![]() |
|
Cevi za prezračevanje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Cevi za prezračevanje (/showthread.php?tid=7615) |
- AFG - 10.7.2007 Moja izkušnja. Razvod prezračevanja sem izvedel v AB medetažni betonski plošči. Sprva je bila v igri namenska antistatična gibljiva cev. Nekako sem že premagal cmok v grlu (ni poceni) in jo naročili, na kar se je zaradi letnih dopustov močno zataknilo pri dobavi in prisilljen sem bil v drugo varianto. Razvod sem setavil iz sivih kanalizacijskih cevi fi 75, katere sem na koncu zaključil z rozetami (Schrag). Izračun potrebnih količin zraka, hitrosti zraka in kompletno vgradnjo sem izvedel sam. Ker sem se za vgradnjo prezračevanja v stanovanjski hiši odločil dokaj pozno (ob začetku zemeljskih del) sem poiskal dodatno pomoč gradbenega inženirja, ki mi je opravil statični izračun nosilnosti AB plošče, narisal armaturni načrt in priporočil debelno plošče min 16 cm ob 100 % natančni vgradnji v srdino plošče (gledano v prerezu). Ker je tako natančna vgradnja možno zgolj v teoriji, v praksi pa ni vedno tako enostavno sem upošteval nasvet inženirja in poveča debelino AB plošče na 18 cm. Z toplotno izolacijo cevi se nisem ukvarja, ker ni potrebna, saj tečejo v medetažni plošči. Dovod v stavbo in izpuh fi 160 bom dobro izoliral (še nisem naredil). Da sem se odločil za vgradnjo razvoda v AB plošči mi ni žal in sem hvaležen tistim ki so mi iz svojih izkušenj priporočili. Ob izvedbi strojnih instalacij mi je postalo jasno da bi bila vgradnja v estrih zelo zahtevna in bistveno dražja. Največjo težavo prestavlja križanje in srečevanje z drugimi instalacijami, talno ogrevanje, ... Pozdravljem idejo glede ozemljitve in jo bom realiziral. Zagon sistema načrtujem naslednjo pomlad ob vselitvi. Glede čiščenja imam v načrtu dve opciji - mokro čiščenje (vsi razvodi so 100 % vodotesni) ali suho z okroglo krtačo na vzvodu in sesalnikom večje moči (vgradil sem CSS). Se priporočam za mnenja in ideje. - andro - 16.7.2007 Glede na to da ste naredili sami kompletni izračun prezračevalnega sistema se priporočam za podatke na osnovi katerih ste ga naredili in sicer: - največja dovoljena hitrost zraka v cevi, - količine zamenjanega zraka - število zamenjav na časovno enoto - za posamezne prostore (bivalni, spalni, kuhinja, sanitarije), - pa še kakšen podatek, ki ste ga potrebovali pri izračunu. - sandi - 16.7.2007 Pozdravljeni, se pridružujem tej debati, ker sem se tudi sam odločil za izvedbo prezračevanja s plastičnimi cevmi. To ravnokar počnem. Najprej sem razmišljal, da bi to naredil s spiro cevmi. Potem sem se premislil, ker jih je težko dobiti - v trgovinah jih obačajno ne držijo na zalogi. Za plastične sem se dogovoril kar na reverz in potem vrnem kar mi ostane. Je nerodno, da moraš vsak dan po eno koleno, ker se ti ne izide ravno tako kot si si zamislil. Drugi razlog pa je bil v tem, da mi plastičnih cevi ni potrebno izolirati, glede na to, da se prezračevanje ne bo uporabljalo za hlajenje. Razvod delam od rekuperatorja, ki bo v podstrehi (mansarda - montažni strop). Poteka direktno do prostorov v nadstropju. V prostore v pritličju pa pridem po vertikalah, ki so v zidovih. Ko bodo zaključeni ometi mi pridejo montirat rekuperator. Dobavitelj rekuperatorja mi bo izvedel še lokalne povezave na rekuperator. Ko sem pri tej debati zasledil, da nastopi problem naelektritve sem pomislil, da bi ozemljitev cevi zvedel kar na ohišje rekuperatorja, ki je iz aluminija in bo sigurno ozemljeno. Se bom moral pozanimati pri dob. rekuperatorja. cardinal Napisal:... Tvoja ideja za ozemljitev se mi zdi dokaj enostavna. Če sem prav razumel bi povezavo speljal, kar po zunanji strani cevi, kovice pa bi prišle do notranjosti cevi. Kako na gosto je po tvojem potrebno postaviti kovice? Predpostavljam, da se da za povezavo dobiti kar Al trak? lp - AFG - 18.7.2007 Pri izračunu sem upoštevl naslednje; - hitrost zraka v cevi naj ne preseže 3m/s sicer pride do motečega šuma - bivalnim prostorom sem namenil 1x volumen / 2 h, pri čemer bo hitrost zraka med 1 in 1,5 m/s (odvisno od velikosti prostora), z regulacijo na rekuperatorju bo mogoče to količino podvojiti oz. po potrebi celo potrojiti - v prostore kjer volumen preseže zmogljivost ene cevi sem peljal dve cevi - sanitarije zahtevajo večje število izmenjav - hiša mora testniti - količina upihanega zraka mora biti enaka kličini izsesanega, sicer lahko ustvarjamo nad ali podtlak p.s. če si želite kamin pride vpoštev zgolj zaprti tip kamina, obvezna pa je tudi vgradnja senzorja, ki v trenutku ko se kamin nalaga izključi pezračevanje - andro - 18.7.2007 AFG hvala za podatke, veliko ste mi pomagali. Dobro da je ta forum in graditelji, ki so pripravljeni deliti svoje izkušnje. - frank - 18.7.2007 glede pretokov in načrtovanja cevnih razvodov,.. obstajajo pa pravila - izmenjava zraka min 0,3 (30% volumna zraka na uro ) - glede potrebnega pretoka za prostore, kjer se izvaja "odvod"; WC, kopalnico, kuhinja, shramba, garderoba... ( med 20 in 40 m3/uro ) - s seštevkom teh pretokov in potrebnega pretoka glede na število stanovalcev se dobi potrebni minimalni pretok za celotno hišo to je po logiki za stanovanjske hiše, ne logiki projektantov običajnih strojnih instalacij na podlagi tega in max hitrosti ( 3m/s ) v ceveh se določijo potrebni preseki če je planirana hiša z "peak" transmisijskimi izgubami pod 12W/m2, se splača vzeti večje cevi, da se sistem lahko nadgradi v toplozračni in za namen ohlajevanja kolikor sem se do sedaj pogovarjal z različnimi strokovnjaki in "strokovnjaki" sem dobil vsa mogoča mnenja od tistih, da se razvod izvede na najbolj enostaven način, kolikor je mogoče ( vpih nad vrati, odvod skozi luknje pod vrati ) pa do tistih, ki delajo dovod in odvod za vsak prostor posebej. sam sem pristaš nekaj vmes,.. glede kaminov&prisilnega prezračevanja pa; 1. mora imeti zunanji dovod zraka 2. mora biti zrakotesen; ne sme biti puščanja pretoka zraka med kuriščem/dimnikom in notranjostjo; zadeva je poleg tega, da je lahko nevarna tudi zelo neprijetna - prezračevanje potegne saje iz kurišča in dimnika v prostor,... tisti, ki nameravate imeti to kombinacijo, bodite izredno previdni, zahtevajte certifikat za zrakotesnost kaminskega vložka - soplmed1 - 20.7.2007 som16 Napisal:Družba, morda se da cevi razelektriti. Kaj pa ozemljitvene sponke? Ali pa bakrena žica 1,5mm (vodnik) oguljen in položen v notrabjosti?? Priklopljen na ozemljitev. Razelektritev z žico bi delovala le na razdalji nekaj milimetrov okoli cevi. Sam zrak se tu nima kaj razelektriti, do statične napetosti pride pri trenju med zrakom in steno cevi. Uporabiti je potrebno vsaj minimalno prevodne cevi. Lahko je to tudi nekaj 10 MOhmov/m. Da se dobiti specialne cevi za te namene, kot so REHAU AWADUKT Thermo <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rehau.at/bau/tiefbau/erdwaerme..geothermie/erdwaerme..geothermie.shtml">http://www.rehau.at/bau/tiefbau/erdwaer ... rmie.shtml</a><!-- m --> ali <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rehau.com/">http://www.rehau.com/</a><!-- m --> Cevi, ki se polagajo po zemlji, morajo biti znotraj posrebrene, da uničujejo mikrobe. Verjetno se enake, le manjšega premera, uporabljajo za hišni razvod zraka. Tako imamo cevi, ki so hkrati sterilne in elektroprevodne. Te cevi so sicer čisto navadne odtočne (kanalizacijske), ki so znotraj še posrebrene. Cena za fi 200 mm je 36 €+DDV za 1 m oz. 126 €+DDV za 6 m. - andro - 11.9.2007 Ali kdo ve kje se da dobiti pravokotne antistatične cevi za prezračevanje višine cca 50mm? Sicer jih imajo v Bau... a so le dolžine 1m, zaradi česar jih je potrebno veliko sestavljati. - Ler - 12.9.2007 To kar je napisal soplmed1 se strinjam, ker tudi zajem zraka do rekuperatorja z zemelskim kolektorjem ni najbolša varjanta, saj se na cevi nabirajo mikrorganizmi, ki škodujejo zdravju. Tu govorim o uporabai navadnih ceveh. Po pogovoru z stojnim projektantom je bolša varjanta zajema zraka iz podstrehe (med deskami in kritino). Nisem prepričan ampak verjetno bi morale obstajati tidi kakšne antistatične PVC cevi. Pohvalno pa je opozorilo glede kaminov. - bopsi - 16.9.2007 AFG Napisal:Pri izračunu sem upoštevl naslednje; Zakaj bi se moralo prezračevanje izključiti, ko kamin gori?! Smisel bi ravno bil, da takrat prezračevanje porazdeli toploto kamina po celi hiši. Lahko to razložiš prosim?! hvala - Žiga - 16.9.2007 bopsi Napisal:Zakaj bi se moralo prezračevanje izključiti, ko kamin gori?! Smisel bi ravno bil, da takrat prezračevanje porazdeli toploto kamina po celi hiši. Lahko to razložiš prosim?! Ker kjer sesaš zrak nastane določen podtlak. Če kamin ni 100 zaprt in ima dovod zraka posebej, se lahko zgodi, da ti začnejo dimni plini iz kamina vdirati v prostor. Kakšna peč na pelete se verjetno lahko temu izogne. Je pa to ponavadi senzor, ki mislim da zazna razliko v tlakih in izklopi prezračevanje. Mora prezračevanje kar fejst laufat, da kaj razporeja toploto (samo kakšno toplozračno prezračevanje, ker so pretoki bistveno višji). Primer: nad kaminom se zajema 50m3/h zraka ogretega na 45 stopinj, kar je 25 stopinj topleje kot je v hiši... Formula za izračun odjema toplote nad kaminom: =0.35*50m3*25K=priblizno 430W. Najsvohnejsi kamini pa imajo 4kW :o Mene je precej presenetilo, kako malo se lahko razporeja s prezračevanjem...
- sandi - 17.9.2007 Žiga Napisal:bopsi Napisal:Zakaj bi se moralo prezračevanje izključiti, ko kamin gori?! Smisel bi ravno bil, da takrat prezračevanje porazdeli toploto kamina po celi hiši. Lahko to razložiš prosim?! Glede tega sem vprašal dobavitelja prezračevalne naprave. Kar se tiče kamina ni problem, ker je prezračevalna naprava nastavljena tako, da zmeraj deluje z minimalnim nadtlakom. Pozanimajte se tudi sami pri vaših dobaviteljih. Bi pa lahko nastal problem ko se vklopi napa v kuhinji. Nape imajo deklarirano nekje okrog 300-600 m3/h, nekatere tudi 1000. V primerjavi s prezračevalno napravo je kar precej (moja bo imele cca. 200-800 m3/h). Smiselno bi bilo, da ob vklopu nape prezračevalna naprava zagotovi kompenzacijo z ustreznim nadtlakom. Na ta način bi tudi tok zraka potekal iz vseh prostorov v kuhinjo in tako preprečil širjenje vonjav. lp - Žiga - 17.9.2007 Jaz bom imel napo z ogljenim filtrom in notranjim kroženjem. S tem se temu problemu izogneš. Kar se tiče pa kamina, pa je verjetno odvisno od prezračevalne naprave. Jaz bom imel od Paul-a, pa tam prodajajo tudi sezor za kamin. - bopsi - 17.9.2007 Žiga Napisal:Jaz bom imel napo z ogljenim filtrom in notranjim kroženjem. S tem se temu problemu izogneš. Kdo ali kaj je Paul? Lahko daš kakšen link? - bopsi - 17.9.2007 Žiga Napisal:Jaz bom imel napo z ogljenim filtrom in notranjim kroženjem. S tem se temu problemu izogneš. Kdo ali kaj je Paul? Lahko daš kakšen link? |