![]() |
|
Pravilno kurjenje stadlerce - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pravilno kurjenje stadlerce (/showthread.php?tid=63838) |
Re: Pravilno kurjenje stadlerce - kadotr - 6.12.2015 Meni je bilo razloženo nekako takole: pločevina A4 formata pokrije del rešetke. Ogenj je zato nekaj manjši kljub odprtemu samsonu, tako da je gorenje normalno. Menda se zmanjša (prevelika) kapaciteta kotla. Ker imam vodnohlajeno rešetko, se s pločevino prepreči prevelik odvzem toplote ognju. Ogenj se bolj razgori. Podobno kot pri CTC kotlih s keramično rešetko. Tudi pri nekaj drugih. Žerjavica ostane na pločevini, prej pa sem moral po vsakem odgoretju drv ponovno zakuriti, če nisem dovolj hitro ujel pravega trenutka za nakladanje drv. Nasvet mi je poslal bivši tehnolog oz. konstrukter kotlov. Priporoča tudi prvo kurjenje od zgoraj navzdol. Kotli z vodno hlajeno rešetko so v osnovi predvideni za kurjenje premoga. O tem se je že veliko pisalo. Omenjenih težav nisem imel s prejšnjim kotlom KTK Avtomontaža. Imel je le eno hibo: prerjavel je v zadnjem prekatu spodaj. Moral bi ga spodaj odpreti, navariti novo dno cca 5 cm višje, pa bi še danes delal. Imel je litoželezno rešetko. Pokuril sem cca tretjino manj, kot sedaj. Danes je podobne konstrukcije Vrečkov kotel. Kotla z vodno hlajeno rešetko pa nikoli več za kurjenje drv. Niti kotla tega proizvajalca... Re: Pravilno kurjenje stadlerce - Žerjavar - 6.12.2015 Jaz si funkcijo te pločevine razlagam kot odgorevanje od zgoraj, le da v tem primeru od spredaj. Večina naloženih drv nima svežega zraka, ne morejo goreti. Gori le sprednji del, kamor od spodaj prihaja zrak ter se pomešan z dimnimi plini dviga ob prednji strani kurišča. To je področje izgorevanja. Re: Pravilno kurjenje stadlerce - kadotr - 6.12.2015 Pločevina je na rešetki spredaj, pomaknjena povsem do rešetkastih vratic; na sredini spodnje rešetke, tako da pride zrak na obeh stranicah in zadaj do ognja. Pločevina pokrije približno tretjino rešetke. Zrak za zgorevanje torej prihaja od vseh štirih strani (spredaj skozi rešetkasta vratca). Re: Pravilno kurjenje stadlerce - stadler - 6.12.2015 ponavadi nalozim na polno in zakurim od zgoraj.res pa je da nima turbolatorjev in si plini nekje 200C na izstopu.nimam neke ideje kako bi na tiste policke ko gre dim v obliki crke S v dimnik zmanjsal hitrost dimnih plinov? Re: Pravilno kurjenje stadlerce - Hanzi - 6.12.2015 Plehnate ovire nastavi na police. Ampak ce imas 200C TDP, potem ni nobene panike. Ferrotermovka je sla do 500, gorela je na okoli 300 Re: Pravilno kurjenje stadlerce - misko07 - 6.12.2015 Ko moja na polno zagori grejo plini cez 500.. Ce orng pogledam dimnik, vidm kako polena skozi letijo, hehehe. Re: Pravilno kurjenje stadlerce - stadler - 6.12.2015 Moja je takšna kot na sliki, spodaj ima rešetko, kjer prihaja luft...a naj bi dal šamot na tla namesto pleha?? A kdo ve čemu služi tole na prvi sliki, ki je na gornjih vratcih, je to za sekundarni zrak? Kako se uporablja? Re: Pravilno kurjenje stadlerce - stadler - 6.12.2015 tole z rdečo? Lani sem imel šamot v kurišču kot je na sliki, niti ne vem če sem kaj profitiral, letos pa je brez šamota kot je vidno na sliki... Turbolatorjev nima, tako da niti ne vem ali se da kaj na tej peči sploh narediti, da bo vse skupaj dlje gorelo in povečalo izkoristek? PS:peč je TVT stadler UNI in ima 40 KW Re: Pravilno kurjenje stadlerce - picas55 - 6.12.2015 Nič nimam proti kotlu, samo s prigraditvijo zalogovnika ob pravilnem in že svetovanem načinu kurjenja pridobiš predvsem na čistejšem kotlu, za redkejši ali za daljšo pavzo med obiskom kurilnice pa dvomim TDP je solidna, če ni merjena na vrhu dimnika, glede kurjenja pa glede na podatke o pokurjenih drvah 15prm , si sam nekako razlagam kot 15000 /60l = 250 naklad ali kurjenj ali praktično eno naklado na dan. Za segret zalogovnik po mojem bi moral itak po 3-4h doložit drva. Če druga črna slika predstavlja izmenjevalce, bi ob kontroli TPD lahko namestil zaviralce DP. Samsona bi itak ob zalogovniku moral imeti na 85°C, pri eventuelnem štiripotnim mešalnem ventilu pa imet odprtega dobro polovico. Ja in na zgornjih vratih (obkrožena z rdečo) je res loputa sekundarnega zraka.(žal ni avtomatska kot za primaren) Če je namen še naprej ogrevanje z drvmi je vseeno bolje vgradit zalogovnik. Enkrat ga bo pač treba, ko se pokaže potreba po menjavi kotla imate resda samo strošek kotla subvencioniran je pa bolje kot nič. Re: Pravilno kurjenje stadlerce - kurili - 7.12.2015 Tako kot je napisal Frane je eden od načinov, ki je boljši kot kurjenje od spodaj po celi širini. Tisto kar je zgoraj na vratih kot nekakšen vijak je dejansko odprtina za sekundarni zrak. Malo si poigraj in jo malo odpiraj, posebej če zakuriš od vrha ti bodo dimni plini goreli še v kaskadah s tem boš bolje izkoristil kurjavo in pridobil na izkoristku. Imel sem podobno peč Labin progres in sem jo kuril na tak način Re: Pravilno kurjenje stadlerce - stadler - 7.12.2015 se pravi, da je pametno zakuriti z vrha in čimbolj zadaj, da imajo plini daljšo pot. Ni mi čisto jasno zakaj bi vertikalno na vrata postavil pleh? Morda kakšna slika? In pa ali morda veste, ali je v rešetkah voda ali ne? PS: je smiselno po celi rešetki postaviti šamotne plošče? Re: Pravilno kurjenje stadlerce - kurili - 7.12.2015 V rešetki imaš vodo, zalaganje s pločevino ali postavljanje šamotnih opek je stvar preizkusa, pazi da ne boš rešetko čisto zaprl, ogenj za dobro gorenje rabi zrak. Pri polaganju opeke na rešetko se ti lahko zgodi da bo peč zgubila na moči, kajti vroča rešetka dobro segreva vodo. Pri kurjenju z vrha je vseeno kje zakuriš lahko na sredi kajti zrak prihaja od spodaj in cela naklada bo enakomerno gorela. Od zadaj ali od spredaj pri vratcih zakuriš kadar kuriš od spodaj da potem gori proti vrhu zadaj pa skozi drva vleče zrak da bolje izgorevajo plini zgoraj, za pomoč imaš vijak na zgornjih vratih za dodaten zrak. Stadlerica ima kar veliko kurišče, tako da lahko potem ko si zakuril od vrha in je pogorelo, rabiš pa še naprej kuriti, žerjavico z grebljico potisneš čisto zadaj in na golo rešetko ter čez žerjavico naložiš drva boš videl kako bo gorelo Re: Pravilno kurjenje stadlerce - stadler - 7.12.2015 vem,ampak je pec itak premocna in pol se drva kuhajo namesto da gorijo.dimni plini so takoj na izstopu iz dimnika max 200C.res pa je da drva prehitro pogorijo v tej peci...na 2 uri je treba nalagat Re: Pravilno kurjenje stadlerce - kurili - 8.12.2015 Edina pametna rešitev je zalogovnik, to vem iz lastne izkušnje. Imam sicer trajnožarno peč a dokler nisem dogradil zalogovnika sem imel podobne težave, kuril po malo da se niso drva cmradila in kar naprej dolagal. Sedaj peč gori na polno če ni idvzema se ogreje zalogovnik in potem je še zjutraj prijetno toplo Re: Pravilno kurjenje stadlerce - misko07 - 8.12.2015 Se strinjam s @kurili... Nekak pa ne verjamem, da imas temp. dimnih plinov tako nizko... |