![]() |
|
EloBlock Vaillant - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: EloBlock Vaillant (/showthread.php?tid=71280) |
Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 19.1.2018 [quote="bozgom"]@popson31 in zakaj vsi lastniki TČ namesto da ogrevajo 24/7 potem ne bi ogrevali po tvojem receptu pa bi prišli skozi s 50...70€ mesečno?[/quote Sem mislil da lastniki TC ne porabite vec kot pa 70€ za ogrevanje!!!Ali?? Ce bi ogrevali po “mojem receptu” bi bila poraba 70€, ker pa ogrevate 24/7 je pa verjetno toliko vecja??vsaj tako pises..na koncu je glede na tvoje pisanje razlika med ogrevanjem z eloblockom in TC ne prav velika..zanimivo, zacetni vlozek pa 10x vecji Re: EloBlock Vaillant - TERMO - 20.1.2018 EloBlock je super zadeva, ampak še vedno je to elekrično ogrevanje. To je čisto navaden električni grelec v peči - direktno ogrevanje na elektriko pomeni strošek v primerjavi s toplotno črpalko najmanj 3x več. Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 20.1.2018 Ni nujno da vedno x3, vcasih je samo x2 vcasih niti to ne...TC je super stvar ki pa ima svojo ceno..pri super izolirani hisi ki ima pod plosco 15cm, fasada +24cm in streha +30cm se pravi NEH ali pa pasivna hisa in pri taki hisi je potrebne samo malo toplote za udobno bivanje in zakaj kupovati TC ki stane cca 6k ko pa za 10x manj dobis isto udobje, oktobra vkljucis in aprila ugasnes..pa se invensticija se ti povrne..ce pa je hisa potratna energijsko nezadostna pa je tud eloblock strel v koleno ker bo mesecni strosek energenta ogromen, pri podobnem objektu tudi ogrevanje s TC ne bo ravno poceni ker so izgube prevelike..vsak pa za svojo hiso najbolje ve koliko toplote potrebuje.. Pa pridemo do vprasanja ali se splaca dat za TC 6k, 7k ali celo vec ali pa ta denar namenit za topla oblacila hise?? Za 7k se da dobit kar nekaj EPS ali kamene volne naprimer in ta izolacija ostane, tam bo tudi cez 10, 15, 20 let, ne potrebuje vzdrzevanja, kaj bo s TC cez 7, 10 ali 15 let? Mogoce kaksen servis samo ce bo sreca, ce pa kaj vecjega crkne pa je to takoj jurcka al pa dva..ali pa tudi ne..je pa tveganje vecje vsekakor.. Ne govorim da je eloblock boljsi niti da je TC slaba ampak da obstaja moznost na zacetku gradnje se odlocit za boljsa oblacila hiske in bo potreba po ogrevanju minimalna.. TERMO Napisal:EloBlock je super zadeva, ampak še vedno je to elekrično ogrevanje. To je čisto navaden električni grelec v peči - direktno ogrevanje na elektriko pomeni strošek v primerjavi s toplotno črpalko najmanj 3x več. Re: EloBlock Vaillant - bomber111 - 20.1.2018 guslovd Napisal:Navadni bojler mi bo pokuril elektrike in elektrike, to sigurno odpade. Ker sta 2 odrasla in 3 otroci bo šlo kar nekaj vode. TČ za sanitarno se pa že dobro dobi za 1500 Evrov. Mi smo imeli zmontirano 8kw TČ z boljerjem za SV po odbiti subvenciji (1000€) za 4300€. Glede na sedanje subvencije bi to bilo 3200 in če ga ne bi posral s cirkulacijo kot jaz si na okroglih 3 jurjih. Pa ne gre za pasivno bajto, plošča ni izolirana in skurimo z ogrevanjem na sezono dobrih 300€. Se pravi bi z eloblockom jurja. Amortizacija napram eloblocku in navadnemu bojlerju cca 4 leta. PS: Naj mi en od zagovornikov eloblocka najde majstra ki bo za 600€ prinesel nov eloblock z regulacijo, montažnim materialom, bojler za SV, še kak kolektor za na streho, zalogovnik z regulaciijo in še vse skup zmontiral. :lol: Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 20.1.2018 bomber111 Napisal:guslovd Napisal:Navadni bojler mi bo pokuril elektrike in elektrike, to sigurno odpade. Ker sta 2 odrasla in 3 otroci bo šlo kar nekaj vode. TČ za sanitarno se pa že dobro dobi za 1500 Evrov. Cena na hrvaski spletni strani za 9kw eloblock je cca 540€ z vsem potrebnim, prikljuci ga lahko sam nekdo ki se vsaj malo spozna na zadevo, ce ne pa pac placa tistih 100€ za montazo. Pa tvoja hisa kot pravis ni izolirana tako kot treba, ce bi ta denar ki si ga dal za TC namenil za dodatno izolacijo bi z elblockom v sezoni namesto 1000€ porabil tretjino manj se pravi med 500 in 600€, res da bi v enakih hisi s TC se manj ampak ravno v tem je point da se ti TC nebi splacalo vzet ker bi doba vracanja bila daljsa najmanj 5 let v kolikor nebi bilo s TC nobenih tezav. Se enkrat ne govorim da je TC slaba izbira ampak z odlicno izolacijo, eloblockom, dobrim termostatom se da z eloblockom prit super skozi. Na forumu je uporabnik (mislim da je gt001) ki v sezoni z eloblockom porabi cca 5000kw stroma pa ogreva cca 170m2 na 22 stopinj. In bi se mu invensticija v TC povrnila v 9 letih. Govora je predvsem o dobro izolirani hisi kjer bi poraba bila minimalna sploh pri uporabi v casu nizje cene elektrike. Re: EloBlock Vaillant - BojanF - 20.1.2018 Tudi če bo poraba za ogrevanje hiše nula, še vedno moraš ogrevati sanitarno vodo. STČ tu ne pomaga, ker bo hladila hišo, razen če najdeš takšno z ločeno zunanjo enoto, ki deluje tudi do recimo -15°C, ampak saj to je potem efektivno že ogrevalna TČ - v zelo dobro izolirani hiši bi lahko toploto iz takšne STČ porabil tudi za ogrevanje hiše. Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 20.1.2018 Ja res je STV je treba ogrevat v vsakem primeru in ogrevanje vode v dobro izolirani hisi je lahko drazje od ogrevanja hise..sicer pa so danes na trziscu ze bojlerji ki imajo vgrajeno regualcijo, ki si zapomni uporabnikove navade in vodo segreva samo ko jo potrebuje. BojanF Napisal:Tudi če bo poraba za ogrevanje hiše nula, še vedno moraš ogrevati sanitarno vodo. STČ tu ne pomaga, ker bo hladila hišo, razen če najdeš takšno z ločeno zunanjo enoto, ki deluje tudi do recimo -15°C, ampak saj to je potem efektivno že ogrevalna TČ - v zelo dobro izolirani hiši bi lahko toploto iz takšne STČ porabil tudi za ogrevanje hiše. Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 20.1.2018 Pri STC z vodenim zrakom lahko hladen zrak odvajas iz hise, v primeru da z njim ne zelis hladiti prostora, tako da ni potrebno jemati split verzije.. Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 20.1.2018 bomber111 Napisal:guslovd Napisal:Navadni bojler mi bo pokuril elektrike in elektrike, to sigurno odpade. Ker sta 2 odrasla in 3 otroci bo šlo kar nekaj vode. TČ za sanitarno se pa že dobro dobi za 1500 Evrov. Bomber daj mi zrihtaj 8kw TC za ogrevanje in sanitarno vodo ki me bo po odbiti subvenciji in komplet montazo prisla 3k, poklicem in jo narocim brez razmisljanja. Mogoce celo tri, se eno za starse in eno za tasta in tasco.. Re: EloBlock Vaillant - skiper - 20.1.2018 LG monoblock 9kw z 300l bojlerjem in priborom za povezavo bojlerja in talnega cca 5k€ z DDV subvencije se nadejam cca 700€ Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 20.1.2018 skiper Napisal:LG monoblock 9kw z 300l bojlerjem in priborom za povezavo bojlerja in talnega cca 5k€ z DDV subvencije se nadejam cca 700€ Bomber govori o TC z bojlerjem in komplet montazo ki po odbiti subvenciji pride 3000€. Pri tem LG ki ga omenjas verjetno montaza ni vsteta..ali? V drugi temi uporabnik ravno opisuje problem ko jim je TC daikin dobesedno razneslo mislim da po treh letih uporabe :/ Re: EloBlock Vaillant - MikMik - 20.1.2018 bomber111 Napisal:Mi smo imeli zmontirano 8kw TČ z boljerjem za SV po odbiti subvenciji (1000€) za 4300€. Glede na sedanje subvencije bi to bilo 3200 in če ga ne bi posral s cirkulacijo kot jaz si na okroglih 3 jurjih. Pa ne gre za pasivno bajto, plošča ni izolirana in skurimo z ogrevanjem na sezono dobrih 300€. Se pravi bi z eloblockom jurja. Amortizacija napram eloblocku in navadnemu bojlerju cca 4 leta.Zanimivo imam 6 ponudb pa vse preko 7k... Re: EloBlock Vaillant - MikMik - 20.1.2018 No nekaj normalnih je še na svetu, ostali pa slepo v čredi... Re: EloBlock Vaillant - Popson31 - 20.1.2018 MikMik Napisal:bomber111 Napisal:Mi smo imeli zmontirano 8kw TČ z boljerjem za SV po odbiti subvenciji (1000€) za 4300€. Glede na sedanje subvencije bi to bilo 3200 in če ga ne bi posral s cirkulacijo kot jaz si na okroglih 3 jurjih. Pa ne gre za pasivno bajto, plošča ni izolirana in skurimo z ogrevanjem na sezono dobrih 300€. Se pravi bi z eloblockom jurja. Amortizacija napram eloblocku in navadnemu bojlerju cca 4 leta.Zanimivo imam 6 ponudb pa vse preko 7k... Tudi jaz vse so vec kot 7k mogoce ena je manj okoli 6300€ pa se tu je bilo receno da mi priporoca mocnejso kar pa je spet 7k oz malo vec Re: EloBlock Vaillant - csamo001 - 20.1.2018 Popson31 Napisal:Pri STC z vodenim zrakom lahko hladen zrak odvajas iz hise, v primeru da z njim ne zelis hladiti prostora, tako da ni potrebno jemati split verzije.. Če odvajaš iz hiše, moraš tudi dovajati v hišo. Sicer bi živel v vakuumu. 8) Torej odvzameš notranji luft, mu odvzameš toploto in ga "pljuneš" ven iz hiše. Nadomesti ga v hiši torej zrak z zunanjo temperaturo. Če ob tem, da izkoristki STČ že tako niso sanjski, upoštevaš še dejstvo, da v bajto dovedeš zunanji zrak, ki ga moraš ogreti na bivalno temperaturo, tja... Sam imam nizkolitražno STČ z vodenim zrakom, pa bo najbrž šla ven, ko nabavimo ogrevalno TČ. Morda je opcija, da ostane in jo uporabljamo izven ogrevalne sezone in ogrevalni TČ "prihranimo" ure delovanja v poletnem času. Za mojstre: kako pa kaj TČ/STČ ustreza, da pol leta stojijo? Kako recimo reagirajo kompresorji po pol leta spanja? |