![]() |
|
Centralna na drva, stedilnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Centralna na drva, stedilnik (/showthread.php?tid=65584) Strani:
1
2
|
Re: Centralna na drva, stedilnik - cevko - 14.5.2016 Za vse zgoraj, ki kritizirate toplovodni štedilnik na drva....ne nekaj na pamet, ok ? Ta zadeva se pri pomanjkanju prostora za resno centralno še kako dobro obnese za ogrevanje. Pri meni tako deluje že 10 let, mimogrede....In ogrevam podobno kvadraturo, kot odpiratelj topica. Zakaj so problem saje pri čiščenju ? Ne čistiš menda vsak teden, ampak mogoče enkrat mesečno, ni to kamin. Pa še to ne čistiš z nekimi žičnatimi krtačami, ampak se vse samo postrga z posebnim orodjem, ki pride zraven in vsa ta umazanija pade na dnu peči, kjer lepo odpreš stranska vratca in vse lepo ven posesaš. Poleg tega tudi napa opravi svoje, a ne? Tak ta ni tak bavbav... Ogrevanje...hm...nobenega problema. Imam 5. radiatorjev z el. term. ventili in 100l SV, kje je problem, da peč ne ogreva dovolj ? Pri zaprtih dimniških vratcih in pri priprtih sprednjih vratcih in pri zunanji temperaturi -5 stopinj imam na peči 80 stopinj. Temperatura v vseh prostorih 22-23 stopinj. Premalo ? Preveč ? Aja, na PSS forumu smo, torej je neprimerno ? Štedilniki so požrešni ? V bistvu...ne, niso.....To ti daje samo občutek, ker je treba večkrat po malem naložit drva. Z term. glavami se tudi ta zadeva super reši. Torej, zakaj butati gor drva nonstop in na polno, če je pa point samo v tem, da ohranjaš temperaturo vode na 70 - 80 stopinj ? Normalno, da prej, kot bo ventil začel pripirat radiator, več tople vode gre na druge radiatorje, itd...Na koncu je krog sklenjen in še samo po malo dolagaš drva. In ja, res ne naložiš celo samokolnico drva na pet ur, ampak dolagaš po poleno ali dva na pol ure ali več. Toplovodni štedilniki so odlična izbira za ogrevanje, noben panike... In sedaj, ker smo na PSS forumu, "majstri" udarite po siromaku, ki se že deset let ogreva in uporablja toplovodni štedilnik :lol: Re: Centralna na drva, stedilnik - aleš.h - 14.5.2016 Moj oče ima tudi štedilnik na centralno že 10 let na hodniku (nima kotlovnice nikjer), ogreva hišo brez fasade cca. 90 m2, letna poraba se giblje pri okoli 13 m3 drv. Okna pa še prastara iz Jugoslavije, tista dvojna, ki se dajo narazen. Re: Centralna na drva, stedilnik - Digifotko - 14.5.2016 urrsha Napisal:pa vendar, kaj če zmanjka elektrike itd. Tisto leto z ujmo je štedilnik na drva in pa krušna peč v hiši staršev prišla še kako prav. Po eni strani raje malo več dela pa, da je bolj sigurno. Tole je lahko problem, ker se ustavi obtočna črpalka, termosifonsko pa voda ne bo krožila, ker je vse v isti etaži. Posledično lahko pride do pregrevanja v kotlu. Re: Centralna na drva, stedilnik - KARMEN1 - 14.5.2016 Štiri leta ogrevam dve nadstropji (112 m2) s Fekonjevim štedilnikom na drva. Priklopljen je na 300 l zalogovnik, 80 l bojler sanitarne vode, 56 m2 talnega gretja in eno veliko lojtro v kopalnici v prvem nadstropju. Kurim od 18 do 20.ure, temperatura v hiši vedno od 21 do 24 stopinj, v obeh nadstropjih. Letna poraba drv je 6m3, hiša je lesena, s 16 cm izolacije. Lokacija, notranjost Istre. Dimnik čistim na dve leti, saj skoraj ni. Re: Centralna na drva, stedilnik - jani65 - 15.5.2016 Kakšne so pa izgube pri takšnem sistemu? Re: Centralna na drva, stedilnik - urrsha - 16.5.2016 Tako, včeraj smo se pogovarjali z lastnikom, povedali smo mu obe moznosti (stedilnik in centralna) drugi prvotno ni bil niti predviden, zaradi prostorske stiske in pa potrebnega dimnika. Potem pa nama je povedal še drugo moznost postavitve centralne v manjsi prostor, poleg prostora, kjer je cisterna. Slabost je, ker prostor nima zračnika oz okna, je pa 2-4m stran v drugem prostoru. Je imel še kdo drug podobno tezavo in kako ste jo rešili? Druga slabost pa je, da smo pri centralni nekako omejeni na višino, širino, saj bi bila v prostoru v katerem so stopnice za prvo nadstropje pa tudi nerodno odpiranje vrat. Z vrati bi bila načeloma rešitev, da se vgradijo drsna. Pozitivno pri tem pa je, da za povezavo na sistem ni potrebno vrtanje v zid in pa cenovno ugodneje. Lastnik hiše zaenkrat nima namena prodajati, je pa zagotovil, da ni noben problem ostati v njej daljše obdobje (5 let in več). Zato sva se odločila, da morda ni slabo če se kak € več primakne za obnovo prostorov. Po ponovnem merjenju ima prostor 96m2. Kot sem ze omenila, okna, vhodna vrata so nova, izolacija je bolj tako-tako, hiša naj bi bila neuradno iz 1945 leta, je pa bila mogoče 30-40 let nazaj delana "fasada". Zanima me še, glede na zgornje podatke, kakšno moč peči naj gledamo? Verjetno je bolje uzeti malo več, pa vendar ne mislimo pretiravati. S starši živimo v pribl. enako stari hiši, kak m2 večja (samo pritlicje) in se ogrevamo na peč ki je na nek način lahko tudi kot štedilnik, vendar se uporablja izključno kot centralna peč, moč, če se ne motim je 12kW. Treba je vzeti v zakup, da je oče našo hišo znotraj zelo dobro izoliral. Hvala za vse nasvete
Re: Centralna na drva, stedilnik - jani65 - 16.5.2016 Če bo kotel brez zalogovnika je dovolj 15kw. Takšni kotli z manj kw so večinoma Poljski ali Češki. Re: Centralna na drva, stedilnik - Hanzi - 18.5.2016 Tole o pogojnem kuhanju in pecenju sem tudi jaz ze slišal. Koliko je to res? Re: Centralna na drva, stedilnik - KARMEN1 - 18.5.2016 Kaj pa pomeni pogojno? Re: Centralna na drva, stedilnik - Hanzi - 18.5.2016 Da gre precej toplote v centralno in se v pecici pece za "en drek". Nekateri so to resevali z preusmerjanjem ognja/dima (se mi zdi). Plata pa se najbrz ravno tako segreje. Zato tam kjer bo štedilnik radiatorja skoraj zagotovo ne rabis. Re: Centralna na drva, stedilnik - aleš.h - 18.5.2016 Proti novodobnim ventilacijskim pečicam in indukcijskim ploščam se kuha res počasi. Za pogrevanje je pa ok. Ni pa to primarno namenjeno za kuhanje. To je menda jasno. Re: Centralna na drva, stedilnik - KARMEN1 - 18.5.2016 Jaz imam električno pečico, na štedilniku ne kuham, ker imam zraven indukcijo, ampak kavo sem skuhala v trenutku. Kar daš gor, zavre takoj. Potem pa samo kozico premakneš, glede na željeno toploto. Pri mojem se res lahko toploto preusmerja, pa tudi tega še nisem uporabila. Re: Centralna na drva, stedilnik - izet62 - 18.5.2016 To se izplača kupit, jaz ga že 5. let uporabljam. Še bolj se izplača po njega jet v Bosno veliko cenejši je povrh pa dobiš davek nazaj. Malo po guglaj na Vokel. ba Re: Centralna na drva, stedilnik - Hanzi - 19.5.2016 Kaj pa meja? Ne mores ga ravno v žepu prinesti. Re: Centralna na drva, stedilnik - cevko - 19.5.2016 Kar se tiče kuhanja, sem že enkrat pisal o tem. Kuhat se da v začetni fazi, torej, ko šporhet gori dokaj na polno. Kasneje, ko se samo temperatura ohranja z polenom ali dva, pa niti pol litra vode ne zavre. Če pa že, pa traja. In ja, seveda se zadeva spet da rešit z zalogovniki, ampak to je druga zgodba. Da pa ohranjaš toploto skuhane hrane ali karkoli drugega, je pa super zadeva. Jaz ga ne menjam za nič na svetu. Nimam pa pečice, imam pa že ogledan model z pečico, ko bo ta mrknil. Ko pozimi prideš iz šihta domov, itak zakuriš in hkrati še kaj skuhaš v tisti uri ali dve. Da pa zjutraj zakuriš in bi popoldan rad kaj skuhal, je pa bolj misija nemogoče. V glavnem, pri pravilni uporabi je uporabna zadeva. |