PodSvojoStreho.net
Toplotno sevanje in temperature ovoja stavbe - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotno sevanje in temperature ovoja stavbe (/showthread.php?tid=59190)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: IR grelni paneli - mirator - 9.12.2014

Ponovno te sprašujem, kaj bi pravzaprav rad dokazal ali pa tega niti sam ne veš?

Re: IR grelni paneli - janipapillon - 9.12.2014

Nič ne dokazujem, le zanima, me kakšno predstavo o vplivu sevanja (elektromagnetnega valovanja v IR spektru) imamo sodelujoči v tem forumu, pa sem podal praktičen primer.
Dokazal? Če si tako mislil: Svoje "mišice" kažem, se dokazujem... čisto na drugem področju; gradnja (zdajle mi je za v kopalnoico ravno aktualna opcija IR paneli) mi je le hobi
<!-- m --><a class="postlink" href="https://picasaweb.google.com/janipapillon/THEBIGGESTHOBBYINMYLIFEBuildingMyLogHome">https://picasaweb.google.com/janipapill ... gMyLogHome</a><!-- m -->
Mogoče bo to komu pomagalo k boljši predstavi. To je bil namen. Potrudil sem se. Glede na negativen odziv, pa je to moje početje bolj jalovo Sad .

Re: IR grelni paneli - mirator - 9.12.2014

No ja, imaš olajševalno okoliščino, da si zapisal, da je tvoje vprašanje izven teme.

Sevanje? IR paneli?
Štedilnik uporabil, ker nimam IR panelov :wink:
Če bi sonce, ki pa ima ves spekter IR bi pa čist falil, kajne?

Re: IR grelni paneli - firefly - 9.12.2014

Predstava? Iz izhodisca da je zunaj 2 notri pa 12 bi rad da ugibamo? Ker tocno bi poceli. Ugibali. Koliko casa je ze zunaj 2? Mogoce je bilo.pa -30 ponoci? Koliko casa je notei 12? Je bilo prej mraz ali vroce je glih prislo na 12 ali pa je 12 ze cel.dan? Prehid toplote skozi okno je pa itak spet cela.znanost...

Zakaj bi ugibali? Temperatura okna je med -10 in 20 stopinj. Vse je mozno...

V kopalnico IR ne sodi (za obcasno gretje). Se Vermont je to priznal.... Ker so reklame spremenili... Casih je bila prednost IR grelcev ga grejejo direkt cloveka in nic zraka, zdaj pa grejejo direkt tla in predmete in potem zrak ki greje cloveka... Ocitno se se nekateri ustrasli da bi ziveli v mikrovalovki....

Re: IR grelni paneli - bohinc - 9.12.2014

Citat:Štedilnik uporabil, ker nimam IR panelov :wink:
Za dobro- hitro ogrevanje so potrebni kW :wink: , za dogrevanje so zadostni W :mrgreen:, ki jih običajno IR paneli imajo, močnejši so t.i. grelci-sevala , ki so po površini manjši, kot paneli...(manjši in močnejši je, bolj neprijeten občutek je v bližini...- tko kot npr. štedilnik, kdor ga upa šlatat..., panela ni problem :wink: )
Kar potrjuje tudi Vermont....saj zgolj z 1x IR panel ogreva stanovanje ?m :roll: , upam , da ne pozabi na dobre sosede v bloku!
Lp

Re: IR grelni paneli - Popravila na domu - 9.12.2014

Citat:https://picasaweb.google.com/janipapill ... gMyLogHome
Mogoče bo to komu pomagalo k boljši predstavi. To je bil namen. Potrudil sem se. Glede na negativen odziv, pa je to moje početje bolj jalovo Sad .

Najprej tole - delo prikazano na slikah do katerih vodi povezava je carsko. Bravo.

Odziv ni bil negativen - gre le za drugačen pristop k razmišljanju. Če po pravici priznam pa tudi jaz (kar ni neko hudo merilo) nisem čisto dobro razumel namena tvojega kviza.

Moj kviz bi bil takšen:
Če imaš hišo odlično pozicionirano na način, da pozimi skozi steklene površine vanjo sije sonce, poleti pa ne - kaj se bolj izplača imeti - troslojna ali dvoslojna okna?

Točno to sem naredil, odlično pozicioniral hišo, ko so solarni dobitki odveč je zasteklitev v senci... in ni dileme: Dvoslojna zasteklitev. V senci troslojna. To se splača. Ima pa to kot vse svojo slabo stran.
Odziv da ni negativen? Celo agresiven je Cry
Nekdo zapiše, da bi lahko bila temperatura notranjega stekla tudi 20 stC :roll: Nočna temperatura -30 :?: :?: ob linku na vremensko postajo tam zraven z zabeleženim vetrom, temperaturo, rosiščem vsakih nekaj minut :!:

Re: IR grelni paneli - vincent - 9.12.2014

Verjetno se folku ne da it kviza 14 dni.

Ali vrzi podatke na mizo, da se vidi kaj si ugotovi ter se to predebatira...ali bodi enostavno tiho.

....jaz tako vidim vse skupaj.

Re: IR grelni paneli - janipapillon - 10.12.2014

firefly Napisal:Predstava?
Predstavljati si, slovnica, vizualizacija malo šepa. Nič hudega. No hard feelings.

firefly Napisal:Iz izhodisca da je zunaj 2 notri pa 12 bi rad da ugibamo? Ker tocno bi poceli. Ugibali. Koliko casa je ze zunaj 2? Mogoce je bilo.pa -30 ponoci? Koliko casa je notei 12? Je bilo prej mraz ali vroce je glih prislo na 12 ali pa je 12 ze cel.dan? Prehid toplote skozi okno je pa itak spet cela.znanost...

Zakaj bi ugibali? Temperatura okna je med -10 in 20 stopinj. Vse je mozno...
Ne, ni vse možno! Kot sem zapisal: "Teh meritev sem lani veliko naredil, omenjeni ∆T, ki ga ugibamo, računamo pa v zelo različnih pogojih ostaja znotraj ±1 stC..."

firefly Napisal:V kopalnico IR ne sodi (za obcasno gretje). Se Vermont je to priznal.... Ker so reklame spremenili... Casih je bila prednost IR grelcev ga grejejo direkt cloveka in nic zraka, zdaj pa grejejo direkt tla in predmete in potem zrak ki greje cloveka... Ocitno se se nekateri ustrasli da bi ziveli v mikrovalovki....
IR grelce, kakršne smo včasih žgali v kopalnicah še danes poceni kupujejmo v Bauih.
Delujejo, =energijo oddajajo s krajšim elektromagnetnim valovanjem, vse tja v vidni spekter svetlobe ter pri velikooo višji temperaturi.
Tako dolgo, kot srednje dolgo valovanje plitvo penetrira v kožo. Krajše valovne dolžine (terapevska sevala) ti penetrirajo globje, tja do pod mešičke dlak.

Medo a čitaš :?: :roll: Ven s paneli. Nava midva (več) to mela u kupalnci.

Re: IR grelni paneli - firefly - 10.12.2014

A spet mesamo "pojme"? Ir panel in ir grelci? A jih nismo ze "poforumasili"?

Ja vse je mozno. Ce si ti izmeril " normalne" vrednosti se vedno nic ne pomeni...

IR panel ni čisto nič drugega kot ploščati grelec in ni pojem ampak element, naprava... Grelec pač za to, ker služi v svrho pretvarjanja neke oblike energije v drugo v svrho gretja. Si jst to narobe razlagam?
Za razliko od starejših variant, je tu s tehnologijo doseženo, da učinkovito pretvarja električno energijo v elektromagnetno valovanje v območju daljnega IR spektra.

Bi ti mogoče kako stvar, ki jo zapišeš argumentiral? Npr. kako, zakaj, kdaj bi lahko bila temperatura zasteklitve v zapisanih pogojih 20 stC, pri notranji temperaturi 12 stC ter zunanji 2 stC?
Vztrajno trdiš kako je možno ±15 stC! Pa ti še enkra zapišem: v zelo različnih pogojih je omenjeni ∆T ostal znotraj ±1 stC.
Zakaj imenuješ izmerjene vrednosti "normalne"? So le vrednosti. Ampak zgleda da nimaš pojma kakšne bi lahko bile. Nisi prebral nobenega dobrega članka o elektromagnetnem valovanju, o IR panelih...?

Re: IR grelni paneli - Žerjavar - 10.12.2014

Citat:kako, zakaj, kdaj bi lahko bila temperatura zasteklitve v zapisanih pogojih 20 stC, pri notranji temperaturi 12 stC ter zunanji 2 stC?
Tudi to je možno. Če ne verjameš, pa daj v bližino visokotemperaturni IR grelec (za kopalnice) ter ga usmeri na šipo. Učinek bo zelo hiter.

Zgleda da ni enostavno. Sem mislil, da je. No, nekaterim je.
Ni bilo -30 stC. Ponavljam, spet in spet: Poleg linkov na fotke je link na vremensko postajo.
Pa še to ponavljam: Notranja temperatura zraka pred kurjenjem je bila 8,6 stC in ne manipulirat s temperaturami okrog ledišča.

Žerjavar Napisal:
Citat:kako, zakaj, kdaj bi lahko bila temperatura zasteklitve v zapisanih pogojih 20 stC, pri notranji temperaturi 12 stC ter zunanji 2 stC?
Tudi to je možno. Če ne verjameš, pa daj v bližino visokotemperaturni IR grelec (za kopalnice) ter ga usmeri na šipo. Učinek bo zelo hiter.
Zakaj si pa zdaj v bližino površine IR grelec privlekel? Bolj ali manj nazorno sem opisal pogoje, pa bi celo tebi motralo bit jasno; hiša in prostor se počasi segrevata, bistveno manj, kot stopinjo na uro, zunaj konstantni pogoji manj kot ±1 stC. Ogreva šporget, ni IR grelcev, niti atomskih bomb.