![]() |
|
Sončni kolektorji - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Sončni kolektorji (/showthread.php?tid=6601) Strani:
1
2
|
- borovničan - 6.4.2007 blaz Napisal:Jaz bi vprašal vas ki že imate kolektorje kako se spopadate s problemom prevroče vode v bojlerjih. pokrivanje kol.- če to seveda lahko, odstranitev dela izolacija - da greješ luft - torej povzročiš večje izgube, če sevada imaš to možnost, zvećer ohlajanje sistema preko kolektorjev, večja poraba vode,.... lepo ženi vsak večer pripravi banjo.... :oops: lp - Mico - 6.4.2007 Pozdravljen g. Borovničan! Zanima me če ste dobili moje sporočilo na ZS in kaj mi lahko svetujete, ali pa ste že odgovorili v prejšnem sporočilu? - kremenček - 7.4.2007 Tudi sam se pripravljam na gradnjo in so mi predvideli 2 sončna kolektorja (tako mi je naračinal projektant strojnih inštalacij) za ogrevanje (oz dogrevanje) sanitarne vode. Ker sem zasledil, da nekateri uporabljajo sončne kolektorje tudi za pomoč pri ogrevanju (talno), bi prosil za nasvet in nasploh izkušnje vseh, ki ste ali še uporabljate sisteme. Hvala. - telmos - 7.4.2007 borovničan Napisal:No pa smo pristali pri sonnenkraftu. Sem malo gledal trende po sejmih izven naše domovine in kaj vidim, da se kar hitro bliža zaton vehementnega pohoda vakumskih čudes.srauff Napisal:Pri Borovničanu se vidi, da je najbrž v službi v Impju in, da zato tako na veliko propagira njihove kolektorje. - Tone - 8.4.2007 Kar se tiče pregrevanja sem alnsko leto ogreval plastični bazen s premerom 3m in je bilo 24m^2 kolektorjev čisto pohlevnih - kar se vretja tiče - lani sem imel probleme. Kar se pa ogrevanja tiče je bila pa letošnja sezona super. Že januarja sem lahko s soncem ogreval 3 prostore v katerih imam talno, vežo in spalnici smo pa greli sem pa tja z oljem. Tudi klima v kleti je bila super varianta, ko mi je zmanjkalo sonca za kako stopinjo, je klima pridodala. Sem jo pa uporabljal tudi v obdobjih brez sonca - smo se nanjo po enem letu kar navadili. NAvkljub intenzivni uporabi temperatura v kleti ni padla pod 6°C. - berni - 12.4.2007 kako se vam kaj zdijo sončni kolektorji, ki jih prodajajo firme kot velux (v setu z bojlerjem sonnenkraft) ali bramac-ova sončna streha? so vredni svojega denarja oz. koliko jih preplačaš napram ostalim? sicer pa bomo v maju začeli z postavljanjem lumarjeve hiše in bi najrajši kar takoj vgradil sistem za dogrevanje tople vode za 4 člane (ogrevanja na unp in radiatorje), vendar me malo :? moti cena, z montažo cca. 3.800 €. razmišljam tudi o samogradnji, vendar nimam natančnih informacij o prihranku. kaj menite? - telmos - 12.4.2007 vgradil bi dva sonnenkraftova kolektorja direkt v streho z obrobami in 3ool bojler. Skupaj z vgradnjo in vsem potrebnim materijalom bi stalo 3100 -3390 euro. Cena je odvisna od dolžine povezovalnih cevi in ostalega potrebnega materijala glede na situacijo.. - Žiga - 19.4.2007 borovničan Napisal:pokrivanje kol.- če to seveda lahko, odstranitev dela izolacija - da greješ luft - torej povzročiš večje izgube, če sevada imaš to možnost, zvećer ohlajanje sistema preko kolektorjev, Jaz sem razmišljal, da bi nekoliko predimenzioniral kolektorje, da bi imel več tople vode tudi v prehodnih obdobjih, zato se mi bodo pregrevali. Razmišljal sem, da bi jih prekrival poleti, pa me zanima, če kdo to res počne? Ali se obnese oz. če so kakšni problemi pri tem? Namreč komur koli sem to omenil je le zamahnil z roko... Sem raj prec nehu drezat. Imam pa streho 40 stopinj. Če bi imel 65 verjetno ne bi bilo problemov... - Agon - 19.4.2007 Hja. Lahko bi izvedel recimo zastiranje s podobnimi roletami kot jih imajo strešna okna. Pa še enostavno bi lahko avtomatiziral zadevo. Se ti pa na tej točki zaradi stroškov izvedbe podre vsaka računica okrog racionalnosti kolektorjev. Jaz bi (no, bom ) iskal drugačno (cenejšo) rešitev.
- Ecop Agent - 20.4.2007 Evo blaz, v tem je fora.... Pozdravljeni! Ker se vsi ukvarjate le z vprasanjem vakumskih ali pa ploscatih kolektorjev, bi vas rad pri tem opozoril na nadvse pomembno dejstvo, ki ga pri nas se vsi projektanti ne poznajo, kaj sele razni monterji in prodajalci ogrevalne tehnike. Pri odlocanju za nakup kolektorjev, naj si bo to vakumskih ali pa ploščatih je bistvenega pomena, koliko znašajo naše potrebe po sanitarni vodi v poletnem času. Na količino porabe tople sanitarne vode, se nato dimenzionira tudi količina oz. kvadratura kolektorjev. Vsi pa vemo, da so potrebe po topli sanitarni vodi v poletju najmanjše in tako za štiričlansko družino, ki ima porabe 50l na osebo in 300l ogrevalnik sanitarne vode potrebujemo za segrevanje 300l ogrevalnika 4,6m2 ploscatih ali 3m2 vakumskih kolektorjev. Do tu vse lepo in prav, vendar se nekateri ze sprasujete cemu je namenjen ta post... Skratka, vecina ljudi, ki se odloca za nakup kolektorjev, zeli pridobiti na ogrevanju sanitarne vode s kolektorji cez celo leto, kar naj bi bil tudi nekje smisel celotne zgodbe. Zato se odločajo za nakup večje kvadrature kolektorjev, ki tudi pozimi omogočajo, če že ne gretje pa vsaj dogrevanje sanitarne vode. Tukaj pa nastane problem, saj povecan solarni sistem, v letnem casu povzroca viske energije, ki jih je potrebno odvajati, ker se nam drugace voda v ogrevalniku sanitarne vode segreva preko 65 stopinj celzija. Pri visjih temperaturah vode, pa se iz vode izloca vodni kamen, ki se nabira kot obloga na grelno kaco v ogrevalniku sanitarne vode, zato tak sistem po 3 letih zgubi svojo ucinkovitost. Nato poklicete mojstra, ki vam je zadevo prodal in zmontiral, ter mu poveste, da sistem ne greje vec tako kot je vcasih, on pa vam odgovori da je to zato, ker imate premajhno povrsino kolektorjev in vam se dva komada proda zraven. Zato je pomembno, kadar zelite tudi v zimskem casu dogrevati sanitarno vodo s kolektorji, da poleg povecane kolicine kolektorjev poleg vgradite tudi hranilnik toplote, ki vam bo v prehodnem obdobju, ko ga bo sonce ze dovolj segrelo zadovoljeval vase potrebe po ogrevanju in bazensko tehniko, da boste lahko viske temperature v poletnem casu uporabljali za ogrevanje bazen, ki pa vam ga cez noc ne bo vec potrebno pokrivati, pa tudi vasa kopalna sezona se bo padaljsala ze na maj in na konec septembra. V tem primeru, se vam definitivno bolje izplaca nakup dobrih ploscatih kolektorjev, saj je povrsina tista, ki vam zagotavlja vecjo kolicino energije. V kolikor pa se odlocate za nakup kolektorjev, samo za ogrevaje ogrevalnika sanitarne vode, pa nakup na noben nacin ni ekonomsko opravicljiv. Gre se samo za vaso ozavescenost do okolja, vrednost investicije v kolektorje pa se v tem primeru povrne med 12 in 15 leti. Vakumski so resda drazji, vendar dajejo nekoliko vec energije cez celo leto, ploščati pa nekoliko cenejsi, vendar pa v difuznih dneh dosegajo slabse rezultate. Na dolgi rok, pa ste suma sumarum na istem... Za vec informacij, sem na volj na z.s. Lp,Klemen - Tone - 21.4.2007 Jaz pozimi nimam nobene potrebe po tuširanju večkrat kot enkrat tedensko, poleti pa je enkrat dnevno nuja. Torej razmere niso ravno take, vsaj pri meni. Se pa strinjam, da je najboljša investicija malo večji bojler in ura za vklop v času nižje atrife. Žal je to neumnost, a če nas država stimulira za to potratnost pa anj ima - no ja, imamo mi, degradirano okolje in višje davko ko bo narava izstavila račune. - bopsi - 18.12.2007 Viessmann Vitosol 100 kolektor stane 669€ pri SLO zastopniku! Vem, da je to kvaliteten kolektor. Ker rabim 6 kolektorjev me zanima, če pozna kdo cenejšo alternativo enake kvalitete? Ali pa vsaj cenejši način nabave Viessmanna! hvala za odgovor - g.o.dizzle - 18.12.2007 Atlas Solar SK-U14 vakumski 14 cevni cena 500 EUR+DDV [url]httpunichr("58")//atlas-tradingunichr("46")si/indexunichr("46")php?module=category_products&meni_id=50[/url] - neika - 24.12.2007 berem vas in berem, pa še vedno nisem našla odgovora na vprašanje - ali naj damo sončne kolektorje za ogrevanje sanitarne vode poleti in pozimi (z pečjo za dogrevanje) in ali je možna uporaba kolektorjev tudi za talno gretje (spet z dogrevanjem)? se investicija splača ali naj raje investiramo v toplotno črpalko, npr. zrak - voda? - bopsi - 24.12.2007 In tako bo tudi ostalo! Dokler ne bos probala, ne bos vedela. Ko bos probala, nam pa le javi ali se splaca :-) |