PodSvojoStreho.net
Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana (/showthread.php?tid=65100)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - jelencek1 - 30.3.2016

Lani sem cinkal za ceno za bukova skalano nažagano na 33 do 45 , kmet ponudil po 60€, rekel sem mu da mu dam 50, koncali smo na 52€, ko sem zlozil drva mi je manjkalo cca 1m drv. Letos druga zgodba, bom kupil v metrih in sem ze sel pogledat drva ki so že zložena v metrih, na posebnem kupu le zame. In z kmetu skupaj nalozili in pripelali. In duma bom takoj zložil nazaj na kup. Ne bom se več pustil nategnit

Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - aleš.h - 30.3.2016

Eni še kar ne razumete razlike med metrom drv in razžaganimi ter na milimeter zloženimi v določen volumen ...

Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - Klemen10 - 30.3.2016

In ko boš razžagal in zložil v drvarnico boš razočaran, ker boš ugotovil, da ti je spet en odtujil 1m3 Smile

Ko bom imel v celih metrih zloženo, bo 15m 15m tako da tu me ne bo mogel zgolfat , ko bo sežagano in skalano ter zloženo je logično da bo cca 14m3 ali ni?

Če kupim 4m3 sežaganih in skalanih drv pričakujem da ko jih zložim da je še zmrem 4m3 ne pa manj

Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - Žerjavar - 30.3.2016

jelencek1 Napisal:Ko bom imel v celih metrih zloženo, bo 15m 15m tako da tu me ne bo mogel zgolfat , ko bo sežagano in skalano ter zloženo je logično da bo cca 14m3 ali ni?
Bo manj, okrog 13,5 pm.
Citat:Če kupim 4m3 sežaganih in skalanih drv pričakujem da ko jih zložim da je še zmrem 4m3 ne pa manj
To tudi dobiš. Kupiš 4 m3 lesa, dobiš 4,8 pm cepanic ali 4,4 pm polen, še vedno pa je 4 m3 lesa.

Če kupiš 4 pm cepanic, ki bodo razžagane in skalane, boš imel 3,6 pm polen. Če hočeš 4 pm polen, se moraš tako dogovorit, da bo porabil 4,4 pm cepanic.

Iz nerazumevanja teh razmerij in neločevanja m3 (hlodovina) od pm (cepanice in polena) pa izhajajo goljufivi kmetje.

Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - yan1234 - 30.3.2016

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zgs.si/slo/delovna_podrocja/lesna_biomasa/izracunajte_si_sami/prostorninske_enote/index.html">http://www.zgs.si/slo/delovna_podrocja/ ... index.html</a><!-- m -->

Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - aleks - 30.3.2016

Žerjavar Napisal:
jelencek1 Napisal:Ko bom imel v celih metrih zloženo, bo 15m 15m tako da tu me ne bo mogel zgolfat , ko bo sežagano in skalano ter zloženo je logično da bo cca 14m3 ali ni?
Bo manj, okrog 13,5 pm.
ne nas hecat. zaradi 2 rezov od 4 do 8 mm debeline čez vsako poleno ja ne more zgint meter in pol drv. sej nismo po župi priplavali.

Ni fora v rezu, če prav tudi tam zgubiš vsaj 1%. Fora je da se da lepše zložiti. Bolj ko so drva ravna in lepo sklana manjša bo razlika, kakšnih 10% bo pa vedno manj. No bo Jelenček1 poročal, če jih bo seveda zlagal po žaganju.

če ne žagaš z dobrim cirkularjem, se izgubi ene 2% v žaganje. če z zlaganjem izgubiš 10%, pomeni da so bile metrce ob prodaji zložene, da lahko mačka skozi skladovnico smukne. obrazloženo ti bo z argumentom, da "tako mora bit, veš, to je da se lepše sušijo", čemur niti ne moreš oporekati. saj je pa ja pomembno da so suhe, še sam večkrat to omeniš. ampak plačaš pa zato še zrak poleg drv, in to precej dražje kot pri lindeju utekočinjenega.

Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - aleš.h - 30.3.2016

Še kar ne razumeš ...

o razumem jaz čisto dobro kubik zraka po 50€ ... in kot kaže, nisem edini ... toliko bo stal kubik zraka v saturnovi orbiti, če kdaj pridemo do tja ...

Klemen10 Napisal:Ni fora v rezu, če prav tudi tam zgubiš vsaj 1%. Fora je da se da lepše zložiti. Bolj ko so drva ravna in lepo sklana manjša bo razlika, kakšnih 10% bo pa vedno manj. No bo Jelenček1 poročal, če jih bo seveda zlagal po žaganju.

Se strinjam z temu, ker ko so v okroglem stanju in v meterski obliki, jih boš težko zložil brez lufta, ko so pa skalana, se pa lepo zlagajo in avtomatsko jih zložiš bolj skup posledično je majn drv. Pa splon ni upoštevano izgub rezanja.

Naš direktor pravi en poskus je več kot tisoč teorij Smile Ajde aleks izberi dobavitelja, gremo pomerit 10m3 razžagamo, zložimo in pomerimo.
Če jih zložimo na manj kot 9m3 drva plačaš ti, odpeljem pa jaz. Če jih je več kot 9m3 jih plačam jaz in ti odpelješ.

če verjameš. probaj metrce pred prevzemom zmeriti, nato jih na svojem dvorišču zloži sam. boš hitro videl od kje zrak na Saturnu ...

Bolje kubik zraka po 35€(pri meni), ko pa če kupiš sežagana in skalana za 50€ pa kupiš 10m zložiš pa 9m , tam pa plačaš goljufe