2 - 19.5.2021 Skoči nazaj na moje prispevke, vse je že povedano, ne samo 1x. Se pa ne ukvarjam s tvojo situacijo, ker je ne poznam, zato ne vem, zakaj jo vsiljuješ ti. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - Popson31 - 19.5.2021 @sassapo zgoraj, kjer si nastel primere his, sem preprican, da je pri tretji hisi, novogradnji s 16cm na fasadi in izolirani podstrehi z 900€ porabe na leto, nekaj narobe. Ali so ga posrali ze med samo gradnjo in je poraba taksna kot je zaradi napak, ki prostemu ocesu niso vidne ali pa je s TC nekaj narobe. Lahko pa, da porabijo ogromno SV. Ali pa je lokacija zahebana. Nekaj ne stima. Ce pa je to poraba samo za ogrevanje hise brez SV pa je sploh previsoka poraba. Jaz ogrevam 240m2 hiso (205m2) s 7.5kW micko pa smo leta 2019 porabili 320€, leta 2020 pa 290€, to je ogrevanje + SV. To je 3x manj za 30m2 manjso hiso. Drugace sem pa tudi sam pristas, da se prvo uredi izolacija hise in sele potem posodobi ogrevanje. Nekaj drugega sta primera his, ki ju opisuje @sasaapo, sendvic zid in pa kamnita stena, ki je debela, ugibam, vsaj 70cm, ce ne vec. Pri vseh ostalih hisah klasicne gradnje, na katere se v 80’ in 90’ ni dajalo nic izolacije ali pa se je nasprical sloj termopuca pa druga kot toplotna izolacija sploh ni vprasanje. Ni malo primerov na forumu, ko uporabniki porocajo o obcutni razliki po polozitvi volne na podstresje. Obstaja tudi tema “poraba pred in po TI fasade”. Razlike so v nekaterih primerih velike. Da o udobju bivanja ne govorimo sploh, ko je T v hisi enakomerna in ne, kot pri neizolirani, ko je lahko razlika med notranjostjo sobe in pri zunanji steni, vec kot 5 stopinj. Tega ne spremeni niti TC ampak samo izolacija. Edina prednost (ce izvzamemo strosek) po mojem mnenju pri instalaciji TC v neizolirano hiso je udobje v smislu, da uporabniku ni vec potrebno skrbet za ogrevanje, ker za vse poskrbi avtomatika. Odpade priprava drv ali pa prelaganje peletov in ciscenje peci. V primeru, da se pa najprej uredi TI hise pa je prednosti dosti vec. Plus tega marsikdo niti ne gre vec v posodobitev ogrevalne naprave, ker se poraba prepolovi. Razen, ko se gre v posodobitev, ker uporabnik ni vec zmozen priprave kuriva. Je pa v tem primeru se en dodaten plus, da se lahko vzame manjsa moc TC, kot bi bila potrebna pri neizolirani hisi. In ti fasada prihrani ze v samem startu. Gledano na daljse obdobje, 10 let ali vec pa je stroskovno gledano prihranek izolirana hisa s TC vs. neizolirana hisa s TC, vecji. PS: ker se veckrat delajo primerjave z Avstrijo, pri njih je redko kje videt TC na hisi, ki pred tem ne bi bila komplet energijsko sanirana. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - Sebek - 19.5.2021 Brez izolacije in z super duper kurilno napravo bo vsak lahko preživel zimo na toplem! Brez kurilne naprave in z super duper izoliranim objektom bo zimo preživeti na toplem težko! Ko je kurilna naprava potrebna menjave, potem je potrebno to zamenjati, kljub temu, da je financ malo. Razni upokojenci z malo pokojnino in družine z malo nad minimalno plačo. Ti ne morejo, najprej narediti toplotne izolacije, potem pa menjati še kurilno napravo, ki je že zanič. Če takšni želijo zmanjšati stroške ogrevanja morajo to delati na daljši čas, odvisno od financ. Najprej toplotna izolacija, potem pa menjava kurilne naprave, ki pa vsaj na začetku sanacije toplotnih izgub ne sme biti zrela za menjavo. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - Popson31 - 19.5.2021 Tisti z nizjimi dohodki oziroma druzine in posamezniki, ki prejemajo socialno pomoc, so v dolocenih primerih upraviceni do 100% subvencije za kurilno napravo. Je pa zelo malo teh subvencij pokoriscenih na letnem nivoju, kljub temu, da statistika kaze, da je upravicencev dosti dosti vec. Nevem pa, ce ta 100% subvencija velja tudi v primeru toplotne izolacije hise. Logicno bi bilo, da bi. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - piag - 20.5.2021 Sassapo in Popson 31 prosim navedita porabo v kWh in ne zgolj v €€. Za lažjo primerjavo gre. RE: Katero visokotemperaturna črpalko priporočate - xavi - 20.5.2021 Vsekakor je celovita sanacija hiše in na podlagi tega izbrana toplotna črpalka optimalna rešitev, to vemo vsi. So pa primeri, ko celovite rešitve niso mogoče in tudi takšnim je treba realno svetovati, kot v slučaju spraševalca te teme. Dejstvo je, da rabi ogled izkušenega monterja, ki bo ocenil stanje objekta, trenutno porabo, površino ogrevalnih teles.... in bo lahko ustrezno svetoval, ker še enkrat, HT 80 je skrajni domet. |