![]() |
|
Vakuumski kolektorji - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Vakuumski kolektorji (/showthread.php?tid=62206) Strani:
1
2
|
Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 26.8.2015 bohinc Napisal:m2 so pošteni , temu primerna cena. Polnjeni so z 1,25 litri solarne tekočine. Izolacija je vakuumska. Z regulacijo globine vakuuma se regulira izolacija kolektorja in s tem pridobljena energija in delovna temperatura. Posledica tega je da, pozimi kolektor deluje kot zelo dober vakuumski kolektor, poleti pa kot slab ploščati kolektor, ki se sam ohlaja in se ne pregreva. Zaradi tega je pozimi poraba električne energije večja kot poleti. V letu 2014 smo za delovanje sistema porabili 6% energije. Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 26.8.2015 Včeraj smo porabili 2 kilovatni uri električne energije za pridobljenih 29 toplotne energije. Re: Vakuumski kolektorji - bohinc - 26.8.2015 Hvala, bolj jasno! Tudi za vabilo iz druge teme... Polnjenja je glede na m2 malo , napram drugim panelom (kar sem jih gledal), je to v povezavi s čim? Lp Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 26.8.2015 Povezano je z hitrejšo odzivnostjo kolektorja, drugih namenov pa ni. Re: Vakuumski kolektorji - Jozl - 31.8.2015 dvss Napisal:Včeraj smo porabili 2 kilovatni uri električne energije za pridobljenih 29 toplotne energije. UPA ja kašne črpalke pa imaš to. Morajo imeti vsaj skupne nazivne moči preko 1500W ali 1,5kW. Pri meni deluje samo 50W čarpalka in je 2 dni nazaj, ko sem v bazen dodatno filal toplo vodo pridobil 30kWh toplote, 1 dan nazaj pa dobrih 20kWh, ko je zalogovnik imel na vrhu preko 80°C. Pozimi, ko si rekel, da je praba elektrike večja, potem bodo imeli kolektroji večjo porabo in enako pridodljeno energijo kot sedaj, ker je obsevanja 1/2 sedanjega. Jaz imam pozimi januarja ob sončnem vremenu preko 20kWh, marca pa tudi 30kWh, poleti pa samo 20kWh na dan. Največ sem imel 2013 julij - avgust, ko sem pregreval estrihe, je bilo pridobljene energije skoraj 60kWh, kar sploh nisem mogel verjeti, ker je imel zalogovnik največ 40°C, da sem moral ob močni vročini še zakuriti v peči na drva za pregretje estriha. Re: Vakuumski kolektorji - BLABLABLA - 31.8.2015 dvss Napisal:Včeraj smo porabili 2 kilovatni uri električne energije za pridobljenih 29 toplotne energije. Toje je BDW izredno slab rezultat. Na običajen kolikor toliko sončen dan moj sistem daje lahko tudi 50 x več toplotne energije, kot jo porabi za poganjanje črpalk. Konice so pa lahko tudi blizu 1:100 (vložena elektika/dobljena toplota) pa tako kot je napisal Jože. Kwa maš to zaeno pumpo, da ti požge 2 kWh/dan Dan ima max 10 ur uporabnega sončnega obsevanja. Torej imaš čez palec črpalko moči 200W. Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 31.8.2015 Citat:UPA ja kašne črpalke pa imaš to. Morajo imeti vsaj skupne nazivne moči preko 1500W ali 1,5kW. Pri meni deluje samo 50W čarpalka in je 2 dni nazaj, ko sem v bazen dodatno filal toplo vodo pridobil 30kWh toplote, 1 dan nazaj pa dobrih 20kWh, ko je zalogovnik imel na vrhu preko 80°C. Imam vakuumsko rotativno moči 440 W in obratuje 1/2 ure na dan in vakuumsko difuzijsko črpalko moči 300 W, ki obratuje ves čas delovanja sistema. Citat:Pozimi, ko si rekel, da je praba elektrike večja, potem bodo imeli kolektroji večjo porabo in enako pridodljeno energijo kot sedaj, ker je obsevanja 1/2 sedanjega. Recimo letošnjega Februarja sem za pridobitev 558 kWh topotne porabil 42 kWh električne energije. Citat:Jaz imam pozimi januarja ob sončnem vremenu preko 20kWh, marca pa tudi 30kWh, poleti pa samo 20kWh na dan. Največ sem imel 2013 julij - avgust, ko sem pregreval estrihe, je bilo pridobljene energije skoraj 60kWh, kar sploh nisem mogel verjeti, ker je imel zalogovnik največ 40°C, da sem moral ob močni vročini še zakuriti v peči na drva za pregretje estriha. Letos 13 Januarja sem iz kolektorjev pridobil 59 kWh toplotne energije za kar sem porabil 3 kWh električne energije. 8 Marca letos pa sem iz kolektorjev pridobil 105 kWh toplotne energije za kar sem porabil 2 kWh električne energije. Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 31.8.2015 BLABLABLA Napisal:dvss Napisal:Včeraj smo porabili 2 kilovatni uri električne energije za pridobljenih 29 toplotne energije. Dinamičen vakuumski solarni sistem sestavljen iz ploščatih vakuumskih kolektorjev, ki se poleti ne pregreva in pozimi deluje tako, kot vsi vakuumski kolektorji. Sistem je namenjen podpori ogrevanju in je Decembra 2014 prispeval 454 kWh, Januarja 2015 371 kWh in Februarja 2015 558 kWh toplotne energije. Za to je porabil Decembra 2014 23 kWh, Januarja 2015 35 kWh in Februarja 2015 42 kWh električne energije. Re: Vakuumski kolektorji - BLABLABLA - 31.8.2015 Še vedno podatki v razmerju med vloženo in dobljeno energijo niso impresivni. December 2014, 19,7 Januar 2015, 10,6 Februar, 13,3 Učinkovitost je resnično boga (nič posebnega, da ne bo žaljivo) Problem je kot vidim visoka lastna poraba sistma (vakuum črpalke) Taka razmerja jaz z lahkoto ujamem na svojih ploščatih. Je pa res, da pozimi držim temparaturo v kolektorjih na povratku zelo nizko (pod 35°C). Sanitarna voda gre iz 6°C na max 25°C, potem preklop v podporo ogrevanju (dvigovanje povratka ogrevne vode v TČ). Re: Vakuumski kolektorji - bohinc - 31.8.2015 Citat:Problem je kot vidim visoka lastna poraba sistma (vakuum črpalke)Kar je pošteno opisano , kot slabost [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dvssunichr("46")si/opis-sistema[/url] Pozimi (kot med letom...) je odvisna osončenost , omenjate vsi lepe lepe sončne dni :?: Jozl npr. : torej cca 20x 31 (če bi mel ves mesec lepe sončne dni)620 kWh (vakum- kateri)? Kaj pa difuzna svetloba ? Omenjeni naj bi delovali na tak dan z :?: % izkoristka ? Gledam mesece, malo gori doli ....[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dvssunichr("46")si/kolektor/mesecni-podatki[/url] res težko verjamem v dobro delovanje v difuzni svetlobi, kot napovedane prihranek, čeprav bi rad... Re: Vakuumski kolektorji - bohinc - 2.9.2015 :?: (gledano , kot pomoč ogrevanju mesece nov., dec., jan., feb., mar., ko za ogrevanje porabimo največ...) Marsikje so ti meseci deležni (poleg padavin) precej megle (tudi goste) v katero difuzna svetloba (da kolektor oddaja kaj omembe vrednega) sodi ali ne? V teh mesecih pogrešam bolj zeleno obarvanost, da bi verjel, napovedanim prihrankom, saj le ti predstavljajo večji del letnih stroškov za ogrevanje (s čemurkoli se že kdo ogreva... ) :wink: Ostale mesece, je strošek tudi z kako drugo namensko napravo (ali večino), zanemarljivo majhen. Stroške povprečij dviga zima Tko kot dohodki manjšine, ki jih večina nima :roll: Tudi danes pridobljena energija zaenkrat (5kWh) švoh[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dvssunichr("46")si/kolektor[/url] , ste meli cel dan dež ? [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")meteovistaunichr("46")si/Evropa/Slovenija/Litija/4120893[/url] Res zanimiv bi bil pogled na zimo 2011/12, ko se je lahko reklo zima... Re: Vakuumski kolektorji - Hanzi - 3.9.2015 Vsaj vceraj popoldne po 15 uri, 10km iz litije je bil sonce in so kolektorji lepo delali. Zna pa pozimi biti kar nekaj megle v litiji. Sava pac ni daleč (gre po sredini) Re: Vakuumski kolektorji - dvss - 20.9.2015 Pod zaporedno številko 16 je v Informativnem seznamu SSE, Eko sklada, objavljen DVSS 4.027, kot ustrezen za prejem subvencije. Re: Vakuumski kolektorji - bohinc - 20.9.2015 Lepo Nismo pa dosti , žal, zvedeli o pojmovanju difuzne svetlobe, predvsem v zimskih mesecih, ter vpliv na letno povprečje... lp |