PodSvojoStreho.net
Talno gretje in kamin - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Talno gretje in kamin (/showthread.php?tid=65816)

Strani: 1 2 3

Re: Talno gretje in kamin - telmos - 3.6.2016

Ma tisto kar je fery prejle zapisal bi blo pa dobro vsakmu probat kako se obnese. Brez cunj pa to in potem mal luftanja vsekakor dobro leže. Sicer je moja že mal stara ma bom vseeno enkrat probal, pa da vidimo. Več kot kako v stilu, če me še ni minilo ne morem pokasirat ali pa?

Re: Talno gretje in kamin - kraken - 3.6.2016

Odvisno od razporeditve prostorov, če je kamin kje blizu stopnišča, bo šla glavnina toplote po stopnišču v mansardo in ti tako ogrela zgornji del. Toplota se dviga. Meni se na ta način mansarda dejansko segreje še bolj kot pritličje in moram zapirat stopnišče.

Re: Talno gretje in kamin - pajo70 - 3.6.2016

Meni nekako dela, ker imam kamin v dnevni na sredini, hiše ki je odprto v zgornje bivalne prostore.Toplotna vodena na vremensko regulacijo, kamin kurili vsak dan pozimi.Če bi se 1x delal bi cevi od kamina toplega zraka speljal v kopalnico spodnjega prostora.Ki je na severni strani hiše.Res pa da je odzivnost črpalke hitra ker, imam dnevno in kopalnice, še stensko ogrevanje.
Lp

Re: Talno gretje in kamin - matevzn - 8.6.2016

Pozdravljen,

hvala za odgovor.
Ko bom naslednjic na koroskem, se kaj oglasim pri tebi pa kaksno recevaSmile

Lp,Matevz

Re: Talno gretje in kamin - grega09 - 14.10.2018

Malo brskam po starih temah in sem naletel na tole, ker imam podobna vprašanja.

Torej pri talnem gretju in zunanji regulaciji npr. TČ je brezveze razmišljati o kakršni koli regulaciji, ampak samo zakuriti kamin in se sprijazniti z višjo temperaturo? Pa luftati, če je treba.

Če imamo pa notranji termostat in to nekje blizu kamina (ponavadi je oboje nekje v dnevni sobi), bomo pa s kurjenjem kamina lahko povzročili, da nam talno gretje ugasne v celotnem objektu. Te je v primeru enega temostata in ene zanke v celotnem objektu.

Vidim, da tudi vsi nimate zunanjega tipala temperature. Kakšen argument zakaj ste se odločili tako?

Re: Talno gretje in kamin - Turbo - 15.10.2018

Jaz sem imel sobni termostat TČ (bolj pravilni izraz je sobni korektor) nasproti kamina.
In ob prvem kurjenju se je zgodilo natančno to kar opisuješ. Zato sem sobni korektor prestavil v mansardo na hodnik. Ogrevanje na sobni korektor ima prednosti (če si ga že kupil). V primeru sobnega korektorja krmilje TČ dobi meritev dejanske temperature v hiši ni zato ni potrebe da bi obtočna črpalka delala non-stop. Seveda TČ deluje na podlagi meritev zunanje T (glede na zunanjo T, daje bolj ali manj vročo vodo v talno gretje). Notranji korektor pa poskrbi, da se prostori po nepotrebnem ne ogrevajo, če je čez dan močno sonce, ki dodatno ogreje hišo.

Re: Talno gretje in kamin - Energetik81 - 15.10.2018

Meni pa izklop OČ in TČ, ko sonce ogreje sobe s korektorjem, ni všeč. Dejansko onemogočiš TČ, da bi delovala v najbolj ugodnih zunanjih pogojih. Jaz imam raje samo vremensko krivuljo, "potrpim" tistih 0,5-1K preveč čez dan, to se vse akumulira v bajto in koristi ponoči.
OK, če je korektor res v nekem zelo nevtralnem prostoru brez sončnih in ostalih dobitkov, potem je koristen, saj meri neko povprečno temperaturo v bajti.

Re: Talno gretje in kamin - chelichni - 15.10.2018

Jaz imam termostat za talno gretje v hodniku, zelo blizu dnevne sobe (kjer je kamin).
Načeloma kadar ne uporabljam kamina sem temperaturo vode katera gre v talnega naštudiral tako, da se termostat niti ne izklaplja, ali pa zelo poredko - pač malo prilagajam glede na temperaturo zunaj.

Pozimi po navadi kurim kamin bolj za gušt, zvečer ali vikende če sem doma, takrat prestavim termostat na Party mode, al kaj je že, da se ne izklaplja...

V prehodnem obdobju pa talnega itak ne uporabljam, je pa kamin v uporabi po potrebi... V kopalnici pa električni grelec.

Re: Talno gretje in kamin - grega09 - 15.10.2018

Nimam še nič kupljeno, samo bom pa v kratkem določil ponudnika TČ (čakam še ponudbe) in bi rad potem, ko se odločim, dorekel detajle. Nimam pa Z-V, ampak V-V, tako, da zunanje razmere ne vplivajo nič na optimalno delovanje TČ.

Sam se najbolj nagibam k tipalu zunanje temperature. Je pa res, da nimam občutka in ne bom vedel, dokler ne bom prvič zakuril v kaminu, koliko se bo vse skupaj ogrelo.

Neka ideja, ki sem jo imel, je bila izvedba tipala zunanje temperature in meritve temperature na dvižnem in povratnem vodu. Tako bi lahko sistem ocenil kakšna je sprememba temperature med obema in sklepal o notranjih pribitkih. Samo sistem ne bo vedel, kje so pribitki in je vse spet bolj tako tako in vprašanje je, če se splača s tem ukvarjati.

Večinoma je pa vse izvedeno s tipalom zunanje temperature in meritvijo dvižnega voda...

Lej, v prostoru s kaminom boš imel vroče, ko ga zakuriš. Pa če se bo takrat TČ izklopila ali ne. Če boš dal tam termostat, boš imel pa drugje hladno, če boš dolgo kuril.
Predlagam vodenje po zunanji temp., notranji termostat pa daš npr. v hodnik v pritličju.
Itak pa lahko potem vedno spreminjaš vpliv notranjega termostata.

Re: Talno gretje in kamin - simek - 15.10.2018

V eni drugi temi vedno svetujem: reži! 8)
V tejle svetujem: ne delaj kamina! Prišparaš €, nimaš težav z pregrevanjem, nimaš dela...Tako ali tako ga boš zakuril dvakrat letno, tako kot vsi, ki jih poznam! (Božič in Novo leto)

P.S. Sem kuril v življenju premog, drva, kurilca in sedaj T.Č. Če mi kdo samo omeni kamin in drva...... 8)

Re: Talno gretje in kamin - Popson31 - 15.10.2018

@Energetik81 termostat in notranje T tipalo imata v bistvu isto funkcijo, sporocanje ogrevalni napravi notranjo T? Na termostatu lahko se nastavljas in spremljas T, tipalo pa poslija TC kaksna je T v prostoru. Kaj pa sobni korektor? To je verjetno tudi nekaj podobnega kot tipalo in termostat?

Termostat = tipalo + rele
Korektor pa ponavadi sporoča samo temp. regulatorju, ki potem s to info naredi, kar nastaviš. Lahko jo ignorira, lahko uporabi samo za korekcijo DV, lahko pa tudi deluje potem kot on/off navaden termostat.
Oziroma odvisno do firme.

Re: Talno gretje in kamin - Fery - 15.10.2018

simek Napisal:P.S. Sem kuril v življenju premog, drva, kurilca in sedaj T.Č. Če mi kdo samo omeni kamin in drva...... 8)
Če mi samo nekdo omeni, da bi bil brez kamina ....

Re: Talno gretje in kamin - Popson31 - 15.10.2018

Energetik81 Napisal:Termostat = tipalo + rele
Korektor pa ponavadi sporoča samo temp. regulatorju, ki potem s to info naredi, kar nastaviš. Lahko jo ignorira, lahko uporabi samo za korekcijo DV, lahko pa tudi deluje potem kot on/off navaden termostat.
Oziroma odvisno do firme.

Torej T tipalo je v bistvu korektor? Jaz imam samo tipalo, ki je namesceno v 15m2 velikem hodniku, kjer bo “najnizja” T v bivalnem delu. Predvidevam, da je to popolnoma dovolj za vodenje TC po zunanji in notranji temperaturi?