PodSvojoStreho.net
Peleti - kdaj pade cena - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peleti - kdaj pade cena (/showthread.php?tid=60116)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8

Re: Peleti - kdaj pade cena - sašo65 - 17.1.2015

jokovot Napisal:Vse pelete kar so na tržišču so predrage.
Cena bi morala bit od 180-200€ /T po mojih izračunih.
Neglede kdo jih dela ali prodaja.
tud cena kurilca bi morala bit največ 0,50€ glede na to da je nafta na svetovnem tržišču cca 47€

Re: Peleti - kdaj pade cena - jokovot - 17.1.2015

@ peleti12
Zelo enostaven niso vredni več.
Delam v serijski proizvodnji nas stane npr. kom 1,2€ v trgovini se prodaje 3,6€
1.2€ plačamo, delavca,elektriko, vodo, zrak, surovino,amortizacijo in še dobiček ostane.
Niso peleti. Big Grin

Re: Peleti - kdaj pade cena - sandichamp - 17.1.2015

Potem pa odpri firmo in jih začni delati po tej ceni. Boš imel veliko strank. Tudi sam jih kupim po tej ceni.

LP Sandi

Re: Peleti - kdaj pade cena - okvals - 17.1.2015

sašo65 Napisal:
jokovot Napisal:Vse pelete kar so na tržišču so predrage.
Cena bi morala bit od 180-200€ /T po mojih izračunih.
Neglede kdo jih dela ali prodaja.
tud cena kurilca bi morala bit največ 0,50€ glede na to da je nafta na svetovnem tržišču cca 47€

Seveda, tako je. In je čas da se izbeza iz jazbine pri končni ceni tiste ki nič ne delajo ampak sam mastno služijo. Ti so za moje pojme višek v tržnem sistemu.

Sam bom kupil tisto kar mi paše brez trgovskega, forumskega, marketinškega, filozofskega, političnega, organiziranega in še kakšnega...... nakladanja.

In glede tvojega odgovora Jkovit ki so ga napisal Peleti12 se s tabo 100% strinjam, marže so prevelike in pika.

lp

Re: Peleti - kdaj pade cena - jokovot - 17.1.2015

sandichamp
Nevem kakšno izobrazbo imaš, toda ko boš delal v serijski proizvodnji se boš vprašal zakaj tole in tole toliko stane.Če pa delaš kje v serijski proizvodnji potem niti neveš kaj delaš.Samo to še vse kar kupiš v trgovini preplačaš preveč.Ogromno preveč.
Če pa bi bil še enkrat MLAD pa vedi sandichamp bi se znašel.

Re: Peleti - kdaj pade cena - Žerjavar - 17.1.2015

Citat:In je čas da se izbeza iz jazbine pri končni ceni tiste ki nič ne delajo ampak sam mastno služijo. Ti so za moje pojme višek v tržnem sistemu.
V členih verige od proizvajalca do potrošnika jih ni direktno. Se da vse člene eliminirati z direktnim nakupom pri proizvajalcu.

Ne bi govoril o skritih, z zakonom zaščitenih jazbecih, ki imajo v omenjeni verigi svoj bajpas.

Re: Peleti - kdaj pade cena - bohinc - 17.1.2015

Citat:Potrošnja peletov iz leta v leto raste (še vedno ugodna cena energenta).
Raste, kot raste ponudba, proizvajalci...(ki žal ne dajo dosti na kvaliteto, temveč kvantiteto)
Citat:Proizvodnja mu komaj (ne) sledi
Hm..., nisem prepričan, mi je zaposleni nekega proizvajalca pravil, da ne gre (ob povečani kapaciteti) in je skladišče dokaj polno (v kurilni sezoni, ko jih prej ni bilo dobiti!) Celo prepričujejo zaposlene v menjavo ogrevalne naprave, kdor nima ''primerne''...
Marsikje se sprašujejo kam bi z biomaso, politika pa kje bi denar...?
Citat:Se da vse člene eliminirati z direktnim nakupom pri proizvajalcu.
Da , tu se da nekaj privarčevati..., seveda odvisno kolko te stane nato npr. prevoz
Lp

Citat:Marsikje se sprašujejo kam bi z biomaso, politika pa kje bi denar...
Tako mimogrede: Moj nečak ima na njivi še kako tono koruze. Ko je bila priložnost, je ni pobral zaradi razmočenih tal. Danes pa ni računice, da bi jo šel pobirat - priprava in premik kombajna. Jo je ponujal lovcem, RK, Karitas, .... Ni odziva. Če jo kdo želi namesto peletov, jo dobi zastonj - le pobrati jo je treba.

Bojim se, da bo spomladi ob oranju končala pod zemljo kot gnojilo. Tudi to ima svojo ekonomsko računico.

No lepa prispodoba. Zakaj je pa sam nisi pobral? 8sej bi gorela v tvojem gorilcu mar ne?

Masa, s katere so peleti je odpadna masa (govorimo o lesu). Peleti so stranski produkt lesne industrije (žajmanje). In kot taki so precenjeni in to na račun preprodajalcev, kateri za nič dela lepo služijo. Mimogrede 160 evrov je tona pelet stala v moji kurilnici letos, tako da sam gledam forumske cene Confusedhock: za razne (ŠVARCNEGERJE, RAMBOTE IPD..).

Avtorju prispevka; kupi najcenješe na trgu, kar je tvoj sistem možen spremenit v koristno energijo, ne glede na letni čas nakupa.

Re: Peleti - kdaj pade cena - peleti12 - 17.1.2015

jokovot i slavko
še sedaj nisem dobil od vaju izračuna zakaj imajo peleti tako ceno!!!!!!!!
Sedaj pa vprašanje za oba, ki tukaj na forumu mlatita prazno slamo!
Kaj je potrebujemo za proizvodnjo peletov?
1. Poslopje
2. Linija za proizvodnjo peletov
3. Električno energijo
4. Viličar
5. delavce
6. Material za proizvodnjo: folija za vreče, rezervne dele, maziva, orodja, itd
7. surovina
8. ustanovljeno podjetje ali s.p z plačevanjem davkov in prispevkov
9. ITD
Sedaj mi naj nekdo od vaju izračuna za koliko bi vidva izdelovala pelete, da bi kupci ali vidva bila zadovoljna, pogoj je, da so peleti A1 razred kvalitete in ne šrot, ki ga kuri slavko, ki trdi, da njegova buderuska in gorilec prebavita vse kar nasuješ vanj.
Sam kupujem pelete izključno slovenske proizvodnje pri proizvajalcih tako, da denar ostaja doma in ne gre v republike ex YU in podpiram naše gospodarstvo peleti so A1 kvaliteta in sem z njimi zadovoljen.
Pelete kurim v kotlu slovenske proizvodnje in imam nastavljenega optimalno, tako, da čim manj onasnežujem okolje z raznimi emisijami.
Samo za informacijo predstavil bi 3 proizvajlce, ki imajo peletno linijo in sicer cenovnega ranga od 65.000,00@ 500,000,00€ in 1.000.000,00€ brez ostalih stvari in cena peletov pri njih se giblje od 220,00€ do 266,00€ za tono.
In za konec vprašanje za oba, če mi znata izračunat koliko ton peletov morajo proizvest, da se jim investicija v peletno linijo izplača.
Že v naprej se zahvaljujem za odgovor LP PELETI 12.

Citat:Masa, s katere so peleti je odpadna masa (govorimo o lesu). Peleti so stranski produkt lesne industrije (žajmanje). In kot taki so precenjeni in to na račun preprodajalcev,
Dokler je možnost kupiti direktno pri proizvajalcu, preprodajalci nimajo vpliva na ceno.

Precenjenost? Vzami kot "pravo idejo" in delaj pelete iz ostankov v gozdu, ko lastnik (pooblaščenec) izvleče le hlodovino. Kar ostane je odpadna masa, jo dobiš skoraj zastonj.
Citat:Zakaj je pa sam nisi pobral?
Dobro vprašanje. Tudi jaz se usmerjam ekonomsko. Raje sanitarno čistim svoj gozd, kot bi nabiral koruzo = z manj dela dobim enako toplote. Vsi tisti, ki bentite o visoki ceni toplotnih energentov, pa imate priložnost zase znižati to ceno. Toplotna energija je zastonj, le pobrati jo je treba.

Tu sem se spomnil prastarega vica, ko je Črnogorec kot ekonomski emigrant prišel v Ameriko, kjer denar leži na cesti. Na izhodu iz sprejemnega urada pobere dolar, nekaj sto metrov še petaka. Kmalu za tem zagleda na tleh dolar, se ustavi in razmišlja: "E, pa za danas sam dovoljno radio".

peleti12 Napisal:jokovot i slavko
še sedaj nisem dobil od vaju izračuna zakaj imajo peleti tako ceno!!!!!!!!
Sedaj pa vprašanje za oba, ki tukaj na forumu mlatita prazno slamo!
Kaj je potrebujemo za proizvodnjo peletov?
1. Poslopje
2. Linija za proizvodnjo peletov
3. Električno energijo
4. Viličar
5. delavce
6. Material za proizvodnjo: folija za vreče, rezervne dele, maziva, orodja, itd
7. surovina
8. ustanovljeno podjetje ali s.p z plačevanjem davkov in prispevkov
9. ITD
Sedaj mi naj nekdo od vaju izračuna za koliko bi vidva izdelovala pelete, da bi kupci ali vidva bila zadovoljna, pogoj je, da so peleti A1 razred kvalitete in ne šrot, ki ga kuri slavko, ki trdi, da njegova buderuska in gorilec prebavita vse kar nasuješ vanj.
Sam kupujem pelete izključno slovenske proizvodnje pri proizvajalcih tako, da denar ostaja doma in ne gre v republike ex YU in podpiram naše gospodarstvo peleti so A1 kvaliteta in sem z njimi zadovoljen.
Pelete kurim v kotlu slovenske proizvodnje in imam nastavljenega optimalno, tako, da čim manj onasnežujem okolje z raznimi emisijami.
Samo za informacijo predstavil bi 3 proizvajlce, ki imajo peletno linijo in sicer cenovnega ranga od 65.000,00@ 500,000,00€ in 1.000.000,00€ brez ostalih stvari in cena peletov pri njih se giblje od 220,00€ do 266,00€ za tono.
In za konec vprašanje za oba, če mi znata izračunat koliko ton peletov morajo proizvest, da se jim investicija v peletno linijo izplača.
Že v naprej se zahvaljujem za odgovor LP PELETI 12.

Peleti, z dolžnim spotovanjem ter zakupljenimi peleti!

Mi ne rabiš nič razlagat glede same proizvodneje, logističnih potreb ter papirologije! Če bi prebral pozorno moje poste bi vedel od kje so peleti, kakšna je cena, in kakšna je cena plačanih davkov.

Oprosti ampak v naši deželici se pač ne izplača, pa zato od Avstrijecev in Italijanov kupujemo nazaj (N1 KVALITET), . No pa mi ti sedaj povej zakaj?

Zdravo!

Re: Peleti - kdaj pade cena - peleti12 - 17.1.2015

slavko
Vpršanje se glasi koliko ton peletov je potrebno narediti, da se ti investicija v proizvodno linijo povrne brez ostalih stroškov?
Ne nakladaj o nekih BIH peletih za 160,00€ za tono, ki jih tvoja peč prebavlja v katerih je pesek in zemlja, da o kurilni vrednosti ne govorimo in ti jih bosanci prodajajo za male pare.

Ne vem, koliko ton je potrebno narediti da se povrne investicija? Odvosno od vložka.
Pri meni pesek in žlindra iz bosanske linije delata, za SLOpa lahko povem da tud.

Re: Peleti - kdaj pade cena - jokovot - 18.1.2015

@ peleti12
Zelo enostaven niso vredni več.
Delam v serijski proizvodnji nas stane npr. kom 1,2€ v trgovini se prodaje 3,6€
1.2€ plačamo, delavca,elektriko, vodo, zrak, surovino,amortizacijo in še dobiček ostane.
Niso peleti.

TA CENA 1,2 tu je tvoja kalkulacija , ostane 2.4€ se vprašaj kdo ima to.