PodSvojoStreho.net
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 19.2.2015

rolling woods Napisal:takole je
peč je leto stara euroterm25kw. Drva smreka ali bukev suha.Vlek je odličen. Ogrevam 100 m2,zgoraj samo 2 radiatorja.Prej sem zakuril za pol ure je bilo toplo.Da bi naslednji dan zjutraj imel še nekaj toplote sem dodal zalogovnik,ki pa je pri 60*akumulacije škoda truda. Peč do 60 takoj dobi tudi radiatorji kakor pač nastavim ampak naprej pa ne.Ko sem enkrat radiatorje izklopil sem rabil cel dan, da sem prišel na 80*.Opazil pa sem, da se je pritisk vode v peči zvišal za celo atmosfero.Tudi meni ni jasno kam gre vsa energija in drvi.Ogrevam na 15*(delavnica) lp

tale peč je pa po prerezu enaka moji ferotermovki, ki sem jo lani zamenjal. Tudi pri meni se je dogajalo da nisem mogel segreti sistema na več kot je bila patrona laddomatu (60 stopinj). Če boš želel segreti zalogovnik na višjo temperaturo bo potrebno zamenjati patrono za višjo, ali pa to podložiti z bakreno žico.
Pa tudi tisti odlični vlek dimnika me moti. Če dimnik preveč vleče potem dimni plini prehitro gredo skozi izmenjevalec in ne oddajo dovolj toplotne energije vodi. Naloži na tisti dve polički izmenjevalca nekaj v spiralo zvitega pleha. Te spirale bodo zavrtinčle dimne pline in jih pritisnile k steni izmenjevalca, zato bo prenos toplote na vodo boljši. temperatura dimnih plinov bo pa manjša. Probaj nekako izmeriti temperaturo dimne cevi ko peč pride na delovno temperaturo. Smile Smile

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 19.2.2015

Sem imel čisto enako peč. Zdaj da taka peč ne bi mogla segreti kubik zalogovnika v enem popoldnevu ne verjamem. Da zmanjšaš TDP , na police naloži neke turbolatorje. Jaz sem jih naredil iz dobrih 5 cm širokih trakov pokrova 200l soda.
TDP sem zbil za vsaj 100C.
Kako veliko ekspanzijo imaš, kakšen tlak imaš v ekspanziji pri hladni vodi? Oziroma če jo lahko ločiš od vode, jo sprazni pa zmeri tlak.
Čeprav pri majhni ekspanziji imaš hitro razlike 1bar.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 19.2.2015

Vidim da predhodnik isto predlaga.
Napiši približno lokacijo, pa se bo mogoče kdo ustavil ko bo v bližini.
Kaj pa monter pravi (ali si bil sam monter)?

Re: Pec na drva in zalogovnik - rolling woods - 20.2.2015

Te nasvete preizkusim pa se javim.
Mislim,da bo od tega tudi moj "star maček" kaj odnesel pa še kdo...
Vredu ste lp

Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 21.2.2015

rolling woods napisal/-a:
takole je
peč je leto stara euroterm25kw. Drva smreka ali bukev suha.Vlek je odličen. Ogrevam 100 m2,zgoraj samo 2 radiatorja.Prej sem zakuril za pol ure je bilo toplo.Da bi naslednji dan zjutraj imel še nekaj toplote sem dodal zalogovnik,ki pa je pri 60*akumulacije škoda truda. Peč do 60 takoj dobi tudi radiatorji kakor pač nastavim ampak naprej pa ne.Ko sem enkrat radiatorje izklopil sem rabil cel dan, da sem prišel na 80*.Opazil pa sem, da se je pritisk vode v peči zvišal za celo atmosfero.Tudi meni ni jasno kam gre vsa energija in drvi.Ogrevam na 15*(delavnica)

Glede na vse napisano, je očitno nekaj narobe z regulacijo. (oziroma vezava priključitve zalogovnika )
Hanzi...sprašuje
Kaj pa monter pravi (ali si bil sam monter)? Tudi sam se sprašujem.

Prvi uporabnejši ukrep je merjenje TPD na izhodu iz peči (strošek 20€) .
Zalogovnik ,(vsaj 1000l) mora bit segret na 90-95st C(v štirih urah in temu primerna pa tudi temperatura kotla) , da ti bo še naslednji dan ogreval.

Vse je odvisno od potreb po energiji, in za kaj se le ta uporablja.
Upam, da res ne za ogrevaš atmosfere.
Vlek je odličen, kot praviš . Pa je optimalen glede na priporočljive tovarniške
zahteve? Ustrezen in konstantanten vlek ne glede na bilo kakšne pogoje dobiš z uravnavanjem le tega, najbolje pa pri prevelikem, po moje z montažo regulatorja vleka dimnika na spodnjih dimniških vratih.

Monterja pa le pocukaj za rokav, kajti to, kar se tebi dogaja od leta 2014 , pa čeprav z nizkocenovnim kotlom, tvoja situacija res ni ničemur podobna.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Stesta - 21.2.2015

Citat:Če boš želel segreti zalogovnik na višjo temperaturo bo potrebno zamenjati patrono za višjo, ali pa to podložiti z bakreno žico

Ladomat odpre pretok proti zalogovniku, ko peč doseže nazivno temperaturo ladomata (odvisna je od nazivne teperatura termo ventila). Izstop bo tak dokler se cel zalogovnik ne segreje na to temperaturo, v trenutku, ko se bo ta segrel na to temperaturo , se bo pa začela temperatura zalogovnika dvigovat nad nazivno temperaturo ladomata. Kdaj je cel segret je pa odvisno od moči peči, velikosti zalogovnika in od odvzema toplote.

Re: Pec na drva in zalogovnik - pia2001slo - 21.2.2015

@stesta

a ni patrona tista ki omejuje povratek v peč in varuje kotel ? Jaz imam 63 stopinjsko in mi v prvem krogu lahko zalogovnik zgoraj segreva kolikor da lahko peč (recimo 80 stopinj),potem pa se počasi plasti in segreva še do spodaj. Ko pa je povratek iz zalogovnika višji od patrone se seveda dviguje tudi temperatura peči in potem posledično zalogovnika - seveda če ni dovolj odjema

Re: Pec na drva in zalogovnik - Stesta - 22.2.2015

@pia2001slo

Ne bo držalo, Ladomat ali "patrona" v njem preprečuje povrat vode v peč pod nazivno temperaturo, Se pravi dokler se povratek v peč ne segreje na vsaj v tvojem (in mojem) primeru na 63stopinj, voda kroži interno v peči in se samo dviguje temperatura peči, ko povratna voda v peč doseže nazivno temperaturo, ladomat začne odvzemat toploto peči na način da drži povratno vodov peč na teh 63, višek pa odvaja v zalogovnik.
Da bo malo nazorneje prilagam dve slikici razmer v zalogovniku med segrevannjem, prva je merjena temperatura približno pod zgornjo tretjino zalogovnika , spodnja pa približno nad spodnjo tretjino.
Zalogovnik ni bil v celoti segret, tako da se na koncu kurjenja temeratura ni začela dvigovat nad nazivno temperaturo ladomata.

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")Slikomatunichr("46")com/slika/5813493unichr("46")htm][img]httpunichr("58")//www4unichr("46")slikomatunichr("46")com/13/0222/72-zgorajunichr("46")jpg[/img][/url]

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")Slikomatunichr("46")com/slika/5813485unichr("46")htm][img]httpunichr("58")//www4unichr("46")slikomatunichr("46")com/13/0222/hja-spodajunichr("46")jpg[/img][/url]

Re: Pec na drva in zalogovnik - rolling woods - 22.2.2015

Črpalko sem dal na 1ko in je razlika za 10-15c.Glede patrone bom uredil z mojstrom.
Mi je pa vaša pomoč odprla pogled v sistem, za kar sem vam zelo hvaležen. lp

Re: Pec na drva in zalogovnik - Brezdomec - 22.2.2015

Da 1000l vode segreješ za 60°C, potrebuješ 70kWh energije. (10kw kotel gori 7h ali pa 20kw kotel 3,5h...)

Nekateri proizvajalci moč kotla podajo na premog/kurilca, na drvih pa je lahko moč nekaj manjša.

Če si v dvomih, kakšno moč dosega tvoj kotel, zapreš radiatorje, kuriš na polno in čakaš, da se zalogovnik segreje. (Če to narediš, pa te nič ne stane, da drva tudi stehtaš in se okvirno izračuna izkoristek.)

Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 24.2.2015

Bi prosil za mnenja in kak nasvet:
Hišo in pa sanitarno vodo bomo pretežno segrevali s štedilnikom na drva. Deklarirano moč odvoda toplote z vodo ima 14 kW. Ob tehtanju dobrih ter slabih lastnosti različnih zalogovnikov sem izbral LENTHERMOV <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lentherminvest.si/dokumenti/SiHrProZGIB_3.pdf">http://www.lentherminvest.si/dokumenti/ ... ZGIB_3.pdf</a><!-- m -->, ki ima integriran bojler za sanitarno vodo.
Potrebujem možnost ogrevanja sanitarne vode poleti (1 do 3 mesece letno = električni grelec) brez kurjenja v kuhinji. Želim pa imeti opcijo za potencialen priklop TČ, sončnih kolektorjev ter vezave na drugi zalogovnik. To so le želje in ne potrebe.
Potencialni dobavitelj šporheta mi je odsvetoval mojo izbiro zalogovnika in podal idejo, naj si za toplo sanitarno vodo omislim raje pretočni bojler(?). V prvem trenutku mi ni sedlo, saj sem imel takoj pomisel, da rabim nekaj (precej)deset kW grelo, da bom ogreval pretok cca 20 l/min za 30 st. Za tak zalogovnik, za izjemno ogrevanje sanitarne vode v toplih poletnih dneh in pa vzdrževanje bajte nad 0 stC ob potencialnih daljših odsotnostih v izjemno hladnih obdobjih je pač dovolj 6kW.

Re: Pec na drva in zalogovnik - fab - 24.2.2015

Raje daj dva zalogovnika ločena sicer boš moral sanitarno + ogrevalno vodo greti tudi poleti kar ti pomeni ogromno porabo elektrike.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 24.2.2015

Citat:Raje daj dva zalogovnika ločena sicer boš moral sanitarno + ogrevalno vodo greti tudi poleti kar ti pomeni ogromno porabo elektrike.
Mislim, da bi težko rekli ogromno.

Toplotne izgube (nepotrebna poraba el.) so odvisne od debeline izolacije in površine zalogovnika.
- Dva zalogovnika imata znatno (40 % pri isti višini) večjo površino, kot eden. Glede na to, da bi od dveh enega ogreval le 150 dni na leto, bi pri enaki kvaliteti izolacije prihranil točno nič energije. Če še upoštevaš, da je poleti energija nekaj dražja (odvisno od energenta za pozimi), bi nekaj prihranka bilo.
- Dva zalogovnika sta dražja, kot en sam enake kapacitete. Če te trenutno tišči denar, pa ga vloži v dodatno izolacijo enega samega - boš pri energiji nekaj prihranil.

Re: Pec na drva in zalogovnik - fab - 24.2.2015

Če sem prav razumel govori o vgrajenem sanitarnem zalogovniku znotraj večjega. Tako med nima ni izolacije se ti ne zdi. Špirala bi grela še vodo za ogrevanje...

Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 24.2.2015

Citat:Če sem prav razumel govori o vgrajenem sanitarnem zalogovniku znotraj večjega. Tako med nima ni izolacije se ti ne zdi. Špirala bi grela še vodo za ogrevanje...
Kar se tiče energije, ni razlike, če je v zalogovniku bojler (manjši zalogovnik z el.grelnikom) za sanitarno vodo ali le ogrevalna cev (špirala) za pretok sanitarne vode. V vsakem primeru je treba ogrevati ves volumen zalogovnika. Je le en večji zalogovnik, katerega poleti ogrevaš z elektriko.

Obstoja še varianta, da imaš za zimski čas bojler v zalogovniku, za poletni čas pa običajni električni bojler. Preklopiš ročno.