PodSvojoStreho.net
Alu radiator - dodajanje členov, razstavljanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Alu radiator - dodajanje členov, razstavljanje (/showthread.php?tid=58605)

Strani: 1 2

Re: Alu radiator - dodajanje členov, razstavljanje - Penzlc - 4.11.2014

xavi Napisal:Če boš z silikonom zadihtal, ti priporočam, da imaš tam kjer bodo postavljeni ploščice in talni sifon.

Ali misliš, da bi spuščalo, če bi vse lepo očistil in potem tastaro tesnilo namazal z silikonom za tesnila in lepo nazaj skupaj spojil?

Ker na tak način sem včasih sestavil kak motor od jugota, mopeda,... ki je prej spuščal na vsek koncih in krajih, potem postopku je pa lepo držal, in vodo in olje Smile Seveda ta postopek ne velja za tesnilo glave, tam je čisto druga dimenzija vplivov...

Je pa to tisti posebni silikon, namenjen za tesnila, ki drži do okoli 300°C in je odporen na razna precej agresivna sredstva...

Re: Alu radiator - dodajanje členov, razstavljanje - Samograditelj - 1.11.2016

Še moja izkušnja s temi ta prvimi aklimat radiatorji. So bili 30 let v stari hiši, sedaj sem jih montiral v novejšo obnovljeno hišo. Veste zakaj, zato ker so takšni kot so bili, barva, kjer ni bila mehansko poškodovana, je skoraj kot nova.
Ja, resnično se malo podajajo, ko jih prenašaš, ker dejansko jih drži samo tisti vijak in tesni gumi tesnilo. Sem jih še nekaj dobil v Lenartu, sedaj nimajo nič več tega.
Ko jih ponovno sestavljaš, moraš vse lepo očistiti in potem tesnilo namažeš s posebno mastjo, tudi to so imeli svojo. In potem držijo. lahko imaš parket, če ne spuščajo takoj, tudi čez 5 let ne bodo.
Še ena velika prednost, Pozimi sem imel v dveh sobah zaprte radiatorje, pok in pok zmrznilo. Kaj se je zgodilo, samo tiste ploščice potrgalo z vijaki, So se dobile nove glave, sem jih zamenjal po 2- 3 na radiator in so uporabni še naprej.
Največja prednost je, to ne rjavi, ne spušča.
Ja res pokajo, samo takrat, ko pride do hitre zamenjave mrzle ali tople vode. Saj to se zgodi, samo ko zakuriš. Če pa imaš regulacijo zvezno (tako kot je prav), ne poka.
Kakor kdo, meni so super, imam na drugi lokaciji "trika-pločevinasti", sta bila že dva zamenjana.

Re: Alu radiator - dodajanje členov, razstavljanje - tom977 - 21.4.2019

weta Napisal:te radiatorje se da lepo doma poštimati, sestaviti, razstaviti.....prvi tip je skoraj zagotovo FAR tropical, drugi z vijaki na vrhu, ne vem.....med sabo zagotovo členi niso skladni.

vsi ti alu radiatoji imajo člene spojene na spodnjem delu in na zgornjem. Najprej se odvije čepe na koncu in ventile na drugem koncu. (en levi in en desni navoj) členi so spojeni skupaj s posebnimi členi ( to niso matice) ki imajo dvojni navoj, na eni strani desni, na drugi levi. Ti členi -matice imajo v sredini luknjo skozi katero teče voda med posameznimi členi. V tej luknji vidiš tudi dve bunkici, ki blokirata ključ, ko ga vstaviš, tako, da lahko člen -matico odviješ.
Orodje si narediš sam s švas aparatom in cicer rabiš kakšne pol metra cevi ali palice iz jekla denimo fi 15 do 20...toliko da to palico lahko vtakneš v radiator in gre lahko skozi te člene- matice. Nato na konec te palice navariš dve ploščice ali kaj podobnega, tako da se ta palica, ki jo boš vstavil v člen-matico ne bo mogla vrteti in boš z njo lahko odvil člen-matico. Na drugem koncu te palilce navariš dobrega pol metra dolgo ročico, tako, da dobiš ključ v obliki črke T....s tm ključem nato razstaviš posamezne člene. (ko odvijaš, najprej popustiš zgornji in spodnji člen-matico in ju nato oba postopoma odvijaš...sestavljaš v obratnem vrstnem redu. Med aluminijastimi členi je tesnilo, ki se ga kupi povsod kjer prodajajo te radiatorje.
Ko odvijaš ali privijaš pazi smer vrtenja....odvijanje je lahko v desno ali levo, odvisno na kateri strani radiatorja vstaviš ključ. ( smer odvijanja-privijanja preprosto preveriš s smerjo s katero je privit čep na koncu radiatorja v katerega vtakneš ključ.)

S tem ključem lahko poljubno razstavlajš radiatorje...torej ni treba vsak člen posebej odvzet, temveč lahko recimo direktno odvzameš tri člene...to pa tako, da ključ potisneš v radiator tako globoko, da se ključ zatakne za člen-matico med tretjim in četrim členom radiatorja....
Upam, da si razumel. mogoče na prvi pogled zgleda čudno, je pa simpl ko pasulj.

Pozdravljen. Kaj lahko mogoče daš fotko od tega orodja za razstavljanje radiatorjev? Predvsem tisti del, ki gre v radijator do bunkic me zanima, ker si ne predstavljam točno kako si ga naredil. Original orodje se dobi v trgovini? Hvala za pomoč in lep pozdrav. Tomi

Re: Alu radiator - dodajanje členov, razstavljanje - atomaz - 29.4.2019

Za razstavljanje in sestavljanje teh Aklimat radiatorjev (s križnimi vijaki na členih) ne rabiš nobenega posebnega orodja- samo križni vijačnik. O-tesnila so dimenzije Φ40/Φ33 x Φ3.5mm. Gotovo jih dobiš v Tinexu v Šenčurju.

Re: Alu radiator - dodajanje členov, razstavljanje - xavi - 30.4.2019

Dihtunge ti naredi vsak, ki se ukvarja z proizvodnjo le teh. V Mariboru Tesnila Bogadi.