PodSvojoStreho.net
Menjava peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Menjava peči (/showthread.php?tid=63255)

Strani: 1 2 3 4

Re: Menjava peči - kadotr - 9.10.2015

Dodajam: v primeru nabave Centrometalovega gorilnika in odpovedi obstoječega kotla kupiš nov Centrometalov kotel, gorilnik pa že imaš....

Re: Menjava peči - jani65 - 9.10.2015

Enostavno kot pasulj.

Re: Menjava peči - picas55 - 10.10.2015

Se pridržujem mnenju kadotr in jani65. Nabaviš še termometer dimnih plinov cca 20€ in kotel očistiš, ko se ti temperatura poviša za kakšnih 20-30° C , kar je bilo pri meni na teden dni pri najbolj intenzivnem kurjenju. Če je bilo dosedanje kurjenje z k.o bi moral imeti turbolatorje.(Glede ne visoko T DP, jih verjetno nimaš, zato jih nabavi) . Podani podatki izkoristka, so samo za gorilnik
Pred začetkom temeljito očisti peč, da boš imel očitano razliko v temperaturi.
Sam na fensi šmensi gorilniku tudi z srednjecenovnimi bukovimi peleti 240€, nisem imel problemov. Ni komoditete kot pri kurjenju s ko, pa vseeno mislim, da polovični prihranek, odtehta 1x tedensko (na izi) čiščenje in polnjenje zalogovnika pelet eno slabo uro. Nastavitev moči peletnega gorilca pa malo manjša od gorilca na ko.T. DP pa >od 120 - 150 ° C. Meni se je izkazala za boljšo, zaradi manj vklopov ( primerljivo s porabo avtomobila po mestu)
Peletov pa boš porabil dobro 2x količino porabljenega ko.

Re: Menjava peči - kadotr - 10.10.2015

?

Re: Menjava peči - jani65 - 10.10.2015

ZP
Nisem pristaš blagovnih znamk ,meni je pomembno ,da zadeva deluje(imam Renaulta in VW). Ko sem nabavljal kotel sem tudi gledal Valherja pa me je minilo ko sem obiskal sejem v Celju,ker od predstavnikov ni bilo druga kot samo hvaljenje ,ko sem pa pogledal regulacijo pa je bila iz časa .............. . V vzhodnih državah uporabljajo njihovi kotli zelo napredne regulacije. Če mi moj CM gorilnik danes crkne grem v ponedeljek takoj po novega in to zato ,ker je zadeva taka kot mora bit, in ker mi že četrto sezono dela brez napake.

Re: Menjava peči - stepski - 10.10.2015

zdravapamet Napisal:Valherjev stx je njegov nizkocenovnik in je po domače klasičen kotel na drva z gorilnikom na pelete.
Dvoživka pri kateri boš moral sprejeti kar nekaj kompromisov. Slab izkoristek obeh goriv. Menjava vrat ob menjavi energenta itd.
Če imaš le dobrih 3.000,00 EUR boš težko prišel skozi. Razen če boš vse stare črpalke in ventile obdržal. Če boš menjal menjaj vse v kompletu. Drugače raje še eno leto počakaj in potem naredi prav.
Drugače pa je v osnov ta komplet zadovoljive kvalitete. Mnogo boljši kot Centrometal in podobni.

Prosim če lahko razčleniš svoje zadnje besede, oziroma jih argumentiraš, " boljši kot Centrometal in podobni... " in navedeš verodostojne argumente v prid Valherja... oziroma jih podkrepiš z dokazi...

Re: Menjava peči - kadotr - 10.10.2015

Zdeva je enostavno rešljiva: namesto zdravapamet napišeš "zdravapamet"...

Re: Menjava peči - xavi - 11.10.2015

_jackson_ Napisal:O peči težko kaj povem, ker vem samo znamko (Tam Stadler). Prav tako nimam podatkov, koliko je bila v uporabi, koliko drv oz. olja je bilo porabljenega, skrata nič.
Zadnji podatki z meritve so stari 10 let in so sledeči:
Diza: 0,6060
Tlak: 1060
CO2: 10,2%
Temperatura: 203 °C
Izkoristek: 89,4%

Prilagam še sliko.
Nekaj podobnega. Cena cca.1500 eurov z predelavo vratc in montažo.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pelegor.com/si/imgCustom/gallery_12m.jpg">http://www.pelegor.com/si/imgCustom/gallery_12m.jpg</a><!-- m -->
Sicer pa se mi zdi, da je pri pri peletih kot gorivu, najpomembnejša njihova kvaliteta, bolj kot vse ostalo.
Včeraj sem bil Hornbachu (Seirsberg Avstrija), cena peletov nad 200 vreč 3,69 eura. 100% smreka, prva klasa. Jodlarji ne lažejo.

Re: Menjava peči - sašo65 - 11.10.2015

kadotr Napisal:Zdeva je enostavno rešljiva: namesto zdravapamet napišeš "zdravapamet"...
me tega tipsona sem jaz že preimenoval v "adijopamet"......
PS. Centrometale sem do sedaj videl kr nekaj_vsi "špilajo" fenomenalno...za to ceno in kvaliteto mislim, da med TOP 3 kar se tiče peletnih peči...

Re: Menjava peči - jani65 - 11.10.2015

Takih kombiniranih sistemov je največ in če so peleti in gorilnik kvalitetni ni težav. Specialke ne porabijo nič maj kot ti kloni.

Re: Menjava peči - _jackson_ - 12.10.2015

Še nekaj podatkov s ploščice na zadnji strani peči:
Kalorična vrednost: 25.000 kcal/h
Delovni tlak: 30mVS
Bojler: 95l
Delovni tlak bojlerja: 6 kp/cm2

Še slikca:

Kateri Centrometal je primerljiv z Valherjevim STX?

Re: Menjava peči - jani65 - 12.10.2015

In kaj bi z tem rad dokazal. Kotel drži tako kot z njim dela lastnik. Imam Renault 201500km(l.2000) in VW 201500km(2008). Pri peletih je važen gorilnik in regulacija in tu je Valher imel veliko težav ,ker pač hoče izmislit toplo vodo, namesto da bi vgradil preizkušeno regolacijo od neke firme,ki ji jih izdeluje na kile. In koliko imaš kritik preko CM na tem ali kakšen drugem forumu?Pišem o začetni regolaciji ,ker sedaj ima neko drugo.

Re: Menjava peči - stepski - 12.10.2015

@zdravapamet

glede na to da je iz tvojih besed razbrati da protežiraš Valherja bi bilo mogoče dobro da si najprej razrešiš njihove kratice... zgoraj uporabljaš STX - klasični kotel na drva, v primeru kratice STP pa je temu kotlu dodan peletni del... o katerem predvidevam govoriš v nadaljevanju... ( upam si trditi da po prerezu zelo podoben CM- eko-ck... )
Kar ti dam prav se je Valher res potrudil okrog dizajna... ( ampak, ni vse zlato kar se sveti )... mislim da se sama regulacja ne more niti primerjati z CM-ovo in izbor velikosti zalogovnika tudi veva na čigavi strani je pa še kaj bi se našlo in ker že omenjaš tisti zatič, če mu ga nisi mogel " zrihtati ", sory sam nebi hotel imeti takega monterja... in tole je zelo primerno branje o zgodah in nezgodah... <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=45719&hilit=valher+dvokuri%C5%A1%C4%8Dni&start=570">viewtopic.php?f=7&t=45719&hilit=valher+dvokuri%C5%A1%C4%8Dni&start=570</a><!-- l -->, pa še kaka tema bi se našla...
Ker pa je bila Valherca tudi v mojem ožjem izboru ti lahko zagotovim, da kljub meilom in telefonom, se niso potrudili niti toliko, da bi mi jo vsaj poskusili prodati... (zanimivo kaj je vedno bil njihov odgovor, samo še tole rešimo... )
Če bi sam poslušal monterje, le katero peč bi danes imel v kurilnici, vsak pač hvali svojega konja ne... in če ti rečeš stranki vzemi Valherja, zraven pa popljuvaš CM, potem verjamem da ti je uspelo prodati samo eno, ampak saj oba veva kako to gre...
Sam se skušam izogniti temu da bi katero peč dajal v nič, vsak se pač odloči sam na podlagi pridobljenih mnenj... lahko povem samo to da o mojem Centroplusu ne morem reči nič slabega... niti o odnosu poblaščenega "zaganjalca" in sreviserja, pa ga v tem smislu še nisem rabil...
In ker se vse začne in neha pri denarju, čeprav je do Valherjevih cen zelo težko priti mislim, da je med njo in adekvatno eko-ck s peleletnim setom vsaj 500eu razlike...
Ali ti CM in ostali res delajo tako konkurenco da jih tako daješ v nič, pa oba veva da to sedajle ni prvič, ali pa je to samo tvoj način dela...
Ker tako dobro poznaš obe znamki, bi morda lahko @_jackson_ , povedal kateri CM je primerljiv z Valherco..
p.s
se opravičujem morebitnim lastnikom Valherjevih peči... naj vam delajo dolgo in dobro služijo...

A potem lahko nekdo napiše kaj so plusi in minusi ene in druge peči??