![]() |
|
Zalogovnik - zakaj le? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zalogovnik - zakaj le? (/showthread.php?tid=61258) |
Re: Zalogovnik - zakaj le? - Krištofer - 31.3.2015 Tudi viessmann ima kolikor sem zvedel vrhunsko krmiljenje pa vseeno dajeho zraven zalogovnik. Nisem pristas neke znamke ali pa da mecem kaksno slabo luc na doloceno firmo ampak res me zanimajo argumenti zakaj eden ja in drugi ne ceprav gre za dve vrhunski zadevi. Re: Zalogovnik - zakaj le? - slepec - 31.3.2015 bom kratek vsi priporočajo ali zahtevajo zalogovnik, ker s tem manj obremenjujejo grelno napravo,s tem podaljšajo življensko dobo naprave še ni dokaza o tem za nas uporabnike, pa je to samo dodaten strošek čez 1000 eu lahko pa vse naprave delujejo brez zalogovnika Re: Zalogovnik - zakaj le? - Homer - 31.3.2015 sassapo Napisal:Ker je krmilje pri Thermii vrhunsko! Večina oz. vsi inverterji v klima preobleki v resnici bolj potrebujejo zalogovnik kot omenjena naprava čeprav je on - off :wink:No to si pihnil mimo! Na splošno ogrevalni vir, ki lahko regulira moč, potrebuje manjši zalogovnik. Ker govorimo o TČ, torej inverterska TČ potrebuje manjši zalogovnik ali pa sploh ne. In če spet govorimo na splošno, je nek manjši zalogovnik dobrodošel, da pokrije nek trenutni primanjkljaj (npr defrost). Končna odločitev o zalogovniku ali ne, pa je pač odvisna od primera do primera, saj so si ogrevanja zelo različna, ravno tako pa tudi lastnosti TČ. Sicer pa je za moje pojme v primeru TČ omenjanje besede "zalogovnik" pretirano, saj tu ne delamo zalogo toplote, ampak samo gladimo nihanja temperaturo DV (v primeru ON-OFF) in podaljšujemo čas med vklopi in izklopi pri inverterju, ko TČ deluje na minimalni moči, potrebe pa so manjše od te moči. Če bi to primerjal z elektriko, je zalogovnik = akumulator, to kar imamo pri TČ pa prej kondenzator, ki gladi napetost. Vrhunsko krmiljenje pravzaprav nima nič s tem.... Re: Zalogovnik - zakaj le? - telmos - 31.3.2015 sassapo Napisal:Ker je krmilje pri Thermii vrhunsko! Večina oz. vsi inverterji v klima preobleki v resnici bolj potrebujejo zalogovnik kot omenjena naprava čeprav je on - off :wink:Sem že nekaj takihle naprav vgradil. Sicer je na njih pisalo Danfoss, pa nikoli nisem opazil neke superiornosti, ki bi narekovala vgradnjo na radijatorski režim brez zalogovnika. To je spet ena tvoja bala. Enkrat o komoditeti in enakomernosti ogrevanja, drugič pa pravo nasprotje. Kaj bo le ta zadeva delala na današnjih radijatorskih sistemih z vgrajenimi termostatskimi glavami in želji po različnih temperaturah v sobah? In kaj le bo ena elektronika na on offu naredila revolucijonarnega, da bi se lahko kosala z nekim inverterjem s široko prilagodljivostvo moči. Čisto nič. Re: Zalogovnik - zakaj le? - xavi - 31.3.2015 Homer Napisal:Lepo si to obrazložil. Pri inverterju zalogovnik dejansko pokrije defroste in posledično zaradi akumulirane toplote poreže špice zagona (tudi drugače), ker temp. namesto za 15-20 c pade mogoče za kakšne 3-4, odvisno od velikosti zalogovnika.sassapo Napisal:Ker je krmilje pri Thermii vrhunsko! Večina oz. vsi inverterji v klima preobleki v resnici bolj potrebujejo zalogovnik kot omenjena naprava čeprav je on - off :wink:No to si pihnil mimo! Re: Zalogovnik - zakaj le? - mlesko14 - 31.3.2015 Žerjavar Napisal:Citat:Tole je sploh bučka napisana...al pa jačevec.Se ne strinjam! To je en vidik...pri potratni hiši zalogovnik ni skoraj nikoli dovolj velik...zakaj? Ker je hiša potratna (in ker investitor varčuje?). Me prav zanima ali ima kdo vgrajen v neizolirani hiši npr 5000 ali pa 10 000 literski zalogovnik toplo vode. Nima noben (vsaj ne poznam), ker lahko peč dlje časa laufa na polno...ker so izgube večje... Poleg tega nimajo vse ogrevalne naprave gorilca :-), na splošno pa je toliko odgovorov kot je vprašanj :-) Če bi bil zalogovnik primerno dimenzioniran za toplotne potrebe ene in druge hiše (po enaki metodologiji in sicer - glede na toplotne izgube)...bi bilo število vklopov enako...le manj izolirana hiša bi imela večjo peč in zalogovnik. LPM Re: Zalogovnik - zakaj le? - Žerjavar - 31.3.2015 @:mlesko14: Kolikor razumem temo, ni govora o zalogovniku, katerega bi 1 x dnevno napolnil in nato ves dan ogreval hišo. Že v začetnem vprašanju je omenjena TČ kot vir ogrevanja. Zalogovnik bo služil le zmanjšanju števila vklopov. Z ustreznimi podatki ni problem izračunati potrebne velikosti. Dvomim, da pride preko 1000 l tudi v še tako velikem in potratnem stanovanju. Citat:nimajo vse ogrevalne naprave gorilcaOdvisno, kaj smatraš za gorilc. Načeloma je to nekaj, kjer gori. Če pa razširiš pomen v debati o ogrevanju hiše s toplo vodo, pa je gorilc lahko vse kar ogreva vodo (TČ, e. grelec, ... tudi kurišče na drva). Citat:Če bi bil zalogovnik primerno dimenzioniran za toplotne potrebe ene in druge hiše (po enaki metodologiji in sicer - glede na toplotne izgube)...bi bilo število vklopov enako...le manj izolirana hiša bi imela večjo peč in zalogovnik.Tu imaš prav. Je pa ta informacija nekoristna. Velikosti zalogovnika ne moreš določiti samo glede na izgube. Pri določanju potrebne velikosti zalogovnika sta bistvena podatka: toplotne izgube in željeno število vklopov. Malce še vpliva razpoložljiva moč peči (gorilca, grela, TČ, ...). Je pa res, da bo bolj potratna hiša rabila večji zalogovnik za enako število vklopov. Re: Zalogovnik - zakaj le? - mlesko14 - 31.3.2015 Žerjavar Napisal:Velikosti zalogovnika ne moreš določiti samo glede na izgube. Pri določanju potrebne velikosti zalogovnika sta bistvena podatka: toplotne izgube in željeno število vklopov. Malce še vpliva razpoložljiva moč peči (gorilca, grela, TČ, ...). Meni kot recimo laičnemu in lenemu :lol: uporabniku...največ pomeni to da zadeva dela brez da rabi mojo pozornost (če gledam skozi oči kurjača...ki mora nalagati na peč je to velika peč in velik zalogovnik). Ostalo so bolj ali manj tehnične podrobnosti, ki bi jih naj (kvalitetno) rešil...recimo tisti ki načrtuje strojne inštalacije. Je pa res da je v temi govor o TČ... LPM Re: Zalogovnik - zakaj le? - MrLonko - 31.3.2015 Ok torej ugotavljamo, da se enkrat rabi zalogovnik enkrat ne... to je recimo če hočeš v piko nastelat zadevo ali pa ti olajša življenje (dalj delujoča naprav, manjkrat nalaganje polen,...) Mene pa bolj zanima drug aspek... Ce upostevam da jurja ali dva vrzes za 1001 stvar v zivljenju stran, ali je lahko sistem slabši če zalogovnik v vsakem primeru dodaš? Torej ja je ideja da je akumulacija toplote v estrihu, ceveh, osebah... ampak ali je slabo če vseeno dodas 1000l zalogovnik k recimo toplotni črpalki. Zemlja voda v mojem primeru?Ali ne bo to vseeno pripomoglo k ŠE manjšim vklopom črpalke? In s tem na dolgi rok tudi dlje delovalo vse skupi... l.p. Re: Zalogovnik - zakaj le? - Poldee - 31.3.2015 Lani pred zacetkom ogrevanja sem bil zaradi takih informacij res v strahu kako bomo prisli skozi zimo. Zakaj? Ker TC (inverter), ki jo imam: a. nima grelca, b. ravno tako nimamo zalogovnika. Po besedah monterja zalogovnika ne potrebujemo. Bo ze drzalo (iz videnega). Moje razmisljanje je tako, da naj vsak najprej poskrbi za izolacijo objekta, nato za zadostno velikost ogrevalnih teles (pri nas radiatorji) in da je pretok skozi slednje neoviran, pa mislim, da pri 24-urnem ogrevanju ne more biti nobenih tezav (razen v primeru okvare ali el. izpada). Hisa tako postane zalogovnik, neposredni. Kot pravim, pri 24-urnem ogrevanju na ta nacin ni bilo nobenih tezav. Ne vem, opisano mi je tudi popolnoma logicno. Vsekakor pa komaj cakam, da Alan zmontira nov bojler in starega uporabi za zalogovnik, da se v praksi lahko vidimo kaksna je razlika (sploh ker ima isto TC). Zgoraj napisano velja za ogrevanje s inverter TC, ker zna v toliki meri prilagajati moc glede na potrebe, da zalogovnika ne potrebuje. Pri ogrevanju na drva in z ostalimi napravami, ki nimajo omejevanja moci (recimo ON/OFF TC) pa je zalogovnik recimo temu obvezna oprema
Re: Zalogovnik - zakaj le? - sassapo - 31.3.2015 Zalogovnik pri zrak voda in radiatorskem ogrevanju je še kako dobrodošel, seveda pa ni življensko nujno potreben pri nobeni, ne glede na vrsto in tip TČ. Nekatere boljše naprave znajo uporabit energijo za defrost iz bojlerja, kar pomeni, da ni ohlajanja radiatorjev med defrosti. Zaloga npr. 200L sistemske vode na enaki temperaturi kot celoten ogrevalni sistem pa na podaljšanja med vklopi skoraj nima vpliva in se meri v precej manj kot petih minutah. Vse kar šteje je pamet TČ
Re: Zalogovnik - zakaj le? - Poldee - 31.3.2015 Ne vem, mozno, ce so krmiljenja drugih res tako 'smotana'. Ampak ze sam princip inverterja mi po sami logiki eliminira zalogovnik oz. ga naredi nepotrebnega - TC ti da toliko, kolikor potrebujes, ni viska. Ko pa ne gre brez tega (recimo sedaj, ko so zunanje temp. visje) pa nastavis na urnik ali pustis TC da 'taktira'... Ne vem, pisem izkljucno iz prakse s svojim Fujitsu-jem. Re: Zalogovnik - zakaj le? - MrLonko - 31.3.2015 Ok da poenostavim vprasanje, ali lahko kej zaj.... ce vseeno dodas npr 1000l zalogovnik. Bo sistem lahko deloval slabse? Ce enako ali boljse super, ampak slabse? Re: Zalogovnik - zakaj le? - Poldee - 31.3.2015 Ce bi recimo jaz k moji TC dodal 1000l zalogovnik, bi moral ogrevati neprimerno vec vode (vedno), kar se mi zdi cisto nepotrebno. Poleg tega bi izgubil se m2 prostora v ze taki majhni kleti. Je pa pri meni to neizvedljivo - ne bi ga spravil po stopnicah v klet, kjer je notranja, zato sem ze v startu odpisal ON/OFF TC. Saj pravim, komaj cakam, da Alan prigradi svoji TC stari bojler. Ce pa mislis oz. imas vplinjaka, potem pa normalno, raje dodaj se kak liter
Re: Zalogovnik - zakaj le? - MrLonko - 31.3.2015 Dobr upostevajmo da so izgube v zalogovniku mizerne, potem 1000 litrov zagrejes enkrat iz 20 na 35 in potem taktiras med 34 - 38 recimo... Zaradi tega je vrjetno stevilo vklopov manjse, le nekaj casa traja da se shladi ali?... |