PodSvojoStreho.net
solarni panel - vikend - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: solarni panel - vikend (/showthread.php?tid=77389)

Strani: 1 2 3

RE: solarni panel - vikend - Homer - 7.2.2020

To si zašel čisto na drugo področje...

Za tri žarnice in polnilec telefona pa res ne potrebuje agregat!

RE: solarni panel - vikend - Fantocci - 7.2.2020

Cene primerjaj. Pride enako, če ne ceneje.

Zakaj bi se omejil na tri žarnice, če imaš lahko tudi pir na hladnem Wink ko se že enkrat greš

RE: solarni panel - vikend - spirou - 7.2.2020

Lahko pa to montira in bodo luči svetile celo noč  Big Grin

https://arstechnica.com/science/2020/02/variant-on-photovoltaic-power-could-generate-24-hours-a-day/

RE: solarni panel - vikend - Blond - 7.2.2020

Za ta dnar agregat iz Lidla bi še pa jaz vzel namesto, da si ga sposojam

RE: solarni panel - vikend - pentax - 7.2.2020

Tri polnilne baterijske led luči kupiš in se ne ukvarjaš s temi paneli in kabli. Pol doktorata za tri žarnice.

RE: solarni panel - vikend - jeromeD - 7.2.2020

Hvala vam vsem za pomoc in nasvete glede mojega problema. Grem v nakup in uredit zadeve. Hvala vsem se enkrat!!!

RE: solarni panel - vikend - H20 - 10.1.2021

Bi še jaz eno vprašanje- nasvet, če je tole še aktivno.
Rad bi si zmontiral solarni panel do 300W 24v. Uporabljal bi predvsem za LED luči vrtni lopi, zunaj lope, senzorje, 12v črpalka za deževnico, led luči okoli hiše, polnilne baterije za elek. orodja. Edina zadeva na 220v bi bila čistilna naprava, ki pa dela v intervalih (kompresor 30W). Tega se nebi lotil, če nebi imel možnost dobiti brezplačno stacionarne baterije. Sedaj imam 3x 12v 115 Ah. So nekako 80% (z malo obnove morda 90%). Jih že uporabljam za luči. Trenutno priklopim na agregat, ko kaj vrtam, brusim in se istočasno še polnijo baterije.
Gledam solarne regulatorje in ne vem zakaj taka razlika v cenah (od 15 pa do 80€). Razen, da so različne moči. Kateri bi bil primeren za mojo porabo? In tudi katera moč panela bi bila čisto dovolj?
Morda bi občasno uporabil še za vrtanje, fleksanje....

Hvala za mnenja.

RE: solarni panel - vikend - mirator - 11.1.2021

Predvsem je pomembno, da si narediš tabelo za vse porabnike, ki jih boš mogoče priključeval. V tabelo vneseš posamezne moči porabnikov ter predviden čas vklopa. Potem določiš, kateri porabniki bodo vklopljeni istočasno. Zmnožek moči in časa obratovanja istočasno vklopljenih porabnikov ti bo dalo, koliko energije na dan potrebuješ. Torej dobiš vatne ure (Wh), ki jih spremeniš v Ah (deliš moč z napetostjo). Tako dobiš potrebno enodnevno kapaciteto akumulatorja, ki jo pomnožiš s številom dni avtonomije (to je za čas, ko ni skoraj nič sonca). Toliko energije bi moral dobiti iz sončnega panela. Koliko pa ti bo panel dal energije pa je odvisno od njegove vršne moči zmanjšane za odklon od južne strani, kota postavitve panela ter jasno št. ur sončnega obsevanja. Mogoče boš za to, kar ti potrebuješ moral dati ali panel z večjo vršno močjo (Wp) ali pa več panelov, med sabo povezanih z optimizatorji.
Kar zapleteno. Sreča je, da lahko začneš z enim panelom, pa potem po potrebi dodaš še kakšnega.

RE: solarni panel - vikend - H20 - 11.1.2021

Hvala za super razlago. Vem, da je težko preračunati. Sploh pa, ko nikoli ne veš koliko časa bo sonce sijalo. Sem nekaj preračunaval vendar dejansko je lahko samo neko ugibanje. Meni je na prst pokazalo, da bi predvsem potreboval še kakšne 2 baterije. Kajti mislim, da bo več dni, ko bo po dnevu deloval samo kompresor -30W. Prava poraba bo šele zvečer. Torej bo potreben power bank.
Parcela pa je lepo orientirana V-Z in je brez senc. Za 1 ali 2 panela se da super in poceni naredit sledenje soncu.....

RE: solarni panel - vikend - Fantocci2 - 11.1.2021

H2O., kar veliko tega si naštel za panel z nazivnih 300W, ki jih v praksi nikoli ne doseže tudi ob najmočnejšem soncu. Bo treba vsaj 2-3 za vse to, upoštevajoč izpade, ko ni sonca.
Glede regulatorjev: poceni so tipa PWM, dražji pa MPPT. Poguglaj več o tem, priporočam MPPT, sploh za panele z višjo izhodnonapetostjo (300W doseže tudi 38V na sponkah).

RE: solarni panel - vikend - H20 - 12.1.2021

Hvala za mnenje. Saj gledam MPPT. Predvsem ker lepo zniža voltažo in dviguje tok. So različne cene. Pa nevem če sem prav veliko naštel. 30W v intervalih/24h, cca.60W LED samo ponoči, črpalka za vodo cca.40W tudi zlo občasno..... Ostalo pa bo ali ne. Bom res poskusil z enim 285W od Biosol, polikristal.
Bi mi prav prišel namig od nekoga, ki ima že kaj zmontirano.

RE: solarni panel - vikend - H20 - 15.1.2021

Še nekaj mi ni jasno. Ko gledam priporočila za moč regulatorja vsi pravijo, da moraš moč panela delit z napetostjo sistema. Torej v mojem primeru 300w/24v=12,5A regulator (300w/12v=25A). Na samem modulu pa je označeno moč 9.5A. In to v polni moči če kaj razumem. In katera vrednost sedaj tu obvelja? Pri 24v sistemu je majhna razlika, pri 12 v je pa to veliko.

RE: solarni panel - vikend - mirator - 15.1.2021

Maksimalna moč panela 300 Wp. Tok pri maksimalni moči 9,5 A. Napetost panela U = P/I = 300/9,5 = 31,6 V.
24 V oz. 12 V boš ti imel na izhodu iz rasmernika.
Zato moraš biti pozoren tudi na kapaciteto akumulatorja. Polnilni tok bo največ toliko, kot ga bo dal panel, zato se ti lahko zgodi, da boš akumulatorje z visoko kapaciteto, ki se ti bodo v kakšnem oblačnem tednu skoraj izpraznili, tudi težko napolnil.

RE: solarni panel - vikend - H20 - 15.1.2021

Mislim, da me nisi razumel glede moči regulatorja. Max panela je recimo 9,5A. Zakaj potem tisti račun 25A regulator za 12 voltni sistem. V mojem primeru paneli 24v in tudi na baterijah bom imel 24 v. Torej regulator minimum 12.5A.
Akumulator se ne more izpolnit, ker nastaviš funkcijo na regulatorju, da se to ne zgodi. In tudi na razsmerniku....

RE: solarni panel - vikend - mirator - 15.1.2021

Res sem ti prehitro in zato nekoliko površno pojasnjeval. Če imaš MPPT solarni regulator, bo na izhodu imel nižjo napetost, kot jo daje PV modul, zato pa bo izhodni tok večji. Tako se enačba izide : Upv x Ipv = Ur x Ir (31,6 x 9,5 = 12 x 25 = 300 oz. 24 x 12,5 =300). Regulator namreč enosmerno napetost iz modula najprej razsmeri in potem pri enaki moči in nižji napetosti ponovno usmeri. To sem ti dal kot primer, polnilna napetost je seveda nekoliko višja od nazivne napetosti akumulatorja, polnilni tok pa sorazmerno nižji.