PodSvojoStreho.net
STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje (/showthread.php?tid=73489)

Strani: 1 2

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - simek - 18.10.2018

Uf zdaj se spomnem! Midva sva pa že debatirala! 8)

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - csamo001 - 18.10.2018

simek Napisal:Hlajenje kurilnice je samo posledično, zaradi delovanja STČ! Pozimi je dobrodošla toplota iz kurilnice, poleti pa s tem hladiš samo občasno in ti iz lastnih izkušenj povem, da je premalo! Če kurilnice nimaš v istem nivoju, kot pritličje, pa na hlajenje le tega, popolnoma pozabi, saj hladen zrak noče gor! :wink:

Kje si sedaj našel kotel na KO, če pa si spraševal o kombinaciji T.Č. in STČ?
Najprej se odloči kaj imaš oz. kaj bi imel, potem pa ti lahko povemo kakšno iz prakse!

P.S. Imel do februarja peč na KO in STČ! 8)

Izpuh moje nizkolitražne imam speljan v prvi štuk, nekaj haska je.

Me je pa sassapo opozoril, da bi bilo dobro imeti dodaten ventilator na tako dolgi poti, ker zna tal sistem sicer bit dolgoročno problematičen za življenjsko dobo mašine. Te z vodenim zrakom imajo običajno v navodilih tudi specificirano koliko znaša najdaljša napeljava cevi za zrak, ki jo STČ še prebavi. Pa poudarek, da vsako 90 stopinjsko koleno krepko zmanjša dovoljeno dolžino cevi.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - csamo001 - 18.10.2018

Forex Napisal:TČ v kombinaciji s STČ sem navedel kot eno od možnosti.

No lepo po vrsti.

Obstoječe stanje:
Radiatorsko ogrevanje, nekje 170m2 (pritličje+mansarda), kurilno olje, peč Riello s 100l bojlerjem za SV. Izven ogrevalne sezone grejem SV s 50l električnim bojlerjem. Poraba olja 1200l, pri stalni temperaturi v hiši 22°C in SV 45°C (poleti z električnim bojlerjem 50-55°C).
Imamo tudi banjo in tople vode je premalo (že pozimi (100l) kaj šele poleti, ko gre 50l za med). Da bi vodo grel na višje temperature se mi ne zdi smiselno, saj je s tem več izgub... Kurilnica je v pritličju.
Sedaj imam več opciji:

1. Kupim STČ, poleti z vodenim odvodom zraka skozi steno hladim shrambo, pozimi pa malo znižam temperaturo v kurilnici kjer je sedaj 23°C. Strošek recimo 1500€.

2. Zastonj lahko dobim 4 sončne kolektorje, vse ostalo potrebno naj bi me prišlo tudi okoli 1500€. Nekje pol leta "zastonj "topla voda, drugih 6 mesecev pa SV greje električni grelec. Poleti po nepotrebnem še dodatno grejem kurilnico (pritličje), odvisen od vremena...

3. TČ ala Fery, strošek za vse skupaj zopet okoli 1500€.

4. TČ za 7k in več kot imam ponudbe od monterjev.

Vse bolj mi diši tretja opcija. Smile

Št. 1 samo v primeru, če boš tudi odvzem toplote vršil iz kurilnice. Pa pri investiciji 1.500 EUR, če boš šel natančne izračune delat, ti bo najbrž pokazalo, da se ne izplača. Moja je bila pol cenejša, pa je šlo skoz. Je pa nizkolitražna, 100 L.

Pri št. 2 lahko po mojem upoštevaš, da kolektorji zagotavljajo toplo vodo več kot 6 mesecev.

Št. 3 je zmaga, če jo seveda dobiš po takšni ceni in bo predvidena življenjska doba primerno dolga.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Forex - 18.10.2018

Hehe, pri vseh opcijah se sprašujem ravno o tem... Smile
1. Odvzem iz kurilnice, 100l je premalo...
2. Toliko bolje, če je več kot 6 mesecev, mi pa spet greje prostor (no verjetno manj kot sedaj peč na KO)
3. Saj to. Življenjska doba in nobene garancije, tudi tiste eksplozije...

Plus, da se bo cena EE verjetno višala... Sedaj imam do konca leta 0,039xy, po novem letu pa računam na najboljšo ponudbo okoli 0,52xy, torej kar velik skok...

Ma pojma nimam kaj naj naredim, zato pa sprašujem za mnenje.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - valhalla - 18.10.2018

Veliko govorite o hlajenju s STČ. Hlajenja pri 4-članski družini pri 300l bojlerju skoraj ni, kakšna stopinja, največ. Zbije se pa vlaga, to pa konktretno.

@Forex,
1.STČ načeloma delujejo dolgo! Poznam nekaj ljudi ki jih imajo že 20 let! Občasno seveda lahko kaj crkne, ampak kje pa ne? Je pa za preračunat, jasno!
2.Nimam pojma, jih nimam! Bi pa pri vseh variantah težil k temu, da imam rešeno toplo vodo 365 dni na leto!
3.Se ti ni potrebno več obremenjevat! "Bilo i prošlo"! 8)

P.S. Če me spomin ne vara, sem ti napisal že enkrat, da obdrži ta sistem, dokler se ne naberejo "šuški" in dokler se dejansko na odločiš kaj in kako!
Še vedno trdim: ta tvoj sistem ki ga imaš sedaj ni tako zelo požrešen! :wink:

Super, hvala za mnenje. S sistemom in porabo sem povsem zadovoljen, samo premalo tople vode imamo, zato iščem rešitev...

Sem imel pred STČ, na peč vezan bojler 150lt! Temperatura brez težav 60 ali več st.C. Da peč na KO ne bi mogla ogrevati bojlerja sproti, še nisem slišal! Samo poraba se nekoliko poveča!

Ko se gredo otroci ali mamika kopat začneš greti bojler s pečjo in ga zagotovo lahko greješ sproti! Sploh ne bo zmanjkalo tople vode!

P.S. Ne smeš pa "škrtarit", to je pa res! 8)

Hehe, kdo da mi bereš misli, pozimi počnem točno to, nekoliko povečam temp. SV v kotlu.
Bolj me zanima kako rešiti problem poleti, ko ne mislim SV ogrevati s KO...
Mogoče večji bojler? Na bolhi jih je nebroj za male pare.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Energetik81 - 18.10.2018

Pišeš da poleti greješ na 50-55°C. Ja pojačaj na 70°C pa boš imel zadosti tople vode.
Ali kaj te muči?

Višja temperatura, večje izgube, več izločanja vodnega kamna,..., ampak razumem kaj želiš povedati.

Re: STČ za SV in poceni TČ za ogrevanje - Energetik81 - 18.10.2018

To ja, ampak brez tega vam pa zmanjka tople vode. 80L bojler stane drobiž (če starega pobere zaradi kamna).

Sicer pa ja, na dolgi rok nabavi ferijevo TČ, 300L bojler z veliko kačo in si zmagal.