PodSvojoStreho.net
Dilema glede načina ogrevanja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dilema glede načina ogrevanja (/showthread.php?tid=5426)

Strani: 1 2 3 4

- frank - 10.1.2007

no, "Ma ja",
se veselim kozarčka
ma še enkrat, "šporget" na drva je eno,
kmečka peč z 30cm šamotne obloge je pa drugo,...

:wink: :lol: Cry

- makoma - 10.1.2007

frank Napisal:tu mi nekaj ne gre skupaj
kmečka peč in celotne izgube hiše 9kW in starejša hiša

1. Če so izgube 9kW, potem bo kmečka peč pregrevala hišo, ali pa ima zelo majhen izkoristek; peči imajo moči min 15-20kW ??
2. Starejša hiša in 9kW ??; dobro jo boš moral izolirati, če obnavljaš, da boš izničil vpliv toplotnih mostov

Na tvojem bi izbral kmečko peč z toplovodnim registrom
ko boš zakuril peč, boš istočasno spravil odvečno energijo v hranilnik toplote ( čez vikend ) in potem črpal naslednje dni ( pon, torek ) v sredo spet zakuril in imel dovolj toplote do petka ( za talno ogrevanje )

vse je seveda odvisno od izkoristkov, izgub na prenosnih poteh ,....

za backup vzemi stenski kotel na olje; CTC 950, 450k SIT; 93%, ne rabi dimnika; samo dve cevi ven

samo nekaj Frank glede CTC peči:
vse vredu, vse prav, a noben prodajalec ti ne bo povedal slabe strani te peči, ki mi jo je zaupal en kolega monter:
res je, da je enostavna vgradnja brez dimnika, ter da iz hiše gledajo le 2 cevi; a na hiši imaš fasado, stranski strešni napušč je ponavadi od cca 50 do 100 cm, včasih tudi več, noben ne pomisli na npr jesen, ko ponavadi že veselo vsi kurimo, močan veter, kakšen močnejši naliv, ki ti bo zmočil fasado in posledično tudi odnesel tiste saje na fasado......
Kolega je že videl to in prav čudno zgleda črn flek okoli cevi na steni.....
Pa bi dal vsake tolko malat fasado? Jaz ne.

- urban - 10.1.2007

če se malo umešam v debato. pomojem pri transmisijskih izgubah malo pozabljate na izgube zaradi prezračevanja. priporočljiva je menjava zraka približno pol volumna na uro. in če zračunaš da je 120 m2*2,6 m=312 m3/2=156 m3/uro. za ogrevanje tega zraka potrebuješ pri -16 cca. 2 kW. pri nekaterih današnjih hišah pa je to majhna kvadratura
res je, da ko bo takšen mraz ne boš zračil res pa je tudi, da pri teh temperaturah TČ voda - zrak ne daje kaj dosti od sebe. se pravi, da rabiš 8 kW električne energije

- frank - 10.1.2007

makoma Napisal:samo nekaj Frank glede CTC peči:
vse vredu, vse prav, a noben prodajalec ti ne bo povedal slabe strani te peči, ki mi jo je zaupal en kolega monter:
res je, da je enostavna vgradnja brez dimnika, ter da iz hiše gledajo le 2 cevi; a na hiši imaš fasado, stranski strešni napušč je ponavadi od cca 50 do 100 cm, včasih tudi več, noben ne pomisli na npr jesen, ko ponavadi že veselo vsi kurimo, močan veter, kakšen močnejši naliv, ki ti bo zmočil fasado in posledično tudi odnesel tiste saje na fasado......
Kolega je že videl to in prav čudno zgleda črn flek okoli cevi na steni.....
Pa bi dal vsake tolko malat fasado? Jaz ne.

hvala za opozorilo,
bom pozoren na ta problem, če jo bom vzel
če se ta problem ne bo dal kako rešit jo ne bom vzel,...
( speljat cev po dobro izolirani cevi iz kleti dovolj stran od hiše )

- makoma - 10.1.2007

finta je v tem, da malo čudno zgleda tisti flek, če bi temu lahko tako rekel, če me rata veeeeeeelik madež, na fasadi...... ne?
meni je za to peče povedal sodelavec, pa sem jo šel gledat. Res je, da je enostavno, ampak prav noben od prodajalcev me ni opozoril na slabe lastnosti....

- gremlin - 10.1.2007

Ali kdo ve povedati, koliko TČ zrak/voda pravzaprav ropota - iz prebranega sklepam, da je v hiši (kleti) kompresor, zunaj stavbe pa enota z uparjalnikom in svojim ventilatorjem. Lokacija pa na vasi, kjer je v bližini sicer kar nekaj stanovanjskih hiš, vendar je zvečer taka tišina, da se sliši kompresor za hlajenje mleka od 300m oddaljene kmetije...mene pa nima, da bi me sosedje zaradi ropotanja čudno gledali. Odgovori, ki sem jih dobil od trgovcev so vsi v stilu 'malo že, ampak nič posebnega'.

lp

- vincent - 11.1.2007

ko je že govoras o CTC-ju Smile

CTC-jeva TČ zrak/voda (mslimd a moči 10 kw) ima zunanja enota glasnost:

1 meter stran (hitro/počasi) 58 db/52 db
4 mrtre stran 47,5/43 db
10 metrov 40,5/37
15 metrov 38/34,5 db.

Osebno bi rekel...da vsaj 10 metrov stran ne sme biti drug sosed če bi mu želel miren spanec. Kar je glasnosti pd 40 db se smatra že kot zelo tiha zadeva (saj imajo nekatere klime glasnoti notranje enote blizu 30 db),

- bushtaxi - 11.1.2007

Fiat, posredujem ti nekaj informacij o TČ z/v Daikin Altherma, o kateri razmišljam.

TČ – 9kW samo gretje cca 4.000,00 EUR ali 960.000,00 SIT brez DDV in montaže.

TČ - deluje do -20°C s pomočjo vgrajenega elektro grelca v notranji enoti – možno pa je dodatno naročiti bojler z dodatnim elektro grelcem, ki pa zaenkrat še nima možnosti priklopa sončnih kolektorjev.

Edini pomislek je glasnost zunanje enote, ki znaša 64 dB (sicer še nisem uspel ugotoviti na kakšni oddaljenosti...)

Če želiš kopijo ponudbe in specifikacij, ki mi ju je posredoval zastopnik, me kontaktiraj na pm.

- borovničan - 11.1.2007

fantje TČ niso tako tihe, kot obljubljajo, zadeva je lahko zvečer moteča in zoprna,.... sam imam 3kW za sanitarno vodo ...v kleti - pa se sliši po hiši kar lepo, če niso zaprta vrata....
Še sploh pa če jo montirate ob hiši, ker se zvok še odbija Cry Cry
potem pa še kakšna nesrečna resonanca pleha, doda svoje Cry

glasnosti se merijo cca. 1 m stran na odprtem prostoru :!: - torej da ni odboja od zidov , a v večini so zunanje TČ ravno pod napušči....
[Tako, da je dejstvo da so TČ glasneb] [/b]
60 db je Sad Sad Cry Cry Cry sploh ker je to logaritemska skala
in je recimo razlika med 50 in 60 db ogromna ¨!!!!!!
Kompresor se sliši veliko :!: bolj kot "brener" od običajne 15 KW peči na nafto-

- sandi - 30.1.2007

Za boljši občutek kakšna je glasnost v dB navedem par podatkov iz tabele, ki sem jo našel nekje na spletu:

dihanje 10 dB
šepetanje 30 dB
gospodinjski aparati 40-60 dB
normalen pogovor do 60 dB
sesalnik, sušilnik za lase 70 dB
mestni promet 80 dB

...

Zunanja enota je podobno glasna kot pri split klimah. Jaz bi jo usmeril stran od bivalnih prostorov, nekje kjer je manj oken. Da ne bi motilo sosedov pa je mogoče pametno postaviti kako protihrupno oviro ali zasaditi gostejše grmovje ali kaj podobnega.

Tudi sam se zanimam za omenjeno TČ, ker gre za inovatovno zadevo. Baje je to prva inverterska TČ zrak/voda (pri sistemih zrak/zrak so že zelo razširjene). To pomeni, da kompresor prilagaja moč glede na trenutno potrebo. S tem je odpravljen problem prepogostega ustavljanja in z njim povezane krajše življenske dobe, kar je problem pri običajnih TČ.

LP

- makoma - 30.1.2007

Pa je slučajno kdo malo pomislil npr na zimo, na žled, na dolgotrajni izpad el. energije??????
Potem pa lahko toplotno črpalko samo gledaš.....

Sam sem bil pred letom dni kar navdušen nad TČ, pa me že vseeno malo mineva. Zanimivo je malo preračunat začetni vložek v TČ ter klasično ogrevanje, samo vzdrževanje vsega in, ne daj bože, popravila....

gledališče - Pistrix - 31.1.2007

Smile Ni treba gledati toplotne črpalke, lahko gledaš soseda s plinsko pečjo, pa ta drugega soseda s pečjo na olje, pa ta tretjega s centralno pečjo na drva. Obstaja pa še drug scenarij. Vsi imamo poleg centralnih peči ali TČ še kamin ali majhno peč na drva, ki pa jo res lahko gledamo pri dolgotrajnem izpadu el. energije, ko vanjo nalagamo polena.

Hmmm, kaj pa če je noč? Kako se bomo pa potem gledali? Wink

makoma Napisal:Pa je slučajno kdo malo pomislil npr na zimo, na žled, na dolgotrajni izpad el. energije??????
Potem pa lahko toplotno črpalko samo gledaš.....

Sam sem bil pred letom dni kar navdušen nad TČ, pa me že vseeno malo mineva. Zanimivo je malo preračunat začetni vložek v TČ ter klasično ogrevanje, samo vzdrževanje vsega in, ne daj bože, popravila....

- vincent - 31.1.2007

ja se strinjam..danes brez elektrike smo vsi mrzli..zdaj so že peči na drva odvisne od elektrike...tako da, če že, potem za silo razmer čisto običjano peč na drva v kurilnico (na naraven vlek)...pa imaš vse varnostne vidike poštimane.

- makoma - 31.1.2007

hmmmm... imata prav
Ker smo pa vsi postali elektro-odvisneži, sem se odločil, da bom za tako alternativo vgradil krušno peč. In ravno na sredini hiše bo, zraven dimnih tuljav tak, da sem dodal še eno, pa imam pač malo večji/širši/ dimnik, ki sem ga nad streho združo.

- makoma - 31.1.2007

..pa še nekaj: 1x lepo zakuriš, se peč dobro zagreje, pa bo držala temperaturo tudi po več dni, glede kurjenja pa: naložiš zvečer, pa bo zjutraj še vedno za dodat...