PodSvojoStreho.net
Kombinacija TČ in peči na drva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kombinacija TČ in peči na drva (/showthread.php?tid=66909)

Strani: 1 2 3

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - Poldee - 28.9.2016

Otto: moja starsa imata podobno kot tvoja hiso brez izolacije in TC, ostalo se pa neha (centralna pec, njena vezava...). Letos so bila zamenjana okna/vrata (izolacija pride naslednje leto na vrsto), poleti pa instalirana 10kW TC (Fujitsu Waterstage Comfort - brez EVI). Ze nekaj dni TC ogreva preko radiatorjev (veliki, ta stari zelezni) greje zaenkrat celo hiso (tocne kvadrature ne vem, pa sem kar nekaj casa zivel tam, na oko nekje 140 - 160m2), s tem, da sta v 2 sobah termostatska ventila nastavljena na 18 stopinj, ker sobi nista vec v aktivni uporabi. Za vsak slucaj imata v dnevni sobi se samostojeco kaminsko pec, s katero ogrejeta 75% hise (razen kraka, kjer sta neuporabljeni sobi, kar ni problem). Ta pec se je ze izkazala za zelo zanesljivo ogrevanje, zato nas nekak ni strah, da bi ju zeblo, bosta pa dokler bo TC zmogla razbremenjena dela z drvmi (prinasanje, kurjenje, nalaganje, pucanje..). Sicer upam, da bo TC celo zimo zmogla sama, vendar o tom potom. Upam, da ob 24urnem gretju temperatura vtoka ne bo presegala 45 stopinj. Vsekakor pa javim kaj vec, vendar zal mi je Siemens, ki je bil namescen na njihovi TC, odpovedal poslusnost (tolko o elektroniki). Tako da, dokler ne bo urejeno, zal ne bo podatkov, ki bi ti mogoce prisli kaj prav.

Zdaj sele vidim, da glede tvojega primarnega vprasanje (vezava TC / pec), nisem povedal nic pametnega, zato lahko tudi pobrisem tole, ce koga moti...

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - otto - 28.9.2016

sassapo Napisal:Vsaka kolikor toliko TČ bo znala upravljat z zalogovnikom. Dodatno potrebuješ samo mešalni ventil in črpalko. Zalogovnik bi priporočil 1000L na katerega se potem pararelno veže tako kotel kot TČ. Avtomatika TČ bo skrbela za potrebno temperaturo dvižnega voda ne glede ali bo deloval kotel ali TČ bo temperatura v radiatorjih vedno enaka, vodena po vremenski krivulji. TČ jasno vedno deluje v direktnem krogu, ko zakuriš in se temperatura v zalogovniku prične dvigovati, krmilje TČ izklopi in prične pripirati mešalni ventil, enako se TČ ponovno vklopi ko temperatura v zalogovniku pade na polno odprt mešalni ventil. Vse deluje popolnoma avtomatsko.

Če te prav razumem bi FWS s Siemensovo regulacijo to znala?
Zalogovnika 1000l ne morem spraviti v kurilnico, kakšnih 500-600l je maksimum.
Točno to je tisto kar iščem. Bere se enostavno.
Bi torej šlo skozi z komfortnim 10kW FWS?

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - sašo65 - 28.9.2016

otto Napisal:ker nimam ne časa ne volje moledovati in čakati.
nisi napisal s kje si........ker si pa napisal, da bi FWS, potem probaj tukaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.klimaj.si/">https://www.klimaj.si/</a><!-- m -->

Energetik81 Napisal:Kaj pa če vržeš vse skupaj ven in direktno na radiatorje namontiraš Daikin HT, ki ti bo brez problema ogrevala vedno, v vseh razmerah + toplo vodo. Nikoli več kurjenja.

Popolnoma se strinjam, da bi bilo to najbolj logično, a kaj, ko bo šlo toliko elektrike, drva pa gnijejo... blabla

@poldee

Vidiš točno to me zanima - če bo sfolgala pri vas, ni vrag, da ne bi zmogla teh 90m2, ki so res brez izolacije, po drugi strani pa je del hiše, ki je vkopan v zemljo enakovreden 10cm stiroporja.
V eni sobi imata tudi gašperček za primere izpada elektrike.
Ogrevanje na drva pa v pritličju v takih primerih ne dela že sedaj.

10kW model mi je zanimiv, ker (menda) ni hrupen. TČ bi bila obrnjena proti sosedom (10m), pa ne bi rad, da bi bil to vir prepirov.
Poleg tega je manjši in zato manj vpadljiv, pa še cena je nižja.
Bom z zanimanjem spremljal kako bo delalo pri tvojih starših.

sašo65 Napisal:
otto Napisal:ker nimam ne časa ne volje moledovati in čakati.
nisi napisal s kje si........ker si pa napisal, da bi FWS, potem probaj tukaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.klimaj.si/">https://www.klimaj.si/</a><!-- m -->

Hvala za povezavo.
Dolenjski konec.

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - sašo65 - 28.9.2016

ma potem nimaš kaj študirat.....ocene za vse faze od prve do zadnje čista 10

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - Beri - 28.9.2016

otto Napisal:Dejansko je tak termostat že zdaj zmontiran. Žal tako nesrečno, da se črpalka nikoli ne izklopi.
On mora izklopiti na nastavljeno temperaturo, če nastaviš da črpalka neha s kroženjem vode pri 22 stopinj, mora izklopiti - če je pravilno montirana in priključena.
Torej, če nastaviš 22 stopinj, vse kar je nad,črpalka poganja vodo po ceveh, ko gre pod 22 pa črpalka gre v spanje.
Če tebi kroži hladna voda, to pol dodatno ohlaja prostore.

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - casar - 28.9.2016

otto Napisal:
casar Napisal:Če bi namesto kuhanja gorela in bi jih zato za enak učinek morali pripraviti zgolj kakšno četrtino (recimo), bi problem tudi bil manjši, a ne?

Tukaj realno ni rešitve. Tako sta navajena in vsako prigovarjanje je brez haska.

Kuhanje je gotovo bolj kot zaradi navad posledica tega, da v obstoječem sistemu kako drugače sploh ne gre. Ko bo enkrat v sistem dodan zalogovnik in dobra regulacija, bo peč tudi ob enakem kurjenju dala veliko boljše rezultate.

otto Napisal:
Energetik81 Napisal:Kaj pa če vržeš vse skupaj ven in direktno na radiatorje namontiraš Daikin HT, ki ti bo brez problema ogrevala vedno, v vseh razmerah + toplo vodo. Nikoli več kurjenja.

Popolnoma se strinjam, da bi bilo to najbolj logično, a kaj, ko bo šlo toliko elektrike, drva pa gnijejo... blabla

Z ven metanjem obstoječe peči bi imel verjetno več dela kot z njenim pravilnim priklopom na prenovljen sistem. Pa kakorkoli obrneš, vsa drva, tudi če jih je še tako malo, ki se pretvorijo v koristno toploto hiše, so dobrodošla v primerjavi s tem, da bi za to isto ogrevanje bilo potrebno plačati elektriko, ta ista drva bi pa zgnila.

Sicer si napisal, da se za ogrevanje tople sanitarne vode porabi malo elektrike, ampak če se ti starša upirata prenovi zaradi povečane porabe elektrike, bi ju v primeru, če tudi ogrevanje sanitarne vode v prenovljenem sistemu uredite na novo, morda lažje navdušil za vse skupaj s čisto resničnim argumentom, da se bo po novem tudi sanitarna voda grela na drva in bo šlo za njeno ogrevanje manj elektrike.

Aleš

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - Poldee - 28.9.2016

otto Napisal:@poldee

Vidiš točno to me zanima - če bo sfolgala pri vas, ni vrag, da ne bi zmogla teh 90m2, ki so res brez izolacije, po drugi strani pa je del hiše, ki je vkopan v zemljo enakovreden 10cm stiroporja.
V eni sobi imata tudi gašperček za primere izpada elektrike.
Ogrevanje na drva pa v pritličju v takih primerih ne dela že sedaj.

10kW model mi je zanimiv, ker (menda) ni hrupen. TČ bi bila obrnjena proti sosedom (10m), pa ne bi rad, da bi bil to vir prepirov.
Poleg tega je manjši in zato manj vpadljiv, pa še cena je nižja.
Bom z zanimanjem spremljal kako bo delalo pri tvojih starših.

TC je dobesedno neslisna, one z vbrizgom (EVI) so hrupnejse, ceprav sam jo imam montirano na takem mestu, da ne moti nikogar... Verjemi da pri -5 me boli kita za to :-)
Drgac pa tud mene zanima kak DV bo potreben pri starsih. Glede na videno dosedaj prek 45 ne bi smelo iti... Vsekakor se kaj napisem, samo brez direktnega vpogleda bo bolj svoh :-)

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - otto - 29.9.2016

Pred sabo imam Kronotermovo ponudbo sodelavca za točno takšno TČ kot jo opisuješ (13kW) brez kombiniranega bojlerja, brez dodatnih črpalk, mešalnih ventilov itd. in brez web dostopa za 11.188,52€.
Kot rečeno me vodna povezava ne zanima.

Klima nizkocenovnik je čisto OK. Škoda je montirati drago super duper napravo, ki bo večino časa čakala na STB, oz. pokrivala neko pasovno toploto.

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - otto - 29.9.2016

casar Napisal:Sicer si napisal, da se za ogrevanje tople sanitarne vode porabi malo elektrike, ampak če se ti starša upirata prenovi zaradi povečane porabe elektrike, bi ju v primeru, če tudi ogrevanje sanitarne vode v prenovljenem sistemu uredite na novo, morda lažje navdušil za vse skupaj s čisto resničnim argumentom, da se bo po novem tudi sanitarna voda grela na drva in bo šlo za njeno ogrevanje manj elektrike.

Aleš

To se mi zdi dober argument. Čeprav ne bo omembe vrednega prihranka, se pa dobro sliši.
Včasih moraš stvari samo predstaviti v pravi luči...

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - sassapo - 1.10.2016

otto Napisal:
sassapo Napisal:Vsaka kolikor toliko TČ bo znala upravljat z zalogovnikom. Dodatno potrebuješ samo mešalni ventil in črpalko. Zalogovnik bi priporočil 1000L na katerega se potem pararelno veže tako kotel kot TČ. Avtomatika TČ bo skrbela za potrebno temperaturo dvižnega voda ne glede ali bo deloval kotel ali TČ bo temperatura v radiatorjih vedno enaka, vodena po vremenski krivulji. TČ jasno vedno deluje v direktnem krogu, ko zakuriš in se temperatura v zalogovniku prične dvigovati, krmilje TČ izklopi in prične pripirati mešalni ventil, enako se TČ ponovno vklopi ko temperatura v zalogovniku pade na polno odprt mešalni ventil. Vse deluje popolnoma avtomatsko.

Če te prav razumem bi FWS s Siemensovo regulacijo to znala?
Zalogovnika 1000l ne morem spraviti v kurilnico, kakšnih 500-600l je maksimum.
Točno to je tisto kar iščem. Bere se enostavno.
Bi torej šlo skozi z komfortnim 10kW FWS?

Seveda bi šlo, bi pa morda razmisli o Hotjetu, za malo denarja v tvojem primeru najboljša izbira

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - otto - 1.10.2016

@zdravapamet

Jaz sem pri prihranku upošteval tudi investicijo. Jasno, da nekaj kar ne dela, ne rabi elektrike.

Obvod za izpade elektrike se mi zdi smiseln, ja.

Re: Kombinacija TČ in peči na drva - otto - 1.10.2016

sassapo Napisal:Seveda bi šlo, bi pa morda razmisli o Hotjetu, za malo denarja v tvojem primeru najboljša izbira

Hja, Hotjet seveda pride v poštev, ampak po ogledu cenika, ne vidim, da bi šel skupaj z malo denarja...
Osnovni model 8kW One je edini ugoden, ampak piše, da samo do razprodaje zalog.
Drugi modeli sploh niso poceni.
Imajo pa Čehi na domačem trgu prav luštne komplete, za čisto spodoben denar.