PodSvojoStreho.net
Velika poraba STČ - ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Velika poraba STČ - ogrevanje (/showthread.php?tid=66883)

Strani: 1 2 3

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - lukahr - 25.9.2016

Sive cevi so hladne, tako da mislim da voda tja ne cirkulira.
Temperatura vode se je v eni uri iz 26.8 povzpela na 36.4 v naslednji uri pa na 44.7°C , kar se mi niti ne zdi slabo :? Temperatura v kleti kjer je uparjevalnik je 16.7°c
To pomeni da deluje normalno ?

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - bomber111 - 26.9.2016

Glede na moč STČ je to dokaj normalno. Kako hitro pa se ti ohlaja voda? Kako to da ti sploh pade temperatura vode tako nizko? Če imate neko "normalno" porabo tople vode več kot dvakrat dnevno nebi smela dogrevat ob delta T cca 8 stopinj.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Samojed - 26.9.2016

lukahr Napisal:Sive cevi so hladne, tako da mislim da voda tja ne cirkulira.
Temperatura vode se je v eni uri iz 26.8 povzpela na 36.4 v naslednji uri pa na 44.7°C , kar se mi niti ne zdi slabo :? Temperatura v kleti kjer je uparjevalnik je 16.7°c
To pomeni da deluje normalno ?

Meni se to sicer ne zdi slabo, vendar pa naprej gre vedno težje in do 50 stopinj bi pa verjetno še dve uri mlela. In ker si imel naštimano na 50 stopinj, je vedno dogrevala v najbolj neugodnem področju. Pri moji je npr protilegionelni program, ki segreje vodo na 50 ali 52 stopinj in je še posebej navedeno da je priporočljiv največ en tak cikel na teden. Sicer iam T nastavljeno na 43 stopinj, tega programa pa tudi ne uporabljam, ker ni nobene potrebe.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - lukahr - 26.9.2016

Ja do toliko ob normalni porabi naj nebi nikoli padla. Bom moral spremljat temperature ob tuširanjih da najdemo ''krivca'' če je temu tako Smile To sem spustil toplo vodo za test da vidim kako hitro ogreje nazaj.

Ja tako kot praviš @samojed iz temperature 44.7 je toplotna ogrevala do 50° še dodatni 2 uri :!:

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Samojed - 26.9.2016

No, in to je to kar ti kuri štrom, ker pač ni narejena za tako visoke temperature. Nastavi ti lepo na 43 stopinj pa poročaj čez en teden - po mojem boš porabo razpolovil.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - lukahr - 26.9.2016

nastavil na temp 43° pa poročam kako bo. Kakšna pa je optimalna diferenca vklopa, sedaj je nastavljeno da ko pade temperatura 4° pod nastavljeno se toplotna vklopi ko pa doseže nastavljeno pa izklopi. Je to optimalno ?

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Poldee - 26.9.2016

Odvisno kje imas tipalo. Ce je bolj na sredini, je voda zgoraj zagotovo se dovolj topla oz. toplejsa. Malo testiraj koliko kaze, ko ti iz pipe zacne tect prehladna in na tej osnovi nastavi max. temp in diferenco vklopa. Jaz imam gretje na 42 stopinj in 7 diferenco, vendar je tipalo cca 20cm pod vrhom. Ko javi, da je pri njem 35, je na vrhu se dovolj tople vode (dnevni test v friz. salonu) Smile

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - sašo65 - 26.9.2016

lukahr Napisal:nastavil na temp 43° pa poročam kako bo. Kakšna pa je optimalna diferenca vklopa, sedaj je nastavljeno da ko pade temperatura 4° pod nastavljeno se toplotna vklopi ko pa doseže nastavljeno pa izklopi. Je to optimalno ?
če si dal 43 po moje lahko še malo znižaš diferenco (sicer to je odvisno od izmenjevalca v bojlerju, nikjer ne piše kloliko m2 je) ampak probaj 37-43 ....kot je Polde napisal je tudi ko je 35° pod vrhom,je še dovolj tople vode.....sicer pri meni ogrevalna TČ greje SV iz 37-44 in zato porabi cca 30 minut, vendar nima rada, da je med ciklom gretja odjem tople vode (pravzaprav je to od bojlerja odvisno)

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - Hanzi - 26.9.2016

Temperature preko 40 res redko kdaj rabis. Tako da nizaj temperaturo dokler ne bo na pipi premalo topla voda. Takrat pa jo potem za stopinjo ali dve dvigni.

Ogrevanje na 50 je bedarija. Razen ce bi bil bojler premajhen in bi s tem vecal kapaciteto zaloge tople vode.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - bohinc - 26.9.2016

Citat:Ogrevanje na 50 je bedarija. Razen ce bi bil bojler premajhen in bi s tem vecal kapaciteto zaloge tople vode.
Točno , pri nas je 9 os. in vse manj od 50stC je premalo (300l) in dnevna poraba je cca6kWh oz. povprečno 180 mesečno. Dela povprečno od večera do jutra, odvisno od porabe tudi čez dan.
Ali imajo večjo porabo ali pa nekaj od že naštetega ne štima (plin, švoh izo. bojlerja ali tudi cevi. Tista z vrha gre kam in je vsa brez izo.? Ali mogoče celo greje stene?).

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - xavi - 26.9.2016

Za potrebe legionele je potrebno vodo segrevat nad 65 c, če hočemo, da je kaj efekta, tako da je ta antilegionela program v praksi bolj za lase privlečen tam kjer je max. možna nastavitev 60 C, razen pri DHT. Bolj pomembno je, da se voda dovolj hitro obrača v sistemu.
Pri meni je nastavitev 43-35 za 300 l vode. Povprečna poraba pod 3 kwh/dan.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - mišek2014 - 26.9.2016

Več kot 40 st. rabiš, če hočeš pomivat posodo.

To je res ampak 50 ne drzis roke dolgo pod vodo.. Mogoce ima pomivalca. Al pa meni termometri lazejo. Za tusiranje pa je 40 cisto dovolj. Razen ce si rad kuhan rak ko gres iz pod njega.

Za legionelo so bistveno bolj nevarni kaksni mrtvi rokavi instalacije, kot pa nekaj hladnega in redno tocenega.

Re: Velika poraba STČ - ogrevanje - alanford - 26.9.2016

Kaj si jaz mislim o legioneli
<!-- m --><a class="postlink" href="https://youtu.be/VzRKxLitti4">https://youtu.be/VzRKxLitti4</a><!-- m -->