PodSvojoStreho.net
Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži (/showthread.php?tid=53748)

Strani: 1 2

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - terarosa1 - 21.5.2014

Že na prejšni strani sem spraševal, sedaj pa imam eno novo vprašanje. Ker imam po tleh parket, sem razmišljal da bom dal na parket 6mm kaljeno steklo ki bo toliko večji da bo še na tleh pred kaminom. Tako mi ne bo treba odstranjevati parketa, zidal bom pa direktno na steklo.

Vprašanje je s čim limati siporeks na steklo?

Vložek sem pa že kupil Kratki Zuzia 16kw, 520eur.

Ideja z dimniškim radiatorjem pa ne bo šla čez, ker se baje rade nabirajo saje v njem.

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - PELE - 26.5.2014

Da bi zidal z siporeksom direktno na steklo ti ne priporočam, če ti steklo poči, boš imel težave z zamenjavo...
Če en nameravaš odstraniti parketa, ti priporočam, da nabaviš fermacel ploščo in jo prilepiš na parket na njo pa postaviš vložek in izvedeš obzidavo. Drugače, pa tudi siporeks ni najbolj primeren material za obzidavo vložka saj ni temperaturno obstojen.
l.p.
David

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - alanford - 27.5.2014

@scania730, Zelo lepo! Hvala za sliklice in komentarje.
Razmišljam podobno, če ne v isto smer, zato imam pod vprašanje.
Si sam vstavljal cev? Ko je govora o cevi tik nad kuriščem, je to mišljeno resnično v kurišču nad plamenom tako, da je bilo potrebno v vložek izvrtati dve vhodno/izhodni luknji? Kako si to izvedel? Ali ti te cevi ne ovirajo prehod dimnih plinov v dimniško cev? Kako je navita cev, morda v spiralo?

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - RajkoKnez - 29.5.2014

Scania730, nadaljujem temo iz foruma Kamin in toplotna črpalka (<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=56691&p=588559#p588559">viewtopic.php?f=7&t=56691&p=588559#p588559</a><!-- l -->).

Hvala za vse nasvete; sem bližje načrtu. Zadeva pri kaminu mi je zdaj jasna. Najbližja mi je rešitev vodnega kotlička, ki se bo raztezal od leve strani, preko zadnje, do desne. To bo skupaj cca 65 cm. Nekaj cm bo globok. Dotok vode bo zgoraj, spodaj iztok. Druga možnost je, da po teh stranicah zvijem cevi. V vsakem primeru bi nanje ali na kotliček naslonil stranice iz gusa, ki so že zdaj v kaminu. Tako jih ogenj ne bi uničeval.
Te dve cevi (v in iz kotlička) potem peljem v klet do prostora s TČ in zalogovnikom.

Tukaj pa bi vas še prosil za vaše mnenje in nasvete: torej, želel bi, da ogreva vodo v zalogovniku, ne neposredno radiatorje. Priključit moram torej te cevi iz kamina na povezavo med TČ in zalogovnikom ali pa na sam zalogovnik.

Tukaj pa potrebujem monterja, ker je stvar še pod garancijo in da jo zadržim, moram kontaktirati njih. Odzivnost pa traja...

Bom pa se še gotovo javil... ali s vprašanji, ali pa da povem, kako deluje.
Hvala vam!

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - scania730 - 29.5.2014

Pri izdelavi kotlicka svetujem da je prikljucek: spodaj dotok, zgoraj iztok, zaradi ucinkovitejse cirkulacije vode (vzgon tople vode).

Glede montaze bi treba namestiti T spojko na ceveh med TC in zalogovnikom, nato pa se “pipico“ na cev tik pred to T spojko gledano iz TC, da ko bi grel zalogovnik s kaminom, da zapres pipico oz.cev, ki gre iz TC na zalogovnik. Mogoce se slisi komplicirano, a ni.
Nove exp. posode ne rabis, uporabis lahko obstojeco tako da ko bos grel s kaminom, ne zapri obeh pipic do konca, eno pusti odprto cisto malo (1mm), to bo do dovolj da se bo tu skozi sproscal pritisk iz kotlicka, exp. posoda bo pa to
absorbirala.Odpri (pripri) le eno pipico, da cirkulacija vode ne bo prihajala do TC in zmedla racunalnik. Ceprav nekatere tc mislim da imajo moznost priklopa dodatnega medija, torej ni nevarnost “zmede“ comp. Ce pa tvoja tc nima te opcije, bi pa znal bit problem glede garancije, cetudi bi ti uradni serviser to izvedel, kajti to bi bil poseg v sistem,ki ga proizvajalec ni predvidel. A glede teh stvari ne bom prevec pameten, vprasaj zastopnika/prodajalca/monterja svoje TC.
Jaz bi dal kotlicek direkt v kurisce, nic oblagal s ploscami, ce dvomis v obstoj bakra, pa magari das litozeleznega.
Predvidevam da imas obtocno crpalko blizu TC, to pomeni da ce bo T spojka (tocka kjer bo priklop cevi iz kamina na obstojeco instalacijo) prekinila krozenje vode, bo treba na cevi ki gre iz kamina do zalogovnika montirat dodatno obtocno crpalko (bolha 50 eur) 30W bo dovolj moci, sploh ce bo kotlicek imel dotok spodaj, iztok zgoraj, torej vzgon ti bo pomagal (odkrito receno, ne verjamem da bi voda v kotlicku sploh krozila ce bi prikljucke dal kontra!?).
Mogoce se vse skupaj slisi komplicirano, a ni, ko se lotis dela, postane lazje, ker vidis v praksi in ti je vse bolj jasno.

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - tomazekk - 10.7.2015

scania730 Napisal:Evo, malo z zamudo, slike ob delujočem kaminu:

Zelo lepo si to naredil in ucitno ti stvar deluje, me pa zanima mal specifikacije tvojga sistema, ce lahko? Koliko velik imas zalagovnik? Ter ce kuris cel dan koliko se ti segreje zalagovnik in ce imas veliko porabo lahko segrejes toliko vode? In ce se ti segreje prevec voda, kako ti sistem potem deluje,mas kako zascito za to?

Sam bi tudi sel v ta sistem, ampak trenutno nimam v hisi nic, razen kamina in le na kamin ogrevamo hiso, sanitarno vodo grejem na eletriko, torej potrebujem zalagovnik, pumpo, ter porabnike, torej radiatore po hisi,imam pa 3 stuke po 55m2. Bi ta sistem bil za mene ali imam premalo porabnikov? Hvala za vse odg

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - scania730 - 10.7.2015

Zalogovnika nimam, špirala iz kamina je priključena direktno na veje talnega gretja. Odjem toplote v talnem je kar precejšen, tako da do pregrevanje vode ne prihaja.
Dodatne zaščite nimam.

Glede na to da imaš 3 štuke, bi dal v vsak štuk po 1 večji ali 2 manjša radiatorja, vse med sabo povezal in priključil na vir ogrevanja (recimo predelan kamin), vedi da špirala bo grela le če jo boš imel vsaj 20m navite v kaminu direktno nad kuriščem, za to dolžino mora biti pa že kar precej velik kamin.
Kakorkoli boš že zrihtal z kaminom, potem rabiš le še eno obtočno črpalko (bolha 30 eur), jo namestiš na cevovod, po možnosti tik preden cev preide v kamin (špiralo).

Dejansko si boš lahko z mini stroški sam izdelal centralno napeljavo (zgolj za ogrevanje, brez sanit. vode), ki ni glih hi-tech, a grelo bo hišo.

Radiatorji na bolhi so smešno poceni, cca 30 m aluplast cevi, razni ventili in priključki (to boš že sproti videl katere elemente rabiš) in to je več ali manj vse. Rabil bi še ekspanzijsko posodo, da bo absorbirala razteske vroče vode in pritisk ki se ustvarja med gretjem, a tudi tu lahko pogoljufaš in namesto tega stroška daš na najvišje ležeči radiator (recimo v 3. štuku), na točki kjer je namenjen odzračevalni ventil, eno navpično cevko dolžine 10 cm, ki mora bit na vrhu odprta, po tej cevki se bo sproščal pritisk in nivo vode bo skos tu nihal glede na temp., pa še morebitni vodni mehurčki v napeljavi, bi tu ven uhajali.
Ves sistem bi bil mogoče estetsko neprivlačen, a bil bil delujoč in poceni. Zalogovnika ne rabiš, ker radiatorji imajo precejšen odjem toplote, če ti bojo pa prevroči, pa zmanjšaj ogenj v kaminu in povečaj pretok na črpalki, da voda čimprej zapusti špiralo, če bojo prehladni (kar se bojim da bojo, ker 3 oz. 6 radiatorjev je kar velik odjem), zmanjšaj hitrost črpalke, pojačaj ogenj v kaminu.

Res pa je, da bojo topli le dokler boš kuril, ker ni nobene zaloge vroče vode.

Če hočeš biti res ziher, kupiš v bauhausu najmanjši agregat 650w za 80 eur in ob izpadu elektrike nanj priključiš obtočno črpalko, ki je recimo od 20w do 50w, da ti bo voda krožila kamin-radiatorji-kamin.

Če pa bi hotel greti še sanitarno vodo, je pa že druga zgodba.

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - tomazekk - 10.7.2015

Aha, hvala za tako podrobne info, problem je da ko sm kupil hiso je bil kaminski vlozek ze noter, ker mi ga je blo skoda hitit stran pa mal stiska z denarju sm tega zazidal(pa vsi so govorili ta je cist dober vlozek, sam sm hotu novega), sedaj mam obcutek da kamin ni dovolj velik ,mere so notranjost korisca sirina je 55 ,globina je 31 ,visina je 30 do plosce ko plosco odstranim pa 35. Sedaj se mi zdi da nimam kam dati 20m cevi skor nemogoce, lahk povedas ti mersko kakega imas. Se eno vpr, ce bi bla vezava na zalogovnik, a nebi se zalogovnik skozi dan segrel in od zalogovnika gretje naprej.
Drugo- namen bi imel le da imam 2 radiatorja na stuk, kar bi dovolj, prilozim sliko kamina

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3l/Sj/2mMG2AsF/cam00384unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3l/Sj/2mMG2AsF/cam00384unichr("46")jpg[/img][/url]

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - scania730 - 10.7.2015

Najbrž je tvoj kamin res malo premajhen za 6 radiatorjev, ker verjetno več kot max 10m bi težko spravil v kamin, problem te cevi je, ker je zelo trda in se težko navija oziroma vstavlja v nek tako majhen prostor kot je kamin.
Moj kamin ima kurišče: širina 101 cm, globina 45 cm, višina 50 cm do plošče, brez plošče pa še 20 cm več.

Predvidevam, da bi se zalogovnik čez dan dovolj segrel, a problem je radiatorsko ogrevanje, tu rabiš bolj vročo vodo.
Recimo, da bi imel 1000l zalogovnik in ti ga uspe tokom dneva segret na 70 stopinj, to bi bilo mogoče dovolj za celo noč, če bi imel talno, a za radiatorje bi pa najbrž to hitro shladil!?
Jaz sem amater, nisem iz te stroke in tako laično razmišljam, sigurno obstajajo izračuni koliko lit. zalogovnik bi ti potreboval, glede na št. radiatorjev, prostornino stanovanja, glede na toplotne izgube...
Tako na pamet bi rekel, da bi s tem kaminom težko grel 6 radiatorjev, ker sistem špirale v kaminu ima zgolj, ne vem, mogoče 60% izkoristka kurilne vrednosti drv.
Torej če dnevno rabiš 50 kw energije, v teoriji je to 15 kg drv, a glede na slab izkoristek špirale, torej 30 kg drv, vidiš da bi tudi poraba drv bila kar precejšna.
Jaz tla relativno hitro segrejem, in jih z lahkoto držim topla čez dan (estrih 60 m2, cca 15 ton materiala), topla so še celo noč, a akumulacija v betonu je daljša, kot v vodi v zalogovniku, se pravi zalogovnik bi ti že segrel, a za koliko časa!?
Da se ne bom delal preveč pametnega, to ti jaz tako čez palec govorim, sigurno je tu kak inženir, ki bi ti to znal bolj izračunat.

Gledam tvoj kamin in mogoče bi imel malo več pridobitka toplote z njim, če bi na tisti površini nad šipo, na spodnjem delu naredil pravokotno luknjo 30x15 cm, in tik pod stropom še eno tako luknjo, gor daš lepo rozeto in s tem ustvariš naravno cirkulacijo toplega zraka ki se ti ustvarja v prostoru (pozidavi) nad kaminom, pomeni na spodnji luknji ti zrak iz sobe vleče noter, na zgornji luknji pa ogret zrak ven. To je zelo pogosta praksa pri izdelavi toplozračnih kaminov, nekateri imajo namesto zgornje luknje, kar po ceveh napeljan ta topel zrak v druge sobe ali celo nadstropje, po možnosti še ventilator za prisilno cirkulacijo in večjo količino in pretok toplega zraka, kar pa je spet kar poseg in strošek.

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - tomazekk - 11.7.2015

Uh ti mas pol mocen kamin, sem se odlocil da nebom sel v predelavo ker kamin premajhen, pac nisem znal takrat kaj dejansko pomeni taksen kamin. Na sliki ni videt, ampak imam rozeto 30x15 na levi strani kamina odzgoraj (ta piha v sosednjo sobo), ter pod kamin imam odprto , in ce dobro pogledas je nad kaminskem vlozkom zob proti ven potegnjen za 5cm,kjer omogoca zraku da vstopa noter(torej je luknja) . Na drugi stran stene kamin je kopalnica in cez potegnejn kanal in rozeta na drugi strani. Vglavnem piha ko nor vn iz obeh

Kamin je pa obzidan kr dobro, okrog kaminskega vlozka je stara opeka do zgornje visine vlozka, nato gre pa nad vlozkom samotne plosce. Ce sm kamin bil lepo zakurjen in nehal kurit ob 10h zvecer ,so bile zjutraj se opeke tople in samot mlacen. Kar na hisi nimam se fasade, in novih oken, (letos bojo okna) je vseglih kamin hiso segrel super, torej je izkorisken kamin koliko dobro. Predvidevam pa ko bo fasada bo ta kamin to se lazje opravil svoje delo.

Se pa strinjam da moj kamin premajhen za tak sisetem kot ga imas pa ti, skoda kar nism dal novega vlozka

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - scania730 - 11.7.2015

Če praviš, da ti ta kamin dobro segreje hišo, potem ti naj ne bo žal za novim vložkom, ko bojo nova okna in fasada bo pa še toliko bolj.

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - SubjectX - 1.10.2015

@scania730: Vidim, da si tisto navitje povezal direktno na talno gretje. Se ti ne zdi, da je prevec riskantno, da ti skozi talno useka previsoka temperatura?

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - Energetik81 - 1.10.2015

SubjectX Napisal:@scania730: Vidim, da si tisto navitje povezal direktno na talno gretje. Se ti ne zdi, da je prevec riskantno, da ti skozi talno useka previsoka temperatura?
Saj ima v omarici za talno mešalni ventil, poglej še enkrat dobro.

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - scania730 - 1.10.2015

Vročo vodo iz kamina imam napeljano na povratno razdelilno vejo iz talnega gretja, pomeni da voda iz kamina ne gre direkt v talno, ampak se najprej zmeša s povratno vodo iz talnega potem ta voda potuje preko obtočne črpalke in šele potem na "input" razdelilno vejo in potem po vejah v tla.

V praksi to pomeni, če mi kamin segreje vodo na 60 stopinj, ta voda potuje od kamina do razdelilne omarice, tu se zmeša z povratno vodo iz talnega, ki ima cca 25 stopinj, ko se te dve združita (60 stopinj in 25 stopinj) ima voda cca 30 do 35 stopinj, potem ta voda gre v talno.

Skratka, sistem je tako narejen, da ga ne moreš pregret. Enkrat (parkrat) mi je voda v kaminu ušla na 95 stopinj, nič hudega, ko se je zmešala z povratno iz talnega je imela cca 40 in taka je šla v talno, a to je bilo le kratkotrajno.

Re: Kaminski vložek - svetovanje pri montaži - SubjectX - 1.10.2015

Aja, pa res, nisem videl mesalnega ventila, sori..