![]() |
|
Poraba klimatske naprave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Poraba klimatske naprave (/showthread.php?tid=7545) |
- Goran_r - 6.6.2007 Telmos: nisi mi nič odgovoril na ZS
- Zaspanc - 6.6.2007 Goran_r: Saj ni "prepih", ampak če sediš pod njo ko naj ne bi delala, je moteče. Drugače pa je neposredno zadolžena za slabih 40 kv.m (dnevna + jedilnica, en prostor), posredno še za ostale prostore, kolikor pač lahko prek hodnika. Glasnost zunanje enote pa moti neposredno z vibracijami pri nizkih vrtljajih kompresorja, ob vklopu, saj se po ceveh prenaša v prostor (notranjo enoto). Sam ventilator in inverter me ne motita neposredno, ampak pri zadevi takega ranga ne morem da ne skritiziram. Ker imam v kratkem namen zmontirat še eno klimo, kjer mi je pa glasnost res odločilna, pa bo to najbrž Toshibin Super Daiseikai. Odločitev temelji na podlagi "poslušanja" navadne daiseikaike. Če bi imel možnost v živo slišat tudi kak Mitsubishijev top-model, bi pa morda vzel celo slednjega. - vincent - 7.6.2007 Zaspanc Napisal:Mitsubishijev top-model, bi pa morda vzel celo slednjega. če se ti da zapeljat do Ljubljane (malček okolice...Brezovica)...ga lahko slišiš (kolikor se ga pač sliši). MSZ-FA25VA/MUZ-FA25VA plasma duo - Tone - 7.6.2007 Če hoče imeti visok COP mora čim bolj pihati in ker imam zunanjo v kleti kar se super obnese, me to niti najmanj ne moti. Moti pa me, da - vsaj v načinu gretje, ventilator notranje enote dela nonstop in to z loputo obrnjeno v najvišje stanje. Ventilatorja v bistvu ne slišim in me zato ne more motiti, moti pa mamo, ki je 3m stran od klime ob štedilniku in to povsem upravičeno, piha ji pa od zadaj. Ne mi rečt, da je za merjenje temperature v škatli potrebno tako mešanje zraka, 10 krat počasneje bi bilo čisto OK, sploh pa ne vem kaj jih tako moti, če bi temperatura na zunanji strani notranje enote odstopala za 1 stopinjo, 3 stopinje več od nastavljene pa nič, klima pa še kar greje. Kako pa deluje Avto mode pa ne vem, nisem nikoli probal. Menda glede na temperaturo na zunanji enoti ampak moja je v kleti, kjer je trenutno verjetno manj kot 15° in vprašanje je, ali bo začela hladiti in kdaj. Sicer pa, če bi hotela delovati avtomatsko, bi morala meriti vsaj še vlažnost zraka. Ko ta naraste preko 90 bi morala že pri 22°C začeti halditi, čeprav je temperatura nastavljena na 22°C. Japončki pač še niso tako daleč, zato jo krmilim ročno. Kot se mi zdi, se ventilator zunaje enote regulira, kar se mi zdi edino logično, sploh če hoče pri nizki moči doseči visok COP. Mislimda celo piše, da se zunanji ventilator v izjemnih primerih celo izključi - morda če piha veter. - telmos - 7.6.2007 Panasonic HE9 se v Evropi več ne da kupiti. Včeraj sem instaliral najnovejši super daiseikai inverter od Toshibe in moram reči, da je Mitsubishi FA tišji. Če komu v zadnjih dneh nisem odgovoril, je to samo zaradi preobilice dela, ki ga imam v zadnjih dneh. Se bom poboljšal. Avto mode ponavadi sam izbere, kaj bo delal glede na to kakšno temperaturo prostora smo izbrali. To sam priporočam starejšim ljudem, ki ne vedo, kaj je potrebno pritisniti in imajo pač najraje samo nastavljanje temperature gor dol in vklop naprave. Da je zunanja naprava malo glasnejša in, da se prenaša šumnost po ceveh v notranjo napravo pri HE9 ni povsem običajna stvar. Možno je, da cevi kaj "forsirajo" ali pa kaka taka banalnost. Ta model bi moral delovati brez problemov. Sam imam doma HE12 pa mw nič ne moti. XE 9, ki jo imam v nadstropju pa res zuanji inverter povzroča piskajoč zvok, ki pa je slišen le ob popolni tišini ponoči. Poizkusi malo korigirati krivine pri ceveh, da kaj ne "šponajo" - Zaspanc - 21.6.2007 Pred kratkim sem pri kolegu, ki ima enako HE9, opazil približno enake simptome in glasnost kot pri moji, tako da izključim možnost, da gre samo za nesrečni primer pri meni. Ima pa on veliko daljše cevi kot jaz (on dobrih 6m, jaz slabe 3), čemur pripisujem morda nekoliko manj slišen zagon v prostoru. No, vsekakor pa gre pri vsem tem še za subjektivno dojemanje zvokov. Kar je nekomu neslišno, lahko drugega spravlja ob živce... Spotoma pa bi si sposodil temo in postavil vprašanje glede montaže zunanje enote na steno 25 let stare montažne hiše Marles S-411 (vse zunanje stene Marlesk iz 80-ih naj bi bile enake), če je že kdo imel tak primer: gre za to, da je zunanja stena montažnega dela 10mm debela ravna salonitna plošča (prek nje pa samo zaključni sloj fasade, debeline cca 3÷4mm), nato je vmes skoraj cm prostora (navpične letvice za distanco), potem pride strešna lepenka in končno iverka ter nosilna konstrukcija z vmesno izolacijo. Vprašanje pa je, kako pritrditi konzole, saj če zvrtam luknje za vijake do iverke, lahko zaradi upogiba poči salonitna plošča. Ena od idej je bila prevrtati salonit z večjim svedrom in vstaviti ustrezne distančnike, da bi konzola nalegala direkt na iverico in ne bi upogibala salonitke. Salonitke so široke dober meter, razmak med distančnimi letvicami pa nekako niti približno ne ustreza mestu montaže konzol... Za ideje se priporočam
- Zaspanc - 12.7.2007 No, tako, odločitev je padla za Mitsubishija, FA 25 VAH. Sicer sem jo zmontiral že pred dobrim tednom, ampak zaradi pomanjkanja orodja (vakumirke) je zadeva čakala do danes. Na srečo zadnje dni ni bilo ravno pasje vročine... ![]() Lahko torej podam prvo oceno glasnosti: notranja enota je definitivno občutno tišja od lanske Toshibe D., nove super d. pa še nisem slišal v živo, da bi primerjal. Zunanja enota pa je, spet v primerjavi z omenjeno Toshibo in pa Panasonicovo HE9, ki jo imam v dnevni sobi - nekje vmes, ampak bližje Toshibi. Inverter je komaj slišat, ventilator in kompresor pa ustvarjata nekaj galame, s tem da se po ceveh do notranje enote ne prenese nič. Imam pa cca 4m cevi med enotama, zunanja pa je pristala na podstrešju, na dimniku. Na srečo ne na steni, kot je bila prvotna ideja... No, vmes sem naletel na tabelo COP vs. zunanja temperatura za Micubišije, zato lahko napišem, da se s konkretno klimo splača ogrevat "vse dokler klima zmore", saj ima pri -15 zunanje COP 3,69. Pri nuli 4,02 in pri +10 4,61. Velja za temperaturo v sobi 21 stopinj. - cardinal - 13.7.2007 telmos Napisal:Sam se s tem preizkušanjem ubadam že kar nekaj let in to ne samo rekla kazala ampak z kalorimetri, števci porabljene el. energije in podobnimi zadevami. telmos: zanima me, ali si se kaj srečal s tč zrak/voda Daikin Altherma, ki ima inverterski pogon? Ali poznaš še kakšno podobno (boljšo) od katere druge firme? hvala, cardinal - telmos - 13.7.2007 Seveda jo poznam, saj sem jo tudi prav blizu mene instaliral decembra 2006. Prijatelj pravi, da mu služi brez problemov tako za pripravo san. vode kot tudi centralno ogrevanje. Drugače pa jih sami izdelujemo z Toshibinimi ali Mitsubishijevimi zunanjimi enotami in našimi izmenjevalci. Delujejo brez problemov, je pa več možnih aplikacij kot pri tovarniških izvedenkah. - Tone - 18.7.2007 Ta vrsta uporabe klime me že nekaj časa muči. Gretje s klimo je namreč bolj tako - piha, sploh pa pri mojem Panasonicu (mislimda 9DKE) ni mogoče pametna regulacija, če je potrebna nizka moč - klima kar greje in greje, čeprav je temperatura že apr stopinj preveč. V bistvu bi rad preklapljal med klimo za hlajenje in razvlaževanje in gretje preko talnega oziroma gretje akumulacije sončnega ogrevanja. @telmos Kaj pa upravljanje zunanje enote, kako rešite to in kakšne so komplikacije če bi preklapljal med gretjem akumulacije in klimo. - vincent - 18.7.2007 Zaspanc Napisal:No, tako, odločitev je padla za Mitsubishija, FA 25 VAH. daisekai mislim da ima glasnost 26 db...tako da..tu je treba izbirat med učinkovitosjo (pač najboljši COP) in slišnostjo (mitsubishi)...tako da bolj stvar okusa. Kar sep azime tiče....preverjetno idealna izbira. - Zaspanc - 22.7.2007 Meni je vsekakor bila v tem primeru prioriteta tihost delovanja. Izkoristek pri hlajenju mi v tem prostoru pri Toshibi ne bi prinesel dveh kav na mesec (v gostilni), za ogrevanje je pa tudi tako, da do cca 12 stopinj zunanje temp. gretja še ne rabim, tako da tudi pri gretju ne bi bilo nekega profita. Poleg tega mi je Mitsubishi vizualno lepši. Moti me kvečjemu predimenzioniranost-tu bi Toshiba bila malce na boljšem, ker lahko spusti moč kompresorja nižje. Ampak malih a dobrih klim nihče ne dela... Panasonic ima od letos eno sedmico (ki niti pod razno ni tiha), pa Fujitsu tudi, ASYA7 (tiha, dober izkoristek). No, o slednji je bilo tudi nekaj govora, ampak zdaj je tu kar je. Če bi bila ASYA top-model fuđicuja, bi me pa najbrž hladila ona. Drugo leto bom morda razmišljal o 3. klimi v bajti, pa bi znalo biti govora o Toshibi in Fujitsuju, tudi zaradi izkoristka. Če se seveda na trgu ne pojavi kaj zanimivejšega. - bencinaj - 3.12.2008 Pa še malo mojih podatkov o porabi mitsubushi FD25 klimi...nisem delal ne vem kakšne analize ampak samo gledam trenutno porabo za ogrevanje 35m2. Sedaj ko je zunaja temperatura okoli 4 stopinje mi za dogrevanje kuri nekje 300 do 400W (dobre 3kW mi je porabila v 10 urah). Pri zunanju -5 pa nekje 500 do 800 (ni še bilo veliko takih dni). Nastavljeno imam na 23 stopinj. Da dogreje do te temperature iz 19 stopinj, kuri nekje 500 do 900W (odvisno od zunanje temperature) za kar pa potrebuje nekje eno do dve urici. Ko odtaljuje zunanjo enoto pa skoči poraba nekje do maksimalno 1500 ampak je to le za kakšno minutko. Upam, da bodo ti podaki še komu pomagali pri odločitvi ekonomičnega ogrevanja na klimo. - P1981 - 31.12.2008 Bom kar tukaj razložila problem... Imamo inverter klimo Mitsubishi FD25/35 VAH. Stanovanje veliko 40 m2, ki ga ta klima ne uspe segret na več kot 20 stopinj. Na daljincu imamo nastavljeno temperaturo 28 stopinj in ventilator na 4 črtice, da pridemo na 20 stopinj (v teh mrzlih dneh sicer na primorskem). Kaj je narobe s klimo? Prodajalec nam je zagotovil, da je ta klima dovolj za tak prostor Lahko na klimo vpliva, da imamo (dokler nam Elektro ne bo priljučil lastnega števca) le 16A? Sem kar razočarana, ker stalno piha, že tretjič to jesen sem prehlajena :twisted: Hvala za pomoč! - Čojko - 31.12.2008 16A varovalka nima nobene veze s tem. Morda imaš preslabo izolirano stanovanje ali pa zavite prostore, da ne more ogret zrak lepo potovat po 40 m2. Imaš morda pod notranjo enoto kakšno omaro oz. oviro, ali je pod njo veliko praznega prostora? Ali jo ugašaš? Če jo, poizkusi tako, da klima non stop deluje oz. deluje močneje ko te ni, ko pa si v prostoru pa vsakj znižaj ventilator če ne drugega. Z režimi ko greješ in ko ne greješ ne prihraniš kaj bistvenega proti temu, da imaš v prostoru skozi cel dan in noč približno isto temperaturo. Če je skozi ista temperatura se tudi stene, tla in pohištvo segreje na to temperaturo in posledično imaš lahko vsaj za stopinjo ali dve nižjo temepraturo v prostoru kot če gretje vklapljaš in izklapljaš. poleg tega imaš tudi enakomerno segrete površine, ka pomeni, da je bistevvano manjša možnost prehlada kot sicer. Če pa imaš preveč zavite prostore, da bi lahko zrak komot potoval po vseh prostorih pa si je potrebno omisliti drug način ogrevanja. Investicijsko nezahtevna rešitev, ki je po lastnih podobnih izkušnjah kot jih navajaš ti električni radiator Glamox. Za bivalno kvadraturo 32 m2 (tri sobice in kopalnica) sem dal 3x800W + 1x 400 W in zadeva v okolici Kopra lepo funkcionira in tudi zadostuje za ogrevanje. Ko me ni jih znižam na 19 stopinj in istočasno naprogramiram klimo, da se mi vklopi približno dve uri preden vstanem ali pridem domov na 26 stopinj, ki jo ko sem v stanovanju izključim. Hiška pa je zidana iz 20 cm opeke, ki je od znotraj izolirana s 3 cm stiroporom in ima 30 let stara okna z dvojno zasteklitvijo. Letna poraba za elektriko vključno z ogrevanjem sanitarne vode in vsem ostalim znaša med 3600 in 4000 kWh/letno. |