![]() |
|
Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Uplinjevalni kotli, kakšna drva (/showthread.php?tid=68724) |
Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - MikMik - 22.3.2017 In kaj priporočaš? TČ? Do sosedov kateri imajo pri hiši vsaj 3 avtomobile? Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Hudobec - 23.3.2017 Dim je samo na začetku ko zakuriš hladen kotel ali vlažna drva,...en kup pare in kondenza. Ko gori tako kot mora, se dima sploh ne vidi. Nič. Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Svedr - 23.3.2017 Točno res.... če lepo gori ni dima..... Tut sam si včasih "privoščim" prepovedano..... polno peč kartona, mal po tleh pometeš par smetišnic žaganja, čez pa 3 deci olja........ kadi ko parni valjak , hahahaha Kaj pa pravite na to, ko ljudje sedaj zunaj kurijo mokre veje pa ves sranje... to se šele kadi, pa je kar v redu Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - temp - 23.3.2017 svedr: kakega olja? Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Hanzi - 23.3.2017 Trafo olja. Svedr Sem izpostavil tudi sežiganje v naravi. In tisto na mojem posnetku ni para oziroma vlaga drv. To lahko komu drugemu prodajate. Hudobec: ker moj kotel zna pustiti večjo količino oglja, ker imam suha drva znam zakuriti tako da se kadi iz dimnika toliko kot od plinskega oziroma elko kotla. NIČ. In ja,pogosto gledam v dimnik. Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - T0RN4D0 - 23.3.2017 Suha. Po možnosti ne predebelo klana. Če je vsake toliko kaj sumljivega tudi vržem noter ko je na delovni temperaturi in prebavi bp. Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Jozl - 23.3.2017 Hudobec Napisal:Razlika med uplinjakom in navadnim kotlon je pomoje kakih 20%. Ja to res drži, samo pozabil si napisati, da prej z navadno pečjo brez zalogovnika in potem z zalogovnikom in uplinjevalno češko pečjo. Sam sem imel podoben primer pri starših na kmetiji. Prej smo pokurili 6 večjih samokolnic na teden. Zjutraj je bilo v hiški hladno, zvečer pa ponavadi tudi prevtoče. Ob novosti je bilo zjutraj toplo in zvečer toplo in ne več prevroče. Komfort se je poznal, ker po modifikaciji kurilnice in k€ vložku smo imeli potabo 7 samokolnic drv. Mogoče smo imeli prej dobro LTŽ peč in potem nič vredno uplinjevalno peč, kateri še cratos ni mogel pomagati in je šla peč ven - za minimalno ceno kot na odpad. Ta posnetek belega dima pa delajo tudi uplinjevalne peči, če so drva mokra in na začetku kurjenja. Moj LTŽ kotel samo na začetku malo temneje pokadi, potem bolj belo, in po 30-50min se več ne vidi nobeden dim in samo migetanje toplih dimnih plinov. Drugače pa jaz raje zakurim pozno zvečer, ko se spusti tema in takega dima nobeden ne vidi in tudi ne voha, ker imajo takrat vsi zaprta okna. Jaz pač pravim tako, da je bolje imeti dobro LTŽ ali klasično peč, kot pa poceni uplinjevalni kotel. Tudi pri dragem in kvalitetnem kotlu se ne pozna toliko na razliki drv, kot je vredna investicija. Pač tukaj je tako kot pri avtih za 15k€ ali 50k€. Oboje te pelje na isto točko in tisti za višjo ceno pride prej a ima večjo porabo goriva. Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Timika - 23.3.2017 Pozdravljeni Pri nas imamo klasično peč na drva in tudi razmišljamo o zalogovniku, a še vedno ne vemo če se nam ga izplača montirati, saj je investicija ker precejšnja...okrog 2000 Eur in več. Zanima pa me predvsem vaša izkušnja z manjšo porabo drv....koliko se namreč prihrani pri kurjavi na vaše izkušnje. Če prav razumem se v času ko je -5 stopinj naloži enkrat do dvakrat polno peč , če hočeš ogreti zalogovnik 1500 litrov. In tu je moje glavno vprašanje...kako je spomladi, ko se kuri le ob večerih? Mi zdaj zakurimo ob petih, damo v peč tri debela polena , da se nam v stanovanju spremeni zrak na recimo 21 stopinj- skupaj v dveh dneh pokurili pol karijole drv. Kako bi bilo če bi imeli zalogovnik ? Pravijo da naložiti polno peč, kar pomeni pol karijole prvi dan in pol drugi. Tu pa ne najdem prihranka. Naj še povem, da zdaj kurimo na ta način, da se zakuri na drvah pod vrhom in potem polena počasi gorijo navzdol. Kaj mislite, poleg udobja in konstantne temperature, se kaj prihrani pri drvah? Hvala za mnenja Timika Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Hanzi - 23.3.2017 Nič ne prihranis pri drveh. Obratno. Najbrž jih boš več porabila. Če želiš prihraniti pri drveh , potem daj peč ven iz hiše in se obleči v bundo. Malo sarkastično ampak tako je. Zalogovnik je udobje. Pozimi topla hiša tudi ponoči in zjutraj, v tem času kuriš enkrat na x dni in ne vsak večer par polenckov. X dni je lahko tudi enkrat tedensko odvisno od potreb hiše in velikosti zalogovnika. Kako pa toplo vodo grejes poleti? In ja podobno kot ti sem razmišljal tudi sam. Na srečo sem dal zalogovnik v hišo eno leto po vselitvi v sicer staro hišo. In klasično peč po vsej verjetnosti ni pametno naložiti polno. Ker preslabo regulira gorenje. Boš imela preveč izgub. Je pa res da ne vemo kakšno peč imaš. Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Timika - 23.3.2017 hvala za mnenje imamo peč viadrus in je šest členska, čisto prevelika za našo hišo, kajti ogreva se le 1/3 prostorov v hiši. Poleti vodo ogrevamo s toplotno črpalko in je super. Pozimi pa imam čas zakuriti, in kurimo tako da naložimo veliko drv spodaj in zakurimo pod členi na vrhu, da potem bolj počasi gori in se peč ne paca. Moram pa še povedati, da na ta način ogrejemo hišo zelo hitro, v pol ure so topli radiatorji. Ker je hiša dobro izolirana in ima dobra okna, pa v obdobju 6-8 mesecev kurilne sezone,navadno od oktobra pa do marca skoraj cel dan, ker smo blizu najhladnejšega kraja v Slovniji , pokurimo manj kot 15 metrov drv. Za zalogovnik bi se odločili zato, ker je peč prevelika in da se ne bi pacala in bi radi prišparali na drvah ki jih moramo kupiti. A kot ste napisali nekega prihranka očitno glih ne bo. Timika Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Hanzi - 24.3.2017 Pol.imas nekaj takega kot jozl. On ima.tudi viadrusko. Ne glej na zalogovnik kot na investicijo za prihranek na drveh. Glej kot na investicijo za udobje. Stalna temperatura v hiši, manj obiskov kurilnice, ter bolj čista peč, ter zrak okoli hiše. Mogoče tudi manjša poraba drv. Ampak tudi če boi 20% nižja poraba, se ti bo pri ceni drv izplačal po 20 letih. Pri udobjunpa.prvo leto. Aleks je pred časom protestiral, da se mu je z zalogovnikom povečala.poraba. Jaz ne morem.soditi pri.meni, ker sem samo eno leto kuril klasiko v hiši, potem pa dal izolacijo na fasado, menjal peč za uplinjevalno z zalogovnikom in kolektorje, porabo drv pa prepolovil najbrž. Temperatura v hiši je nekje med 22-23, zadnjič sem zakuril v nedeljo, pa kot kaže bom sedaj spet v nedeljo ko pride ohladitev in dež. Kurim pa lastna drva. Ki pa niso bukev ampak vse drugo. Če bi drva moral kupiti bi najbrž kuril s kakšnim celuloznih lesom ki ga dobiš za 25 evrov tono (al m3?) Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Hanzi - 24.3.2017 Če ogrevas samo eno tretjino sicer dobro izolirano hiše 15m3 ni majhna poraba. Razen če imaš 500m2 hišo. Jaz za 200+m2 porabim nekje med 12 in 15m3 slabih drv. Res da je Notranjska nekoliko bolj hladna, ampak nek bavbav pa spet ne. Je oce iz tam tako da mi je malo znano, zadnje čase sem vsak mesec nekajkrat v Ložu, tako da...tudi čez nekaj ur bom
Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Timika - 24.3.2017 res je, kar ste napisal, je pa res tudi, da je naša kurilna sezona veliko daljša kot na primorskem ali ljubljanskem koncu, vsaj tako mi povedo prijatelji, ki so tam doma. Imamo pa pri nas kar veliko velikih oken, tako da gre izguba tudi v to smer. Ampak se jih splača imet zaradi razgleda na Snežnik in našo lepo naravo. Me je pa zmotil stavek da boste zakurili šele čez en teden če bo mraz....vodo verjetno ogrevate še na drugi način v tem času. Gospod hvala za mnenja, ki mi veliko pomenijo, saj ste mi res napisal tisto kar sem želela vedeti. Timika Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Hanzi - 24.3.2017 Res je v tem tednu so pol potrebne energije prinesli sončni kolektorji, pol pa nedeljsko kurjenje peči. Sicer pa tisti ki nimajo STC poleti tudi enkrat tedensko kurijo pec za toplo sanitarno.vodo. tisti ki pa nima STC, niti zalogovnika, pa najbrž vsak dan. Re: Uplinjevalni kotli, kakšna drva - Jozl - 24.3.2017 Timika: Naj ti podam moj praktični nasvet manjšinskih zadovoljni strank Viadrus peči. Vsi jih šimfajo, in to samo zato, ker jih nimajo doma. Sedaj pa praktični nasvet. Jaz imam malo večjo peč, kjer lahko spavim 80cm dolga drva v njo in ima nazivno moč 40kW na drvah. Zraven imam priklopljen 2000l zalogovnik in 300l SV bojler. Če v peč naložim polno bukovine-deloma pirave, hrastovine in ostalega trdega lesa, mi zalogovnik pogreje iz 35°C na 85°C in to samo v 3-4 urah. Letos sem prvič bival v hiški in sem porabil 8prm mešanih drv, kjer je bilo cca 30-40% smrekovine, borovine. Če bi imel dobro težko bukovino, bi porabil manj kot 6prm nasekanih in 40cm dolgih drv. V najhujši zimi, ko je bilo zunaj najbolj hladno -12,5°C manj ni bilo na hribu, sem moral kuriti na cca 16h. Lahko rečem, da sem imel takrat tolotne izgube cca 10kW. Če je pa normalno okoli 0°C pa kurim na 36h, če pa je 5°C pa na 48h. Veliko se tudi januarja pozna sončni dan, ker mi takrat pogreje SV in tudi malo v zalogovnik, to pa je že druga zgodba. Danes je že 10 dan odkadar sem nazadnje zakuril v peči in to še takrat samo 1/2 polne peči, tako da sem samo 1/2 zalogovnika dvignil na 70-75°C, ker imam sedaj samo mehak les iglavcev. Glede na tvojo porabo drv, bi ti priporočam zalogovnik vsaj 2500l. 1500l boš morala kuriti zjutraj in zvečer, v prav mrzlih dneh pa skoraj celi dan na polno, ker imaš 2x večjo porabo drv, kot jih imam jaz. Toplo ti tudi priporočam elektronsko ogrevanje od Seltrona, tako kot imam jaz. To ti omogoča tudi bolje izkoristiti zalogovnik. Peč ti bo ob zalogovniku lepo gorela in bo v dimnih kanalih postala bolj čista, oz. imela boš samo prašne saje in nič več katranastih tekočih saj. Jaz imam na peči izklopljen Samson in imam vijak s katerim reguliram pretok primarnega zraka, sekundarni zrak pa imam odprt do konca. Loputo na dimniku pa imam priprt okoli 60%. V peč še vedno najprej lepo naložim spodaj debela drva in na vrhu bolj drobna. Zakurim na vrhu, tako da lahko drva lepo bolj počasi odgorevajo. |