PodSvojoStreho.net
Bojler večji manj porabe? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Bojler večji manj porabe? (/showthread.php?tid=56503)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Bojler večji manj porabe? - miniman - 14.5.2014

kolesar42 Napisal:Kot je opozoril Hanzi: a "kombiniran bojler" pomeni, da je priklopljen tudi na centralno? Kadar greješ vodo na elektriko, je treba poskrbeti, da ni pretoka skozi špiralo, sicer z elektriko dogrevaš celo hišo in to bi razložilo visoko porabo.

Ja saj to uravnavamo z ventilo in je temu namenjeno tudi stikalo, tako da ni prikljoplen na elektriko, takrat ko laufa centralna in obratno.

Re: Bojler večji manj porabe? - Hanzi - 14.5.2014

Najprej povej koliko vode porabite mesečno, oziroma koliko kwh porabi bojler.
To da vam trikrat dnevno zmanjka tople vode sicer pove veliko, ampak če imaš poln bojler kamna, potem je vse narobe lahko s tem podatkom.

Re: Bojler večji manj porabe? - javr - 14.5.2014

Citat:Posledično imamo astronomske račune za elektriko
števec za elektriko popiši vsak dan ob isti uri, da dobiš boljšo sliko o tem kaj se dogaja.
Nekatera Elektro podjetja omogočajo tudi zasebnim porabnikom, da imajo preko interneta vpogled v trenutno porabo po števcu, ki se beleži vsakih 15 minut. Mislim da bo tole tapravo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zanesljivo.si/Paketi-in-storitve/Vklopi-prihranek-in-placaj-po-sprotni-porabi.aspx">http://www.zanesljivo.si/Paketi-in-stor ... orabi.aspx</a><!-- m -->
"Omogočili vam bomo, da kar iz domačega računalnika aktivno spremljate svojo porabo.........."
Lahko pa nabaviš detektor tiste lučke, ki utripa na števcu ali koleščka, ki se vrti v števcu in iz tega dobiš podatke, kaj se dogaja 24 ur na dan. Nekaj takega kot Petrol Monitel, le da ne meriš toka s tokovnimi kleščami, ampak hitrost utripanja lučke oz. vrtenja koleščka na števcu z optičnim senzorjem.

Re: Bojler večji manj porabe? - Hanzi - 14.5.2014

S temi načini ne bo ugotovil porabe bojlerja

Re: Bojler večji manj porabe? - Beri - 14.5.2014

Kot je že nekdo omenil; kupi si 50 literski pa imaš mir Smile

Re: Bojler večji manj porabe? - Hanzi - 15.5.2014

Ni nujno, če mu sedaj ob 80 lirskem trikrat dnevno zmanjka tople vode, bo potem 5x zmanjkalo. Predvidevam da njegovi uporabniki nalivajo banjo do vsaj polovice vsak dan. Nekoč ne dolgo nazaj nas je 9 (dve familiji)shajalo z 80l bojlerjem, pa je redko kdaj zmanjkalo tople vode.

Re: Bojler večji manj porabe? - javr - 15.5.2014

manjšo porabo (tople) vode pri tuširanju se da doseči tudi z zamenjavo ročke za tuš, da gre manj vode (po litrih), a z večjim pritiskom, da skoraj reže po koži, če pipo do konca odpreš.

Re: Bojler večji manj porabe? - jani65 - 15.5.2014

ST črpalka je rešitev za takšne zadeve. Strošek 250€ letno za dve gospodinstvi ,7 oseb. Bojleri so zgodovina za stanovanske hiše.

STČ je metanje denarja za majhno in varčno gospodinjstvo. Bojler je zakon.

Re: Bojler večji manj porabe? - gt001 - 15.5.2014

hanzi, to ti pravis, ko imas kolektorje Smile

Kolektorje imam nekaj mesecev, prej pa sem bil dve desetletji na bojlerju. Tako da...
pa tudi sedaj vidim, da če bi samo skozi evre gledal (poraba elektrike) potem bi ostal na bojlerju. Se mi pa smeje ko sosedove dimnike opazujem kako se vsak dan kadi iz njih, jaz pa že dober mesec ne več. Znanci porabijo mesečno z bojlerjem manj kot 10 evrov za elektirko. Kdaj bi se jim povrnila STČ? REcimo da bi tam porabili 3 evre?
7 evrov mesečno, 80 evrov letno, se pravi 20 let če STČ stane jurja in pol (bojler pa sto). .Potem pa prebereš temo kako STČ crkne prej kot v petih letih.

Re: Bojler večji manj porabe? - sašo65 - 15.5.2014

Hanzi Napisal:Znanci porabijo mesečno z bojlerjem manj kot 10 evrov za elektirko.
ja.....3 litrskim pod pultom :roll: :roll: :roll:

Normalen oz kapacitete za normalne higienske potrebe normalnih 4 oseb, 120-200 litr. bojler z dodanim 2 kw grelcem dela minimalno 5 ur v 24-tih urah, torej porabi dnevno 10kwh x 30 dni = 300kwh kar znese v € približno (evro gor/dol) 40€

Re: Bojler večji manj porabe? - alanford - 15.5.2014

Se strinjam s @Hanzijem. STČ se investicijsko izplača samo v večjem gospodinjstvu oziroma tam, kjer je res velika (ali večja) poraba tople vode. Še bolj pa to velja za sončne kolektorje.
Moj tast jo je pred leti kupil (brez moje vednosti) in ko sem mu izračunal, da ne bo STČ (verjetno tudi on ne) doživela povrnitev investicijskih stroškov, je bil kar malo užaljen. Ampak pri njemu so resnično ekstremno varčni na vseh nivojih: na primer, temperatua v prostorih je nastavljena na 19°C. In še to samo v dnevni sobi, ki je povezana s kuhinjo. Ostalih prostorov ne grejejo (ko je zunaj nekaj stopinj pod nulo, imajo na hodniku 13°C, v vetrolovu pa 6°C. No, kopalnico pa grejejo, ja, seveda da jo.
Ko mi je omenil, da bi on tudi imel TČ za gretje objekta (namesto UPN) sem mu razložil, da dokler bo imel tako nizek standard - zahteve oz. bil tako varčen, se mu pač ne izplača.
Sorry, malo sem off-topic. Hotel sem samo povdariti, da je zelo odvisno od navad stanovalcev.

Re: Bojler večji manj porabe? - Homer - 15.5.2014

Bi rekel, da se z 10€ porabe električnega bojlerja kopajo (tuširajo) bolj z mrzlo vodo, ali pa so bolj "natur čisti".
Jaz imam s STČ mesečno porabo okrog 60 KWh (zato ker vsak € računa po svoje, raje pišem KWh). Torej bi z električnim bojlerjem moral porabiti cca 180 KWh. To pa je precej več kot 10€.
PS: Omenjena poraba je za dva odrasla člana družine, vajena "hitrega tuširanja".
Povprečno gospodinjstvo ima najbrž krepko večjo porabo.......

Zato pa že celo temo sprašujem, koliko porabi bojler elektrike, oziroma koliko porabijo vode mesečno(ob koliko osebah). Pa še nisem dobil tega odgovora.
Samo da je strošek elektrike 140-150 evrov mesečno.

VErjamem, da smo pri nas res varčni z vodo, ampak nekje nekoč sem zasledil podatek da je norma poraba okoli 100l/osebo/dan.
Pa ob pesimistični oceni je poraba tople vode polovica. se pravi 50litrov.
Štiri osebe 200litrov na dan. Ker imam odštevalno uro za toplo vodo lahko rečem da je pri nas "pol manjša". Mešalni ventil v obtok spusti vodo med 45-50C. Tako pod tušem dodam dobro četrtino mrzle vode.

mrzla voda ima 10, topla pa 40C.
Se pravi za 200l na oko porabiš 6kw, (naj me nek fizik popravi), 20 evrov mesečno. Moj zgornji račun amortizacije se prepolovi na dobo 10 let.STČ pa crkne po 5 letih,kajne JohanR(al nek podoben nick)
Pa kot sem napisal. To je neka povprečna 4 članska familija, za katero pa verjamem da se da znižati porabo vode.
Avtor po prebranem sklepam da ima 5-6 članov? V tem primeru se ob potratnih uporabnikih zagotovo splača STČ v primerjavi z bojlerjem, sploh zato ker bo elektirka vedno dražja.

Jaz sem od lanskega oktobra (ko sem postavil kolektorje in odštevalno uro) porabil slabih 150 mrzle (vse) vode, od tega je na števcu tople vode cifra 55m3.