![]() |
|
TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija (/showthread.php?tid=7643) |
Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - Fantocci - 20.3.2017 Dve pripombi: - če imaš TČ, investicija v kolektorje ni ekonomsko upravičena - če imaš TČ, investicja v kamin za prehodna obdobja ni ekonomsko uporavičena, ker je ravno v prehodnih obdobjih ogrevanje s TČ najcenejše (najboljši Cop). Ni pa investicija v kamin oz. kaminsko peč absolutno nesmiselna. Jaz vidim njen smisel predvsem kot back-up (če se TČ pokvari, kot pomoč TČ pri daljših hladnih obdobjih (letošnji januar) ali ob daljših izpadih elektrike kot npr. žled pred leti.... Ravno tako zagovarjam obstoj dimnika tudi v novogradnjah, ker nihče ne ve, kaj se bo v bodoče dogajalo z razmerjem cen energentov (razen tega, da se bodo vsi dražili, to lahko uganemo). Če želiš, si iz istega razloga kot dimnik oz. kamin pusti tudi možnost naknadnega priklopa kolektorjev (rezerva za prihodnost, backup) ni pa njihova postavitev v tem trenutku smiselna. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - fr05t81t3 - 20.3.2017 Hvala za odgovor, si potrdil moje sume, pa glede kamina tudi, daje tisti občutek topline in prijetnosti v hiši. Drugače pa tako, kot si rekel, back-up... Glede inštalacije za sončne kolektorje, pa tudi v to smer razmišljam, pripeljat vode na streho in pustiti, če bomo kdaj to izvedli. Hvala Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - Hanzi - 20.3.2017 Namesto jurja ali dva v sončno bi raje investiral v elektrarno. Res da je elektrarna drazja, ampak vseeno se ti zna prej amortizirati kot kolektorji. Ker TC v sončnem vremenu zlepa ne bo privarčevala 2 jurja elektrike (vsaj sodeč po citrah ki jih tu nekateri pisejo) , elektrarna pa zna biti v 15 letih amortizirana. Razen če imaš veliko porabe tople vode poleti. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - sašo65 - 20.3.2017 še kr ne morš, brez da bi gluposti klatil.... :roll: :roll: :roll: Citat:Sam se bi prej vprašal ali je investicija v klima TČ ekonomsko upravičena glede na njeno življensko dobo višino investicije in zanesljivostjo.- poglej si te, ki jih montiraš_januarja sami problemi z njimi....(v Brežicah vem za tri dve na novogradnjah....) Od deset FWHP11 kar vem za njih, ena edina si je pomagala z grelci.... Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - fr05t81t3 - 20.3.2017 Elektrarna je zame osebno finančni overkill, bo kar obveljala, najverjetneje, TČ, ter pripravljene inštalacije za sončne, v prihodnosti... Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - sassapo - 20.3.2017 Ni mi jasno kako nekateri ne morete doumet, da splošnega odgovora ni, ne obstoja. Vse je odvisno od hiše, izolacije, lokacije, lastnika... Poleg tega smo si ljudje sila različni, enako velja za naše prioritete, nekomu je fajn hud avto, drugemu lepa hiša in okolica, tretji se požvižga na vse in vsa sredstva nameni potovanjem. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - fr05t81t3 - 21.3.2017 Tako kot napisano, pač hotel sem slišati mnenja, da nisem sam v razmišljanju. Hvala za vsako mnenje
Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - BojanF - 21.3.2017 fr05t81t3 Napisal:Elektrarna je zame osebno finančni overkill, bo kar obveljala, najverjetneje, TČ, ter pripravljene inštalacije za sončne, v prihodnosti...Kolikor sem seznanjen pride fotovoltaična elektrarna dobrega tisočaka na kW, pa ni nobene potrebe da vgradiš polnih 11kW kolikor še dopušča uredba o samooskrbi, pri novi hiši tolikšne moči sploh ne potrebuješ pa četudi jo ogrevaš s TČ in imaš pred njo parkiran električni avto. Seveda tudi 5-10k€ ni malo denarja, tako da razumem če imaš pri gradnji hiše z omejenimi financami druge prioritete. Ampak če/ko bo enkrat denar za kolektorje, bo tudi za elektrarno, in slednja je vsaj po mojem mnenju boljša investicija. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - Hanzi - 21.3.2017 Če das elektrarno na ključ izdelati potem boš najbrž bližje jurja pa pol /kw, če pa bi samo nabavil material, pa lahko prideš na okoli jurja. Če pa kdo lahko ponudi ves material za ceno pod jurja/kw pa naj pošlje zs. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - Fantocci - 21.3.2017 Predvsem čimveč denarja nameni kvalitetni izolaciji. To naj ti bo osnova za sedaj, za ostale gizmote bo še potem čas. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - jokovot - 21.3.2017 Nekaj me bega s tole izolacijo. Čim več samo čim več. Dam primer: Na hišo dam 80cm izolacijo, 5 slojna stekla, Vrata zunanja 25cm, streha 100 - 150cmm izolacija, pod estrihe 100cm izolacije. No seveda toplotno črpalko, ter talno gretje. Morda še malo prezračevanja. To je mojo noro zamišljanje, pa vseeno. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - telmos - 21.3.2017 fr05t81t3 Napisal:Tako kot napisano, pač hotel sem slišati mnenja, da nisem sam v razmišljanju. Hvala za vsako mnenjeLahko vam pokažem par kombinacij kolektorjev s TČ in tudi porabe ter odzive strank. Pravilna kombinacija s podhlajevanjem kolektorjev je boljša naložba kot vsaka geosonda. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - Fantocci - 21.3.2017 jokovot Napisal:Nekaj me bega s tole izolacijo. Čim več samo čim več. Dam primer: Naj me koklja brcne če vem, kaj si hotel s tem pretiravanjem povedat. Če bo dal kvalitetno izolacijo bo vsak energent dolgoročno poceni, ker ga bo potrebno malo. In izračunat v tem trenutku ekonomsko upravičenost debeline izolacije je nemogoče, ker ne poznaš cen energentov čez X let, da bi lahko izračunal rok povrnitve. Izolacija pa je danes relativno poceni proti ostalim ukrepom (vrhunska TČ, kolektorji...) zato se ne splača šparat pri njej, seveda v nekih smiselnih mejah. Ta meja je po moje recimo rang pasivne hiše po EKO sklad merilih, ki se ga doseči z neprevelikimi stroški in daleč manjšimi debelinami od teh, ki si jih navedel ti. Pa še subvencijo pokasiraš. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - jokovot - 22.3.2017 Tako sem pač razmišljal če bi dal delat tako izolacijo koliko gretja bi bilo potrebno za tako hišo. Ali bi sploh potreboval gretje? V primeru da imam denarja na pretek in da pač tako hočem imet. Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - Homer - 22.3.2017 Potem razmišljaj še dalje: - pod hišo dobro izoliran 1000 m3 rezervoar - na strehi "hibridna fotovoltaika" (integriran modul s sončnim kolektorjem za hlajenje fotovoltaike) Vse skupaj pokriješ potrebe po elektriki in ogrevanju |