PodSvojoStreho.net
Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo (/showthread.php?tid=60659)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Bio tec-l Centrometal - Hanzi - 13.2.2015

očitno picas55 ne pozna muhe attacka. kot omenjeno tista ročka je za okras, zato razmišljam da bi menjal turbolatorje,. Zdaj približno enkrat mesečno vzamem ven in drgnem s krtačo.
Če pri natančnih ne ksrbiš za čistočo, potem jih s težavo dobiš ven ( pa da te ši peč ne gori takokot je treba)
VEm kakoje sosed turoblatorje ven vlekel iz enega kotla. se mu je "rorR zabasal... in dim ni šel več čez njega..

Re: Bio tec-l Centrometal - cratos - 13.2.2015

Cratos, ali je kakšna huda zamera za ESBE LOAD UNIT LTC 141, cena 304,00 EUR? Ali bi bil boljši Laddomat 21? Ker nam velikokrat zmanjka elektrike, verjetno kaj drugega sploh ne pride v poštev. Obtočno črpalko sem opazil na Hrvaškem tudi le za 102,00 EUR, sicer ena čudna nemška znamka. Samo s tem se ne obremenjujem.

Ne nimam nobene zamere do njihovega sistema.Enostavno jim ne zaupam in pika.
Bolj mi je všeč kakšen Seltron ,to pa zato ker enostavno nastaviš želeno temperaturo ,ki si jo zmisliš in zadeva špila. ESBE LOAD UNIT LTC 14 so pa mehanski ventili ,ki jih moraš ob neustreznem povratku šravfat,pa tudi termo sifonsko ne bodo delali ,če zmanjka elektrike sploh ,če pa imaš vmes hranilnik toplote pa sploh ne..Še bolj tako,tako pase mi zdi laddomat.Ampak vse skupaj je bolj stvar ukusa in komoditéte.

Kotel sam po sebi sploh ni slab in je sigurno vreden tega denarja..Se mi zdi ,da prekaša in Slovaka in Čeha prav tako Poljaka.
Kot sem že napisal v prejšni temi -se nekako hoče ta kotel drenati v bolj elitno vrsto kotlov..
lp cratos

Re: Bio tec-l Centrometal - okram - 13.2.2015

kadotr Napisal:Izgleda, da se je pojavil dober kotel za solidno ceno.

Trenutno pa iščem še 1500 litrski zalogovnik, soliden izdelek za solidno ceno, brez spiral, z izolacijo. Če je kdo kaj našel, prosim, da sporoči.

Cratos, ali je kakšna huda zamera za ESBE LOAD UNIT LTC 141, cena 304,00 EUR? Ali bi bil boljši Laddomat 21? Ker nam velikokrat zmanjka elektrike, verjetno kaj drugega sploh ne pride v poštev. Obtočno črpalko sem opazil na Hrvaškem tudi le za 102,00 EUR, sicer ena čudna nemška znamka. Samo s tem se ne obremenjujem.

Škoda le, da ni manjše izvedbe kotla, meni bi zadoščal že cca 15 kW ter posledično tudi mnogo manjši zalogovnik. Strop imam sicer 250 cm, vrata pa garažna. Sprašujem tudi, če je problem, da bo zalogovnik 25 cm nižje od kotla. Posebno glede Laddomata.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/kotli-gorilniki-in-oprema/zalogovnik-1650-litrov-nov-brez-izolacije-1290460583.html?aclct=1385109696&kw=ZALOGOVNIK+1650">http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje- ... OVNIK+1650</a><!-- m -->

Re: Bio tec-l Centrometal - vanč - 13.2.2015

Ta kotel ima zelo nizko priključek za dimnik. A potem dim ko pride iz turbolatorjev zavije navzdol in nato ven skozi odprtino za dimnik? Gledal sem sliko modela 25 kW.

Re: Bio tec-l Centrometal - kadotr - 13.2.2015

Vsem hvala za odgovore, na Bolhi sem sicer že sam nekaj našel, ...a več glav več ve.

Cratos, laddomat ima menda še en ventil spodaj, ki se ob izpadu elektrike in povišani temperaturi kotla odpre in omogoči odvod toplote v zalogovnik. To bi bil nekak razlog za nakup, tega elektro krmiljen dvig povratka ne omogoča.

Ostalo je le še odprto vprašanje razlike v višini poda kotla in 25 cm nižje postavljenega zalogovnika.

Še eno vprašanje me žre: če kupim 1500 litrski zalogovnik k sedanjemu 25 kW kotlu, kaj bo, ko bom mogoče uspel ob menjavi v bodočnosti kupiti manjši kotel? Ali bo problem zalogovnik, če bom čez tri leta iz drv spet prešel na pelete?

zapres ventil v zalogovnik pa "ga nimaš več" (ko boš šel na pelete, čeprav ga je pametno tudi tam imeti kot berem)
Tudi če laddomat odpre pretok ob izpadu elektrike dvomim da boš imel dovolj termodinamskega pretoka da ti peč ne bo zakuhala in ti bo vodo zmetalo preko sts ventila v kanalizacijo oz. kamor boš imel napeljano.
cratos ima tudi vkopan zalogovnik, to ne bi smelo vplivat na pretoke če le ne boš imel "sifone" na instalaciji.
Če si pogosto brez elektrike svetujem reševanje v obliki agregata ali pa inverterja 12>230 (to imam sam)

Če je HT v isti višini kot kotel ti ne bo delalo termo sifonsko pa da se ubiješ.Vem imam izkušnje s temi stvarmi... Pa tudi, če bi imel HT eno etažo višje in ti kotel dela na polno v enem momentu zmanjka elektrike se zgodi naslednje . V samem kotlu je polno žerjavice sam vlek dimnika ima še zmeraj tolik vleka ,da vleče plamen v IK sama vztrajnost plamena pa ogreva vodo v samem kotlu in ker je pretok prepočasen ponavadi voda skoraj zavre kotel pa odpre potem termo varovalo.... Razen če imaš zraven agregat ali pa UPS da ga imaš kot backup.
Mislim pa da tu ni ta stran ,da se pogovarjamo o HTV ampak o kotlu Bio-tec.
lp cratos

Re: Bio tec-l Centrometal - vanč - 13.2.2015

Cratos, kaj torej meniš o višini dimnega priključka pri tem kotlu in o tem, da je nameščen pod ventilatorjem ?

Nič posebnega ni to ,enostavno narediš tako visok kovinski podstavek ,da se dimniška tuljava na kotlu in dimniku poglihata.Potem imaš pod kotlom prostor za dodatno sušenje polen in trsk.Pa ko si v letih se ti ni treba pirpogibati čisto do dna ,ko čistiš kotel .Ampak vzameš pručko in se elegantno usedeš in z lahkoto in brez muk čistiš kar je pač potrebno.
Imajo nekateri kotli prav tako narejeno ali pa imajo dimnik čisto na dnu kotla.

Re: Bio tec-l Centrometal - jani65 - 13.2.2015

Pri vročem kotlu se turboratorji pridobijo nekaj na širini zato je najbrž neka toleranca.

Tudi pri vročem attacku bolj ali manj luft mešaš. Pa toliko se zagotovo ne razširijo.

Re: Bio tec-l Centrometal - picas55 - 14.2.2015

Citiram
cratos.......@picas55 prav so te učili,papir prenese vse!! Sploh pa ne vem ,zakaj nebi BioTek dobil zelene luči od EKO sklada ,če so se prejšnja leta lahko pridrenjala v sklad razni Vrečkoti pa Funk Sigme ,Stadler itd..itd..zato resnično ne vidim nobene pametne razlage ,da bi BioTek izpadel iz tega kroga.
lp cratos

Tudi jaz ne, in se popolnoma strinjam, z zgoraj navedenim. O papirju le kot prispodoba, in rajši kot na papirju, bi ga gledal v svoji kurilnici. Big Grin

Citiram
najrad@....Nekdo piše malo denarja malo muzike.
Za takšnim kotlom je boljše gledati na sever (nažalost večja cena in kvaliteta vgrajenega materiala ) kot na jug ( manjša cena slabi materiali ) .
Lp

Kaj nimaš njegovega brata . Kaj se ti je zameril.
Saj čehi, polaki, in slovaki so tudi na severu. Kolega z avtovleko tudi pravi, da niso redki primeri intervencij na avtomobilih kupljenih za 20K€ in več , pa ne zmerom zaradi napak lastnikov, čeprav so bili napravljeni na severu.
To so ponavadi le neutemeljeni predsodki iz zgodovine, kot s kitajsko robo, čeprav se mnogi sploh ne zavedajo, koliko jo imajo vgrajene.

lp picas

Re: Bio tec-l Centrometal - cratos - 14.2.2015

Ko se delajo neke primerjave je to res neko zelo nehvaležno delo ,ki se ga osebno poskušam izogibati.Ampak ker si mi že vrgel kost.Jo bom pač malo poglodal.
Ko sem na Attackovi strani dobil vprašanje .Kaj mislim o Bio-tecu in sem za primerjavo moral dati kotle ,ki so res nizko cenovni in se sama cena približno približa Bio tec-L in ker na srečo pač poznam slabosti vseh teh nizko cenovnih kotlov lahko dam neko objektivno mnenje.
Naprimer: Poljaki so izdelali Funk Sigmo,(oziroma Buderuseva ideja s prodano licenco Poljakom)ki je na prvi pogled dosti soliden kotel z veliko težo kotla ,velikim nakladalnim prostorom, potem se pa že počasi neha in je treba kotel temeljito nadgradit,da bi stopil stopnico višje.Pa ne bom sedaj pisal o tem, ker je bilo o tem že veliko napisanega.
Evo pa da se še sam potresem s pepelom.
Čehi imajo Atmosa(govorimo še zmeraj o nizko cenovnih kotlih ,ki se jim cena giblje okoli 2ooo€ to pa je model DC -GSE je druga zgodba) Slabost ne sfriziranih Atmosov je ta, da imajo izredno slab izkoristek saj jim znajo DP narast tudi na
400°C pri izhodu v dimnik.
Slovaki imajo svojega napadalca-Attacka ,ki pa ga nebi preveč pluval ker se nočem nikomur zamerit.
In vidiš tukaj se približno to konča! Hrvati so bili pametni in so pobral kolikor toliko dobre stvari iz Mercedez kotlov in sklanfal svoj kotel,ki je res nizko cenovin kotel po ceni po kvaliteti in izgledu pa sili gor k Mercedezom. Samo ker je Bio tec-L narejen pri naših južnih sosedih smo mi Slovenclni malo zadržani in nismo ravno navdušeni nad njimi (roko na srce resnica je prav taka) in bomo odšli rajši k Slovakom in od njih kupovali Attacke k Čehom -Atmose in k Poljakom Funk Sigme ,ki pa so res nizko cenovni kotli in to dobesedno.

lp cratos

Re: Bio tec-l Centrometal - Hanzi - 14.2.2015

Čakaj da Hrvate dobimo v kurilnice, potem bo prilika za bolj objektivno pisanje. Zaradi mene lahko brez skrbi pljuvaš po attacku. Pravzaprav te prosim. Tako bom lažje ga frizura. Kot bereš ga tudi jaz pljuvam. Nisem eden izmed tistih forumasev ki samo hvali svojo robo. Sam si napisal nekako v stilu da imam samo jaz na forumu težave z attackom.

Re: Bio tec-l Centrometal - cratos - 14.2.2015

@Hanzi je res ,da pljuneš včasih tudi ti na svojega napadalca!! Verjetno čisto upravičeno ,si pač osebno več pričakoval od njega.
Kolikor so ga od začetka hvalil se je ta evforija nekoliko umirila. Ampak glej, če si takrat dobil kotel na Slovaškem (ne vem za koliko?) si pač dal toliko zanj .Je bil poceni in če je poceni še ni 100% zanesljivo ,da bo vse klapalo kot bi moralo klapati po naši logiki.
Prav tako se lahko zgodi s Bio tecom.Je poceni ne poznamo pa še njegovih otroških bolezni..

Ko že omenjate turbolatorje pri Bio Tecku se mi zdi ,da ima ravno take kot Orligano,ki niso ravno nek top izdelek. Se turbolatorji ne prilagajajo toplotnim izmenjevalcem kot bi se morali zato ne opravljajo svojega dela,ki bi ga morali opravljati.(čistiti in vrtinčiti dimne pline)Med toplotnim izmenjevalcem in samim turbolatorjem ,mora biti neka toleranca samo ne tolikšna da turbolator teče v prazno in se niti ne sliši ,da bi podrgnil po izmenjevalcu.
Zdaj ker samega kotla ne poznam v piko mi je težko povedat .To ali to je zanič ali dobro.
Upam ,da ga bom imel priliko pregledat na sejmu v Ljubljani.(Bi imel kdo od forumašev rad voden ogled okoli kotlov na drva,sem vam na voljo,tako kot lani)
Ko si kotel pogledam čisto od blizu, bom lahko dal neko oceno o samem Bio tec L kotlu.
lp cratos