PodSvojoStreho.net
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 30.11.2014

Gre za hišo 300m2 in še z rekuperacijo, eni bi 8kw močno mašino in to še klima TČ. Lepo prosim. Toshiba ti bo v zimi pokleknila ne glede koliko kw boš vzel. Verjetno imaš v planu tudi kakšno večjo banjo, kar pomeni tudi večjo porabo SV?
Investiral si v veliko ornik hišo, ki je stala XXX pri ogrevanju bi vzel pa tisto, kar je najceneje Confusedhock:
Če iščeš najcenejšo rešitev v obliki klima TČ, potem vzemi Michubishi Power inverter vsaj 14kw

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - lakota - 30.11.2014

No in zakaj bo Toshiba neglede na moc pocepnila??
Ter prosim ce mi lahko razlozis zakaj bi bil Michubishi Power Inverter najbolsa izbira med klima TC??

Vincent, in kaj ce bo 11 kw masina pokleknila?
Kaj ni potem boljsa izbira 14kw masina in jo ce je potrebno jo poknes na urnike?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - JaBK - 30.11.2014

sassapo Napisal:Gre za hišo 300m2 in še z rekuperacijo, eni bi 8kw močno mašino in to še klima TČ.

Glede na napisano izpade, kot da zaradi rekuperacije potrebuje močnejšo?

Med 11 in 14 kw Estio ni v mrazu nikakršne razlike v oddani moči, pri višjih temperaturah pa te moči tako ne potrebuješ.
Nisem tukaj, da bi ti solil pamet, lahko ti zgolj svetujem, kaj boš naredil je pa 100% tvoja odločitev.

JaBK Napisal:
sassapo Napisal:Gre za hišo 300m2 in še z rekuperacijo, eni bi 8kw močno mašino in to še klima TČ.

Glede na napisano izpade, kot da zaradi rekuperacije potrebuje močnejšo?

A seveda, drugače bo pozimi rekuperacija izklopljena, ker bo v hiši hladno :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - vincent - 30.11.2014

Lahko stopnujemo do 30 kw moči :wink:

Jaz imam na 200 m2, 11 kw izvedenko (estio). S podobno izolacijo, prenova (kar v praksi pomeni več izgub od novogradnje). Dela mi za talno 11 ur dnevno na 30 stopinj vstopne vode (maksimum imam omejen na 32 stopinj).

Torej...če to preslikam na 300 kvadratov pomeni da bi mogla delati ajde 18 ur dnevno. Torej ostane še 6 ur za segrevanje SV...dejansko jo greje mogoče eno uro dnevno.

Pa še to kar meni dela je daaaaleč stran od 100 % moči.

Ima pa vsaka tč vgrajene el. grelnike (mislim da 6 kw za estio) ki so ti ta 'kaj pa če'....za tisti teden enkrat na tri leta ko bo mogoče zjutraj -25 stopinj.

Torej če pri nas 11 kw izvedenka praktično zabušava z zagotovostjo trdim da ob enaki izolaciji na 50 % višji kvadraturi ne bo preslabotna.

Moj argument.

(Za našo hišo sem prepričan da bi popolnoma funkcionirala že 6 kw izvedenka, a je eno nadstropje v radiatorjih, plus imam zalogovnik od 1.000 litrov (za kolektroje in peč na drva) kjer je dobro imeti malo moči na zalogi...oz. se večkrat dnevno segreva voda na 45 stopinj.).

Sicer pa...kaj pravi izračun toplotnih izgub objekta?

Koliko pri projektni temperaturi?

(Da ne bomo streljali na palec).

Vincent... kar napišem, napišem iz prakse. Novogradnje takšne kvadrature imajo navadno visoke stropove in veliko steklenih površin, če k temu prišteješ še rekuperacijo ni šans, da bo estia pri nekajdnevni zunanji temperaturi - 10°C v hiši uspela držati 20°C kljub vklopljenim grelcem, le ti bodo služili samo izničevanju defrostov pri polno obremenjeni napravi

Sassapo nisi mi odgovoril zakaj Mitshubishi Power inverter najbolsa izbira med klima TC?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - JaBK - 30.11.2014

Vsak dan nekaj novega? Kaj pa je optimalneje od rekuperacije? Ob predpostavki, da se zrači, brez tega menda ne gre?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 30.11.2014

Kolegu sem v novo hišo (vse talno) svetoval 11kW estio.
Je P+M -skupaj okoli 200m, vendar še nima fasade.
Po 2 zimah, se mi je zelo zahvalil za izbiro.
V tem primeru se zahvaljujem tudi Telmosu, ki mu je prek telefona optimiziral parametre, pa ne zaradi kakršnih koli problemov. Poraba je menda celo nekaj manjša, kot sem mu jo preko palca predvidel -je dejal, da je niti posebej ne spremlja, ker je račun za elektriko smešno nizek -res pa še prave zime ni bilo.

Ne trdim, da je najboljša, je pa v tem cenovnem razredu edina, ki navije kompresor preko nazivne moči ko je to potrebno, kar pa zopet posledično pomeni več defrostov.
Montiraj Estio, pa boš v zimi še mal kamin kuril pa bo tud toplo :wink:

ps. če pa misliš, da boš na forumu dobil nepristranski odgovor lastnikov določenih naprav se pa prekleto motiš. Moja je najboljša, moja ma pa to k tvoja nima... :lol:

Nima smisla gledat koliko je zastekljenih površin...treba poznati izgube objekta in pogledat kako moč rabiš od kurilne naprave.

Če smo pri estiji...pri -10 stopinjah ima moč cca. 8 kw na 35 stopinjh vstopne vode (defrosti upoštevani).

Izgube pri -10 na objektu pa so? Si noter ali nisi...oz. do katre točke želiš biti pokrit s tč od kje naprej naj pomagajo el. grelci (dodatnih 6 kw moči).

Pa da ne bo pomote...ne govorim o znamki...o 11 kw izvedenki je govora (estio si lastim zato jo lahko omenjam).

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - lakota - 1.12.2014

Izgube nimam pojma kaksne so, oziroma moja draga je rada na toplem tako da sedaj ko zivimo pri tasci imamo 23 stopinj tako si zelimo tudi v novem domu, res je tudi da moja zelo rada natoci polno banjo vode!