PodSvojoStreho.net
Novogradnja - kamin da ali ne - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Novogradnja - kamin da ali ne (/showthread.php?tid=64046)

Strani: 1 2 3

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - huska21 - 30.12.2015

gurenc Napisal:sem še enkrat prebral pa vidim, da si še v fazi pred gradnjo - še to - za vsak slučaj lahko daš tudi razvod štroma za priklop agregata.

Najprej hvala za vse nasvete. Vidim da so mnenja zelo različna...

Sicer pa smo res v fazi pred gradnjo, tako da so vse karte odprte, Rad bi našel neko ugodno in učinkovito varianto, vezane tudi na okus oz. želje. Pač kamin ima nek svoj čar...

Ideja o agregatu mi je pa zelo všeč, glede na razne ujme ki se nam zadnja leta dogajajo.

Kar se same gradnje tiče je nizkoenergijska hiša (B1 razred), kvadratura za ogrevanje znaša skupaj 144 m2 (pritličje 64 m2, mansarda 79 m2).

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - aleš.h - 30.12.2015

Citat:Pač kamin ima nek svoj čar...
Drži. In če je takšna želja po njemu, potem kar. Imaš poceni variante vgradnih toplozračnih kaminov (litoželeznih ali ventilacijskih z rapihom) ali dražje variante toplovodnih kaminov ter razne dizajner kamine za zadoščenje notranjega snobovstva Smile

Glede na praktično zastonj drva iz gozda pa bi na tvojem mestu dal v hišo kar centralno na drva + zalogovnik. V dnevni pa lepo vse pripravil za kamin in mogoče kdaj kaj tudi zidal. Do dejanskega zidanja kamina pa bi postavil notri eno kaminsko peč s čim večjim steklenim delom. Če ti dopizdi pepel in prah v dnevni, pa peč preprosto odstraniš in je mir, centralno imaš pa še vedno.

Obzidat kaminski vložek v lastni režiji pa tudi ni nobena znanost.

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - franmaln - 30.12.2015

En pameten kaminski vložek sta ziher tolk kot en zalogovnik, da ga malo estetsko pozidaš bo potreben vložen ekvivalenten eni napadni peči. Bolje vložit več pa izdelat sodobno kurilnico za polena.
Men gre na kur.. ko moram v vozičkom v drvarno po drva, kaj šele da bi jih nosu v dnevno. Pepel se že spuca saj imajo tiste kvazi sesalce, ki ti lepo naprašijo, kaj ko bo ti dimnikar vletu v dnevno sobo vmazan ko pras...???
Če že hočeš ambient kupi eno plazmo pa naštimaj screensaver, če je starejša te bo tud grela. Big Grin

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - gt001 - 30.12.2015

Citat:Če že hočeš ambient kupi eno plazmo pa naštimaj screensaver, če je starejša te bo tud grela. Big Grin
al pa preko youtuba predvajas nekaj takega: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=32-t79ls3rM">https://www.youtube.com/watch?v=32-t79ls3rM</a><!-- m --> da so se efekti pokanja drv poleg Smile

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - alanford - 30.12.2015

Dobra :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - SloCop - 31.12.2015

Takšna drva, ki gorijo na polno 8 ur pa se nič ne porabijo bi tudi jaz imel.
Kje kupim? Smile

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - aleš.h - 31.12.2015

Citat:En pameten kaminski vložek sta ziher tolk kot en zalogovnik, da ga malo estetsko pozidaš bo potreben vložen ekvivalenten eni navadni peči.
To pa niti slučajno ne drži.

Litoželezni kaminski vložki so cenovno najbolj ugodni, obzidava pa tudi ni nek hud strošek. Edino, če so želje drage ali pa najdeš največjega zlatarja med zidarji/pečarji.

Lahko povem pri mojem kaminu: vložek je bil 300€, obzidava 350€ (siporex, flex lepilo, mrežica, 2x zračnik, granitna obloga, granitna polica po meri), dimna cev in 90 koleno + rozeta 80€ fi20. Potem pa sem dal notri še cca 100kom šamotne opeke za akumulacijo po ceni 2€/komad. Delal sem vse sam, edino oblogo in polico mi je izdelal mojster, ker nisem imel/dobil stroja za mokro rezanje granita.

Se pa jasno zavedam, da če bi dal kamin narediti v celoti privatniku, mi 2000€ verjetno ne bi bilo dovolj.

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - McBobo - 31.12.2015

Pri nas novogradnja, lesena hiša 277 m2 s kletjo vred. Ogrevamo se izkjučno in samo na TČ. Nimamo dimnika, ni skrbi vse v vezi okoli drv, ni dimikarja in njegovih zlatarskih tarif. V pritličju in mansardi 20°C, klet še ni ogrevana, ker je še nedokončana. Bo pa povsod talno. Mesečni strošek sedaj ekstra cca. €50 za ogrevanje. Če želiš konfort brez prenašanja drv in svinarije okoli tega je to to.
Za zganjanje romantike imamo roštilj. Uf sem se spomnil, da moram enkrat tudi pozimi to probat zakurit zunaj. Jaz, če tudi bi imel drva, bi jih prodal in ta denar namenil za porabljeno elektriko. Nekaj drv pa za roštilj 8) .

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - zanka - 31.12.2015

Škoda 8) , k leseni hiši paše vonj po ognju. Pa dim je najboljši insekticid, vsaj tako utemeljujejo ohranjenost starih lesenih hiš, npr. Nacetova v Škofji Loki. Big Grin Ogenj je ogenj, že od pradavnine nek mističen pojav.
Sory, malo mimo.

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - Homer - 31.12.2015

Od tega "inskticida" se je potem, zaradi zadimljenih pljuč, živelo v povprečju 50 let.

Sicer pa vsak ima prosto izbiro kako in s čim se bo ogreval.

Jaz niti slučajno ne bi v stanovanju imel kurišča in posledično prah, pepel, dim....
Da ne govorimo o vonju, ki ga dobijo oblačila. Seveda tega "kurjači kaminov" ne vonjajo, tako kot kadilci ne vonjajo cigaretnega dima.

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - xavi - 31.12.2015

Centralno ogrevanje z TČ, v dnevni sobi toplozračni kamin (toplotni vir neodvisen od el. energije).
Kurilnico v dnevni sobi ti odsvetujem. Največja svinjarija je, ko nosiš drva v stanovanje in marsikaj leti iz njih. Da občasno zakuriš še nekak gre, da pa bi non stop nalagal, pa si ne predstavljam.
No, sam sem zaradi najdaljše noči, pa tudi napovedanega mraza pred kakšno uro prvič v tej sezoni zakuril kamin. Črpalka se je že izklopla, tako da sem popis za mesec december končal kakšnih 10 ur prej. Kljub temu, poraba večja za 8% več kot lani.

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - McBobo - 31.12.2015

zanka Napisal:Škoda 8) , k leseni hiši paše vonj po ognju. Pa dim je najboljši insekticid, vsaj tako utemeljujejo ohranjenost starih lesenih hiš, npr. Nacetova v Škofji Loki. Big Grin Ogenj je ogenj, že od pradavnine nek mističen pojav.
Sory, malo mimo.

Takole bom rekel; tudi sam bi imel kaminček v kakšni majhni brunarici nekje na samem, kot vikend, meter snega... To pa bi bila romantika uf...
Ampak v hiši pa definitivno ne. Mogoče imam malo čudne poglede, da nekje kamin da, drugje ne, pa vseeno. Hiša, kjer živiš večino časa pa mora biti malo bolj čista, kot kakšen vikend.

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - huska21 - 3.1.2016

Ok, najprej srečno 2016 vsem...

Glede na vse prebrano... kaj pa naslednja opcija?

Za ogrevanje prostorov in sanitarne vode bi kot primarno postavil toplotno črpalko. Kot sekundarni vir ogrevanja in zganjanje romantike pa toplozračni kamin z razvodom toplega zraka po hiši.

Tisti ki imate izkušnje s TČ, a je le ta sposobna v mrzli zimi sama poganjati celoten proces ogrevanja objekta in sanitarne vode? Ali je nujno imeti nek back up oz. rezervo?
In še drugo vprašanje:
Namreč nekje sem prebral, da če v kurilnici pade temperatura pod 7 C, potem TČ naj ne bi delovala. Kako je s tem v praksi?

LP,
DG

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - franmaln - 3.1.2016

To kar si prebral da TČ ne deluje pod 7 stC mislim da velja za večino kompaktnih TČ, ki so namontirane na bojler in so narejene izključno za ogrevanje sanitarne vode.

Re: Novogradnja - kamin da ali ne - 03pomlad - 3.1.2016

Mi imamo montažno hišo. Imeti kamin mi je bilo nekaj logičnega. ...
Sva najprej razmišljala o peletih za glavno kurjavo, o kaminu v bivalnem prostoru,... na koncu sva sicer dala eno povezavo v vogal za morebitni toplovodni kamin, vendar je dejstvo da je kamin enostavno premočan za energetsko učinkovite hiše. Že samo sonce nam glavno prostor tako segreje, glede na preostale, da si ne predstavljam imeti kamin z ognjem v hiši. Drugo je če je hiša en sam velik prostor.
Večina mojstrov za ogrevanje nam je kamin odsvetovala glede na energijske potrebe.

Imamo TČ in to je to. Ni dela, svinjarije in ni zapletenega sistema in regulacij in raznih kombinacij z raznimi kamini. Poleg tega zahteva nek dodaten prostor okrog, dimnik,...

Roštilj itd. bo pa zunaj na terasi in bo zagotovo tisto kjer se bom izživljal kar se kurjenja tiče.