PodSvojoStreho.net
Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) (/showthread.php?tid=79606)

Strani: 1 2 3 4 5 6

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Sebek - 19.1.2021

Anzy v kurilnico daj največji zalogovnik po dimenzijah kot ga spraviš. Tisti litri na kilovat moči so potrebni za subvencijo. Peč vzami eno takšno, v katero gredo 50cm drva, močan je pa dovolj tudi najšvohnejši uplinjak.

Kot drugo, kar takoj pozabi, da ne boš ogreval hiše med 21 in 14 uro. Sicer se to da enostavno narediti z običnim sobnim termostatom ki ima tedenski urnik. Ko imaš enkrat zalogovnik je neprecenljivo se zjutraj vstati v toplo stanovanje, ter tudi priti na toplo.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - bk9105 - 19.1.2021

@anzy vse je odvisno od energetskih zahtev tvojega objekta.
1000l je res bolj malo za vplinjaka, ampak če nimaš prostora, ga pač nimaš. Če računaš na ekosklad, boš pač moral izbrati kotel, ki mu po ekoskladu zadostuje tak volumen zalogovnika. Če te ekoslad ne zanima, lahko nabaviš močnejši kotel, oz. z večjim nalagalnim prostorom, vendar ga ne boš nalagal na polno, ampak samo toliko, kolikor potrebuješ oz. imaš prostora v zalogovniku za shraniti energijo.
Če boš zvečer zalogovnik nafilal in ga nič trošil do 14h drugega dne, se ta ziher ne bo toliko shladil, da ne bi več pogrel radiatorjev. No spet odvisno od temperature v kurilnici in izoliranosti zalogovnika.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Hanzi - 20.1.2021

Zalogovniki s svojo 10cm izolacijo zagotovo več dni držijo toploto ob nič odjema. 
Nekateri baje za sanitarno vodo kurijo 1x tedensko  poleti!
Andyjeve želje po ogrevanju so milo rečeno čudne. Ampak dobro take ima. Dokler ne bo sprobal zalogovnika, ne bo vedel da poleg starega  kruha v trgovini dobiš tudi piškote  ;Wink
Ogrevanje hiše samo v popoldanskem času se mi zdi brez veze.Ce so seveda možnosti celodnevnega ogrevanja. Pri izolirani hiši ne bo prihranka drv niti 5% najbrž. 
Je pa najbrž zakon in višek udobja  ko greš zjutraj na mrzlo školjko in v mrzlo kopalnico. 
Sarkazem. 
Andy. Če želiš izkoristiti velikost nalagalnega volumna uplinjaka, potem je nek minimum od minimuma dober m3. A ima sploh kak uplinjak nakladalni prostor bistveno manjši od 100l.? (Ob pol metrskih polenih) 
V izolirani hiši radiatorji grejejo tudi pri manj kot 40C vode. Ne rabiš sedaj jajca cvreti (prah žgati) na radiatorjih da grejejo. 
Koliko letno porabis drv sedaj? 
Kot so ti že povedali, imam občutek da bi zate bil dovolj okoli 20kw uplinjak, razen če sedaj letno porabis več kot 20m3 drv.
Jaz bi poleg standarda o litrih zalogovnika na kW peči uvedel se "standard" kW/m3 drv. 
Če lahko vsak dan nalozis na peč, v hudem mrazu 2x, potem imaš 1kw/m3 drv dovolj v primeru izolirane stavbe. 
Lahko imaš sicer več, ampak nekega hudega smisla ne vidim. Tudi paleto materiala je bolj smiselno peljati s kombijem kot s sleperjem..
Igorslo ima precej potratno stavbo pa kot sva v debati naj pove koliko drv je porabil v preteklih zimah v stari peči.

Torej, če je voda v zalogovniku hladna, koliko časa bo potrebno, da bodo radiatorji imeli npr. 50 stopinj? Namreč jaz želim, da je toplo kmalu ko nakurim (ali pa da tisti vmesni čas še porabljam neporabljeno toploto od prejšnjega dne. Sicer ne želim, da so radiatorji topli npr. po 21 uri pa vse do 2 ure popoldan naslednjega dne.

Pol ure recimo, odvisno ali boste imel zalogovnik vezan zaporedno ali vzporedno. Pri zaporedni vezavi se ta čas nekoliko podaljsa, ima pa zato mešalni ventil vremenske regulacije in povratka  manj dela v času kurjenja, zato je bolje da narediš po zaporedni shemi. 
Torej peč> zalogovnik> radiatorji. 
Vzporedna vezava pa pomeni peč potem pa radiatorji in (ali) zalogovnik. In v tem primeru se začnejo segrevati radiatorji prej kot zalogovnik. 
Pri zaporedni vezavi pa moraš najprej segreti vrh zalogovnika, potem šele začneš ogrevati radiatorje. 
Ampak ob tvojih željah bo vsak 1000l zalogovnik obdržal toplo vodo do 2 popoldan. To pa zato ker bo prejšnji dan cel popoldan gorela peč in prakticno ne boš praznil zalogovnika do 21 ure. 
Svetujem.ti pa vsaj Jurja in pol. 
Ker ko boš enkrat v trgovini dobil piškote, ti star kruh ne bo več disal. Wink 
Kako imaš rešeno sanitarno.vodo sedaj? 
Kako jo imaš v mislih pri uplinjaku

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - zamot1 - 20.1.2021

Jaz imam 1000 lit za 100m2, dve etaže 60+40m2, zvečer(18h) zakurim ob 22 uri v hranilniku cca80°C, hiša na 23°C čez dan, ponoči pade na 20°C in imam do ponovnega kurjenja ob 18 dovolj toplote+ sanitarna (za sanitarno je v rezervi še STČ)
Po moje imaš premajhen zalogovnik, to je odvisno tudi od moči peči, naprimer moja je VHU26 kW. V tem mrazu sem kuril drva, drugače pa žgem pelete.
So drugi istega mnenja.
LP

Jaz imam 1000 lit za 100m2, dve etaže 60+40m2, zvečer(18h) zakurim ob 22 uri v hranilniku cca80°C, hiša na 23°C čez dan, ponoči pade na 20°C in imam do ponovnega kurjenja ob 18 dovolj toplote+ sanitarna (za sanitarno je v rezervi še STČ)
Po moje imaš premajhen zalogovnik, to je odvisno tudi od moči peči, naprimer moja je VHU26 kW. V tem mrazu sem kuril drva, drugače pa žgem pelete.
So drugi istega mnenja.
LP

So drugi istega mnenja.
LP

So drugi istega mnenja.
LP

So drugi istega mnenja.
LP

So drugi istega mnenja.
LP
Zamot

So drugi istega mnenja.
LP
Zamot

So drugi istega mnenja.
LP
Zamot

So drugi istega mnenja.
LP
Zamot

So drugi istega mnenja.
LP
Zamot

So drugi istega mnenja.
LP
Zamot

So drugi istega mnenja.
LP
Zamot

Saj Anzi pravi da od 21 do 2 popoldne ne bo ogreval. In če bo ob eh popoldan imel segret m3 zalogovnik od prejšnjega dne , ga ne bo v dveh urah spraznil preko radiatorjev pa če je bog. Potem bo pa itak zakuril peč. 
Ampak kot rečeno, takorazmisljanje je za tiste ki grejo v slaščičarno po suh kruh namesto po piškote (torto), ali pa ki eno paleto stiroporja vozijo s sleperjem okoli namesto s kombijem. 
Je pa res da je nakup in montaža take kurilnice kot jo ima v glavi Anzi cenejša. 
Dejansko bi lahko samo k tej peči dodal zalogovnik, pa bi imel zadevo rešeno za dva Jurja recimo.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - anzy - 20.1.2021

Na leto porabimo cca 12 m3 drv. Se strinjam, da so uplinjevalni kotli in zalogovnik ter regulacija, čisto drug svet kot sedanja peč. Sanitarno vodo imamo rešeno tako, da je TČ s 300 l bojlerjem vezana na peč, zraven je še diferencialni termostat in vodo pogreje na 64 stopinj (več ne gre ali pa ne znam naštimat).
Hja, potem bom pa dva zalogovnika po 750 l dal in peč 20 - 25 kW. Sem gledal peči in zalogovnike: zalogovnik z izolacijo 1500l bo cca 1500€, peč neka srednja zadeva 3500. Koliko pa še stane montaža, regulacija, raztezna posoda in ostalo približno?
Ali so Centrometalove peči in podobne vredu ali je bolje dati par jurjev več za Froling?
Ker sem ravno gledal ponudbo od Palirja, geosonda + TČ zemlja/voda zmontirano z zagonom stane cca 8600 (če si seveda dobil od eko sklada subvencijo). Strošek elektrike 360/leto (to je preračunano da je bila prej poraba 1600 l kurilnega olja). Verjetno bi bila v mojem primeru poraba nekoliko višja?

No imam nekaj gozda, tako da drva napraviti ni nek problem, vendar, če so pa stroški približno enaki je pa vseeno bolj komot TČ in geosonda. Majstri kaj svetujete?

Me zanima kaj dobiš za 8600 od zemeljske TC. Cene so bile ponavadi lahko tudi 2x visje

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Igorslo - 20.1.2021

peč+zalogovnik+montaža je najmanj 8k eu CM,ATMOS itd, Froling,KWB,Windhager itd pa 12k-14k eu

Skoraj vedno je bolje en velik zalogovnik kot sva majhna.
Cenejši,
Manj izgub 
Ni povezave med njima.
 Samo širina vrat ali višina prostora je včasih problem

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - bk9105 - 20.1.2021

8600€ je oglaševana cena z že odbito subvencijo za paket do 11000 kWh/a, torej 12600€.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - sassapo - 20.1.2021

Geo vrtina jasno nudi najboljše razmerje med stroški ogrevanja, zanesljivosti sistema in življenjsko dobo.
Je pa potrebno vedeti, da tiste oglaševane kao akcijske cene navadno vključujejo najslabšo in najcenejšo TČ, globino vrtine na meji in tudi ves montažni material iz dna cenika.
Kvalitetna izvedba pomeni vsaj 20% rezerve pri globini vrtine oz. vrtin, kvalitetno napravo in montažni material. Vse skupaj na ključ, pa stane vsaj 14k€. Jasno brez odbite subvencije.

Aja, za 12600 se pa tudi kotlovnica na drva že postavi. 
Ampak če nimaš lastnih drv in nisi navajen dela z njimi, potem je res bolje  TC pa gumb pritisneš

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - windhager - 21.1.2021

To se moraš sam odločiti, kaj boš imel. Pri nas so tudi nekateri člani družine hoteli toplotno zaradi udobja. Samo jaz sem jih hitro postavil na realna tla. Pri toplotni moraš še bolj paziti, da vzameš ustrezen sistem za tvoje potrebe.

V bližini nas so znanci šli v popolno prenovo in sicer toplotna črpalka, nova izolacija in tudi notranjost. Že prvo zimo so jamrali, da jih zebe in da je poraba prevelika. Potem pa še napačna uporaba toplotne črpalke saj jo izklopijo ko je topleje in ogrevajo samo del stavbe z električnimi radiatorji. Ob hudem mrazu pa zmrzujejo. Grelci verjetno še nikoli niso delovali. V poslovnem prostoru grejejo z električnimi radiatorji. Tako, da čudo sveta. Verjetno so pa že na začetku gledali na ceno in sistem ni ustrezen. Jih raje ne sprašujem zakaj je tako.

Jaz sem vzel uplinjaka, ker enostavno rad zakurim in tudi v lasti imam gozd, ki ga ne moreš kar prepustiti samemu sebi. Mene ne moti izgubljeni čas itd. To je ravno tako kot da grem teči 7-10 km in bi zato rekel da sem zabil 52 minut zato, da si nakoncu zadihan. Čeprav nisem saj imam konstanten tempo. Ima pa vsak sisitem prednosti.
Npr. uplinjevalni kotel ti bo lažje skrbel za toplo vodo, če se vsi en za drugim tuširate. Mi bomo imeli kmalu tri kopalnice in ne vidim problema istočasne uporabe, saj ob povečani porabi vode to segreje tudi do 65 stopinj v 10 minutah, kljub temu, da je nastavljena temp. 50 stopinj. če vode ne uporabljaš  veliko jo ne ogreva in pusti da pade na 45 stopinj tekom dneva. itd. ker omenjaš, da imaš dobro izolacijo ti bo uplinjevalni kotel dejansko delal kot toplotna črpalka saj ti bo od 0-5 stopinjah cenzija dvižni vod 38 do 44 stopinj, kar bo zadoščalo ob 2000 litrih zalogovnika lahko tudi do 30 ur ogrevanja. Je pa bolje, da vzameš večjo količino hranilnika, saj tako tudi ne boš imel problema s pregrevanjem sistema. Pri meni eno nalaganje segreje v 5 urah celoten sistem.

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - kurjach - 21.1.2021

Imam uplinjaka z 1800lit zalogovnika.Ogrevanje hiše pa je 24/7 ..torej nonstopi v sezoni kurjenja.
Ob 16h ko pridem s šihta zakurim in mi do 22h nafila zalogovnik+ogreva hišo.Ker je zalogovnik ob 22h relativno poln 80/60 mi v znižanem režimu drži BP do 16h naslednji dan.Takrat se v času,ko se uplinjak ogreva in začne segrevati zalogvnik,stanovanje ogreva na polno z ostankom vode kar je ostalo od prejšnjega kurjenja.
Znižan režim pomeni cca 31st Vtoka in v hiši je tudi ponoči cca 19-21stC,odvisno od zunanjih temperatur.Če v zalogovniku služajno zmanjka vode predčasno pa je vsaj v hiši sigurno min 20stC in se niti ne mudi zaukuriti.
Ogrevam pa cca 150m2,40 let stara hiša brez kakšne hude izolacije.

lp,B

RE: Zalogovnik + nova peč( hiter padec temparature) - Igorslo - 21.1.2021

Kdor ogreva do 200,250m2 porabi 15m3 povprečno drv, jaz pa 400-500 m2 in na 24c to bo ziher blizu 30m3 drv. kar me pride 1800eu na zimo, letos bom izboljšal izolacijo na streho dodal 25-30 izolacije in lesena okna predihtal , ter vrata da vidim razliko.