PodSvojoStreho.net
Toplotne črpalke Buderus - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotne črpalke Buderus (/showthread.php?tid=61530)

Strani: 1 2 3 4

RE: Toplotne črpalke Buderus - sassapo - 15.4.2021

Vsaka TČ ima vremensko regulacijo.
Če se ne motim lahko tvoji nastaviš tudi vpliv sobe, kar pomeni, da bo temperatura notranjosti hiše vplivala na vremensko krivuljo.
Kakorkoli, idealno je da najprej pokorigiraš samo vremensko krivuljo, tako da bo temperatura notranjosti čim bliže želeni, šele nato vklopiš vpliv sobne temp. na vremensko krivuljo.
Tvoja naprava je inverterskega tipa, za vsako invertersko TČ pa velja, da optimalno deluje v precej ozkem območju moči (obratov kompresorja) Navadno je to med 60 in 70% nazivne moči.
V vsakem primeru je mnogo bolje, da naprava miruje kot da nenehno deluje z minimalno močjo.
Pri minimalni moči je zaradi slabega mazanja povečana obraba kompresorja, pa tudi sam izkoristek je na najmanjših obratih najslabši.

RE: Toplotne črpalke Buderus - bohinc - 15.4.2021

Citat:A potem bi ti to temperaturo vtoka vsak dan 3x spremijal po občutku, da bi kompenziral izgube?

Glej, pomladi in jeseni je potreba objekta po dodani T že tako nizka, da že pri nizkem DV 23C se TČ skoz izklaplja, ker PV ujame DV.kako bi ti to drugače rešil s fixnim DV mi je neznanka. Pozimi pa, ko je enkrat T zunaj okoli 0C, pa TČ, če ni nekaj hudo predimenzionirana, dela ves čas vsaj na minimumu...24/7, razen če je ful predimenzionirana in že z minimumom delovanja dela preveč. Verjetno imaš previsoko nastavljeno krivuljo, da imaš pogosto izklope pozimi?
Citat:kako bi ti to drugače rešil s fixnim DV mi je neznanka.
Kako ima urejeno OP ne poznam, glede na to da ogreva z nizkim DV je gotovo na talnem , verjetno brez zalogovnika.
Druga pa je na zahtevnejših objektih , ter radiatorkim gretjem, kjer je zalogovnik vsaj dobrodošel, če ne nujen...!
Sem že pisal o tem..., da ko dnevne temp. precej nihajo-spomladi, ter jeseni je konstantno ogrevanje (vsaj zame dobrodošlo).
Čemu? Ponoči, vsaj v našem okolju, je lahko še okoli nule (tudi manj) dnevne pa grejo tudi 15 in 20+. Torej bi ponoči rabil cca 42+DV, podnevi ko se temp. dvignejo prek 13+ pa bi mi gnalo zoc od 27 in precej manj po radiatorjih. Ne zdi se mi smiselno, ker ni občutka , da bi grelo. Zalogovnik pritsane lahko tudi na manj kot 20, ''takoj' ko sonce zaide, z.temp. hitro pade, ter bi rabil 30+.
Po drugi strani bi OČ delale ti. skoraj 24/7. Zato v tem obdobju nastavim konstantno ogrevanje npr. 38DV s padcem na 30, ko se TČ ponovno zažene (ko pade temp. tudi v zalog.).
Nisem sicer računal koliko to ''stane'', vendar je občutek v prostorih prijetnejši, čisto na slepo pri teh temp. tudi cop ni slab ? Oz., če že je... bi mi ga izničile stare ''požrešne'' OČ- s stalnim delovanjem, pa ni enakega občutka.
O tem občutku je nekoč še Polde pisal, pa je na inverterju, dobri izo., ter krmilju =ne pošilja manj kot 28st.C v radiatorje...
Pač nastaviš nek optimum, ki ti pokrije dnevne izgube.

RE: Toplotne črpalke Buderus - Fantocci2 - 15.4.2021

Saj ravno zaradi teh velikih nihanj Tzun je koristno, da imaš poleg zunanjega tudi notranji senzor. Če je regulacija dobro napisana, ne bo priganjala Tdv v neke nesmiselne višine če je v hiši zadosti toplo.

Nosilec teme pa bi ga rad izklopil oz. premostil njegov vpliv.

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 15.4.2021

@sassapo ja res je inverterskega tipa in nisem vedel da je oprimalno delovanje med 60% in 70% hvala

Ja hiša se ogreva s talnim gretjem brez zalogovnika.

Drugače pa je točno tako kot je napisal @bohinc. V prehodnih obdobjih ko se zunaj že toplo se TČ ustavi in se tla hitreje ohladijo in ko sem videl pri znancu, da on z gumbom dejansko samo temperaturo DV nastavlja in tipala v dnevni sobi sploh nima tako mu TČ dela tudi čez dan in ima tla topla. In ravno zato sem vprašal kako se to naredi. Ker jaz lahko spreminjam samo temperaturo v dnevni sobi. Jaz moram pa recimo kar za cca 2 stopinji dvigniti temp v dnevni sobi da TČ sploh zalaufa potem ko se recimo ustavi. Po tej sprmemembi pa je temp DV tam okoli 28 29 st. meni bi pa zadostovalo recimo 25 stopin čez dan s tem da bi TČ ves čas delala.

Kar se pa tiče temperaturnih krivulj tiče pa vam ne vem povedati kakjo je nastavljeno, ker očitno so to neki meniji do katerih verjetno ne morem priti.?

RE: Toplotne črpalke Buderus - sassapo - 15.4.2021

Ker imaš nastavljen prevelik vpliv sobne temp. ti sonce toliko pogreje sobo, da TČ praktično cel dan ne deluje, ker zaradi prevelikega vpliva sobe praktično zanemarja temp. vtoka.
Pri talnem ogrevanju sobna regulacija tako ni dobra rešitev. če pa že, nastavi minimalen možen vpliv na vremensko krivuljo.

RE: Toplotne črpalke Buderus - bohinc - 15.4.2021

Pri nas ne gre za  nesmiselne višine DV  ! Pač pa meni nesmiselne nižine..., o katerih je tudi Polde pisal , če me spomin ne vara...!? S tem , da naj bi imel enega boljših krmilj, inverter TČ, precej bolje izo. objekt, kot dim. radiatorjev. On se v ex .zim giblje z DV tam , kot pri nas okol nule.
Drugače pa mi notranji termostat ureja konstantno not.t. 22.5 stC 24/7.Niti nimam termostatskih glav na rad., ker- ko uravnotežiš sistem, navadne povsem zadostujejo.
Sicer sem zato že omenil iskanje rešitve: monter ali Servis- oz. tehnična pomoč strankam...
 Mogoče medtem , ko primerno na PSSforumu še čakamo , če bi se obrnil takoj nanje, bi nas OP lahko že poučil o rešitvi npr.
Citat: ko sem videl pri znancu, da on z gumbom dejansko samo temperaturo DV nastavlja in tipala v dnevni sobi sploh nima tako mu TČ dela tudi čez dan in ima tla topla
 Mogoče se celo  da s samo regulacijo s spremembo v meniju...?!

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 15.4.2021

@sassapo ja vidim da pri talnem to ni ravno najboljša rešitev ampak ko delaš to prvič in ti mojstri, ker so pač v stroki in ti predlagajo tako rešitev in ti jim pač zaupaš so tako tudi naredili.

@bohinc tudi jaz mislim, da se v menijih verjetno to da spremeniti, vendar ker so to servisni meniji verjetno jaz nimam dostopa do tega. Ravno zato sem tu na forumu vprašal, če ima kdo enako TČ da bi mi lahko povedal če se to da narediti oziroma kako se to naredi Smile

RE: Toplotne črpalke Buderus - sassapo - 16.4.2021

Seveda se da narediti, izklopi vpliv sobe, ali ga nastavi na minimalno vrednost. Brez da vzameš navodila v roke pa jasno ne bo šlo.
Sam sem v tem poslu četrt stoletja pa znam nastavit na pamet krmilja samo treh naprav, za vse ostalo uporabim navodila.

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 16.4.2021

@sassapo verjemi, da sem že večkrat prebral navodila ki jih imam. V teh navodilih omenjenega postoka ni opisanega. Sem istal tudi na internetu vendar najdem samo osnovna navodila o delovanju. Z veseljem bi prebral bol podrobna navodila ali navodila za servisiranje vendar pa teh nimam oziroma mi jih ne uspe najti. Rolleyes

RE: Toplotne črpalke Buderus - bvs - 16.4.2021

Jaz sem na talnem fural TČ s konstantno temperaturo. Sem jo malo prilagajal glede na zunanje temperature ampak ne veliko. Estrih izniha zahteve hiše. Podnevi je bilo malo topleje, pa je polovila notri, ponoči se ni matrala.

RE: Toplotne črpalke Buderus - sassapo - 16.4.2021

Poleg vsake TČ pripadajo popolna navodila, v Slovenščini so navadno res zelo skopa in največkrat čisto neuporabna. So samo toliko, da zastopnik zadovolji zakonu.
Če nimaš originalnih navodil, kontaktiraj zastopnika oz. tistega pri kateremu si napravo kupil.

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 17.4.2021

@sassapo saj imam original slovenska navodila ampak ne vsebujejo tega postopka. Monter je rekel, da morajo navodila priti z napravo in naj kontaktiram prodajalca. Prodajalec pa pravi da so to edina navodila ki jih ima Smile  Tako je to pri nas.

RE: Toplotne črpalke Buderus - Sonce65 - 18.4.2021

austin
ker o teh toplotnih črpalkah še ni nič napisanega, sam pa se zanimam za nakup toplotne črpalke in glede na to, da oglašujejo COP 4.1 pri A2/W35, pri A7/W35 pa 5.1 me zanima ali so vredne svojega denarja,
Sam gledam model Buderus WPL 11 AR ali WPL 8 AR, če obdržim še obstoječo peč.

Imam IVT Bosch compres ki je sestra omenjene.
Razlika je le v obliki zunanje enote Buderus oglata, bosch zaokrožena. Tehnika 100% ista
Dal skos drugo ogrevalno. Dela kod avion. Prej imel Zubadana, ki je kod helikopter, tak se je drl. Ta skoraj ne veš da dela.  Ostani na znamki IVT.
Peč ven in pokasiraj 2500,00 e
Če še kej kar vprašaj.
Lp.

regulus
Imam TČ Buderus WPL AR T in regulacija temperature v hiši poteka preko temperaturnega tipala, ki je v dnevni sobi. In recimo, da je sobna temperatura nastavljena na 21 st. potem TČ vodo segreva tam med 26 do 29 st. odvisno koliko je zunanja temperatura. Zanima pa me če se lahko na omenjeni TČ ročno nastavil tako , da ne upošteva sobnega termostata ampak samo de se nastavi temperaturo s katero naj TČ segreva vodo npr. 26 st.
Imam z enako regulacijo. Nastaviš kar hočeš , vse v nulo. Nastavitev ajnfoh da dol paseš.
SOBNO TIPALO !
S tem tipalom prilagaja krivuljo delovanja glede na potrebo.
Na tipalu nastaviš temperaturo prostora .  Vidiš dejansko temperaturo in nastavitveno. Vidiš tudi če zunanja  enota trenutno deluje .
V nastavitvi naprave vneseš podatek, za koliko st.c naj toplotna črpalka   krivuljo dvigne ali zniža, če  nastavljene temperature ne doseže,  (imam3 st.)
Če npr. prezračiš , ne štarta takoj toplotna , zato ker se tipalo ohladi... ampak počaka in če po določenem času temp ne naraste še le gre v ogrevanje.
Lahko tudi nastaviš  na fiksno tem. ,  je  potratno , zato ti za enkrat ne bom razlagal.
Termostat ti v bistvu popravlja ogrevno krivuljo , ki je na roke nikakor ne moreš zadeti v nulo. Ne veš, koliko hiša dejansko porabi...., viški pa stanejo!!!!
Delovanje toplotne črpalke  ;
Obtimalno ti  24 ur vzdržuje enako temperaturo.( si stalno doma)
Avto. Programiraš kdaj greje na višjo t. in kdaj nižjo. (Hiša dopoldan prazna).
Toplotna se trudi izvajati čim manj zagonov kompresorja, ki so zelo škodljivi.
Vsak zago je nekaj trenutkov neproduktiven, tudi zaradi  teh fint je toplotna IVT med najuspešnejšimi.
Zato si jo kupil, da bo delala, kod želiš in naj ona razmišlja, da boš ti na toplem in bo čim manj porabila!!
Če še kaj ,kr.....
Moja je v dveh sezonah naredila
ogrevanje 1081 zagonov
voda    300zagonov.
deloval kompresor ogr 5083h
del tv    kompresor      573h
Tako delajo prave toplotne črpalke.
Lp.

RE: Toplotne črpalke Buderus - bohinc - 18.4.2021

Citat:Imam TČ Buderus WPL AR T in regulacija temperature v hiši poteka preko temperaturnega tipala, ki je v dnevni sobi. In recimo, da je sobna temperatura nastavljena na 21 st. potem TČ vodo segreva tam med 26 do 29 st. odvisno koliko je zunanja temperatura. Zanima pa me če se lahko na omenjeni TČ ročno nastavil tako , da ne upošteva sobnega termostata ampak samo de se nastavi temperaturo s katero naj TČ segreva vodo npr. 26 st.

Upam, da sem razumljivo napisal in da kdo ve kako bi se to dalo nastaviti
...............................
Ja hiša se ogreva s talnim gretjem brez zalogovnika.

Drugače pa je točno tako kot je napisal @bohinc. V prehodnih obdobjih ko se zunaj že toplo se TČ ustavi in se tla hitreje ohladijo in ko sem videl pri znancu, da on z gumbom dejansko samo temperaturo DV nastavlja in tipala v dnevni sobi sploh nima tako mu TČ dela tudi čez dan in ima tla topla. In ravno zato sem vprašal kako se to naredi. Ker jaz lahko spreminjam samo temperaturo v dnevni sobi. Jaz moram pa recimo kar za cca 2 stopinji dvigniti temp v dnevni sobi da TČ sploh zalaufa potem ko se recimo ustavi. Po tej sprmemembi pa je temp DV tam okoli 28 29 st. meni bi pa zadostovalo recimo 25 stopin čez dan s tem da bi TČ ves čas delala.

Kar se pa tiče temperaturnih krivulj tiče pa vam ne vem povedati kakjo je nastavljeno, ker očitno so to neki meniji do katerih verjetno ne morem priti.?

Citat:Vsaka TČ ima vremensko regulacijo.
Če se ne motim lahko tvoji nastaviš tudi vpliv sobe, kar pomeni, da bo temperatura notranjosti hiše vplivala na vremensko krivuljo.
Kakorkoli, idealno je da najprej pokorigiraš samo vremensko krivuljo, tako da bo temperatura notranjosti čim bliže želeni, šele nato vklopiš vpliv sobne temp. na vremensko krivuljo.
Tvoja naprava je inverterskega tipa, za vsako invertersko TČ pa velja, da optimalno deluje v precej ozkem območju moči (obratov kompresorja) Navadno je to med 60 in 70% nazivne moči.
V vsakem primeru je mnogo bolje, da naprava miruje kot da nenehno deluje z minimalno močjo. Pri minimalni moči je zaradi slabega mazanja povečana obraba kompresorja, pa tudi sam izkoristek je na najmanjših obratih najslabši.

Citat:Toplotna se trudi izvajati čim manj zagonov kompresorja, ki so zelo škodljivi.
Vsak zago je nekaj trenutkov neproduktiven, tudi zaradi  teh fint je toplotna IVT med najuspešnejšimi.
Zato si jo kupil, da bo delala, kod želiš in naj ona razmišlja, da boš ti na toplem in bo čim manj porabila!!
Če še kaj ,kr...
....Menim , da ga je zanimalo izključno to... (krivuljo menda zna spreminjat?!):

Citat:Lahko tudi nastaviš  na fiksno tem.
 = konstantna...!?  Idea
Citat:Moja je v dveh sezonah naredila.....
Najvišji DV? Pri kakšnih zunanjih temperaturah?
 In s kakšnim DV ti dela v dneh 14+ do 22, čeravno so jutranje bolj okoli ledišča...?!  Najraje z grafi..., saj imaš ''pravo'' TČ  Wink
Za lažje razumevanje o čem sem pisal..., vremensko vodenje : https://prnt.sc/11mqfo2  prehod na konstantni DV https://prnt.sc/11mqmhg tega velikega nihanja z.t. ne ''zgliha'' niti korekcija vremenske krivulje....

RE: Toplotne črpalke Buderus - regulus - 18.4.2021

@Sonce65 hvala za tvoj odgovor. Tudi sam sem bil prepričan da je bolje da dela TČ konstantno z nižjo močjo in je tako manj zagovov, vendar pravijo tu na forumu da ker je invertesdkega tipa je bolje da dela na območju med 50% in 60% moči potem pa se izklopi.

Težava je tudi v tem, da ne vem kje se nastavlja vremenska krivulja ogrevanja saj imam samo osnovna navodila ki pa teh nastavitev ne pokrivajo. Sem slišal da je Boscheva TČ enaka Buderusovi in da se razlikuje samo po obliki. Ali imaš ti mogoče kaka bolj podrobna navodila kjer je razloženo več kot pa samo v teh osnovnih navidilih s katerimi pa si kaj dosti ne morem pomagati?