PodSvojoStreho.net
Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade (/showthread.php?tid=74061)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - DELPHI - 6.1.2019

Še pred letom, morda dvema, bi se zbor pravovernih glasno drl, da to ne gre, da so tako visoke T smrt za kompresor, da se TČjka (sic!) "matra", da božiča ne bo učakala in da je za take situacije edino primerna Daikin HT.

No, to je hkrati tudi odgovor na vprašanje, zakaj navaden (=normalen) človek rabi Oblak.

[url]httpsunichr("58")//pbsunichr("46")twimgunichr("46")com/media/DwKTZTdWsAAZASRunichr("46")jpgunichr("58")large[/url]

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - bohinc - 6.1.2019

Sem omenjal, da dela na polni moči? Bog ne daj, saj je šele pri največ -8 , v povprečju cca4-5stC.
Ocenjujem kot laik uporabnik, ne mojster, za katerega se imaš...
Graf kaže , da ji temp. med -4in- 5 že dela kar težave, ter deluje v ciklu skoraj 3 ure. Tam od -5 ji grelc pogosto vskočijo v pomoč. Diferenca za vklop med DV in PV? Grelc maš omejen ali ne ?

13ka bi po mojem laičnem mnenju bila mnogo primernejša, manj defrostov, manj dihanja na škrge Arrow daljša življenska doba. Nismo še niti pri -10.... Idea
Men se grelc vklop pri -10 do -12 odvisno od vlage za krajši čas... pa ma ''dovoljen'' vklop pri -6 mislim (bi mogu pogledat točno).
Akhm... :roll:
Citat:Za ta objekt je WPL-09-K1 HT prava izbira.
Citat:bohinc napisal/-a:
Se pa čudim podatkom za objekt... On običajno, tudi za boljše izo. objekte , kot je naš piše , da ne bi vgradil TČ; vsaj ne kot osnovno oz. edino gretje !?
Citat:Res je. Sam vedno v takih primerih odsvetujem TČ. Želja ljudi pa je na koncu zadnja

Ajga , adloč se :wink: :mrgreen:
Vdih, izdih...s premorom, vmes lohk premisliš..., predno se zaženeš v buče.

p.s. Do danes sem večkrat prikimal, drugim...; vendar ne gre več, ker delaš več škode kot koristi s takimi...(sam seb največ), men in bralcem nič, za stranke nisem več siguren.. :roll: , kjub veliki samopromociji

Citat:Samo odtaljevanje pa je v stari programski opremi vezano na padec temperature uparjalnika. Nova programska oprema je boljša. Tukaj nimam kaj. To je to.
Da ni kaj- je bosa, da se nastavit :čas (moraš pa opazovat TČ...ali poznat okolje Arrow potrebe za nastavitev -proč od tovarniških!). Moja je v devetem letu, pa so me še brez oblaka (na podlagi opazovanj TČ- preveč defrostov) pred cca8 leti vodili prek telefona v servisni meni in smo prenastavili talitve...tolk o tem...

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - Fery - 7.1.2019

zdravapamet Napisal:
Fery Napisal:BTW a spodnja žaga naj bi bila zunanja temperatura?
Zdaj vidiš kaj naredi defrost s podatki o zunanji temperaturi, če je tipalo kjer je. Uparjalnik se segreje na 25 stc. Tudi na vseh ostalih ni nič drugače a tega brez Oblaka ne veš.
Hvala za razlago. Ampak očitno sem do konca blesav in iz teh grafov ne vidim tega, kar si ti navedel. Zgolj brezvezno nametavanje črtic in pik, ki jim je verjeti ali ne. Glede na grafe, bolj ne, kot ja.

Kaj pa je tista zelena špura na prejšnji strani?

Ok, bom počakal na minus 15, pa ti povem kaj in kako.
Sicer, glede na to, da si strokovnjak, upam da veš, da daješ brezvezne podatke.

Moja je imela včeraj vtok 62 stopinj ob porabi 9 (devet) vatov. Brez zajebancije. Zdaj pa razmišljaj. Sicer je odgovor zelo preprost.
Sliši se pa super fajn. Če samo poudarjeni stavek zapišeš na forum.

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - Popson31 - 7.1.2019

Delala je samo obtocna crpalka, ne @fery Wink

Wow. Pa kamin, seveda.

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - pentax - 7.1.2019

V čem je fora, da je spodnja rdeča linija (mislim da je zunanja temperatura) - nazobčena med vsakim izklopom tč? A je tam defrost, ki dvigne zunanjo temperaturo za par C na senzorju?

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - bk9105 - 7.1.2019

Ja, problem je lokacija senzorja zunanje temperature, ki je kar nekje v kišti in defrosti vplivajo nanjo.

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - bohinc - 7.1.2019

Citat:Zdaj pa še kar veselo naprej primerjaj svojo predimenzijonirano TČ z ostalimi.
Pokaži žago svoje TČ pri 0-5 stc. Časovni graf. Siguren sem, da je vklopov eno malo morje. Rešuje te le varnostna nastavitev mirovanja kompresorja 10 min ali pa hranilnik po potrebi.

Je letela žaga name (XY x pojasnil , da bi bila 15 idealna) ?[url]httpunichr("58")//prntscrunichr("46")com/m46hon[/url]
Kje maš ti žago defrostov za 26.12. (poiskal sem ti isti dan)
Citat:Spodaj imaš še eden graf.
Kako, da ta dan vklopov e. grelcev ni ? Zato, ker se je TČ tako odločila.

Drži. Zakaj? Zaradi grafa zunanje temp...Grelce začne vklapljat cca -4do-5 (če se zun. temp. ne dvigne medtem...) konstante ali navzdol, vidno z grafa.
Zanima pa me kako bo tole delovalo (vključi prikaz defrost Idea in takrat ne pozabit na graf grelca :mrgreen: ) od-5 do -12 ali več konstantnega mraza, ne pozabi nam limat.
Ognil si se tud jasnega odgovora: običajno trdiš , da za take objekte TČ ne sodi, montiral si jo na željo stranke, tretjič pa je idealna... na objektu brez izo. ?
Uporabniku npr. janir pa bi raje dodatno montiral peč (namesto dodal kak radiator, OČ oz. uravnotežit sistem) na 8cm izolacije, ki je naš objekt pol tolk ne premore !

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - remi - 8.1.2019

Prikaz delovanja kot ga ima Kronoterm, je fantastično orodje za vsakogar, ki se ukvarja z analizo delovanja toplotne črpalke. Najsi bo to serviser, ki pri uporabniku preverja delovanje in optimira nastavitve ali napredni uporabnik, ki želi iz svoje naprave iztisniti maksimum.

Nikakor ni samoumnevno in imajo ga zelo redki proizvajalci toplotnih črpalk.

Zelo dober pregled ima Nibe, ne vem ali je vse dostopno brez doplačila.
Nekaj ima Alphaa Innotec, podatke se pridobi s toplotne črpalke z USB ključem.
Nekaj ima Thermia. Upam, da se bo oglasil @g.o.dizzle in povedal kaj več.

Ostali, tudi veliki proizvajalci, so glede tega svetlobna leta daleč od Kronoterma.

Na forumih je ogromno vprašanj, ko uporabniki kmalu po odhodu monterja ali po več letih ugotavljajo, da je z njihovo toplotno črpalko nekaj narobe. Poročajo o brezuspešnih večkratnih obiskih monterjev in zastopnikov proizvajalcev TČ, ki zapuščajo hišo z ugotovitvijo, da ni nič narobe in da gre za normalno delovanje in normalno porabo.

Sama toplotna črpalka ponavadi ni problem. Problem je napačna hidravlika, napačno dimenzionirana TČ in napačno nastavljeni parametri.

Če gre za top monterja, potem bo tudi brez »Kronotermovega pregleda« ugotovil probleme in jih odpravil. Vendar mora poleg znanja investirati tudi veliko svojega časa in oboje bo končni uporabnik drago plačal.

Ker pa so monterji z znanjem redki in ker uporabniki gledajo na najnižjo ceno, na koncu ostanejo z ogrevalnim sistemom, ki ga ne znajo dobro upravljati in porabi več, kot so pričakovali.

Uporabniki vidijo težavo vedno v sami toplotni črpalki in zaradi nezadostne pomoči s strani monterjev vse bolj pritiskajo na proizvajalce, da bi le-ti rešili njihove probleme.

Zato bodo morali prej ali slej vsi proizvajalci vgraditi diagnostična orodja, ki bodo omogočila enostavno analizo težav in optimizacijo parametrov na daljavo.

Druga zelo pomembna stvar pa je, da bi moral vsak monter uporabniku poleg navodila za uporabo izročiti še hidravlično shemo sistema in protokol ob zagonu.

--------------

Po @zdravipameti ste planili, ker je pokazal stanje na objektu, ki ste ga ocenili kot antireferenco.

Jaz delovanja ogrevalnega sistema na objektu in @zdravepameti nikakor ne vidim tako negativno kot nekateri.

Iz prvega diagrama se vidi, da pri zunanji temperaturi -3°C do -5°C kompresor deluje 18 ur, kar ni nič narobe, saj deluje bivalentno. Če je TČ dimenzionirana na bivalentno točko -5°C, potem je to to.

Vklopov je 13/dan, kar spet ni slabo. Gre za on/off napravo, ki ne sme biti predimenzionirana, saj bi potem taktirala pri višjih zunanjih temperaturah. Pri nižjih temperaturah ji bo pomagal drugi vir, do -5°C pa ima dovolj moči.

Zanimivih je par stvari, ki bi jih lahko konstruktivno poanalizirali, če je na tem forumu sploh še kaj volje za take debate:

1. Zakaj vsak defrost tako zniža T dvižnega voda? Ali ni v zalogovniku dovolj energije za odtaljevanje? Kje je postavljen senzor, ki meri dvižni vod?

2. Zakaj se temperatura dvižnega voda po izklopu kompresorja tako hitro spušča? Recimo ob 1h ponoči v 20 minutah pade s 53°C na 43°C. Ali v pavzi deluje obtočna črpalka, ki obrača vodo iz zalogovnika v ogrevalni krog? Kako velik je zalogovnik? Ali ni možno bolje uskladiti proizvodnje in porabe, da bi TČ delovala brez ustavitve pri nekoliko nižjem dvižnem vodu?

3. Zakaj se sanitarna voda v bojlerju tako konstatno ohlaja? Ponoči od polnoči do 6. ure pade za 2K. Ni videti nikakršnih nihanj zaradi porabe, samo enakomerno ohlajanje. Ali so to izgube zaradi slabe izolacije ali cirkulacija?

Ob vsakem pogromu @zdravepameti vidim nekoliko drugačno sliko:

Njegove kurilnice kažejo na sistematičnega človeka, ki si vzame čas, povezave vnaprej premisli in ne dela brez načrta, kar naj bi se odražalo tudi v zanesljivem delovanju sistema.

Mogoče ni vse optimalno, kar se porabe tiče, saj (povsod) doda zalogovnik in dva ogrevalna kroga, čeprav ni nujno potrebno, ampak po mojem občutku spada v skupino monterjev, ki te ne pustijo na cedilu in njegove stranke ne iščejo pomoči po forumih.

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - MikMik - 8.1.2019

Se strinjam z remijem. Npr. Ena od tem TČ ima že več kot 200 strani, pa še vedno to ni to...

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - Fery - 8.1.2019

Tistih iz teh strani, je bilo priklopljenih v tem času več kot katerihkoli drugih v Sloveniji.
In, zanimivo, čeprav to ni to, nobenega zapisa da ne more segreti, da tuli, da crkuje, da ledeni, da ...
Ker pač to ni to. Po tvoje.

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - MikMik - 8.1.2019

A ti sploh veš kaj pišeš? Te sedaj priklopljene TČ delajo recimo največ 3 mesece ti pa že po tako kratkem času pričakuješ zapise o nedelovanju, napakah...

Če bi bilo res kar pišeš, potem bi bilo zapisov, vprašanj..., veliko manj. Tema bi imela le nekaj strani in zgodba bi bila zaključena. Kot kaže le ni tako in to ni to. Wink

Pregovor, "Ko mačku stopiš na rep, zacvili.", pa drži tudi v tem primeru.

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - Fantocci - 8.1.2019

Jaz vsekakor cenim pedantnost izdelave Zdravepameti. Pokojni oče je bil monter vodovodnih in centralnih napeljav, izučen v Sloveniji in izpiljen v Nemčiji kot gastarbajter zato je bila tudi njemu pedantnost in kvaliteta na prvem mestu. Sem veliko delal (pomagal) z njim kot srednješolec in študent in je vedno "težil" okoli tega. Še deset let po njegovi smrti pa me na cesti ustavljajo bivše stranke in povedo, da je bil najboljši mojster, kar so ga imeli na hiši. In ko vidim vezave nekaterih drugih kotlovnic, me dobesedno prime srat.

Re: TČ WPL Kronoterm na 100 let stari hiši brez fasade - Fery - 8.1.2019

Lej, tudi delo v kotlovnici se je popolnoma spremenilo.
Zdravapamet dela "by the book". Kar ni nič narobe, le da tu ni več nobenega znanja, so le lego kocke.

Centralisti so bili včasih. Seveda bodo novodobni kričali, kako slabo so delali, kako so cevi prepletene, kako ni nobenega reda, nič izolacij na ceveh, kako grdo je vse skupaj.
Ampak so naredili prav, po pameti. Cela leta se je grelo samo termosifonsko.
Danes je brez štroma nula. Tudi ali pa še sploh, centralne od zdravepameti.

Se spomnim desetletja nazaj, ko sem jih opazoval pri delu. Delu z železnimi cevmi. S 50 kilskimi flašami. Ko so švasali kolena okrog in okrog. Kotne spoje, pri čemer je bila cev v kotu, 2 ali 3 cm od zida. Pa jo zašvasaj okrog in okrog! S špeglom.
To so bili majstri.

Danes? Dajte no mir. Greš v štacuno, prineseš kose in sešraufaš. Spisek materiala in vezava je priložena ali na netu.
Bom ponovil mantro, kdor ima vsaj eno desno roko in vsaj dva možganska vozla, jo miže zloži.
Ostali pa itak plačajo.