![]() |
|
Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona (/showthread.php?tid=54142) |
Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Gasper123 - 21.11.2013 Res je, jaz sem prenesel kar številke naprej kakršne so bile pred mano zapisane. 1 kg naj bi imel 13,5 kWh, to je high heating value z upoštevano kondenzacijo. COP pri TČ je kar realen, če ne upoštevamo OČ, kar pa porabi tudi v plinski kotel. Kar se izkoristka v dimniku tiče, pa ne vem koliko ima kaj teže pri dejanskem izkoristku, ima kdo kalorimeter na plinski peči? Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - firefly - 21.11.2013 Bozgom Tolk pomešani % in kWh in vse ostalo da mora človek že prav fajn sledit kaj bere ![]() BTW, ne vem kaj naj rečem na 105% izkoristek... Razumem da je to zato ker blablabla ne vem več, ampak da direkt to preneseš v % energije ki jih dobiš iz plina pa mislim da ni OK. Ne moreš iz plina potegnit 105Kwh če je pa v plinu samo 100kWh... P.S. Tud jst full mešam enote in jih večinoma sploh ne pišem, ne mislit da ti to "zamerim"
Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 21.11.2013 Zemeljski plin, kurilno olje... imajo t.i. spodnjo in zgornjo kurilno vrednost. Spodnjo kurilno vrednost dosežemo z izgorevanjem, zgornjo pa, če izkoristimo še preostalo toploto v vodni pari. To dosežejo kondenzacijski kotli, kateri utekočinijo paro iz dimnih plinov. Pri nas imamo definiran 100% izkoristek kot spodnjo kurilno vrednost. Če kaj pridobiš še iz vodne pare, je pa izkoristek večji od 100% (kar je zagotovo tehnični nonsens). Pri kurilnem olju lahko dobimo tam 104% pri plinu pa tam 109%. Če bi, kot Angleži za osnovo uporabljali zgornjo kurilno vrednost potem bi pa imeli oljni kotli izkoristek tam 90%, plinski pa 96% in bi bila kurilna vrednost olja namesto 10 tam 10,4 kWh/l in zemeljskega plina namesto 9,56 tam 10,1 kWh/m3. PS- pri prejšnjem postu sem ga zares pihnil. Namesto "0" sem očitno pritisnil ",". Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - vincent - 21.11.2013 Po svoje niti nima smisla geldat koliko dobiš iz plina..ker je zadaj veliko spremenljivk, ki vplivajo na dejansko porabo. Dnevni znesek je dokaj dober pokazatej cenovnega razmerja. In če je trenutno za ogrevanje potrebno cca. 3 EUR, bo že ta mesec razlike okoli 70 EUR napram črpalki. Pa nam sledijo še trije najhladnejši dnevi plus dva meseca nekje vmes (kot sedaj). Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 21.11.2013 Januraja bo vse jasno. Da bo poraba večja kot TČ mi je bilo jasno. Sedaj je vprašanje za koliko. :roll: Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - izotop - 21.11.2013 centrum Napisal:Da malo delim izkušnjo. jst bom pavšalen, pa vendar: meni se zdi poraba samo za ogrevanje in glede na trenutno še zmerne temperature malce velika, sploh glede na opis objekta ipd. tukaj lahko mogoče malo pokukaš za referenco glede porabe, čeprav seveda ni to 100% merodajno: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=33852&start=15">viewtopic.php?f=7&t=33852&start=15</a><!-- l --> kakšna je lokacija, orientacija (sploh oken), velikost steklenih površin, kakšen je gabarit in oblika hiše, kje je tista neogrevana delavnica? kako je izolirana straha, kakšni so preboji, ventilacija ipd? drgač pa mogoče bi lahko dali kakšno stopinj manj pri nočnem režimu, nekje 19 stopinj je recimo eno takšno priporočeno povprečje. bi recimo že to znalo prišparat kar občuten delež najbrž, sploh pri nižjih temperaturah. potem so seveda še ustrezna senčila na steklenih površinah ipd (tukaj so najbrž rolete v prednosti). potem bi tukaj lahko o ogrevalih (bi zelo rad videl enkrat eno konkretno študijo medsebojne primerjave npr klasičnih toplovodnih radiatorjev, el. sevalnikov, talnega, stenskega ipd glede na porabo energije, ampak res kaj konkretnega iz prakse še nisem zasledil). meni se zdi radiatorsko ogrevanje za recimo centralne sistem s kotli ustreznejša zadeva, ampak o tem ne bi.. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - gt001 - 21.11.2013 izotop, glede na dobro izolacijo centrumove hise: se ti zdi smiselno spuscati notranjo temp. na 19stopinj, ce poroca, da mu temp pade le za stopinjo dnevno? Pri vsej akumulaciji itd? Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - izotop - 21.11.2013 če je res, kar je napisano (da kotel deluje 3 ure oz korelacija z zalogovnikom ipd), potem trenutno ne bo imelo efekta, se pa to spremeni, ko stisne. in če se ne ogreva sanitarne vode, pa kot pravim, je v vsakem primeru poraba več kot neko povprečje. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 21.11.2013 vincent Napisal:Po svoje niti nima smisla geldat koliko dobiš iz plina..ker je zadaj veliko spremenljivk, ki vplivajo na dejansko porabo.[img]httpsunichr("58")//dlunichr("46")dropboxusercontentunichr("46")com/u/33042063/objave%20na%20spletu/image006unichr("46")gif[/img] Ravno v najhladnejših mesecih bo razlika med plinom in TČ zrak/voda najmanjša! V najhladnejših mesecih se zna zgoditi, da bo ogrevanje s plinom celo cenejše. Iz diagrama se lepo vidi, da je točka preloma pri -10°C pri talnem ogrevanju in pri -5° v primeru radiatorskega ogrevanja. PS- spremenljivk je pa pri TČ neprimerno več, kot pa pri plinu. Pri plinu je bolj ali manj vse jasno, če ogenj gori. zanimiv je tudi test[url]httpunichr("58")//varcevanje-energijeunichr("46")si/toplotne-crpalke/rezultati-neodvisnega-testiranja-toplotnih-crpalk-zrak-/-vodaunichr("46")html[/url], kjer se lepo vidi COP v odvisnosti od temperature vode in zunanje temperature. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - gt001 - 21.11.2013 Res je, da bi znal biti plin pri -20 primerljivo drag, ali celo ugodnejsi, vseeno pa moras upostevati, da je povprecna temperatura pozimi okoli le par stopinj pod nulo, tako da cenovna prednost se vedno ostane krepko na strani TC. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 22.11.2013 Sem preizkušal režime dnevno/ nočne 21,5/19... pa 21,5/21...22/20..itd glede na to da hiša dobro akumulira toploto ..izgubi 0,5 stopinje v 24 urah mislim da je že nek približen pokazatelj da je hiša kar ok izolirana. Ne rečem da je NEH ali celo pasivna a je kar ok. Mogoče je treba na peči kaj nastaviti za manjšo porabo. Zalogovnika mimamo. Je hidravlična kretnica. TČ za SV deluje ločeno na el. le po potrebi jo preklopim na plinski kotel. kompletni strošek kotlovnice z razvodi ,črpalko,kretnico, ventili...kotel ,TČ ..je komplet prišlo cca 7000€. Takrat sem imel ponudbe za TČ z vezavo kotlovnice in omaric cca od 10 do 13k€. torej 3k€ sem v štartu prišparal. Če na sezono pokurim 300€ več..v cca 9-10 letih pridem na nulo. Seveda če dela vse optimalno brez okvar in cene energentov ostanejo kjer so. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - SloCop - 22.11.2013 Mi porabimo pod 1000kubikov plina letno, pa skupaj ogrevamo cez 300 kvadratov, nam pa skrajšajo ogrevalno sezono kolektorji, čeprav zadnje tedne nič kaj .Imamo še kamin in ko se nam da kurimo še kamin, do lani smo imeli v vsakem prostoru termostate ki so vklapljali in izklapljali veje talnega, letos je to samo še v pralnici in eni pisarni, drugo je vse vklopljeno 24/7. Nas zebe? No niti ne, sam sem najraje v gatah in majci Trenutno v hiši 25 stopinj in 58 vlažnost. Poraba bi pa moral it pogledat števec, mi je pa vsekakor udobje bolj pomembno kot 100€ prihranka na letni ravni, dokler jih lahko pogrešam. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 22.11.2013 gt001 Napisal:Res je, da bi znal biti plin pri -20 primerljivo drag, ali celo ugodnejsi, vseeno pa moras upostevati, da je povprecna temperatura pozimi okoli le par stopinj pod nulo, tako da cenovna prednost se vedno ostane krepko na strani TC.Povprečna temperatura med 7 in 21 uro v kurilni sezoni (september-maj) je za ljubljansko kotlino tam 4,5° C, za področje Alp pa tam 1,5°C. V dobro izoliranih hišah se kurilna sezona skrajša in traja od konca oktobra do začetka aprila in s tem povprečna temperatura zares pade za nekaj stopinj pod nulo. A s tem prihranek ni krepak ampak zgolj opazen. PS- avgusta 2012 je bila cena m3 plina tam 0,7813 €, danes pa je tam 0,5887 ali še manj. Tako je trenutno razmerje v korist TČ le še med 20-30%. Ob postavitvi še kakšne sončne elektrarne (subvencije!) in izgradnje južnega toka pa se zna ta razlika še znižati. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - xavi - 22.11.2013 Plinsko ogrevanjje je čisto okej, še posebej če je zemeljski plin. Glede prihrankov pa je tako, bolj je bajta izolirana, manjše so razlike med posameznimi energenti. Realni rezultati pa bodo znani drugo leto. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - izotop - 22.11.2013 se pravi, pri ogrevanju dobro tretjino večjega objekta, pri višji notr. temperaturi (25 je že skoraj pretiravanje, če se mene vprašaš, ampak ok, pač vsak po svoje) in eventuelno tudi ogrevanje sanitarne vode, je poraba manjša od centrumove (nisem upošteval kolektorjev in kamina, pa vseeno). pri -20 klasična tč zrak-voda ne bo kaj dost naredila in če kdaj, takrat rabiš ogrevanje.. |