![]() |
|
Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Tu me pa zmanjka - kotel na drva (/showthread.php?tid=58616) |
Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - CimaBella - 30.10.2014 samska: si ne predstavljam, da bi to delovalo tako. To pomeni, da bi ti vodo v kaminu preveč segrelo, zlahka nad 100 st. c. Mislim, da je delovnje črpalke obvezno, da ima peč odjem zagotovljen, torej če ne v radiatroje, mora nastala topla voda v zalogovnik, če imaš radiatorje zaprte, potem ogrevaš malo kakšen radiator zjutraj in sanitarno vodo. Se mi zdita v tvojem primeru toplovodni kamin in zalogovnik dobra izbira. Pri toplovodnih kaminih je tudi dobro imeti kakšen kW več, ker se zna zgodit, da kamin od 16 - 24 kW deluje povprečno bolj kot 16 kW kamin. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - casar - 30.10.2014 samska Napisal:Moja kurilnica je še prazna, odločila sem se, da bo v njej kotel na drva. Imam radiatorsko ogrevanje cca 110 m2, 10 radiatorjev. samska Napisal:Zaustavila sem se pri kotlu WVterm StadlerEKO 25. Ta kotel je sedaj glavna izbira. Ker imam sedaj samo navaden 80-litrski el. bojler, razmišljam, da bi vzela to peč z vgrajenim bojlerjem, z dodatno vgrajenim elektrogrelom 2Kw (za obdobje, ko ne bi kurila). Jaz bi ti zelo odsvetoval kombinacijo zalogovnika in bojlerja. Raje vzdržuj na vrhu zalogovnika zalogo vroče ogrevalne vode za sprotno pripravo tople sanitarne vode s toplotnim izmenjevalcem. samska Napisal:Pa prosim, da mi ne omenjate sedaj raznih TČ ali STČ in drugih oblik in kombinacij ogrevanja, ker sem se odločila za drva. Da želiš ogrevanje na drva in ne toplotnih črpalk, je popolnoma razumljivo. Ampak, a se ti da pojasniti, zakaj je sprejemljivo ogrevanje tople sanitarne vode direktno na elektriko, s sanitarno toplotno črpalko pa ne? cratos Napisal:Za majhne kurilnice in manjšo kvadraturo ogrevanja je primeren tudi tale kotliček. Ja, že iz večih kredibilnih virov sem slišal, da naj bi bila prav ta peč ena najboljših neuplinjevalnih izbir. samska Napisal:Zdej ste me ravno prav segreli s tem toplovodnim kaminom za v dnevno. Naj mi pa kdo pojasni, ali je mogoče (kar sem sicer že nekje zgoraj spraševala), ali je mogoče, da je ta kamin vezan na centralno, ko mi pa paše samo malček dnevno pogret ob prehodnih večerih (ne gret celotne hiše), da obrnem kak ventil, ročko oz. nekaj v tem stilu, in centralna je izklopljena? Če želiš kuriti s toplovodnim kaminom in hkrati ne ogrevati hiše s centralnim ogrevanjem, se to naredi recimo tako, da zapreš ventile na radiatorjih. Ali ugasneš kar celi radiatorski ogrevalni krog, če ogrevanja ne potrebuješ prav nikjer. Seveda je nastalo energijo iz kamina še vedno potrebno odvajati, v taki situaciji praviloma v zalogovnik, kjer se da potem koristno uporabiti recimo za toplo sanitarno vodo. Brez problema lahko imaš v istem sistemu centralnega ogrevanja tudi več peči hkrati, pri tebi torej peč v kurilnici in kamin v dnevni sobi. In potem kuriš eno, drugo, obe hkrati, kakor ti pač ustreza. Če obe hkrati, je sicer potrebno poskrbeti za dovolj velik zalogovnik, ki bo zmogel sprejeti energijo iz ene polne peči in enega polnega kamina sočasno. Aleš Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - samska - 31.10.2014 Torej, jasno je, da s toplovodnim kaminom oz. jaz bi raje imela kaminsko peč vezano na centralno (ker za pozidavo kamina trenutno ni sredstev), je mogoče uresničiti mojo željo. Ob prehodnih večerih bi izklopila radiatorje, ostala pa bi odprta pot za ogrevanje sanitarne vode in v zalogovnik. A mi kdo lahko iz prve roke priporoča kako kaminsko peč, in seveda koliko močna naj bo. Odgovor Alešu: - "Jaz bi ti zelo odsvetoval kombinacijo zalogovnika in bojlerja. Raje vzdržuj na vrhu zalogovnika zalogo vroče ogrevalne vode za sprotno pripravo tople sanitarne vode s toplotnim izmenjevalcem" Prvi stavek sem razumela, drugega pa ne. Ne razumem kaj to pomeni v praksi in kako to zgleda oz. funkcionira. Ja, sem pač ženska.. ;-) -"Da želiš ogrevanje na drva in ne toplotnih črpalk, je popolnoma razumljivo. Ampak, a se ti da pojasniti, zakaj je sprejemljivo ogrevanje tople sanitarne vode direktno na elektriko, s sanitarno toplotno črpalko pa ne?" Sedaj imam bojler na elektriko, tisti klasičen 80-litrski in zadeva je za moje gospodinjstvo (2 osebi in v doglednem času nič ne kaže na kako povečanje števila članov) zadostna. Znesek na položnici elektrike je zelo sprejemljiv (tudi če se greje voda na ta način tudi pozimi). Tudi ob vgradnji centralne (do sedaj je ni bilo) bi imela max 120l bojler, še bolj se nagibam k manjšemu. Nevem zakaj bi ogrevala 200 l, ker mi je preveč. In ker imam zelo omejen proračun, kurilnico sedaj delam iz nule (kar pomeni, da moram nabaviti prav vsak najmanjši del), poleg tega mi po hiši iz zidov oz. tlakov štrlijo samo cevi za priklop radiatorjev (torej moram kupiti tudi še vse radiatorje), mi je STČ prevelik strošek. Navsezadnje tudi zanjo potrebujem pomoč elektrike. Poleg tega si želim čim enostavnejšo kurilnico, s čim manj elektronike, pa nastavitev, pa monitorjev, pa utripanja rdečih lučk ipd. Ker se sama ne razumem na te stvari, si res ne želim ob vsakem izpadu električne energije (ki je pri nas ob vsaki nevihti) kontrolirat in po možnosti še kakšne nastavitve urejat. Kar pojasnite mi, kaj ne razmišljam prav....še vedno so vse opcije odprte, dokler ničesar ne nabavim. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - samska - 31.10.2014 Aja, pa še glede kotla WVterm Stadler Central 28.....sem mu namenila akr nekaj časa z raziskovanjem in se mi zdi kar ok zadeva. Je pa en problem: njegove dimenzije....žal Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Hanzi - 31.10.2014 Lahko obdržiš obstoječi bojler, lahko pa v zalogovnik potopiš novega. Ali pa v zalogovnik daš eno cev(kupiš takega),(izmenjevalec) po kateri teče pitna voda in ga bo zalogovnik grel. Za poleti se mi zdi bolj smiseln bojler. Ker pri 40C se mi zdi nekam trapaste kuriti drva za toplo vodo (pa še dodatno segrevati prostor). Kar ostani na el. Bojlerju. Če crkne, kupiš drugega za 50 evrov (če se ne kopata v polni banji bo tudi 50l dovolj). Tukaj ti dam prav v razmišljanju. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Hanzi - 31.10.2014 Casar: zato ker je pri dveh osebah strošek ogrevanja vode s TČ najbrž večji kot pri bojlerju. Upoštevaj tudi amortizacijo. Edini plus je to da ti poleti lahko malenkost hladi hišo. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - CimaBella - 31.10.2014 samska, toplovodni kamin in črpalke tudi ne bodo delovale brez elektrike. V primeru izpada el. energije si s tem sistemom na mrzlem brez UPS in akumulatorja ali prikopa agregata. Glede regulacije (monitorji in lučke in nastavitve) jo je fino imet, s tem povečaš izkoristek sistema in udobje, mora pa ustrezat sistemu (hidravlični vezavi) in uporabi (uporabnici). Če imaš majhno porabo sanitarne vode, se ti STČ ne splača, me je že hanzi prehitel. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - samska - 31.10.2014 Hvala za odgovore. Ja, vem, da brez elektrike ne gre. Zato pa želim imet toliko in takšne nastavitve in napeljave, da jih bom razumela in mi ne bo potrebno vsakič klicat koga, ko bo zunaj zagrmelo. Večkrat je bilo pisano tudi na tem forumu o občutljivosti vse te elektronike. No, saj ravno za morebitno krizno situacijo s pomanjkanjem električne energije (alla žledolom letos), bi rada obdržala v dnevni to klasično in čisto navadno pečko, ki še super greje in super zgleda. Žal pa mi ne pogreje sob zgoraj, pač taka razporeditev prostorov in njena postavitev. Ker pa bom imela tudi klasičen štedilnik na drva v kuhinji, bi lahko to pečko žrtvovala za kaminsko peč s povezavo na centralno. Moja kurilnica je tako neuporabno zgrajena, da večina kotlov ne gre vanjo. Ne počes, ne podolg... :-( Na to pa nisem pomislila, da bi ta bojler, ki ga že imam obdržala za poletje oz. nekurilno sezono. Za kurilno sezono pa uporabila nekaj v stilu predloga Hanzija. Do sedaj sem namreč mislila na en bojler, ki bi pač pozimi bil povezan na centralno, poleti pa priklopjen na elektriko. Hvala za predlog No, mogoče pa ste mi to že prej želeli povedat, ampak moji kabli so malo predolgi... ;-) Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Hanzi - 31.10.2014 Ti kar obdrži ta bojler, ko bo pa crknil, pa ga nadomesti z bojlerjem ki bo imel vgrajen izmenjevalec. Si pa sedaj pripelji vročo vodo iz peči/zalogovnika do bojlerja (kot bi želela imeti zraven bojlerja radiator). Za dva ne kompliciraj z integriranimi bojlerji, Inox cevmi in podobno. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Jozl - 31.10.2014 Jaz bi na tvojem primeru vgradil kamin za ogrevanje na centralno. Kamin imaš povezan na zalogovnik preko dviga povratka. Za to rabiš vsaj eno osnovno elektronsko regulacijo. Lahko si pa omisliš malo boljšo regulacijo npr SELTRON WDC20. Ta ti regulira odvzem toplote iz kamina in jo shranjuje v zalogovnik. Potem ti pa po potrebi ogreva hiško, tako da imaš zjutraj toplo in zvečer ne prevročo. Če imaš ločen bojler SV, ti ista elektronika skrbi, da imaš vedno na razpolago dovolj tople vode, seveda predpogoj je, da je zalogovnik dovolj ogret. Za samo eletroniko bi potrebovala dodatnih 500€, vsa navodila so notri in se lahko zadeva eleganto lepo izvede. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - Brezdomec - 1.11.2014 Da se vse tudi brez elektronike: dvig povratka se izvede s termostatskim (ESBE) ventilom, črpalke pa krmilijo elektromehanski termostati. Če je napeljava po sistemu "dobrih starih mojstrov", lahko ob ročnem preklaplanjem ventilov ogrevanje deluje tudi termosifonsko, brez elektrike. V dotičnem primeru seveda ne, ker bo zalogovnik eno nadstropje nižje od kotla. V današnjem času smo navajeni na elektronske regulacije in občasno tipkanje po njenih menijih , ki so (vsaj pri Seltronu) v stilu menijev mobilnega telefona. Nobena znanost. Ta regulacija potem vklaplja črpalke in vrti ventile. Če "sovražiš" elektroniko, lahko isto počneš tudi ročno. Seveda na tak način ne moreš uravnavati temperatur na "desetinko stopinje" natančno, zmrzneš pa tudi ne. Kakor komu paše. @samska, kolikšen je okviren proračun za kurilnico? samska Napisal:1. Kurjač biti mi ni noben problem, večkratno nalaganje, tudi zjutraj, spet noben problem.Še nekaj za razmišljanje: Toplovodni kamin Več drv kot sedaj čez dnevno sobo, ker se bo ogrevala večja površina. Tudi v "prehodnem obdobju" ne bo zadosti par polen v kaminček, ker gre na primer pol toplote v stanovanje pol pa v zalogovnik. Če se to ponovi par zaporednih večerov, zna biti ves zalogovnik segret in bo treba odvečno toploto spustiti v bojler/radiatorje. V praksi en dan kuriš, naslednji dan pa se ogrevaš s toploto iz zalogovnika.Če pa je "turoben" samo posamičen dan, se toplota iz zalogovnika izkoristi za sanitarno vodo. V primeru, da se bo ta ogrevala samo na elektriko (povezava na drva nekaj stane), vzameš v zakup, da bo toplota iz zalogovnika "izpuhtela" in si vrgla stran nekaj polen. Obstoječ kamin + kotel v kurilnici Ne predstavljam si uporabnega tlorisa v kurilnici. Če je dimnik na koncu "hodnika", me širina kotla ne bi skrbela. Za servisni dostop pač "plezaš" čez kotel, improviziraš s kako lestvijo, stopnicami... Pred kotlom pa se morda najde prostor za nekajdnevno zalogo drv. Če zmanjka elektrike, pač kuriš obstoječi kamin in ne potrebuješ UPS-ja/agregata. Morda se da celo narediti (odvisno od sedanje instalacije), da obrneš kak ventil in zgornje nadstropje ogrevaš termosifonsko s kotlom, pritličje pa s kaminom. Zalogovnika takrat ne segrevaš.
Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - samska - 1.11.2014 Najprej naj se zahvali za odgovore. Nekaj osnovne elektronike seveda sprejemam, se bom že naučila operirat s tem. Nočem pa s tem pretiravat, če ni potrebno. Ne sovražim je, nisem proti njej, ampak se bojim, da je ne bom zmogla nadzirat, če bo preveč zahtevna. Če bo v stilu mobitela, potem bo šlo.. :-) Bom zvečer (po 1.novemberskih aktivnostih) poskušala narisat skico moje kurilnice in bo takoj jasno o čem govorim. Če bi bil dimnik na koncu, bi bilo super, žal pa je na sredini. Zato pa se bom najverjetneje res odločila za samostoječo kaminsko peč (ne vgradni kamin- ker ni sredstev zanj- za pozidavo). Ja, proračun ni velik, par jurjev (3-4). Zalogovnik, kaminska peč, + vse tiste "drobnarije" glede napeljav (ventili, cevi, črpalke, ekspanzija, regulacija...). Aja , pa še vse radiatorje moram kupit, ampak to ni všteto v zgornjo cifro. Ja, vem, da ni veliko, ampak tako žal je. A mi bo sploh uspelo? Pozna kdo koga ali je celo kakšen monter tovrstnih zadev tu na forumu, da bi mi prišel to pogledat in mi pravilno svetovat in seveda potem tudi napeljat (lokacija Goriški Kras)? Ta zadeva bi se realizirala nekje spomladi, prej ne bo šlo. In dobrodošel bi bil vsak predlog za ustrezno kaminsko peč, saj na spletu nisem dobila kaj dosti. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - telmos - 1.11.2014 Pokličite, pa se dogovorimo. Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - stepski - 1.11.2014 če sem prav prebral boš itak imela štedilnik na drva v kuhinji... samo kot ena izmed opcij... stran 15... central 17 ali 33 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wvterm.si/wp-content/uploads/WV-katalog-20141.pdf">http://www.wvterm.si/wp-content/uploads ... -20141.pdf</a><!-- m --> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.centrometal.hr/c/etazni-kotlovi/">http://www.centrometal.hr/c/etazni-kotlovi/</a><!-- m --> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekocentral.si/">http://www.ekocentral.si/</a><!-- m --> Re: Tu me pa zmanjka - kotel na drva - stepski - 1.11.2014 prej ravno nisem imel časa pisati... če prav razumem bi imela v hiši tri vire ogrevanja, oziroma pečke na drva, peč v kurilnici, toplovodni kamin in še štedilnik , ne razumem zakaj... s tem da imaš en kup omejitev, od finančnih, (ne me narobe razumeti), do prostorskih, razumel bi, če bi šla v recimo dve različni vrasti energenta tako pa trikrat denar za eno in vsaj po meni isto stvar oziroma bo cela hiša ena velika kurilnica... mislim da bi z etažnim v prvi vrsti rešila recimo osnovno ogrevanje in če se grdo izrazim kuho... toplovodni kamin za "gušt" lahko pride na vrsto tudi kasneje ko boš bolj pri denarju... zalogovnik je načeloma zelo zaželjen , ti da komoditeto in ugodno vpliva na porabo, ni pa nujen in zlasti v štartu se da tudi brez njega... vremensko vodena regulacija v navezi z zalogovnikom obvezna, brez njega se bo izšlo tudi z ročnim mešalnim ventilom... sanitarna voda tako kot v starih časih, (sedajle bom verjetno rekel nekaj bogokletnega za novodobnike), kombiniran bojler direktno vezan na vejo ogrevanja, če bo ogrevanje radiatorsko z dvižnim vodom tako verjetno neboš šla pod 38 stopinj niti z zlogovnikom, kar je za sanitarno vodo čisto dovolj in pri 100 literskem bojlerju se dva z malo pameti komot stuširata, poleti pa ga potem furaš na elektriko... sicer pa je teh etažnih peči malo morje, tisti linki zgoraj so samo za predstavo... vezave in sheme so še najmanši problem ko boš točno vedela kaj bo tvoj sistem ogrevanja vseboval... l.p. |