![]() |
|
Cena talnega gretja 2015 - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Cena talnega gretja 2015 (/showthread.php?tid=62131) |
Re: Cena talnega gretja 2015 - Energetik81 - 18.6.2015 [url=httpunichr("58")//www2unichr("46")lecadunichr("46")si/documents/seminarji/talno-ogrevanje/EN1264unichr("46")html]Poigraj se s tem programom[/url], je takoj vse jasno. Če čisto logično pomislim, za določeno moč gretja v prostoru rabiš vedno enak zmnožek dT in pretoka skozi vejo. Če bodo cevi gostejše, je večji dT torej imaš manjši pretok skozi vejo. A razmišljam prav? Re: Cena talnega gretja 2015 - gt001 - 18.6.2015 po lastnih opazanjih (ok, uradno nismo pasivni, smo pa blizu, talno pa je kpl. na 10cm razmilka) je finta le v tem, da je nizja temp. vtoka in hitrejsa odzivnost (kolikor je pac o odzivnosti pri talnem mozno govoriti). Re: Cena talnega gretja 2015 - Fantocci - 18.6.2015 Misliš, da bo v primeru gosteje položenih cevi nižja temperatura vtoka? Če je to res, je to za TČ in njen Cop izredno ugodno. Moderna inverterska TČ lahko spreminja oba parametra: dT in pretok in se glede na softver sama odloča za najugodnejši režim dela. Imam občutek, da se je v mojem primeru res dT znižal na minimum, kar pa ugodno vpliva na izkoristek, če se ne motim. Imam pa ravno tak primer: Fujitsu inverter TČ, relativno na gosto položene cevi v pasivni hiši. Majstri so pač naredili talno pri nas enako kot pri vseh drugih hišah, z izolacijo hiše se kaj dosti niso ukvarjali, PZI pa jih tudi ni zanimal. Sem pa celo zimo opazoval dT in se mi je zdel izjemno mali (gledal sem temperaturo vtoka in povratka, ki jo pač TČ pokaže na displeju). Re: Cena talnega gretja 2015 - cheba - 18.6.2015 Ne samo količina cevi na m2, pomembno je tudi kolikšen del cevi je v neposrednem stiku z betonom. Idealno bi bilo, da bi bila komplet cev oblita z betonom. Re: Cena talnega gretja 2015 - gt001 - 18.6.2015 primerjava med objekti, da bi lahko govorili o vplivu razmika itd. je itak nemogoca, to je dejstvo. ampak ce upostevam, da smo imeli povprecno temp. vtoka nekje pri 24-25° pri povprecni notranji temp. 22°, potem se mi zdi, da je to to. oz. razmisljam naprej: razmik 10cm vs. 15cm pomeni, da je povrsina grelnega telesa (povrsina cevi talnega) vecja za 33%. ker na pretok nimam vpliva (primitivna pec s primitivno regulacijo), potem pec prilagaja dT glede na izgube objekta z zmanjsanjem temp vtoka pri konst. pretoku. Re: Cena talnega gretja 2015 - gt001 - 18.6.2015 cheba Napisal:Ne samo količina cevi na m2, pomembno je tudi kolikšen del cevi je v neposrednem stiku z betonom. Idealno bi bilo, da bi bila komplet cev oblita z betonom. tu bi bila potem idealna varianta (najbrz): talno na mreze in samorazlivni estrih Re: Cena talnega gretja 2015 - Fantocci - 18.6.2015 Torej, pod črto: posebej v primeru TČ (pa verjetno tudi pri ostalih ogrevalnih virih) je večja količina cevi od izračunane (do neke razumne meje seveda, kar zmore brez težav poganjati OČ) lahko samo plus. Kaj negativnega se dosedaj ni nihče spomnil. Re: Cena talnega gretja 2015 - firefly - 18.6.2015 Cena cevi VS prihranki na TC... Re: Cena talnega gretja 2015 - gt001 - 18.6.2015 jp, zgleda tako. torej 8m/m² vs. 12m/m² pomeni pri povprecni hisi ogrevane povrsine 140m² nekje 600€ (700m*0,8€) prihranka na ceveh, plus tega so razdelilci malo cenejsi, ker ne rabijo toliko priklopov. to je pa pri pasivni na TC ze ene tri leta ogrevanja gratis. Re: Cena talnega gretja 2015 - bk9105 - 18.6.2015 Tisti, ki polagate cevi tako na gosto, ste imeli izdelan PZI za talno, ali so vam to svetovali tisti, ki vam bodo cevi polagali? Me je ob prebiranju te teme kar strah, da je moj PZI narejen kar na pamet, za okras, ali pa je pisanje tukaj o razmaku 10cm ali še gosteje na pamet. Projektant strojnih inštalacij mi je namreč v večini prostorov predvidel razmak 20cm, kopalnice 10cm, pa še cevi je predvidel fi14 in ne fi16. In ne, ne gradim pasivne hiše. Torej na poslagi česa dajete cevi na 10 ali še bolj na gosto? Re: Cena talnega gretja 2015 - SpiD3r - 18.6.2015 Ne skrbi, tvoj projektant je zracunal prav. na 10cm je polaganje na palec, tako kot polagajo vse prostore enako od kopalnic do sob, do garaž (temperature v teh prostorih pa so si razlicne, od 15°C pa do 24°C, ravno tako ni nobenemu pomembno ali ima keramiko, ali pa 2cm debel parket). Pri tebi me samo cudi da imas cev fi14, ali ti v projektu pise DN14, kar je cev fi16 o kateri vsi govorijo. Verjemi svojemu strojniku, kateri ti je zracunal transmisijske izgube, in na podlagi tega dimenzioniral talno ogrevanje. Re: Cena talnega gretja 2015 - bk9105 - 18.6.2015 cev je podana kot 14x2 Re: Cena talnega gretja 2015 - 03pomlad - 18.6.2015 tudi nam je v projektu predvidel polaganje na redko - po robovih in kopalnici bolj na gosto 8cm , drugje bolj redko 24cm. Položili smo pa na gosto, v upanju na manjšo temperaturo vtoka,... res pa je da vsak obrtnik od metra pokasira kakšen rabat .... več kot ti natlači cevi bolje je zanj... oznaka je pa 16x2mm Re: Cena talnega gretja 2015 - mišek2014 - 18.6.2015 Se pravi bolje več metrov cevi in več vej kot pa manj. Kaj pa proizvajalci, Rehau je drag in bi naj bil zelo kvaliteten; jaz pa ne rabim cevi "mercedes" , kateri proizvajalci so optimum med ceno in kvaliteto? Kateri so pa tisti, ki jih absolutno ni za vgrajevat? To sem že slišal, da Jagrove cevi po 50 centov ni pametno uporabljat. Eden monter, ki pravi, da ima ugodne cene talnega uporablja Giacomini; ko ima v trgovini razstavljeno so take rdeče sistemske plošče in sivkaste cevi, je rekel da alumplast. V kak rang to sodi? Re: Cena talnega gretja 2015 - remi - 19.6.2015 @Fantocci, kot si že sam ugotovil, več cevi pomeni višjo investicijo in nižjo temperaturo dvižnega voda, kar je še posebej ugodno pri ogrevanju s TČ, ker s tem dosegaš boljši COP. Brez izračuna ne veš ali se giblješ v področju preveč ali premalo cevi, saj imajo različni prostori v hiši različne izgube na kvadratni meter. Najbolj delikatna je kopalnica. Če v njej položiš premalo cevi, moraš dvigniti temperaturo dvižnega voda za celotno hišo. Problematične so lahko tudi sobe z veliko zunanjimi stenami. @Fantocci Napisal:Sem pa celo zimo opazoval dT in se mi je zdel izjemno maliMajhen dT pomeni, da ogrevalna voda med obtokom ni uspela oddati toplote. Ali imaš kakšne termostatske ventile, ki zapirajo veje v prostorih ali pa imaš obtočno črpalko nastavljeno na preveliko hitrost. bk9105 Napisal:Tisti, ki polagate cevi tako na gosto, ste imeli izdelan PZI za talno, ali so vam to svetovali tisti, ki vam bodo cevi polagali?Mi smo imeli izračun potrebne ogrevalne moči za vsak prostor v hiši in ustrezno temu dimenzionirano talno gretje. ki upošteva še debelino estriha, vrsto talne obloge ter max. temperaturo dvižnega voda. Katera T dvižnega voda je podana v tvojem PZI? S čim boš ogreval? Ali so izračunani pretoki in padec tlaka v posamezni veji za cevi fi14? |