![]() |
|
Ogrevanje na plin - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje na plin (/showthread.php?tid=57983) |
Re: Ogrevanje na plin. - sassapo - 16.9.2014 Delovanje po zunanji temperaturi je že nekaj let standard za vsako novo kurilno napravo. Toplo priporočam Re: Ogrevanje na plin. - miha303 - 16.9.2014 joh78 Napisal:Bi pa samo še vprašal, kaj pomeni princip delovanja vremensko vodene regulacije. Predvidevam, da je to poseben termostat z zunanjimi tipali, ki uravnavajo notranjo temperaturo glede na zunanjo. Ja, peč prilagaja temperaturo vode glede na zunanjo temperaturo. Upošteva tudi fazni zamik (hiša se ne ohladi takoj ko se zunaj ohladi), pametnejše regulacije pa tudi še razna povprečja in strmine padanja/ naraščanja temperatur. V naši hiši imamo dva ogrevalna kroga in tako tudi dve sobni enoti, ki potem s svojima meritvama temperature v prostoru tudi delno vplivata na temperaturo ogrevalne vode. Čeprav so cene za take enostavne dodatke pečem neupravičeno visoke vseeno priporočam nakup saj sistem, ko je enkrat pravilno nastavljen deluje odlično in zagotavlja zelo visoko stopnjo udobja. Re: Ogrevanje na plin. - xavi - 16.9.2014 Pri zemeljskem plinu je najdražji sam priklop in povezava. Če že vse to imaš, potem se ti v kaj drugega ne izplača invenstirat. Pri kondenzacijski peči računaj še na sanacijo dimne tuljave in smiselnost akumulacije sanitarne vode, glede na to, da večina peči deluje na principu pretoka sanitarne vode. Re: Ogrevanje na plin. - joh78 - 16.9.2014 Če prav razumem paket od energetike, je v ceno 4.475€ zajeto naslednje: demontaža obstoječega kotla (trenutna peč na kurilno olje) - dobava, montaža, priključitev in zagon novega plinskega kotla (BUDERUS GB 072-24 kW, bojler S 120l: z akumulatorskim sistemom STV) - izdelava sistema dovoda zraka in odvoda dimnih plinov do višine 12 metrov - soglasje pristojne dimnikarske službe - vpis vašega plinskega kotla v evidenco kurilnih naprav - izvedba cevnih povezav na obstoječi sistem ogrevanja in navezava na sanitarno toplo vodo (do 20 m) - izvedba notranje plinske napeljave (do 8 m cevi) - izdelava projektne dokumentacije - priključitev na omrežje (dobava, montaža plinomera in regulatorja tlaka, tesnostni preizkus in zaplinjanje notranje plinske napeljave). Sam priključek na plinovod pa že imam v hiši..... Mi lahko še razložiš kaj pomeni akumulacije sanitarne vode.... je to ogrevanje vode v bojlerju..... Če ja potem je tudi to vključeno..... Ne vem pa če je ta celotna cena pretirana ali ne..... s tem da lahko zaprosim še za subvencijo (v višini 1000€) če se odločim za to menjavo..... Nimam občutka ali je to drago ali ne, je pa še vedno verjetno ceneje kot TČ. Re: Ogrevanje na plin. - telmos - 16.9.2014 Kdo daje subvencijo? Drugače pa bi bila razlika med to ponudbo in npr ustrezno TČ pokrita v 3-4 letih. Re: Ogrevanje na plin. - joh78 - 16.9.2014 Eko sklad - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.energetika-lj.si/ucinkovita-raba-energije">http://www.energetika-lj.si/ucinkovita-raba-energije</a><!-- m --> Hm, pa je to res, da bi bila pokrita.....čeprav razumem bi za dobro TČ potreboval za začetno investicijo vsaj okoli cca 7000€ + da bi moral zamenjati še vse radiatorje....ipd. Misliš da z plinom te investicije (cca 4500€) ne bom pokril v 3-4 letih...... Re: Ogrevanje na plin. - Zico - 2.1.2015 Pozdravljeni. Si bom sposodil kar tole temo, da ne odpiram nove. Zanima me ogrevanje vrstne hiše stare 44 let. Stanovanjskega dela je 60 m2 v dveh nadstropjih(pritličje in 1. nadstropje), na mansardi je položena steklena volna(5cm) . Hiša ima starejše okna, ter delno obnovljeno fasado (hiša je v sredini, ena stran je celotno obnovljena tudi izolacija, druga delno), tako da so toplotne izgube kar velike. Ostalih podatkov še nimam, ker sem hišo pravkar kupil. Ogrevanje je na zemeljski plin, prejšnji lastniki so mi povedali, da so v zimskih mesecih plačevali do 150 eur za ogrevanje za temperaturo okrog 23 oC. (meni se zdi kar veliko). Situacija je sledeča: v hiši je peč letnik 1989, in so mi tudi povedali, da kuri več plina, ker ima zelo slab izkoristek. Ker sem pred celotno obnovo stanovanja (najprej okna, vhodna vrata in podobno) imam namen tudi menjati peč. Zanima me, kakšno peč priporočate, da bo čim bolj ekonomična, ter ali je potreba tudi po menjavi radiatorjev? V kurilnici je trenutno tudi peč na drva, ki pa ima problem z odvodom dima preko dimnika zaradi tega, ker je krivo zgrajen približno 2 metra poševno. Zanima me, če poznate kakšno dobro firmo, ki popravlja in obnavlja dimnike na Koroškem, ali se bi bolj splačalo kar novega zgraditi? najlepša hvala za odgovor. Re: Ogrevanje na plin. - Homer - 2.1.2015 Zagotovo ima sodobna kondenzacijska peč boljši izkoristek kot 25 let stara peč. Če ne zaradi drugega pa vsaj 10% bolje zaradi kondenzacijskega delovanja...... Če kuriš na UNP se splača razmisliti o hibridu (integrirano plin + TČ) Če greš v menjavo radiatorjev za večje (večja moč), boš lahko grel z nižjo temperaturo. To bo prineslo še kakšen procent prihranka. Dimnik in te 2 meterske poševnosti nisem dobro razumel. Mislim da na vlek ne bi smelo vplivati. Vsekakor pa bi v obstoječi dimnik dal INOX tuljavo. Re: Ogrevanje na plin. - xavi - 2.1.2015 Vgradnja kondenzacijske peči tako in tako zahteva sanacijo dimnika. Vsekakor bo menjava oken prinesla določene prihranke. Pri tem upoštevaj, da se boš izognil toplotnim mostovom na špaletah, kar v praksi pomeni, da robove poštemaj in daj okrog stirodur, ali pa vgradi ustrezno manjša okna, pa čim bolj na rob špalete. Še posebej velik prenos toplote je pri okenskih policah. Če se boš spustil še v sancijo strehe, potem ustrezno doizoliraj poševnine v mansardi, že zdaj pa lahko tistim 5 cm dodaš še 30 cm kamene volne. Kar se tiče radiatorjev, če ni problema z estetiko in velikostjo, potem bodo še naprej služili svojemu namenu. Potrebno je samo pogledat stanje ventilov, po možnosti dodati termostatske glave. Ogrevanje na drva, če imaš priključek na zemeljski plin pa se mi zdi nesmiselno. Nastane problem hranjenja drv, da o konfortu ne govorim. Re: Ogrevanje na plin. - Zico - 2.1.2015 najlepša hvala za odgovor. Kaj kdo ve, za kakšen denar se dobi sodobna kondenzacijska peč na zemeljski plin? (samostoječa). In pa kakšno moč bi približno potreboval za 60 m2 stanovanja. Ker namreč cen skoraj nikjer ni napisanih. In pa katere firme so priznane. Zasledil sem Junkerse, da najbolj hvalijo. V dimniku je že inox cev, a od spodaj navzgor 2m je ni bilo možno izvest, ker je preveč kriv dimnik. Zdaj nevem, ali lahko poskusim zakurit, ali naj raje prej pokličem dimnikarja, da preveri zadevo, če je funkcionalna. Glede kurjenja na drva: imam še prostor za drva v kleti, tako da za kakšno zimo jih ni problem skladiščit. Pa tudi drva imamo doma, tako da bi najraje videl, če se bi dalo usposobit dimnik, ter potem kurit na drva, sekundarno pa na zemeljski plin. V mansardi pa bom upošteval vaš nasvet, bom dodal še dodatno izolacijo. Že vnaprej hvala. Re: Ogrevanje na plin. - xavi - 2.1.2015 Pozabil pozdravit. Cómo estás Arthur Antunes Coimbra? Tukaj imaš nekaj cen kondenzacijskih plinskih kotlov. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/ogrevanje/kotli/plin.html">http://www.seltron.si/ogrevanje/kotli/plin.html</a><!-- m --> Kondenzacijsko peč in trda goriva ne moreš imeti na isti tuljavi. Re: Ogrevanje na plin. - Zico - 2.1.2015 Hvala. Cene so pa kar različne. Se splača vzeti še z hranilnikom za vodo? To imajo zgleda samo talni kotli, in so posledično tudi toliko dražji. Kateri so boljši, talni ali stenski, glede na to da nimam omejitve s prostorom. Trenutno je nameščen tudi 60 l električni bojler od Gorenja za pripravo tople vode. Če vzamem talnega s hranilnikom za vodo, potem pomeni, da lahko bojler odstranim? Hvala. Re: Ogrevanje na plin. - izotop - 2.1.2015 prva stvar je dodat ali zamenjat izolacijo v strehi, 5 cm ni kaj dosti oz praktično nič (pa še to vprašanje v kakšnem stanju je zadeva). glavne izgube imaš skozi streho in okna verjetno, torej če dodaš izolacijo in zamenjaš stavbno pohištvo, boš v prvi fazi naredil precej, tako na pamet bi rekel, da bo izgub cca vsaj 20,30 % manj. v tej fazi mogoče kotla še ne bi menjal, rajši prej dobi občutek, koliko padejo izgube ipd, ne bi pa mogoče bilo odveč naredit servis peči (precej pomembna zadeva pri plinu zaradi pravilnega izgorevanja, varnosti ipd), čiščenje kamna plus sanacija dimnika, če je potrebno (to boš itak rabil v vsakem primeru, sploh z kond. kotlom). kako je urejen dotok zraka v kotel? Re: Ogrevanje na plin. - Homer - 2.1.2015 Tudi če vzameš stenskega lahko bojler odstraniš saj le ta opravlja tudi funkcijo pretočnega grelca (ni zaloge tople vode, ampak jo plin sproti greje) Re: Ogrevanje na plin. - xavi - 2.1.2015 Moj svak je imel v stanovanju talno plinsko peč, plave barve. Firme se ne spomnim več. V glavnem, v tistih letih ni bilo neke izbire. Žrla je plina in kisika, da te je začela glava bolet, če si se dolgo zadrževal pri peči. Mel jo je pa v predsobi, kjer smo igrali pikado. Danes ti peč z pretočnim bojlerjem zasede manj prostora kot 80L el. bojler. Brez problema lahko posebej potegneš tudi tuljavo samo za plin. Tako se ne rabiš posebej zajebavat z že obstoječim dimnikom, ki ga lahko potem koristiš za kurjenje z drvmi. |