PodSvojoStreho.net
Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši (/showthread.php?tid=64154)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - milni - 11.1.2016

Dimnik za plinsko peč je že vštet v 4K€.
Hiša prej nekaj let ni bila redno vseljena, zato informacija o porabi olja žal nimam. ker še ne živimo not tudi sedaj ne ogrevamo. Za SV je sedaj narejeno tako, da se ogreva preko kurilca pozimi, poleti pa el bojler. Potem bi SV grel z plinom.
Sosednje mansarde pri sosedih niso v življenju, zato bomo dali na stene izolacijo. Koliko in kaj bom povprašal izvajalca fasade.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - izotop - 11.1.2016

Energetik81 Napisal:
izotop Napisal:@energetik: glede stroškov sem misslim recimo tole (je primer za lj, če se ne motim), plus nvajanje oz stroškovno rangiranje energentov prav vseh energetskih pisarn, kolikor hitro pogledaš po netu ipd

<!-- m --><a class="postlink" href="http://varcevanje-energije.si/informacije/primerjava-cen-energentov-in-sistemov-ogrevanja.html">http://varcevanje-energije.si/informaci ... vanja.html</a><!-- m -->
Sfaljene tabele, stare cene. Kurilc čez 1€/liter, plin brez fiksnega dela?
Spodaj v prihrankih pa peč na olje samo 70% izkoristek? Verjemem da ima 12 let star namenski Buderus na olje precej preko 90% izkoristka.
Dejanske cene 1kWh so trenutno take, kot sem zgoraj zapisal:
Energetik81 Napisal:Cena 1 kWh iz olja: 7,6c
Cena 1 kWh iz zemeljskega plina: cca. 7,4c vključno s fiksnimi stroški (odvisno od letne porabe)
EDIT: OK, pri ponudbi genialno plin in letni porabi 1000m3 je potem 6,7c/m3

enostavno bom vprašal: trdiš da bo imel enake letne stroške (omejimo se samo na energent zaenkrat) v obeh primerih? jst trdim (tako, po izkušnjah z obema energentoma), da bo sigurno vsaj 30% manj na kurilno sezono plačal z novim plinskim kotlom (torej vračilna doba ni ne vem kolikšna). potem je tukaj še ogrevanje sanitarne vode ipd, kar je že omenjeno zgoraj.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Energetik81 - 11.1.2016

Ne poznam točno njegovega kotla na olje, ampak če ima 90% izkoristek, plinska pa 100, bo imel cca. 15% manjše letne stroške. To je če ujame ponudbo gen-i za genialno poceni plin. Tam nekje 100-150€/leto, na uč ocenjeno, verjetno še manj, ker bo dobro izolirana vrstna hiša. Če stane komplet ponudba za plin 4000€, bo vračal najmanj 25let.

Nima veze SV oz. je všteta notri, če bi jo v obeh primerih grel na olje oz. plin.

greje jo preko el. bojlerja trenutno. ne kupim samo 15% prihrankov, kot pravim, skoraj upam trdit, da bišlo 30 in več, sploh zaradi sanacija dimniške tuljave ipd. plus o ceni energenta se bi dalo precej debatirat, ampak bi rad slišat tistr, ki ste recimo mnejali, da vidimo..

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Energetik81 - 11.1.2016

Kaj se da o ceni energetna debatirati? Olje imaš na vsaki pumpi oz. si poglej cene, za plin so pa tudi ceniki in zgoraj omenjena je praktično najnižja v SLO, vsi stroški vključeni. kWh/L oz. kWh/m3 so pa tudi znani. Poraba njegove bajte po sanaciji bo pa skor ziher pod 10MWh/leto, vključno s SV.
Zakaj greje SV z elektriko pa ne vem, ker je dražje.

kupil je takšno stanje, kolikro sme razumel. torej vštej tudi razliko v ogrevanju sanitarne vode po sanaciji kotla, če smo realni.

ne bom se zapletal z drugim, jst gelde realno razlik v praksi vrjame, da se ne motim. ampak to pač ne more vedet, fino pa bi koga še iz prakse bilo slišat..

ne štekam oz ne vidim nič takšnega, kar ne bi bilo že povedano..

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - telmos - 12.1.2016

zdravapamet Napisal:Izorop vedeti moraš naslednje. Oljni in plinski kondenzacijski kotel bosta za sabo potegnila sanacijo dimnika z PVC dimnimi cevmi. Pri plinu je kondenza več in cena je bolj ugodna zato bo bolj učinkovit plinski kotel.
Razmisli pa še tole. Ali želiš klima TČ nizkega cenovnega razreda ali pa za isti denar kupiš špica kotel na plin.
Sam poznam pravi odgovor. Kaj pa ti?
TČ.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - izotop - 12.1.2016

za tč bo rabil dodatno izvest talno gretje, ali pa izbrat visokotemperaturno toplotno črpalko, ki je v osnovi dražja, sploh kaj pametnega. plus tukaj je še ogrevanje sanitarne vode ipd.
plinski kotel lahko enostavna vkomponira na obstoječi sistem, tisto cev v dimnik vstavit ni nobena znanost, kar je tudi že bilo omenjeno, da je že v strošku, kaj pa vem 3-4k.
strošek energenta pri takšni kvadraturi ne bo tako različen, oz po mojem bo pr (novem) plinskem kotlu prej proti letnem strošku elektrike, kot trenutnem strošku olja.

Potem pa vi vseznalci brez prakse povejte zakaj se je povsod kjer so bili zamenjani plinski kotli z Daikin hibridom letni strošek ogrevanja in priprave snitarne vode znižal na 40-60% glede na to, kakšen kotel je bil odstranjen. Ne nakladat kar tja v tri dni. Po eni strani eni nakladajo, da HT sploh ni potreben, po drugi, ko komu paše pa, če ne bo plinskega kotla pa obvezno HT. Več kot berem, več sranja in megle pač kakor komu paše. Realnost je pa ta, da se je pri plinu vedno največ lončkov nastavilo in je še vedno zlata jama za zaslužkarje brez dela!
Kar se plinskih kotlov tiče pa sem za vse tukaj gori verjetno serviser z najdaljšim stažem in marsikateremu serviserju v Sloveniji učitelj in izhod v sili, ko je potrebno kaj rešiti, zato me ne zalagat z nekimi teorijami in pa zavajanji.

ja no, potem povej konkretno kaj in zakaj naj človek nardi, da bo najbolj rentabilno z minimalnimi stroški in posegi. ne vem, v čem je problem. tudi energetske sanacije, subvencije ipd vemo, da so ene vrste lonček (skupaj z vso novo tehnologijo), pa pustimo to.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Gasper123 - 12.1.2016

izotop, ne ga biksat pri tej izolaciji bo vsak radiator na NT TČ dovolj. Če gledam mojo porabo in proizvedeno energijo v vrstni hiši (sosedi tudi nimajo mansarde izdelane, jaz jo imam) s 5 cm stiroporja in ogrevanimi 180 m2, bi rekel da ne potrebuje kaj več kot 8.000 kWh energije na letnem nivoju (80 m2, 16cm stene, 28 cm streha).

strošek s:
- TČ na radiatorjih ca. 350 €
- Olje ca. 600 € + dimnikar
- Plin ca. 600 € + dimnikar

Pri TČ je vprašljiva samo višina investicije, življenska doba, hrup zunaj. Jaz bi se raje vprašal kako hladiti mansardo poleti.

gašper, lokacija? dimnikar pri olju ima precej več dela, baj d mimo, tukaj bodo eko davki in bog si ga vedi kaj v prihodnosti. in 600€ vprašanje, če bo dovolj za ogrevanje 180m2, če gvorimo o olju (govorim po svojih izkušnjah tako pri (mestnem) plinu, olju in deloma tč). no, psrt vse narekuje lokacija..

Dandanes je trajnost vsake TČ večja kot pa plastičnih plinskih kotlov. Čudi me le, da niso še naredili plastičnega notranjega dela kotla v stiku z ognjem. Vse ostalo je že praktično sama plastika. Življenska doba plinskih trošil se danes premika na 7 let. To se v praksi kaže že s tistimi serijami izpred 10 let od vseh najvidnejših proizvajalcev, ko začne po vseh koncih puščat.

Re: Mestni plin ali TČ v vrstni hiši - Poldee - 12.1.2016

Ne vem ce Telmos, vase super duper firme bi prej rekel so nas pripeljale tja. Prepricujete nas v nekaj, kar folk vidi, da ni ravno tako. Svabska kvaliteta, katera se placa vec ampak je boljsa in podobne cvetke... zeh... Super firma in oh in sploh, ampak za skoraj katerokoli model, o katerem sem vprasal, sem dobil odgovor v stilu: ja, za spodnji nivo imajo tudi oni kitajsko robo (kao nizkocenovno) in podobne butastoce. Zakaj pol fakin limajo svojo znamko gor, ce ne z namenom zavajanja? Dejte se mal vprasat no... Tako, da danes folk vsaj malcek razmisli, preden nekam plasira svoj denar in se potrudi zanj dobiti cimvec. No, saj vecina, ki jih poznam. Eni pa se kar zivijo v oblakih.