PodSvojoStreho.net
Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev (/showthread.php?tid=70265)

Strani: 1 2 3 4

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Tidra - 21.9.2017

dimnikar ne potrebuje nobenega naloga,... to naj ti bo kristalno jasno,...
če ga ne spustiš v hišo ti izstavi opozorilo in on je pravno pokrit od tu naprej si ti v problemih, če se te nekdo loti,... pa se usajaj kolikor se pač želiš,...

žal pa tudi sam nisem seznanjen z Dovertelovo brezplačno dobroto, ker če kdo pol oni nikol nič brezplačno ne naredijo,...

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bozgom - 21.9.2017

Razlika je ali imaš prijavljeno kurilno napravo ali pa je nimaš prijavljene. Če je v evidenci kurilnih naprav potem jo mora dimnikar v skladu z zakonom pregledovati. Če je ne pregleduje je v prekršku on. Če pa mu lastnik kurilne naprave tega ne omogoči, pa je v prekršku lastnik.
Nikakor pa ne more priti dimnikar do vrat hiše in reči, da bo pregledal ali imam dimnik ali imam naj kaj priključeno ali...
Če imaš v hiši neprijavljeno kurilno napravo in pride do požara lahko imaš problem le z zavarovalnico, katera pač ne bo poravnala škode iz požarnega zavarovanja.

Ko zamenjaš način ogrevanja in preideš npr. iz plina na toplotno črpalko, o tem obvestiš dimnikarja, kateri pride na ogled in spremembo zabeleži. Če potem hočeš plinsko peč znova zagnati, moraš poklicati dimnikarja, da izvede prvi pregled in zopet dovoli uporabo kurilne naprave. Vse ostalo- zidanje dimnika, čiščenje zračnikov... pa ni za resno debato.

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - mercedes.the - 21.9.2017

Super, hvala! Smile

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - picas55 - 21.9.2017

Še ena traparija namenjena lupljenju raje. Storitev bi morala biti obvezna v večstanovanjskih objektih ogrevanih s kotli in kamini oz uporabljenimi dimniki.
V enostanovanjskih zgradbah pa na željo lastnika. Če je stavba zavarovana proti požaru naj plača zavarovalnica, če ni ,je lastnik odgovoren za povzročeno škodo v slučaju požara. Merjenje dimnih plinov še razumem enkrat letno za spodobno ceno in ob zamenjavi kurilne naprave. Drugače pa naj bodo dimnikarske storitve, kot so npr popravilo oz vzdrževanje vodovodnih električnih instalacij in ostale storitve na ali v objektu. Onesnaževanje okolja je ravno tako pretirana uporaba čistil in potemtakem lahko za par let pričakujemo sonde v kanalizacijskih ceveh za merjenje onesnaženosti in v desetletju čipe v riti za merjenje prdcev ...ter njihovo obdavčitev :mrgreen:

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bvs - 21.9.2017

picas55 Napisal:Še ena traparija namenjena lupljenju raje. Storitev bi morala biti obvezna v večstanovanjskih objektih ogrevanih s kotli in kamini oz uporabljenimi dimniki.
V enostanovanjskih zgradbah pa na željo lastnika. Če je stavba zavarovana proti požaru naj plača zavarovalnica, če ni ,je lastnik odgovoren za povzročeno škodo v slučaju požara. Merjenje dimnih plinov še razumem enkrat letno za spodobno ceno in ob zamenjavi kurilne naprave. Drugače pa naj bodo dimnikarske storitve, kot so npr popravilo oz vzdrževanje vodovodnih električnih instalacij in ostale storitve na ali v objektu. Onesnaževanje okolja je ravno tako pretirana uporaba čistil in potemtakem lahko za par let pričakujemo sonde v kanalizacijskih ceveh za merjenje onesnaženosti in v desetletju čipe v riti za merjenje prdcev ...ter njihovo obdavčitev :mrgreen:

+1

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bohinc - 21.9.2017

Citat:Moje "strokovno" mnenje je, da morajo tudi črpalkarji plačevati vsaj pregled, v kolikor je pri njih na dimnik priključena kaka ogrevalna naprava, a je nikoli ne uporabljajo
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=59159[/url]

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Matjaz_V - 21.9.2017

Ena lepših stvari pri obnovi hiše je bila, ko sem dobil obvestilo dimnikarskega podjetja o obveznem pregledu kurilnih naprav. Javil sem samo, da na hiši ni več dimnikov (dejansko smo jih podrli) in da nimajo kaj pregledat.
V odgovor sem dobil le obvestilo, da moramo takoj javiti vsako spremembo tega stanja... Upam, da bo toplotna še dolgo delala in stroški ne bodo šli v nebo (čeprav zgodovina energetskih virov uči drugače), sicer bomo pač šli na plin (priključek je že na parceli).

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - jelencek1 - 21.9.2017

Prvič mi je za prgled zaračunal 30€ , sedaj ga ne spustim v hišo. Mi dajo obvestilo kdaj pride, nato še eno obvestilo, da me takrat ni bilo doma in naj javim nasljedni termin ki mi odgovarja.
In tako je že tri leta. Če mi hišo zgori, bo tudi potrdilo o čiščenju dimnika

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - zlabo - 21.9.2017

Jaz pa mislim da je še premalo nadzora nad vsem. Tako nad kurilnimi napravami/dimniki kot tudi nad dimnikarji...
Pravilno bi bilo da kdor nima opravljenega letnega pregleda in da pride potem do dimniškega požara ali kakršnemkoli drugem posredovanju okrog kurilne naprave, bi mastno zaračunal stroške intervencije pa še eno fajn kazen zraven...

Seveda pa bi moralo obstajati tudi soginanciranje pregleda za socialno ogrožena gospodinjstva... Vsi ostali pa nimate nobenega izgovora da se pregled ne opravi...

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - bozgom - 21.9.2017

Je pa ironično, da imajo premožnejši kurilne naprave dobro vzdrževane socialno šibkejši pa imajo običajno kaos namesto kurilnice. Ti bi pa s socialnimi korektivi pomagal, da bi se ta kaos še naprej vzdrževal?
Pregledi bi bili upravičeni edino takrat, ko bi bili brezplačni. V primeru odkritja pomanjkljivosti bi se pač naložilo odpravo le teh v primernem roku. Ob določenih hujših primerih, neupoštevanju roka odprave, ponavljanju... pa se poleg odprave doda tudi prekršku primerna denarna kazen. Pač podobno, kot delajo policaji ali inšpektorji. Ko te zaustavijo pregledajo opremljenost avta. Če je vse kot mora biti, ti zaželijo srečno vožnji če pa ni...

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - picas55 - 21.9.2017

bozgom,
sedi odlično 5+.... 8) .

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Merlin1 - 21.9.2017

Kakšno stanje bi bilo z avtomobili na cestah, če ne bi rabili tehničnega pregleda? :roll:

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - arbajter - 21.9.2017

Tebi tam spredaj nekaj piše: prvošolček. Malce poglej število Feryjevih postov. Fery je morda komu res malo čuden, vendar ga je kot takega treba vzeti. In tu smo ga že vajeni takega. In če ti to ne odgovarja oziroma kot si že napisala:
Citat:Če imaš težek dan, si malo tečen (tečna) in se ti krega, pojdi na kakšen drug, takšen bolj psiho- somatski forum!
velja najmanj tudi zate. Ali pač ob branju zamahni z roko.

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Poldee - 21.9.2017

Ferry je ze ok, pove kar misli brez olepsevanja in podobnega. Uzaljeni so pa takoj kaki razvajencki, ki zelijo imeti vse na pladnju. Po moznosti takoj prec...

P.S. - najbrz moram tudi jaz v kak psiho forum :-)

Re: Dolžnost plačevanja dimnikarskih storitev - Fery - 21.9.2017

Na tehničnem za avto te ne vprašajo, kdo ga šraufa in če ima licenco. Mora biti izpraven.
Enako bi morali biti za dimnik. Kdor zna vtakniti in dvakrat pomigati, je enako usposobljen za to delo, kot čoban s planine, ki je včeraj guzil ovce, danes pa je s črno namazan in mastno kasira.