![]() |
|
Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji (/showthread.php?tid=75011) |
Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - dkrmh - 15.3.2019 @csamo001 Aja, elektrike pa nihče ne preplača tako kot plin? Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - csamo001 - 15.3.2019 Kaj točno te žuli? Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - bohinc - 15.3.2019 [quote]Vsako mnenje, izkušnje dobrodošle! Hvala. Tomaž [/quote] Kaj , če bi se Tomaž ipd...malo potrudili sami, predno žele ''servirano na pladnju''...!? Za ustvarjanje vtisov je tem o TČ malo morje... Če želiš neke vzporednice o porabi (tudi vtisov o TČ!) je še najbolj primerna tista z vpisi o porabi el. energije(ker je najmanj zasmetena), da ne bi kak drkmh mislil, da je ne rabimo oz. plačamo... Seveda pa je odvisno koliko ...od ponudnika le te . FW je znana forumu, kot glasna ...razen izjem ala Polde ipd...tudi o tej TČ je tema, kot o mnogo drugih (kot mnenj o njih...). Ob vsej ponudbi, pa omenjeni ceni...znaš najti kvalitetnejšo za identičen znesek Ne se zaletet na pomlad,''zima'' šele odhaja...Eko sklad ima objavljen seznam subvencioniranih...internet očitno mate, ne se pustit ''zavest'' zgolj enemu ponudniku, četudi izbereš firmoTČ -pridobi več ponudb , ki so lahko različne za '' nekaj par Fery'' TČ :!: Internet nudi tudi karakteristike različnih TČ med drugim tudi Db , če so ti pomembni, kajti razlika porabe (ali COP) zna bit manjši problem Torej.... na ''delo'' :mrgreen: Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - csamo001 - 16.3.2019 Glede na to, da so soglasniki zgoraj nekaj pikali, sem izračunal ceno MT in VT, ki jo imam trenutno pri Petrolu, torej vse variabilne postavke s položnice, vključno z DDV. Za MT mi nanese 8,7 centa, za VT 13,5 centa. Ob predpostavki porabe 50:50 to pomeni 11,1 centa vključno z DDV. Brez vsakršnih akcij. Ob SCOP in razmerjo MT:VT 50:50 to pomeni 3,7 centa za kWh. Plin, kot sem ga lani plačal za stanovanje, me je prišel 5,3 centa za kWh. Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - simionesi - 16.3.2019 Glede na bistveno večje povpraševanje po električni energiji kot plinu v prihodnosti, zna biti da se bo elektrika dražila bolj kot plin v Sloveniji, potrebe po elektriki so res velike... <!-- m --><a class="postlink" href="https://oe.finance.si/8945852/Novsak-Regija-potrebuje-1200-megavatno-jedrsko-elektrarno">https://oe.finance.si/8945852/Novsak-Re ... elektrarno</a><!-- m --> Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - csamo001 - 16.3.2019 Plin zna biti zaradi specifik lastništva virov in še večjih specifik dobave in distribucije zelo volatilen. Pri elektriki pa je potrebno poudarit, da imamo vedno bolj odprt unificiran evropski trg in na učinkovito delujočih trgih (govorim na splošno) se razlike v ceni med neko dobrino običajno manjšajo. Trenutno smo v Slo pod evropskim povprečjem cen elektrike in sem mnenja, da bo cena rasla. Je pa seveda vprašanje s kakšno dinamiko. Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Beri - 16.3.2019 csamo001 Napisal:Glede na to, da so soglasniki zgoraj nekaj pikali, sem izračunal ceno MT in VT, ki jo imam trenutno pri Petrolu, torej vse variabilne postavke s položnice, vključno z DDV. Za MT mi nanese 8,7 centa, za VT 13,5 centa. Ob predpostavki porabe 50:50 to pomeni 11,1 centa vključno z DDV. Brez vsakršnih akcij. Ob SCOP in razmerjo MT:VT 50:50 to pomeni 3,7 centa za kWh.Se oproščam,postavil si cene za elektriko meni nenormalne. Bi lahko postavil vir od kod si to dobil? Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Popson31 - 16.3.2019 Mene pri Gen-i, v razmerju med VT in MT 50:50, kot navaja @csamo001 pride 1kWh 0.115€. Za 812kWh porabljenih za mesec marec, razmerje 60:40 v korist MT je poloznica z ddv 93.22€. Zato @Beri so to cist normalne cene
Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Beri - 16.3.2019 Čudna vam je matematika,po vašem izračunu je ok,ampak kje vam je omrežnina,trošarina,priključna moč,..... Preberite malo cene na linku <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.pocenielektrika.si/za-dom/cene-in-tarife/cenik/">https://www.pocenielektrika.si/za-dom/c ... ife/cenik/</a><!-- m --> Cena se začne pri 0,0...... Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - csamo001 - 16.3.2019 Beri Napisal:csamo001 Napisal:Glede na to, da so soglasniki zgoraj nekaj pikali, sem izračunal ceno MT in VT, ki jo imam trenutno pri Petrolu, torej vse variabilne postavke s položnice, vključno z DDV. Za MT mi nanese 8,7 centa, za VT 13,5 centa. Ob predpostavki porabe 50:50 to pomeni 11,1 centa vključno z DDV. Brez vsakršnih akcij. Ob SCOP in razmerjo MT:VT 50:50 to pomeni 3,7 centa za kWh.Se oproščam,postavil si cene za elektriko meni nenormalne. Položnice. Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - csamo001 - 16.3.2019 Beri Napisal:Čudna vam je matematika,po vašem izračunu je ok,ampak kje vam je omrežnina,trošarina,priključna moč,..... Omrežnino sem upošteval, ker je variabilna postavka, torej dejansko odvisna od porabljenih kilovatov. Prav tako trošarino. Nisem pa zraven dajal priključne moči, ker jo plačujem, pa če se ogrevam s TČ, ali pa prdenjem od segedina. [attachment=o29660] Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - Beri - 16.3.2019 No,pa smo tam,cena se začne pri VT 0.0657,... ne pa,kot is zapisal 13.5 centa Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - csamo001 - 16.3.2019 Ha? Kaj ti ni jasno? Skupna cena vseh od porabe odvisnih postavk na moji položnici za višjo tarifo znaša 13,5 centa za kWh, skupna cena vseh od porabe odvisnih postavk za nižjo tarifo pa 8,7 centa za kWh. DDV je vključen. Oziroma povedano drugače: vsak dodaten porabljen kWh v višji tarifi me stane 13,5 centa, vsak dodaten porabljen kWh v nižji tarifi pa 8,7 centa. Kaj ti torej ne gre skupaj? Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - simionesi - 16.3.2019 Verjetno mu ne gre skupaj kako si izračunal iz cenika preko COP do kWh toplote, ampak saj to je bilo že v drugih temah pojasnjeno... Re: Plin ali toplotna črpalka v hiši z radiatorji - muci123 - 16.3.2019 Pozdravljeni, sem malo neuk v računanjih in cenah ,ker pa tudi sam razmišljam v kratkem zamenjati ogrevanje me zanima sledeće ali lahko po domače nekdo napiše ceno za Kwh za plin končno dobljeno in izračunano iz položnice in Kwh elektrike porabljene za toplotno č. ,da vidimo koliko je dejanska razlika v končnem izračunu na koncu med porabo plina in črpalke.( Saj so Kwh iste pri obeh ogrevanjih ali ne ? Sem iz predmestja Ljubljane in lahko glede na to ,da imamo mestni plin dobim subvencijo le za plinsko peč. Zanima me ,ker je investicija v tč precej višja kot v plinsko peč sploh po odbiti subvenciji. Upam ,da nisem trapasto vprašal oz. zakompliciral z vprašanjem. Za odgovor se najlepše zahvaljujem. L.p |