PodSvojoStreho.net
Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva (/showthread.php?tid=61370)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - aleš.h - 7.4.2015

Rezervo, ki ni odvisna od elektrike kot TČ in ostali kompresorji, je vedno dobro imeti. Nikoli ne veš kdaj bo naslednji izpad elektrike pozimi in takrat pride prav čisto vsako od elektrike neodvisno grelno telo.

Sploh pa, če je dimnik že zgrajen.

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Homer - 7.4.2015

Ker je za tak objekt TČ precej skromna, jo ni težava poganjati z agregatom, ki je zagotovo cenejši kot kamin.
Od elektrike smo odvisni na vseh področjih, ogrevanje je le eno.....

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - cheba - 7.4.2015

Pri talnem kaminček pride prav predvsem v prehodnih obdobjih.

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - xavi - 7.4.2015

V prehodnem obdobju ima črpalka najboljše izkoristke.
Kamin je najbolj koristen takrat ko zunaj seka minus oz. so pogosti defrosti in je treba črpalko malo razbremeniti.

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - cheba - 7.4.2015

Kaj ima pa izkoristek tč veze z odzivnostjo talnega ogrevanja?

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - aleš.h - 7.4.2015

Dajte mi povedat koliko znaša dnevna poraba kw TČ (zrak-voda), ko je zunaj -15C, v hiši pa želiš imeti 22C. Recimo da je govora o navadni hiši, ne o pasivni ali varčni hiši s kilometrom izolacije.

Tako na približek samo informativno.

Tako na približek je ta hiša lahko "grad" ali "pasja uta", lokacija pa je lahko Portorož ali Babno polje .........
Porabe uporabnikov so zapisane v temi:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=18576&p=661018#p661018">viewtopic.php?f=7&t=18576&p=661018#p661018</a><!-- l -->

cheba Napisal:Kaj ima pa izkoristek tč veze z odzivnostjo talnega ogrevanja?
Lahko jih ogreva v razmerju 1:4, lahko pa začne tudi temp. tlakov zaradi prepogostih defrostov padat ob COP-u, ki je bližje 1 kot 2. Pri radiatorjih pa je zadeva še bolj aktualna.
Pri celodnevni porabi 10 kwh mi res ne bi dišalo kamina zakurit.

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - timi11 - 7.4.2015

aleš.h Napisal:Dajte mi povedat koliko znaša dnevna poraba kw TČ (zrak-voda), ko je zunaj -15C, v hiši pa želiš imeti 22C. Recimo da je govora o navadni hiši, ne o pasivni ali varčni hiši s kilometrom izolacije.

Tako na približek samo informativno.

Pri meni je bil letos rekord 103 kwh 1.1.2015 zjutraj-14,8 (letališče Brnik).Dan preje, povprečna dnevna temperatura -9,4.Izkoristek dnevni/COP 1,65.Črpalka je ta dan delovala z izdatno pomočjo grelca.
TČ Daikin Lt 11.Hiša stara 60let,okna iz 90tih,fasada 5 cm stiropor.Ogrevano 155m2 na realnih 21-22,5 glede na prostor.Na radiatorjih nameščeni termostatski ventili....

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Figo - 7.4.2015

Poraba: 103kwh/dan?

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - vincent - 7.4.2015

Ker planiraš še kamin..potem je odgovor na dlani:

6 kW TČ ter kamin. Zmaga na celi črti. Kamin bo ali po potrebi ali za dušo. TČ bo komfort in nizki stroški (ranga 200 do 300 EUR letno).

Figo Napisal:Poraba: 103kwh/dan?
Ja, to je bil rekord.Drugače je povprečna dnevna poraba v ogrevalni sezoni pod 40 kwh na dan.Kljub temu me ogrevanje stane 60% manj kot kurilno olje,ki sem ga uporabljal pred tem.

Figo Napisal:Poraba: 103kwh/dan?

Zakaj si tako presenečen?
Ima TČ 11 KW
Recimo, da je delala na polno
Na uro mu je rabila 4.3 kWh (103/24)
To je COP 2.5, kar bi bila za to temperaturo ugodna vrednost

V resnici mu najbrž TČ ni dala polno moč in je COP manjši

Ker je bilo ravno 1.1. sem popisoval podatke.Tč je delovala z pomočjo grelcev 11ur na prvi stopnji in 6ur na 2 stopnji. TČ ima dodatni 9Kw grelec,ki je bil izbran za take ektreme.

Malo me res preseneča ta poraba, glede na to ,da sva relativno skupaj. Jaz sem imel najvišjo 31.12. 51kw, če gledam to kurilno sezono. Je pa poraba odvisna od mnogo faktorjev, tako, da moraš poiskati primerljive pdatke z tvojo hišo.